Blanka v provozu a její vliv na dopravu v Praze

Odpovědět
ML90

Re: Blanka v provozu a její vliv na dopravu v Praze

Příspěvek od ML90 »

Když už jsme u téhle debaty, tak zrovna mě přesně takhle včera vjel nějaký blbec v SUV do přechodu přes který jsem přecházel v Žitné. Zas tak výjimečná situace to není.
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Zrovna v Žitný je to velmi nebezpečný , auta jsou tam rozjetý z kopce. Četl jsem už před lety o jedné nehodě, kde byl tuším 1 mrtvý a jedna žena s doživotními následky - na přechodu pro chodce v levém pruhu, tedy přesně to o čem se bavíme. Tam dávejte bacha.
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Pavel Q píše:Souhlasím, je to zmatené. Často je tam vidět, že někdo mění pruh na poslední chvíli.

Místo nápisů Městský okruh doporučuji napsat Strahovský tunel a Tunel Brusnice (v červené jako název ulice).
Na Malovance pozitivní změna - při vjezdu na MÚK od Vypichu jsou již nápisy i na vozovce, pro pražské jednoduché a srozumitelné - TROJA a SMÍCHOV
monin

Příspěvek od monin »

Mosquit: a pro ty, co bydlí dál, než v Troji, nebo na Smíchově?? :D
Takoví to asi podle TSK mají sami vědět, nebo se to naučit, že se k nim domů, má jezdit podle Troje, nebo Smíchova.. :shock:
Fakt ať už jdou TSK někam, s těmi místními cíli. :zvraci:
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
MiKu

Příspěvek od MiKu »

Správně si tam představuješ co? Dresden a Passau?
monin

Příspěvek od monin »

ufffi, ufff, ale tak, takže kousek MO za desítky miliard korun a my si tam pak na asfalt, beton a na značky, budeme vypisovat ty naše Troje, Smíchovy a Libně? A občas tam mezi ně hodně nenápadně a hodně opatrně mrskneme K.Vary a Ústí/L., tak aby se neřeklo? Rozumím tomu dobře, že tak je to správně a tak to má být?
MiKu

Příspěvek od MiKu »

Já se ptal, co si tam představuješ ty. Podle mě by to značení mělo hlavně sloužit lidem, co tam jezdí. A ti fakt nebudou z většiny tranzit.
monin

Příspěvek od monin »

Nejde o to, co bych si představoval já, ale jak by to mělo správně být a fungovat a na to tu máme hafo placených expertů (TSK, MD,..). Chápu, že Praha není Brno, Blava, či Vídeň, ale proč nepřevzít alespoň ten nový systém z D0? Brno, Plzeň, Ústí/L., Hr. Králové? A ne debilně od Troje značit např. K.Vary.. mimochodem, nevšiml jsem si, že by např. ve Vídni byly značeny extra nějak hodně místní cíle, vše to jsou v drtivé většině dálkové cíle, místní cíle jsou značeny většinou až na jednotlivých exitech. Debilnější systém, než má Praha jsem fakt neviděl. Ale je pravda, že jsem nejdál byl v Nice. (Někdo to asi přehodí do správného vlákna).
MiKu

Příspěvek od MiKu »

No když to tak mají ve Vídni, tak to pak jo, to mají určitě správně. Co na tom, že to na ty pruhy domalovali proto, že pražáci netrefili správný směr při cestě z práce nebo z víkendu domů na sídliště, je hlavně potřeba být světoví a mít tam nejlépe až ten Helsingborg.

Stejně tak jsou špatně i ty značky s názvy výjezdů jako Troja, Letná. Sice si to taky vyřvali sami řidiči, ale asi nebyli dost uvědomělí.
Mike

Příspěvek od Mike »

je to vnitřní městský okruh
takže popsané je to správně
Dresden a Passau ať je na 518+519 8-)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Na křižovatkách by mohli být umístěny dálkové cíle, např. na MÚK Malovanka Karlovy Vary, na Pelc-Tyrolce Ústí n. L. na Barrandově Strakonice a Plzeň apod.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Já bych tam taky namaloval spíš "Ústí" a "Brno" a bylo by jasno všem. Navíc by se to hodilo i z hlediska nízkého počtu písmen. Bohužel tato komunikace bude ještě dlouho plnit roli i pro dálkové cíle. Ale nedělal bych z toho až takové drama. Dobře, že v těch pruzích něco je a většina se podle toho zorientuje.

Edit: A teď jsem doma dostal korekci z ženského pohledu. Manželka ta ví, že chce jet směrem do Troji, ale netuší že je to zároveň cesta na Ústí. A její kamarádky jsou na tom prý podobně :P Takže ono to není tak jednoznačné. Pro ženy co jezdí jen po Praze jednoznačně vítězí stávající provedení.
monin

Příspěvek od monin »

Dr.Fe1: přesně tak. To je to samé, jako když si člověk ve Vídni přečte na značce směr Kaisermühlen, nebo Stadlau. To taky okamžitě ví, že na Brno jede dobře, a o to víc je ještě klidnější.
Edit: a že pozdravují vaši paní. Mimochodem, jezdí metrem, na kole, nebo vozem?? :D :D
1975

Příspěvek od 1975 »

Jenže to by právě byla voda na Fillerův mlejn...:o) že je Blanka pro transit... jestliže drtivá většina uživatelů tunely použije pro vnitropražskou dopravu, tak mi tedy ta Troja taky přijde v tomto případě logičtější...
Zatímco ve zbytku Prahy s vámi zcela souhlasím, to je na Chocholouška...
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

monin: Teď nevím, jestli jsme se správně pochopili. Prostě pro někoho, kdo se orientuje jen v Praze a jinak orientaci moc nemá, což jsou často právě ženy, je to místní značení lepší. Protože kudy se jede na Ústí netuší a je jí to jedno. Důležité je kudy se jede třeba do Libně. To zná. Jinak mluvím samozřejmě o cestách autem tunelem Blanka.
Celé je to komplikováno absencí vnějšího okruhu. Kdyby existoval, tak se není o čem bavit tj. žádné dálkové cíle by na vjezdech do tunelu Blanka zřejmě neměly místo.
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

Dálkové cíle mají samozřejmě místo i na MO. I pražáci a hlavně návštěvníci se chtějí dostat z Prahy někam jinam. I kdyby existoval kompletní vnější okruh, tak je hloupost jet nejdřív na něj a pak na druhou stranu.
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Dálkové cíle ať jsou klidně na cedulích, stávající značení mi přijde taky špatné.

To co je na vozovce teď ale považuju za naprosto dostačující a to tam mělo přijít - jednoduché, krátké, jednoznačně rozeznatelné.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

grundyg píše:Přechody bez světel přes dva pruhy (tak jak se o nich bavíme) jsou skutečně nebezpečné, zvlášť když jich ubývá a lidi (za volantem i pěšky) na to přestávají být zvyklí.
Ale to je to, o čem tu hovořím. Kdysi to fungovalo dobře, pak se "něco zlomilo" a začal být problém. Tím, že jej "zabezpečíme" zúžením na 1 pruh lidi odvykneme a tím je to "zpečetěno".

To je obdobná situace jako s doplňkovou zelenou šipkou doprava - ta (stále ještě dle zákona) může svítit i když je zleva zelená. Ale protože je to "nebezpečné" (přelož si jako: neinstalujeme to tak, takže jsme na to lidi odvykli), tak se to již dělat nebude a musíme civět na červenou i když zleva nic nejede. (Čest světlým výjimkám jako Karlovo náměstí, ale tam je to odbočení do vlastního pruhu, takže vlastně taky nic).

Souhlasím, že je to takto bezpečnější. Ano, je, ale nejbezpečnější by bylo zakázat auta úplně, to by rázem zmizely stovky mrtvých ročně. Proč to ještě nikoho nenapadlo?
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

A to přitom třeba v Německu může být ta šipka plechová povolující odbočení doprava trvale. http://www.krusnohorci.net/zpravy/742-v ... a-cervenou
Jen si myslím, že vzhledem k povinnosti dávat přednost by ta šipka (ať už svítící nebo plechová) měla být vlastně žlutá.
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Stále svítící zelenou šipku doprava máme i na nájezdu na Blanku z ulice V Holešovičkách na předmostí mostu Barikádníků. Je tam taky samostatný pruh, takže není komu dávat přednost.
Standa

Příspěvek od Standa »

Mosquit píše:Dálkové cíle ať jsou klidně na cedulích, stávající značení mi přijde taky špatné. To co je na vozovce teď ale považuju za naprosto dostačující a to tam mělo přijít - jednoduché, krátké, jednoznačně rozeznatelné.
Konečně někdo připomněl, o čem se tu tak vášnivě debatuje ;) ! Na té Malovánce jsou samozřejmě na velkých cedulích i dálkové cíle, ale, protože je uspořádání směrů trochu matoucí (jedete zprava doleva a naopak), přidaly se tam i nápisy přímo na vozovku. Cizinec se samozřejmě řídí hlavně cedulemi, po kterých pořád kouká, takže mu k nezabloudění stačí, zatímco místní jede trochu po paměti a ten nápis na vozovce ho spíš trkne, že se trefuje jinam.
Standa

Příspěvek od Standa »

Dr.Fe1 píše:Stále svítící zelenou šipku doprava máme i na nájezdu na Blanku z ulice V Holešovičkách na předmostí mostu Barikádníků. Je tam taky samostatný pruh, takže není komu dávat přednost.
Třeba na Spojovací x Koněvově x Českobrodské x ... x ... je i fáze odbočování na zelenou šipku doprava, kde se ale kříží přechod, který má v tu chvíli taky zelenou (z Českobrodské do Učňovské). Je tam kvůli tomu oranžový blikající panáček.

BTW, dostal se mi do ruky plán Žižkova ze 30. let a Poděbradova (dnes Koněvova) končila už kus před touto křižovatkou a dál se už jmenovala Českobrodská, zatímco Spojovací už tam tehdy byla v současné stopě. Takže můj nápad přejmenovat vše od Blanky rovnou na Českobrodskou není historicky podložen ;) .
xman

Příspěvek od xman »

Standa píše:
Mosquit píše:Dálkové cíle ať jsou klidně na cedulích, stávající značení mi přijde taky špatné. To co je na vozovce teď ale považuju za naprosto dostačující a to tam mělo přijít - jednoduché, krátké, jednoznačně rozeznatelné.
Konečně někdo připomněl, o čem se tu tak vášnivě debatuje ;) ! Na té Malovánce jsou samozřejmě na velkých cedulích i dálkové cíle, ale, protože je uspořádání směrů trochu matoucí (jedete zprava doleva a naopak), přidaly se tam i nápisy přímo na vozovku. Cizinec se samozřejmě řídí hlavně cedulemi, po kterých pořád kouká, takže mu k nezabloudění stačí, zatímco místní jede trochu po paměti a ten nápis na vozovce ho spíš trkne, že se trefuje jinam.
Provedení na Malovance má hned několik vad.
1. Nefunguje psychologie - vinou návrhu tvaru křižovatky se, jak bylo již napsáno, pro odbočení doprava jede vlevo a naopak
2. Diskutovaný nájezd z Patočkovy - svislé velkoplošné značení není přímo nad pruhy, ale je částečně posunuté. Není mi jasné, proč se to nepovedlo zkoordinovat přesně
3. Doplněné nápisy na vozovce - opět vymyšleno hlavou. Na svislém značení je ÚnL, MO, Dejvice, Holešovice. A na vozovce? Troja. Asi aby řidič měl ještě více údajů... Přeci to snad mělo být sjednoceno, ne? Proč se pro MO nemohl převzít systém z PO s 4 cíly (Brno, Plzeň, Ústí, HK) a ten přetavit do systému cílů pro MO, např. Hostivař - Braník - Dejvice - Vysočany a tyto 4 základní točit dokola pro směr přímo a na nájezdech. A na výjezdech pak doplňovat lokální.
4. Nejhorší je ale výjezd ze Strahovského tunelu. Kdo to nezná, se dozví o nějaké křižovatce až ve chvíli, kdy začíná odbočovací pruh na Střešovice. V tom místě je jedna značka, ještě navíc špatná (je tam IS6c, má být ale IS6c + ISg), informace je pozdě a těch zmatkujících řidičů a řidičů, kteří se točí na první vhodné úrovňové křižovatce, jsou desítky. Nechápu, proč není dále v tunelu nějaká rozumná návěst pro odbočení, která tam nepochybně a evidentně chybí.
dvs

Příspěvek od dvs »

Trochu z jineho soudku. Na Malovance je 50km/h stále? Dnes večer mi přišla nesmyslná...
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

dvs píše:Trochu z jineho soudku. Na Malovance je 50km/h stále? Dnes večer mi přišla nesmyslná...
Nevím co myslíte, ale mě na výjezdu na Malovance, ve směru od Troji na povrch, překvapilo (minulý týden ve středu), že tam bylo 70 km/hod, čekal bych právě 50 km/hod.
Odpovědět

Zpět na „Městský okruh“