Dálniční poplatky
Re: Dálniční poplatky
Dálniční známky i mýtné podraží, rozhodla vláda
9. 11. 2011 21:27, autor: duk
aktualizováno 9. 11. 2011 21:43
Praha - Vláda schválila zdražení dálničních známek. Od příštího roku se cena ročního kuponu zvedne o 300 korun, a nově tak budou stát 1 500 korun. A o čtvrtinu porostou také sazby mýtného pro auta, která nesplňují ekologické požadavky skupiny Euro 5. Návrh na vládu přinesl ministr dopravy s jednoduchým vysvětlením: jeho resort potřebuje peníze. Zdražení kritizuje opozice a nelíbí se ani řidičům.
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonom ... dla-vlada/
9. 11. 2011 21:27, autor: duk
aktualizováno 9. 11. 2011 21:43
Praha - Vláda schválila zdražení dálničních známek. Od příštího roku se cena ročního kuponu zvedne o 300 korun, a nově tak budou stát 1 500 korun. A o čtvrtinu porostou také sazby mýtného pro auta, která nesplňují ekologické požadavky skupiny Euro 5. Návrh na vládu přinesl ministr dopravy s jednoduchým vysvětlením: jeho resort potřebuje peníze. Zdražení kritizuje opozice a nelíbí se ani řidičům.
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonom ... dla-vlada/
troufám si tvrdit, že dopad bude stejný jako u SD
tedy více aut na ostatních komunikacích
i já zvažuji, jestli státu věnovat 3000,- nebo jen polovinu
tedy více aut na ostatních komunikacích
i já zvažuji, jestli státu věnovat 3000,- nebo jen polovinu
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Nenašel by se tu někdo kdo by dal dohromady historickou tabulku dálničních známek s parametry cena, celkový roční prodej (v ks) a výnos (v Kč).
Asi stačí pro roční známky (s krátkodobějšíma by to bylo nepřehledné) a ten výnos je asi taky zbytečnej (bude zahrnovat všechny druhy známek).
Takže prostě jen:
rok, cena roční známky, prodej ročních známek, a teoretickej výnos (tj cena x počet)
Mohlo by bejt zajímavý vidět jestli má vliv navýšení ceny na prodej a potažmo na výnos ze známek.
Asi stačí pro roční známky (s krátkodobějšíma by to bylo nepřehledné) a ten výnos je asi taky zbytečnej (bude zahrnovat všechny druhy známek).
Takže prostě jen:
rok, cena roční známky, prodej ročních známek, a teoretickej výnos (tj cena x počet)
Mohlo by bejt zajímavý vidět jestli má vliv navýšení ceny na prodej a potažmo na výnos ze známek.
No jo ale pak tam budou chybět údaje - počet registrovaných vozidel, cena po odečtení inflace a poměr mezi cenou roční známky a mediánovou (tj. nejčastější) průměrnou mzdou... Pak by to bylo podle mne zajímavější a více srovnatelné...Petr Pokorný píše:Nenašel by se tu někdo kdo by dal dohromady historickou tabulku dálničních známek s parametry cena, celkový roční prodej (v ks) a výnos (v Kč).
Takže prostě jen:
Nic nám nebrání dát tyto informace dohromadyMarty píše:No jo ale pak tam budou chybět údaje - počet registrovaných vozidel, cena po odečtení inflace a poměr mezi cenou roční známky a mediánovou (tj. nejčastější) průměrnou mzdou... Pak by to bylo podle mne zajímavější a více srovnatelné...
tak hlavně doufám, že se za těch 1500,- změní i ten šílenej design dálničních známek..design alá rok 1980..
máme nejošklivější známky širokodaleko..nechce se mi psát..že nejen ty známky..
máme nejošklivější známky širokodaleko..nechce se mi psát..že nejen ty známky..
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
No že by byl někdo až takovej šťoura na design .. to je tak dvanáctý místo za desetinnou čárkou. Jinak celkovej výnos z DZ by měl jít najít poměrně snadno, pokud to neagregujou se silniční daní už hned při výběru. Pro první odhad jen srovnání 2010 a 2007 z tisku
http://www.finance.cz/zpravy/finance/29 ... liardy-kc/
http://byznys.ihned.cz/c1-22860800
http://www.finance.cz/zpravy/finance/29 ... liardy-kc/
http://byznys.ihned.cz/c1-22860800
Spíš bych viděl problém, jak to očistit o známky prodané díky nově otevřeným úsekům. Ale myslím, že 1500 za rok pořád není tolik, aby větší procento lidí jezdilo mimo dálnice.
No v každém případě minimální nárůst zisku,jestli vůbec nějaký,bude u 10-tidenních známek.odpadne značná část těch,kteří potřebují jet jednorázově.Já tedy 390,- nedám ani náhodou. Ani,kdybych ze Zlína točil Prahu a zpět!
¨
Loni jsem třikrát jel ze Zlína do Ovy a pak zpět přes Prostějov.Sice se skřípěním zubů,ale zakoupil jsem třikrát 10d známku.Teď mně to může být ukradené.
Loni jsem třikrát jel ze Zlína do Ovy a pak zpět přes Prostějov.Sice se skřípěním zubů,ale zakoupil jsem třikrát 10d známku.Teď mně to může být ukradené.
_______________viky píše:No v každém případě minimální nárůst zisku,jestli vůbec nějaký,bude u 10-tidenních známek.odpadne značná část těch,kteří potřebují jet jednorázově.Já tedy 390,- nedám ani náhodou. Ani,kdybych ze Zlína točil Prahu a zpět!![]()
¨
tak jezdi vlakem vole...promiň..skřípote zubů...
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
No kdyby jel počtvrtý, tak už bude mít na celoroční slevu.
Invektiv monina pomíjím.
Budu jezdit mimo dálnice,problém s tím nemám.Už jsem tak v podstatě jel letos.Pozastavuji se nad tím,že v mém případě bude ŘSD chudší o 750kč,místo bohatší o 1170kč.A určitě nezůstane jen u mně.Takže výsledný efekt nárůstu výběru nebude odpovídat představám.
Budu jezdit mimo dálnice,problém s tím nemám.Už jsem tak v podstatě jel letos.Pozastavuji se nad tím,že v mém případě bude ŘSD chudší o 750kč,místo bohatší o 1170kč.A určitě nezůstane jen u mně.Takže výsledný efekt nárůstu výběru nebude odpovídat představám.
jel jsem tyto trasy:monin píše:
takže celkem 158km za 250,-kč = 1,58kč/km
To jako nemám skřípat zubama
takže na rok by to bylo 2,46kč/km
To neumí vymyslet levnější variantu pro ty,co opravdu jedou jen jeden den?
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Máš to skoro za cenu výkonového mýta, tak co se čertíš 
Ve Francii mě vyšlo cca 650km na 26 éček, což je v přepočtu kačka na kilometr.
R48 -> D48 se podařilo!
Však jo,už i tu variantu jsem zvažoval 
IMHO je poptávka cenově málo elastická (promiň viky, ale je vás menšina - těch, u kterých kvůli růstu ceny klesne poptávka)Petr Pokorný píše:Nenašel by se tu někdo kdo by dal dohromady historickou tabulku dálničních známek s parametry cena, celkový roční prodej (v ks) a výnos (v Kč).
Takže prostě jen:
Stačí se zeptat u zdroje:
Dál nahodím s použitím čísel, na které odkazoval jonáš:www.vlada.cz píše:Předpokládaný dodatečný fiskální výnos u dálničních známek je 750 milionů korun ... Odhad tržeb vychází z dostupných výsledků prodeje kupónů do července 2011 a odhadu vývoje prodeje. Je zřejmé, že největší podíl předpokládaných tržeb je u ročních poplatků. Další zvýšení hodnoty krátkodobých poplatků by pak mělo vést k většímu prodeji ročních kupónů. Snížilo by se tak i riziko zneužívání krátkodobých kupónů jejich používáním na delší období oproti jejich platnosti, píše ministerstvo dopravy v důvodové zprávě ke schválenému materiálu.
1,9 mil. ročních x 300 kč zdražení + 0,47 měsíčních x 90 korun zdražení + 2,4 týdenních x 100 zdražení = 850 mega navíc, tj. o 100 víc, než vláda plánuje. Vzhledem k tomu, že předpokládají pokles hlavně u kratších, může být plánovaný výseldek -10% prodej u ročních a měsíčních a -20% u desetidenních (pak mi ti to zhruba vyšlo).
Kdo chce profi výpočet, požádejte si o důvodovou zprávu pro jednání vlády .
To plánuje vláda, ale to neznamená, že to tak bude doopravdy. Vyšší spotřební daň také měla podle Kalouska přinést mnohem více peněz. I když bych také tipoval, že poptávka po dálničních známkách je značně nepružná.
Ale když vezmeme v úvahu, že se plánuje zpoplatnit I/37 HK-Pradubice a R6 se postupně otevírala letos, tak by se dal očekávat nárůst prodejů. Takže vliv zdražení na pokles bude o dost vyšší než těch 10-20%.
Ceny těch krátkodobých jsou pro cizince, kteří cestou na dovolenou mají stovky kilometrů před nebo za sebou a nějakých 100 Kč více nebo méně řešit nebudou. Viki se svými třemi cestami po dálnici ročně je trochu extrémní případ, který na to doplatí.
Ale když vezmeme v úvahu, že se plánuje zpoplatnit I/37 HK-Pradubice a R6 se postupně otevírala letos, tak by se dal očekávat nárůst prodejů. Takže vliv zdražení na pokles bude o dost vyšší než těch 10-20%.
Ceny těch krátkodobých jsou pro cizince, kteří cestou na dovolenou mají stovky kilometrů před nebo za sebou a nějakých 100 Kč více nebo méně řešit nebudou. Viki se svými třemi cestami po dálnici ročně je trochu extrémní případ, který na to doplatí.
Ježiš, dejte pokoj s tou I/37, ta se zpoplatňovat jistojistě známkama nebude. Určitě ne příští rok a to ani mýtným.
No já teda nevim, ale že by prodloužení sítě o nějakou tu desítku km vyvolalo nárust poptávky po dálničních známkách se mi zdá dost nepravděpodobný. Maximálně tak do procenta. U mýtnýho se to projeví, protože je placený od kilometru.
1kč/km bych dal,no problem kvůli pohodlí a času,1,58kč/km bylo se skřípěním zubů (Martin z Ostravy píše:Máš to skoro za cenu výkonového mýta, tak co se čertíš
Roční bych si koupil,pokud bych věděl,že na R a D za rok min 1500km najedu,což nebude pravda.
((Nenechte se mýlit mými občasnými komentáři ve vláknech k D a R.V rámci své profese využívám celkem dost dálniční síť firemním autem,kde samozřejmě roční známka je.
jonáš: Já myslím, že ano, protože se jedná o celkem izolované úseky, a tak si známku koupí řada těch, kteří např. ze Sokolova jezdí pracovně do Varů a do teď známku nekupovali. Proto jsem třeba neuváděl dokončená části D1. Ta I/37 je v tomto ohledu podobná. Mapman má asi lepší info, ale z pohledu MD je to jednznačně příležitost ji zpoplatnit a díky zvýšení rychlosti to většině řidičů vadit nebude. (můžeme u I/37 založit anketu, jak brzy po označení SPMV bude zpoplatněna
)
Ve vyhlášce na příští rok není, takže minmálně celý 2012 bude bez poplatku. A nic zatím nesměřuje k tomu, že by se měla zpoplatnit...
řeba si s tím někdo tu práci dáMarty píše:No jo ale pak tam budou chybět údaje - počet registrovaných vozidel, cena po odečtení inflace a poměr mezi cenou roční známky a mediánovou (tj. nejčastější) průměrnou mzdou... Pak by to bylo podle mne zajímavější a více srovnatelné...
já si pamatuji, že když jsem byl v létě 1990 ve Švýcarsku, tak známka stála 40,-SFR, průměrnou mzdu jsem měl 1890,-Kčs, 1 SFR stál asi 25,-Kčs
dnes tam ta známka stojí kolik
ale ona se jim vlastně nerozrůstá dálniční síť o 100km ročně a navíc tam nemají tak složité podmínky ( třeba bývalé rybníky v lesích )
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
i 1500 za znamku mne prijde lepsi, levnejsi a rozumnejsi nez system s mytnicema
za tu cenu v Polsku najedu po statni dalnici (levnejsi nez soukroma) kolem 1300km, coz jes priblizne Pha-Ova 2 krat tam a zpet;
je nadeje na 50% zlevneni - diky tomu za rocni cesku znamku projel bych se z Krakova do Nemecka 3 krat za rok tam z zpet
to vsechno pri srovnatelny delce siti, mnohem vestim uzemi a neco mensi prumernimu platu
all in all - problem maji jedine majitele vic aut v rodine
za tu cenu v Polsku najedu po statni dalnici (levnejsi nez soukroma) kolem 1300km, coz jes priblizne Pha-Ova 2 krat tam a zpet;
je nadeje na 50% zlevneni - diky tomu za rocni cesku znamku projel bych se z Krakova do Nemecka 3 krat za rok tam z zpet
to vsechno pri srovnatelny delce siti, mnohem vestim uzemi a neco mensi prumernimu platu
all in all - problem maji jedine majitele vic aut v rodine