Autonomně řízená vozidla

Odpovědět
mstitek

Re: Autonomně řízená vozidla

Příspěvek od mstitek »

Intuice není nic jiného přiřazení pravděpodobnosti nějakému teoreticky uskutečnitelnému ději na základě zkušenosti. Neuronová síť to zvládne mnohem lépe než člověk, pokud se na to správně vycvičí.
jozka

Příspěvek od jozka »

V tom pripade nezbyva, nez to vyzkumnikum poradit. Zatim v tom nejak tapou.

Aneb jak slozite a draze pomoci AI resit problem, ktery by bez pokusu o jeji aplikaci neexistoval.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

mstitek píše:Brzdné charakteristiky autonomně řízeného auta jsou dost podobné jako u normálního auta.
Autonomní zabrzdí rozhodně dřív.
a) odpadá reakční doba
b) automat nekouká do mobilu/po holkách/neobstarává děcko na zadní sedačce a hromadu dalších věcí
c) automat předpokládám brzdí, člověk troubí...
jozka

Příspěvek od jozka »

d) automat povazuje cloveka za ker...
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Já nemyslel "bezhlavé" vstoupení těsně před jedoucí vozidlo, ale to, že lidé přestanou brát ohled na přijíždějící vozidla kdekoli ve městě. Prostě auto dále než 50 m jako by neexistovalo: "vždyť zastaví, tak proč bych mu tam nevlezl".
"Biořidič" totiž v takovém případě dá svým chováním (nezpomaluje) jasně najevo, že nehodlá zastavit, případně zatroubí a chodec si to rozmyslí. Autonomní vozidlo VŽDY zastaví.
Standa

Příspěvek od Standa »

MPMP: No úplně pokaždé taky nezastaví... (jasně, tohle nebylo na těch 50 m)

https://www.novinky.cz/zahranicni/ameri ... i-40336457
MPMP

Příspěvek od MPMP »

A hlavně to nebylo za dne ve městě. Já tu mluvil o nekázni chodců ve městech, nikoli o nehodách za tmy mimo obec.
Standa

Příspěvek od Standa »

Rozumím, jen jsem si neodpustil žertík, když už jsem vkládal ten odkaz.

Ovšem tato problematika může být ještě horší, zatím jsme zvažovali pouze chodce ignoranty, jenže zastavování "autonomů" zní jako dobrá adrenalinová zábava pro budoucí teenagery a youtubery... Na druhou stranu, v době masového rozšíření těchto vozidel se už asi bude sledování Velkým bratrem limitně blížit 100%, takže se chuligáni (a možná ani ignoranti) zřejmě nebudou tolik chytat.
Standa

Příspěvek od Standa »

jozka píše:https://www.idnes.cz/praha/zpravy/prazs ... zpravy_rsr

Pred tremi lety se tady z diskuse o stejnem umelci stala hezka debata o autonomnim rizeni. Nestrihneme si to znovu? Muzeme posoudit posun :-)
Proč ne, jen to dám do správného vlákna. Jsem sice obecně vůči autonomnímu řízení spíš skeptik, ale zrovna tohle by IMHO dalo lépe, než ten umělec. V této souvislosti mě napadl dotaz, jakým způsobem vyhodnocuje UI stav povrchu vozovky - řidič to může poznat i podle odezvy auta, ale jde spíše o cit.
jozka

Příspěvek od jozka »

Mes spis slo o to, kam se to za ty tri roky posunulo. Waymo ma v jednom striktne definovamem a zmapovanem miste robotaxiky s dohledem. Jinak nic.
Mroz

Příspěvek od Mroz »

jozka píše:Mes spis slo o to, kam se to za ty tri roky posunulo. Waymo ma v jednom striktne definovamem a zmapovanem miste robotaxiky s dohledem. Jinak nic.
Posunulo se to hodne, kor na dalnich o kterych tu byla rec. Tam je napriklad Autopilot od Tesly plne sobestacny a ma najezdeno v rezimu "navigate on Autopilot" nekolik miliard kilometru. A MUK v USA jsou radove slozitejsi nez ta u Cerneho Mostu.
jozka

Příspěvek od jozka »

Myslite tenhle?

Budeme se tvarit, ze tady nic takoveho nezaznelo, ano?
Mroz

Příspěvek od Mroz »

Hadat se nechci, nemam to za potrebi, ale pokud bychom se meli tvarit, ze tu neco nezaznelo tak ten predchozi argument, ktery je uplne mimo.

Tesla na autopilota ma jednu nehodu na dvojnasobnem poctu najetych mil nez tesla kterou ridi clovek ale se zapnutymi bezpecnostnimi prvky a vic jak 3 nasobek oproti tesle s vypnutymi bezpecnostnimi prvky. To jsou realna data za Q2 2020.

Ano, ten autopilot je stroj a ten se da hacknout, to co ten clanek popisuje by se ale v provozu klasifikovalo jako trestny cin.
Clovek pritom chybuje mnohem vice a da se "hacknout" i v jinych oblastech, viz uspesnost phisingu a pod.

PS: ano vlastnim akcie Tesly, v oblasti ML a IR se pohybuji a jsem fanda do technologii.
jozka

Příspěvek od jozka »

Pricemz autopilot ridi ve stejnych situacich jako ty ostatni pripady, ze. Mozna je dobre rozlisovat hrusky a jablka, statistiku a mlhu z marketingu.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

2Mroz: nevím, odkud jsi čerpal svoje data a jak byla získána, řekl bych že od Tesly z jejího "velkého bratra" a budu jim věřit. Mám k tomu ale 2 výhrady:
1) Porovnáváš jízdu na autopilota, tedy v "jednoduchých" situacích (většinou dálnice) s jízdou manuální v situacích nepoměrně složitějších. Nebo je to snad porovnání jízdy "autopilot" versus "člověk" na stejných úsecdích silnic?
2) Není náhodou "pouze 1/3 počet nehod proti lidským řidičům" vlastně katastrofou autoppilota? To totiž znamená, že autopilot je stejně špatný řidič jako člověk - jakýkoli rozdíl v rámci jednoho řádu totiž v takovýchto statistikách hraničí se statistickou chybou (viz bod1).
Anonym

Příspěvek od Anonym »

jozka píše:Myslite tenhle?

Budeme se tvarit, ze tady nic takoveho nezaznelo, ano?
Uvidíme jak bude autopilot vypadat. On Musk spoustu věcí naslibuje a často skutek utek. Třeba milion mile battery.
Současný autopilot Tesly je vhodný tak maximálně na držení se ve svém pruhu na dálnici nebo hlavní silnici. Ostatní věci nezvládá a musí je dělat řidič.
Oproti tomu Waymo bude jezdit jako taxík bez řidiče ve vymezeném prostoru několika desítek km2, kde již několik let jezdí. Navíc v případě, že bude auto v nesnázích, tak ho operátor na dálku může převzít.
Waymo má hlavní Lidar, 2 boční Lidary, 4 radary, kamery, atd...
Tesla má pouze 1 radar a kamery.
Možná Tesla překvapí a opravdu jim to bude fungovat, ale moc v to nevěřím.
krtek700

Příspěvek od krtek700 »

Tak už se to rozjíždí zase, tak napíšu, že akcie Tesly nemám, ikdyž bych chtěl mít nějaké ze začátku tohoto roku :D. Ten zbytek posledního řádku bych od Mrože mohl okopírovat
MPMP:
1) S tím souhlasím. Ikdyž se zejména v USA dá autopilot mnohem více používat mimo dálnice. Už zvládá poměrně obstojně semafory.(Co jsem koukal na videa z USA, tak to má většinou problém v místech, kde bych i já(evropan, nebo prostě neznalý provozu v USA) měl problémy - semafor pro jiný směr visí třeba uprostřed křižovatky pro jiný směr, ale vidíte to taky).
2) Zase bych možná aplikoval stejný přístup jako u 1. Mluví se o počtu nehod na vzdálenost. Teď stojíme před otázkou, zda se jedná o všechny nehody, nebo pouze nehody zaviněné tím daným vozidlem. Když to vezmu z logiky a statistiky, tak by to měly být všechny nehody.(prostě najeté km/ počet nehod.) Při rychlém hledání jsem nenašel, že by to bylo pouze km/zaviněné.
Takže pak je úsudek, že je autopilot pouze 3x méně nehodový chybný a znamenalo by to ve skutečnosti, že AP dokáže eliminovat 2/3 nehod.

Mimochodem v úterý má vyjít BETA plného autopilota Tesly pro omezený počet lidí(budou to asi vybírat jednotlivě), takže se na youtube určitě objeví množství videií, jak to funguje(pokud nebude podmínkou, že to nesmí točit pro svoje účely :D)

Anonym: Zjevně vycházíš z velké znalosti. Stačí zadat na youtube a vyvede tě z omylu.
PS.: To že má Tesla jiný přístup neznačí vůbec nic, zejména v situaci, kdy ty přeradarované nějak zásadně nezáří. A když to pořád porovnáváme s člověkem. Člověk má 1 pohyblivou kamerou s omezeným rozhledem a pomalý počítač s dlouhými reakcemi. Žádný radar nemáme, takže tvrdit, že AP nebude fungovat, protože má málo radarů je trochu nesmysl ne?

PS.: Obdivuji lidi s takovým přístupem k Muskovi, jo, časově mu to často nevychází úplně přesně. Ale je to něco ve smyslu smát se Einsteinovi, kdyby řekl, že v únoru odprezentuje Teorii relativity a nakonec to udělá až za rok.
Nevím no, možná je to málo, ale převracet na ruby 2 z nejtechničtějších a nejprestižnějších průmyslů(ještě mu chybí letecký, ale tam se chce v budoucnu taky vydat :D) ve stejný čas někomu nestačí.
jozka

Příspěvek od jozka »

Ciste technicka. Musk neprevraci automobilismus. V normalnim svete by to byla marginalie, ktera by se objevila a posleze zase tise zmizela. Takovych pokusu uz bylo dost. Jediny rozdil je v tom, ze ted prisla doba, kdy se kormidelnici rozhodli nas, necesanou nemytou verejnost do toho elektromobilniho raje dokopat. Bez ohledu na ekonomiku, bez ohledu na fyziku, bez ohledu na ekologii. A kdyz to vypada, ze to nejde ani silou, pouziji jeste vetsi.
krtek700

Příspěvek od krtek700 »

Teda čisté technická poznámka moc technická nebyla. Dojmy místo technických faktů.
Můžeme eliminovat to, že jde o elektroauta, i když se můžeme ptát, proč to stejně neudělal kdokoli jiný, nebo dokonce nějaká existující automobilka.
Takže vznik automobilky 2003/4. První vozidlo 2008,(pouze pohon, postavené na Lotusu), 2012 první celé auto.
Model 3 od roku 2017. Od té doby je to celosvětově nejprodávanější EV auto. Tesla nejvíce prodávaná značka podle počtu Ev.(včetně čínských Ev značek.) Nejhodnotnější automobilka světa. V roce 2021 bude mít několik továren v USA, jednu v Evropě, jednu v Asii. stavba továrny trvá od kopnutí po první auto méně než 1 rok. Vystavěli během pár let síť nabíječek pro jejich auta po USA a Evropě. Autonomie Tesly je taky jinde, než ostatních automobilek.

No nevím, udávat po pár letech existence trendy, nechávat se pronásledovat velkými automobilkami.
jozka

Příspěvek od jozka »

Pokusy s elektroauty delaly samozrejme automobilky celou dobu. Jenze celou dobu mely jedno mentalni omezeni. Pocitaly s trznim prostredim.
Mumry

Příspěvek od Mumry »

jozka píše:Pokusy s elektroauty delaly samozrejme automobilky celou dobu. Jenze celou dobu mely jedno mentalni omezeni. Pocitaly s trznim prostredim.
Ale houbeles. Problémů byla spousta a ještě jich spousta je, tak proč se pouštět do vývoje něčeho tak riskantního, co výhledově může jen zbytečně kanibalizovat něco, na čem mám rozumnou marži a vše je zavedeno. Ono to podle mne mohlo dopadnout jen dvěma způsoby - přijde někdo jako Tesla a všem ukáže, že to jde, což se stalo. Druhý by byl, že by technologie pro elektromobily (hlavně baterky) už díky jiným odvětvím se posunuly tak daleko, že by si toho všimnula některá z automobilek, že to už dává fakt velký smysl, že TCO vyjde o dost lépe než u spalováků.

Nicméně tady je tohle off topic.

K tomu autonomnímu řízení. Tesla v EU a Tesla v USA je nebe a dudy. V březnu, kdy jsem měl naposledy půjčenou Teslu Model 3 v USA, tak už se s ní v pohodě dalo jezdit na dálnicích tak, že to auto řídilo samo. Samo si přejíždělo z pruhu do pruhu, samo se zařazovalo do sousedního pruhu i v hustém provozu, samo odbočovalo na křížení dálnic atd. Bylo to tak bezpečné, abych v klidu si zdřímnul? To ani náhodou. Mohl jsem ujet několik set kilometrů, aniž bych sám aktivně řídil a zasáhnul? To zas v pohodě ano. Rozhodně to není pro lidi, kteří rádi řídí - ono to totiž jede trochu jinak, než by řídil člověk. Každý řídíme trochu jinak a já bych ty manévry dělal jiným způsobem. Ale pro lidi, pro které je to pouze přibližovadlo z bodu A do bodu B (například moje žena), tak je to vlastně fajn svezení, protože až to bude dostatečně bezpečné, tak to odřídí líp a bezpečněji než ona sama...

Dnes je to ještě dál, umí to už semafory, kruháče atd. A zrovna zítra by měli první lidi mimo Teslu dostat betaverzi velkého přepisu toho systému, kdy zatímco doteď ho učili na statických obrázcích, tak tohle přepsání umožňuje učit pomocí videí. Když si vezmu, jak moc kvalita samořízení poskočila při minulém přepisu, tak čekám docela zásadní skok v tom, s čím a jak dobře si to poradí.

Ale i tak si myslím, že plně samořiditelné Tesly jen tak nebudou. Jednak tady v Evropě kvůli regulacím, ale ani v USA, protože si myslím, že některá rozhodnutí se prostě bez plnohodnotné umělé inteligence prostě udělat nedají. A to samozřejmě Tesla netrénuje, oni mají pravděpodobně nejvíce pokročilý machine learning, ale furt je to jen úzce zaměřený stroj...
Mroz

Příspěvek od Mroz »

Presně jak píše Mumry. Před 10 lety stal kWh v batery packu přes 1100$ a říkalo se, že rentabilní to může být při ceně pod 300$ Tato hranice padla cca před 5 lety a nyní se blíží postupně ke 100$
Pokud by se splnilo to co Tesla prezentovala na Battery day, tj snížení nákladů na kWh o dalších 56% oproti dne3ku, tak spalováky do pár let jsou v určitých segmentech nekonkurenceschopné.
Tesla ma nyní cíl mít do 3 let auto s FSD a cenou pod 25000$ pro účely robotaxi. I když to nebudou 3 roky ale třeba 5 tak je to game changer.

Také jsem zvědav s čím Andrej Karpaty a jeho team v nové verzi autopilota přijde.

Já podobně největší překážky vidím v právním prostředí a hlavách lidí. I pokud by se ukázalo, že FSD má 10x menší nehodovost než člověk, tak stejně si většina lidí bude myslet že řídí líp ...
V Evropě se to bude zavádět pomalu, pokud to EU nenařídí, ale v USA to nějaký Tesle spřátelený stát povolí rychle.
kot

Příspěvek od kot »

Mroži, prosím o překlad FSD... díky
krtek700

Příspěvek od krtek700 »

kot píše:Mroži, prosím o překlad FSD... díky
Autopilot. Přesně je to Full Self Driving(pokud se nepletu). Vzhledem k tomu, že si ty nižší stupně Tesla pojmenovala autopilot, tak musela nějak odlišit ten konečný produkt.

PS.: Mumry, co považuješ za rozhodnutí, kdy si Tesla ještě dlouho nebude vědět rady? V běžném provozu bez mimořádností vidím největší problém ve špatně se chovájích lidech. Typicky na křižovatce nemám přednost, ale ten kdo ji má si špatně myslí, že ji nemá a stojíme tam jak troubové. To bez komunikace skoro vyřešit nejde :D.
Já bych viděl dobrý způsob na první dobu LED panel na střechu pro psaní vzkazů a majáčky. V blížících se situacích, kdy nebude vědět zapne majáčky, a když bude v nějaké těžké situaci, tak může auto komunikovat přes panel.
kot

Příspěvek od kot »

Krtku díky. :D
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“