[D3] Příprava úseků ve Středočeském kraji

Praha – Tábor – České Budějovice – Rakousko
Odpovědět

Na kterou stavbu (či její část) bude vydáno první pravomocné územní rozhodnutí?

0301 (nepočítá se krátký úsek k MÚK s R1 s již vydaným ÚR :-))
21
16%
0302
8
6%
0303
5
4%
0304
11
8%
0305/I
85
65%

Celkem hlasů: 130

vaclav

Re: D3 ve Středočeském kraji

Příspěvek od vaclav »

http://zpravy.idnes.cz/stredoceska-cast ... domaci_abr

je nejaky duvod k oslave nebo tohle vubec nic neznamena?
medvid

Příspěvek od medvid »

vaclav píše:http://zpravy.idnes.cz/stredoceska-cast ... domaci_abr

je nejaky duvod k oslave nebo tohle vubec nic neznamena?

řekl bych, že cesta je ještě spletitá. Jak píšou v článku 8-10 let než se začne stavět.
Kuba

Příspěvek od Kuba »

Varianta Z2+Z2+Z1+Z1 jsou samé tunely a mosty, to bude strašně drahé. Tunel Libeř, most přes údolí Záhořanského potoka, tunel Kamenná vrata, tunel U Obrázku, tunel Hůrka, most přes Sázavu, tunel Za Ovčínem, ...

Ale na druhou stranu to bude významně limitovat zásahy do krajiny. Někdy bych řekl, že po nějaké době od výstavby se bude jednat o významný technický krajinotvorný prvek. Ale za 10 let to stát podle mě nebude.
Svatosp

Příspěvek od Svatosp »

Doufam, ze toto uz nikdo nezpochybni a brzo se zacne s vystavbou ted nejdulezitejsi dalnice v CR.
Michal R

Příspěvek od Michal R »

Kuba píše:Varianta Z2+Z2+Z1+Z1 jsou samé tunely a mosty, to bude strašně drahé. Tunel Libeř, most přes údolí Záhořanského potoka, tunel Kamenná vrata, tunel U Obrázku, tunel Hůrka, most přes Sázavu, tunel Za Ovčínem, ...

Ale na druhou stranu to bude významně limitovat zásahy do krajiny. Někdy bych řekl, že po nějaké době od výstavby se bude jednat o významný technický krajinotvorný prvek. Ale za 10 let to stát podle mě nebude.
Kubo, úplný souhlas.
Bude to drahé, ještě spousta věcí stojí v cestě, ale nakonec to bude parádní dílo - jak píšete, významný technický krajinotvorný prvek.

A připojím malé retro:
Když stavěli Eiffelovu věž, tak president tehdejší president Akademie věd a umění, ctihodný pan Joseph Louis François Bertrand, navrhoval "tu ocelovou ohyzdnost, tu bradavici na na tváři Paříže nechat odstranit....
Když stavěli Karlínský viadukt (dnes Negrelliho) Severní státní dráhy v letech 1846-49, tak pražští stavové orodovali u hraběte Thun-Hohensteina, českého místodržícího, by jeho císařská milost řáčila "tento nůž rozdělující Nové město Pražské" přehodnotit. Pravda je, že v revolučním roce 1848 při velkém červnovém požáru rozestavěný viadukt zabránil rozšíření požáru a byl s protesty šlus.

Zkusí dnes někdo dát návrh na odstranění Eiffelovky?? nebo Negrelliho viadukt?? nebo Lipenskou přehradu? nebo dálniční most v Millau?

... a přitom všechny tyto projekty (a jistě spoustu dalších) provázely mocné protesty "uvědomělých" občanů....
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Někdy se ukáže nějáké zpočátku zavrhované dílo jako nadčasové a někdy se naopak časem potvrdí oprávněnost odporu. Není to černobílé.

No a ten výškově šikmý most přes Sázavu, což je asi esteticky nejkontroverznější dílo této stavby, bych já tipoval spíš do druhé skupiny.
vaclav

Příspěvek od vaclav »

ano, nic neni cernobile, to co nekomu prijde jako romantismus, ja vidim jako nekotrolovatelny mor. mluvim o nekolika desitek tisic nevkusnych chatek, ktere nevratne zamorily posazavi. kdyz jdu jako turista, ocekavajici prirodu, podel reky sazava, jsem s nimy (a auty a hlukem zpusobenym dnes neskutecne levnymi motorovymi pomocniky z obi) konfrontovan celou delku reky, tedy desitky kilometru. to uzemi je uplne znicene. jeden novy most pres reku sazavu jakehokoliv tvaru je proti tomu chatarskemu moru sranda.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

No když nepůjdete údolim, ale po kopcích po obou stranách řeky, což je mnohem zajímavější trasa, nebo budete bydlet v těch vískách nad údolim, tak si žádnýho krajinářskýho moru nevšimnete. Ten tam zanese až ta dé trojka.
Už jsem zaregistroval, že nad kameňákem jsou levně na prodej docela pěkný a dobře zařízený domy .. obyvatelé rezignovali a přiznali si, že je to tam perspektivně k nebydlení.
kot

Příspěvek od kot »

to Václav + Michal R : Cítím to úplně stejně. Věřím, že kromě dopravního přínosu, úspory času, PHM,méně mrtvých... se k tomu ten krajinotvorný prvek přidá rovněž. Po 3-5 letech dálnice zaroste a bude v krajině integrovaná. :ok: :kladivo:
Kuba

Příspěvek od Kuba »

Dr.Fe1 píše:No a ten výškově šikmý most přes Sázavu, což je asi esteticky nejkontroverznější dílo této stavby, bych já tipoval spíš do druhé skupiny.
Mě to nijak ošklivé nepřijde...

http://www.d3klid.cz/302-5.jpg
Medvěd

Příspěvek od Medvěd »

Podle mého je most přes Sázavu prvkem který do místní krajiny zapadne. Přirovnal bych jej k mostu přes Opárenské údolí, byť tento je větší. V přímém sousedství je most na žel. trati VnV-Čerčany, ale něco takového by šlo přes Sázavu s jejím max. průtokem postavit jen stěží. Trámová konstrukce mostu dálnice D1 přes stejnou řeku nad Hvězdonicemi mi přijde přeci jen horší, nehledě na hluk, který je generován vozidly při přejíždění dilatací. Vůbec právě hluk je dle mého to nejdůležitější.
P.S.: Mám v Hostěradicích chatu a vím i od místních že je jim celkem jedno jestli za jejich vesnicemi povede dálnice, hlavně když nebude slyšet.
P.P.S.: Když jsem hledal bydlení před cca 1 a 1/2 rokem, tak jsem několikrát zjistil při hledání na katastru že nemovitosti zde mají závažné nedostatky zásluhou různých nepovolených úprav a dostaveb. I to je mj. důvod ke snižování cen.
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Já si myslím, že oproti mostu přes Opárenské údolí, který je tam relativně schovaný, je tohle krajinná dominanta viditelná ze široka daleka, tudíž jiný případ. Narozdíl od Oparna je tady jeden z břehů údolí výrazně nižší a krajina otevřená všemi směry kromě severního. Dál je to věc subjektivního vnímání, co se komu líbí a co ne.
Bobek

Příspěvek od Bobek »

A ještě bych dodal, že v dokumentaci EIA to vypadá o dost ošklivěji:

Obrázek

Nicméně nemyslím, že by estetická hodnota mostu měla být v posuzování rozhodující.
Království a půl princezny za 511.
Kuba

Příspěvek od Kuba »

Aha, takže to nebude obloukový most? A tento bude mít pilíře až dolů do údolí? Tak to doufám, že bude v DÚR změněno na původní variantu...
Medvěd

Příspěvek od Medvěd »

EIA - DÚR - SP + odvolání = dlouhá cesta ke konečnému tvaru. Vemte si co se nadělalo skopičin s mostem v Tróji.
Opárenský most je méně "viditelný", počkejme ale s čím přijdou konstruktéři zde. Že by se architekti nechtěli vyj(ř)ádřit, tomu nevěřím. Estetika sice hlavní nebude, hlavní asi budou peníze, ale co teď víme. Zkrátka a dobře, jak píše Bobek: tento zákres je pro EIA. Já osobně doufám v ten obloukový most z vizualizací.
kot

Příspěvek od kot »

to Dr.Fe : Co říkáte či jak esteticky hodnotíte Žďákovský most? Díky :?: :arrow: :idea:
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Ty nepravidelně umístěný podpory jsou nějakej uměleckej záměr, aby to vypadalo víc "přírodně"? Děsný .. ;-)
vaclav

Příspěvek od vaclav »

jeste si neodpustim malou poznamku, je to asi 3 roky zpatky, co jsem sel podel zahoranskeho potoka, a misto aby me prekvapila srnka nebo veverka se na me po lesni ceste valila dodavka familyfrost, zhruba zde http://www.mapy.cz/s/2YMm (pokud to nefunguje tak nekde u osady na ostruvku). proste sileny.
dalsi novodobe zverstvo a mor je pak tohle: http://www.youtube.com/watch?v=AbIK3n_Org8
a tohle se deje 100km podel sazavy. D3 protinajici posazavi nakolmo je brnkacka.
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Mě tyhle mosty vadí při pohledu zdola. Nejen mostní ale veškeré "monstrózní" konstrukce, třeba pod žižkovským vysílačem se necítím zrovna dobře, pod nuselákem taky ne (tam se navíc koukám jestli mi někdo neskočí na hlavu :-o ). Takže je to spíš můj psychologický problém, nevím nakolik rozšířený mezi ostatními lidmi. Já bych se pod tou konstrukcí resp. v její blízkosti zdržovat nechtěl.
Medvěd

Příspěvek od Medvěd »

Dr.Fe1 : O takovéto fóbii jsem již slyšel, moc rozšířená není, ale kupodivu se prý vyskytuje více, než třeba fóbie z knoflíků. Existuje i specialita na mosty (přes i pod). Můj tchán např. slezl kdejaký kopec, ale k rozhledně se pokud možno nepřiblížil, a když ano, tak se tam dlouho nezdržel. Nahoru jsme jej nedostali ani heverem, ale to je již klasický problém s výškami. Manželku zase nedostanu na cokoliv, co má "drátěný" výplet podlahy, kterým se dá koukat dolů. Já se zase rád "bojim" dole, ale nahoru vylezu bez problémů. Tedy až na mou váhu.

Spíše se na problém mostů dívám z hlediska toho, jak se mi ten daný most ve svém prostředí zamlouvá. K tomu zákresu : je to zákres, nevíme do jak velkého obrazu, a co a jakým měřítkem bylo zpracováno. Navíc zde je viditelně něco špatně mezi 4. a 6. pilířem, kde se asi autor moc netrefil. Jak pro Z1, tak pro Z2 použil stejný nákres mostu, který u Z2 akorát více seřízl a přiblížil.
jeni013

Příspěvek od jeni013 »

Osobně se přikláním k názoru, že ten obloukový most by vypadal moc hezky, ale u takového dominantního prvku bych nechal vypsat architektonickou soutěž. V případě SOKP u Suchdola se to docela osvědčilo.

Co ce týče morového OT: Fakt je, že dost obyvatel těchto obydlí fachá přes týden od 6 do 3 ve fabrice a na víkend chtějí vyrazit s mámou do "přírody". To že různými přístavbami, zlepšováky a úpravami původní krajinu úplně zplundrujou načež to završí tím, že si na střechu boudy namontujou satelit a když je jim zima, tak aby po cestě zpátky neměli smrad v autě, lupnou do kamen i odpadky a kdoví co dalšího... A ty táboráky a potlachy, kdy banda ožralých kotlíkářů huláká a veselí se až do rána tak, že přírodychtivý člověk v lese narazí maximálně na Daňka nebo Medvěda (Wabiho nebo Honzu)...? Tak takový skanzen pro další generaci zachovávat nemusíme. Howgh.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Další .. hlašte se po řadě ;-)
dantex

Příspěvek od dantex »

No a co říkáta na tohle ? http://www.google.cz/imgres?imgurl=http ... g&dur=2065

Stojí už přes 60 let a nikomu nevadí.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Vono to tehdy myslim ani nikomu vadit nesmělo. A taky přes to nevede dálnice, celková intenzita 2744 vozidel, jen 477 náklaďáků a busů, přímo idylický místo. Ale stejně srovnáváte zcela nesmyslně, protože se jedná o daleko míň osídlený a využívaný území, bez ohledu na ten bordel kterej tam je dva měsíce do roka ;-) .. a musel byste nejdřív postavit v Pikovicích tu přehradu ;-)
Houdini

Příspěvek od Houdini »

Srovnání je velmi správné. Podolsko je také most nad údolím, nikoli pouze nad řekou. http://www.panoramio.com/photo/61324824 Podobně most na D3 neprochází skrz údolí Sázavy, ale NAD údolím Sázavy.
http://aktualne.centrum.cz/domaci/spole ... to/243156/ foto 11

Na ortofotu zhruba takto: http://www.mapy.cz/s/2ZAE
"Při plánování dálnic se nedívám na mapu Čech, ale na mapu Evropy."
Odpovědět

Zpět na „D3“