Prosím adminy o přesunutí někam, kde to bude dávat smysl, nicméně diskuze se začíná zajímavě vyvíjet, možná by byla škoda ji "utnout".
2jozka: Jako popis situace to je naprosto přesné, jen jsem z toho nepochopil, zda autor zastává stanovisko "chtěli jste ven z města, tak si tam zůstaňte", nebo nějaké jiné. Ono to není vždycky tak černobílé, jak to vypadá.
Osobně také bydlím na zaPrazi (pravda na trochu větším pozemku a již od doby, kdy nás tam takových bylo jen pár) a musím přiznat, že do města mě táhne už jen ta práce, nevracím se do města ani za zábavou (nepovažuji za "úžasný víkend" čas strávený v hypermarketu), ani za lékaři (máme vlastní zdravotní středisko). Možná nějaký ten koníček, ale výhradně v pracovní dny ve spojení s cestou do zaměstnání.
A proč jsem se takto "zařídil"? Je to celkem prosté, cena srovnatelná s bydlením ve městě, víkendy jsou skutečně "v klidu" a letní večery pod širým nebem bych za "dostupnost MHD" asi dnes vyměnil jen stěží. I když i u nás vyrostlo "sídliště na ležato" a dnes již bydlím v docela rušné ulici.
A teď zpátky k dopravě: pokud by skutečně efektivně fungovala hromadná doprava, nemám s ní žádný problém, současný stav má ale 2 zásadní chyby:
1) Naprostá absence kapacitního parkování v místech s návazností na hromadnou dopravu - a tím nemyslím jen P+R u metra, ale nelze (téměř) ani použít model "přiblížení" k vlaku a následnou přepravu tímto způsobem, u vlaku taky není kde zaparkovat.
2) Naprostá absence rozumného tangenciálního spojení. Kdo pracuje nebo bydlí v centru, s MHD vystačí, kdo ale potřebuje např. z Jižního města do Štěrbohol nebo opačně, už na tom bude podstatně hůř.
A s tím je spojené i to cestování do města, pokud ráno přijedu do zaměstnání (dovnitř MO se nepouštím, případně jej mohu minout úplně) a odpoledne mám potřebu jet do města, mám 2 možnosti:
a) vzít to autem (ráno 40 min.), odpoledne odstát nějakou tu kolonu, dojet do města za cca 30 min. a večer být za dalších 30 min. doma, nebo
b) jet MHD už ráno - cesta do práce o 45 min. delší, přesun ze zaměstnání stejných 30 min. cesta domů delší o dalších 30 min nebo
c) jet MHD pouze do města a pak se vracet k zaměstnavateli (návrat ve večerních hodinách dá cca 45 minut navíc)
Co si myslíte, jakou variantu zvolí "normální" člověk?