Financování výstavby dálnic

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
dvs

Re: Financování výstavby dálnic

Příspěvek od dvs »

Marooned17 píše:A třeba by se nestavěly stěny, ale udělal se tunel pro vodu pod Prahou
No v Malajsii takový povodňově-silniční tunel mají viz odkaza odkaz.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Prima. A mohlo by se to nábřeží věnovat cyklistům, pokud zrovna nebude povodeň. Akorát ten profil, max 80 m2 čistýho průřezu, bude pro Vltavu dost málo - povodňovej profil řečiště pro povodeň 2002 bude aspoň 1200 m2 čili tim odvedete nejvejš tak ten Botič s Rokytkou ;-)
P_V

Příspěvek od P_V »

dvs píše:No v Malajsii takový povodňově-silniční tunel mají viz odkaza odkaz.
Kapacita 290 m3/s. To by tuším na Prahu nestačilo. :)
dvs

Příspěvek od dvs »

jonáš píše:čili tim odvedete nejvejš tak ten Botič s Rokytkou
A vidíte to není špatný nápad. Takový tunel ala shybka by zrovna v Libni bodnul. Otázkou je jak by musel být dlouhý ;)
jonáš

Příspěvek od jonáš »

To mě taky napadlo, že by to mohlo fungovat od Balabenky k novýmu Trojskýmu mostu. Ale voda by musela téct dál, až někam k Roztokám, v Troji je to vždycky hodně nadržený a chyběl by spád :)
P_V

Příspěvek od P_V »

Odlehčovací štola pro Rokytku by mohla začínat na Kolčavce a ústit hned za vraty povodňové hráze. Spád v celé délce štoly není třeba, štola by byla odolná proti vnitřnímu přetlaku, takže stačí že to tam horem nateče a spodem se to už vytlačí samo.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

no závěry NKÚ jsou nepříjemné, ale když souhlasí i ministr dopravy ... :-)
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonom ... e-dopravy/
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
P_V

Příspěvek od P_V »

bumbik: Až pětkrát dražší, přitom v článku žádné konkrétní čísla ukazující na pětinásobek nejsou. Tudíž je to novinářská mrdkovina, kterou není radno brát vážně. NKÚ možná k něčemu dospěl, ale zde se to novinářům povedlo překroutit k nepoužitelnosti. Inu čtk.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

no mě zarazila marcela augustová, ačkoliv to je profiredaktorka, tak se spletla a místo 24 mld řekla 54 (cena modernizace D1) ale jinak mi to právě přišlo dost chvílemi zavádějící či mylné ...
dvs

Příspěvek od dvs »

bumbik píše:no závěry NKÚ jsou nepříjemné, ale když souhlasí i ministr dopravy ... :-)
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonom ... e-dopravy/
Tak pro zájemce odkaz na informaci k nálezu nkú
http://nku.cz/assets/media/informace-12-18.pdf
a tiskovou zprávu
http://nku.cz/cz/media/ceske-dalnice-by ... un-id6581/

Je docela smutné, jak novináři přetvoří tiskovou zprávu.V té zprávě jasně stojí, kde se to nejvíc prodražuje: Předpokládané náklady nejvíce rostly v průběhu územních řízení – o 21,9 miliardy korun, tedy o 68 procent – a stavebních řízení, v jejichž rámci kontroloři zaznamenali nárůst o 5,9 miliardy korun, tedy o 37 procent.

Jasně je to až třetí odstavec... Mluví o tom jedině ta mluvčí NKÚ, ale to bylo v ranních zprávách. V poledne řekne odborník, že si tu zprávu nestačil přečíst a reaguje na odborníka předřečníka a přidá obecně známé informace. Proboha vždyť ta zpráva má jenom 20 stránek.

Je docela smutné, jak novináři přetvoří tiskovou zprávu.V té zprávě jasně stojí, kde se to nejvíc prodražuje: Předpokládané náklady nejvíce rostly v průběhu územních řízení – o 21,9 miliardy korun, tedy o 68 procent – a stavebních řízení, v jejichž rámci kontroloři zaznamenali nárůst o 5,9 miliardy korun, tedy o 37 procent.

Jasně je to až třetí odstavec... Mluví o tom jedině ta mluvčí NKÚ, ale to bylo v ranních zprávách. V poledne řekne odborník, že si tu zprávu nestačil přečíst a reaguje na odborníka předřečníka. Proboha vždyť ta zpráva má jenom 20 stránek.

Chyby pí Augustové je pak už jenom detail.

PS: K té reportáži v událostech. Jak to, že se na dálnici a na stavbě prochází paní redaktorka bez reflexní vesty a ve zcela nevhodných botech :)
_jan91

Příspěvek od _jan91 »

http://aktualne.centrum.cz/domaci/polit ... ?id=787500

"Celkové výdaje na dopravní stavby poklesnou z letošních 43 na 33 miliard korun v příštím roce, v dalších dvou letech se budou pohybovat okolo patnácti miliard. Silnice budou mít nárok zhruba na polovinu zmíněných dotací, zbytek pohltí železnice."

Nechci být pesimista ani optimista ale čísla v tomhle článku mi připadají totálně mimo...vzhledem k délce článku mi to připadá, že zase nikdo neměl nic na práci tak sesmolil pár řádků kravin. Opravte mě jestli se mýlím, ale takhle to snad nedopadne ne?
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Články pana Holuba jsou vždycky mimo ...
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Spíš bych to konkretizoval tak, že pan Holub je mimo, nejen jeho články. Považuji za zbytečné na ně zde vůbec odkazovat, leda pro pobavení či pobouření :D
R48 -> D48 se podařilo!
balance

Příspěvek od balance »

Čekal jsem tradiční filipiku, ale je tam pár zajimavých "pochybení" ??

http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic.php?f=197&t=4134
otaznik

Příspěvek od otaznik »

Stát neumí utratit miliardy na dopravní stavby

Je to paradox českého dopravního stavitelství. Na jedné straně vyhladovělé firmy lkají nad neustálým snižováním výdajů Státního fondu dopravní infrastruktury, na straně druhé se státu nedaří ani výrazně osekaný rozpočet na silnicích a železničních tratích utratit. V plné nahotě se to ukazuje nyní při sestavování rozpočtu fondu.

Už je jasné, že letos ve fondu zbude 2,3 miliardy korun z národních peněz. Na ně se nabalují peníze z evropských zdrojů, tedy zhruba 5,5 miliardy. „Ta suma evropských peněz bude nakonec asi ještě vyšší,“ odhaduje ředitel fondu Tomáš Čoček.
Státu se tak letos nepodaří v dopravě proinvestovat minimálně osm miliard korun z celkových 64,5 miliardy. Paradoxům ale ještě není konec. I když se v dopravě letos nechtěně ušetří, rezort o tyto peníze v podstatě přijde. Fond je sice převede do příštího roku, o to méně ale pak dostane ze státní pokladny. Podle Čočka by bez převodu zmíněných 2,3 miliardy nebylo příští rok na spolufinancování evropských peněz.
Příčin tristního stavu je hned několik, hlavní je ale zanedbaná příprava staveb v minulosti. Státní investorské organizace, především Správa železniční dopravní cesty a Ředitelství silnic a dálnic zoufale hledají každou stavbu, kam by mohly peníze nasměrovat. Když už se jim to povede, zdrží je administrativní průtahy třeba u antimonopolního úřadu. Například Správa železnic si podle Čočka letos sáhne pouze na šest evropských miliard místo plánovaných 11. Může za to mimo jiné zpoždění stavby koridoru s tunelem před Plzní.
Vina je ale i na straně firem, které se obracejí na antimonopolní úřad častěji než dříve. Úřad přitom drtivou většinu podání zamítá, ovšem po dlouhém zkoumání.
„Před několika lety se zapomnělo na to, že dopravní projekty se připravují řadu let. Je potřeba mít jejich zásobník, ten se ale vyprázdnil a náhradní projekty nejsou připraveny,“ uvedl dopravní expert a někdejší ředitel SFDI Pavel Švagr. Podle něj se příprava fakticky zastavila po roce 2007. Stejný názor vyjádřil i bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. „Kdybyste mi dnes poslali do jižních Čech dvacet miliard, tak nevím co s nimi. Projekty nejsou připraveny,“ nechal se slyšet na setkání se stavebníky. Podle Švagra se ale stát provinil i tím, že evropskými penězi nahrazuje ty národní. „Příliv evropských peněz měl být bonus navíc,“ dodal Švagr.
SFDI má podle aktuálního návrhu hospodařit příští rok s 66 miliardami. Zda se je podaří prostavět, se teprve uvidí. Ještě v roce 2008 se přitom rozpočet blížil sto miliardám.

Více na: http://zpravy.e15.cz/byznys/reality-a-s ... n=copylink
Sosa

Příspěvek od Sosa »

otaznik píše:Příčin tristního stavu je hned několik, hlavní je ale zanedbaná příprava staveb v minulosti. Státní investorské organizace, především Správa železniční dopravní cesty a Ředitelství silnic a dálnic zoufale hledají každou stavbu, kam by mohly peníze nasměrovat.

„Před několika lety se zapomnělo na to, že dopravní projekty se připravují řadu let. Je potřeba mít jejich zásobník, ten se ale vyprázdnil a náhradní projekty nejsou připraveny,“ uvedl dopravní expert a někdejší ředitel SFDI Pavel Švagr.
Zabít Bártu, vo.. jednoho. A to mu ještě nějací tleskali. Prostě se bude stavět to, co je možné, ne to co je potřebné.
dvs

Příspěvek od dvs »

Sosa: taky jsem si na tu politickou mrtvolu zanadával, ale ten to asi jenom dorazil. Byl mi divný ten rok 2007 a to, že tam ty důvody moc rozepsány nejsou.
Po dohledání pár údajů mi to došlo - zase volební podprahová agitace (Švagr je člen ČSSD stínový tajemník).
Zkuste mne doplnit, co se stalo v tom roce 2007 a co je příčinou toho zastavení přípravy.
V roce 2007 byl u vlády Topolánek, ale nešla mu sestavit vláda. Finanční krize sice začala v USA už v 2007, ale k nám dorazila až 2008 a škrty partou VV začali 2010. Podle mne je to u těch velkých staveb (R1, D3, R52 ...) hlavně novela stavebního zákona z roku 2006, která nám přinesla novinku "krajských územních plánů" známých pod zkratkou ZÚR. Politiku územního rozvoje prošla úřednickou vládou Fischera (podobně jako ta fotovoltaika). Pak následovali odvolání a už se to zastavilo. Pokud to je jedna z příčin toho zastavení, tak doporučuji se podívat, který straník byl tehdá ministrem životního prostředí a celý tento právní "dáreček" připravil. Největší sranda je, že tato stranička KDU-ČSL se asi do parlamentu zase dostane. Teď mi došlo, proč se zase např. Bursík nabízel, že půjde na jejich kandidátku. Sorry ale sem jsem tu politiku musel zatáhnout.
kot

Příspěvek od kot »

A je to tady! Slibů plná huba a skutek utek. Přiznám se, že jsem to nečekal,tím spíše,že jsou to Zemanovi lidé. A Zeman a Rusnok slibovali vzdělanost a investice do infrastruktury. No jo, slibem nezarmoutíš! Jak jsem starej, tak jsem blbej...
Sosa

Příspěvek od Sosa »

Jestli nejde spíš o to, že není v dopravě do čeho investovat. Aby se nestalo, že i tyto peníze nebudou v příštím roce utraceny.
Petanecek

Příspěvek od Petanecek »

A nebylo by rozumnější raději rozhýbat nějaké jiné projekty, nejenom jakožto podpora zaměstanosti, ale i jako podpora výstavby infrastruktury, i když třebas to nejsou důležité dálnice, resp. rychlostní silnice, hrazené z EU fondů?? Vždyt EU fondy tyto cesty nestaví, musí tady být nějaký další impulz, který ale zde není. A nebo nechce být???

Ono by možná stačilo tyto peníze místo výstavby investovat do obnovy infrastruktury, vždyť i blbé rekonstrukce by byly lepší, než nic. A že v Čechách je co rekonstruovat a opravovat.

Takže když už nejsou nové dálnice, neb nejsou projekty, proč tyto peníze neinvestovat do krajů, do I. a II. tříd, aby bylo po čem jezdit, než si je šušlit na dobré pátky, kdy se stejně tyto peníze na to nevyužijí???
Zdržuji se hlavně jižně od Dunaje, ale rád se podívám i na severní břeh a sem tam i na západ od Rýna.
Marty

Příspěvek od Marty »

Já spíš nechápu, že SFDI nemá nějaký jednoduchý mechanismus jak dejme tomu například u Přerov - Lipník vyčleněné peníze na letošek uzamknout na separátním účtu u ČNB a holt prostavět v roce až se dořeší ta věc u antimonopolního úřadu... Jistě můžete namítnout, že ty peníze nemusí ležet ladem a za ně se může mezitím něco opravit - v praxi ale spíš zmizí v jiných kapitolách rozpočtu...

Takto je to pro silničáře trojnásobná loterie - 1.kolo - budu mít na potřebný úsek právoplatné SP ? 2.kolo - vyberu zhotovitele a nikdo se neodvolá ? a 3. kolo loterie - budu mít na něj v ten moment kdy mám za sebou 1.kolo a 2.kolo i peníze ?
vaclav

Příspěvek od vaclav »

vcera na ct u moravce moss, kala, cermak. zarazila mne informace ohledne rozpoctu rsd, 2009 kolem 60mld, letos 37mld a 2016 pouze 15mld (min17:50)?
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1126 ... a-moravce/
bumbik

Příspěvek od bumbik »

ale taky řekl Čermák, že chce prosadit variantu 25 mld, tak, aby mohlo být kofinancováno OPD2, 2015 se dočerpá OPD1, takže tam chce 33 mld ... jsem zvědavý, jestli se vyčerpají všechny finance z OPD1, má někdo tušení, kolik financí tam ještě je? jestli je šance třeba rozjet ještě nějaký náhr. projekt? narážím na R48 Rychaltice - Rybí či R7 postoloprty - bítozeves, ...
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“