Přejmenování rychlostních silnic na dálnice

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět

Jak značit nové silnice pro motorová vozidla?

R
45
39%
S
49
42%
M
13
11%
A
0
Žádná hlasování
I
9
8%
SPMV
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů: 116

kot

Re: Přejmenování rychlostních silnic na dálnice

Příspěvek od kot »

Tak budeme doufat, že nám tato vláda k tomu 1.1.16 vydrží...
bumbik

Příspěvek od bumbik »

a po novém pojetí bude hned D48, nebo I/48 a značení modré nebo zelené s červeným nápisem 48 ? nebo případné lokální značky 130 ? díky mapmane za info - jestli už je to teda nějak jasné, jak to nakonec bude ...
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Žádná D48 nebude, nové pojetí s ní nepočítá. Takže bude 110 km/h a modré cedule.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
bumbik

Příspěvek od bumbik »

:oops: :cry: :ko:
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Tak s tímto tedy rozhodně nesouhlasím, proinvestují se nemalé částky, několik let se tam jezdí 130 km/h a pak se mávne proutkem a bude tam jen 110 km/h a bude se tam rýžovat za 130 km/h.
Fakt super. :ko: Doufám, že MS kraj aspoň trochu zabojuje.
Stejný případ R4, R46, R56. Podle mě je to prostě kravina. Neměl by dojít, z pohledu řidiče, ke zhoršení oproti současnému stavu. Měli bychom si těch dálnic spíše přidat, už jen proto, že "to na mapě vypadá dobře", těch pár jedniček na kterých bude 110 km/h to nezachrání.
Pokud to takto v návrhu je a bude, jsem proti takovému návrhu "Novému pojetí".
R48 -> D48 se podařilo!
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Je to ještě případ R7, R35 Liberec - Turnov a R63. Ale takto je to nastaveno už od začátku. Je tu zase na druhou stranu možnost zvýšení rychlosti krajem na 130 km/h, ale každý dokáže odhadnout kolik krajů to udělá, když v současné době nikdo z nich neosadí značku silnice pro motorová vozidla.

Rovněž souhlasím s tím, že by nemělo dojít, z pohledu řidiče, ke zhoršení oproti současnému stavu.
monin

Příspěvek od monin »

Podle mě je to hodně rozumný návrh a kompromis - pokud se nepletu, tak nově se bude platit jen za dálnice (dál.známka), takže všichni ti uplakánkové, co i zde často brečí, že se jim nevyplatí kupovat ani desetidenní známku budou mít konečně svatý klid a budou moci konečně vysněně jezdit i někde zadarmo. Upravit 130km/h na SPMV půjde také a co hlavně přibude 300km (?) nových a pěkných dálnic. Jinak i já bych si samozřejmě taky asi přál kousek od baráku D37, ale díky bohu, alespoň za tyto dary.
A co se týče ještě tohoto nového pojetí - možná bych v něm uvažoval i o oficiálních názvech našich dálnic, tedy kromě základního číslování. Teď je v názvu jasná max. tak Brněnská dálnice. Ale D2, je už např. na Zelené vlně uváděná někdy jako Bratislavská, jindy zase jako Břeclavská dálnice, to samé u D8 - Drážďanská/Ústecká. Což by mi přišlo fajn i toto sjednotit.
Jinak co tu psal včera ještě mapman - kdyby se zadařilo a bylo to tedy do roka a do dne - srpen14 / srpen15, tak to by nějak nevadilo tomu, že např. dálniční známky platí v jiném ročním období?
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
bumbik

Příspěvek od bumbik »

osobně u R46 považuju I/46 za oprávněné vzhledem k parametrům ... po R4 jsem nikdy nejel, ale co jsem tu někde četl, tak snad údajně v trase jsou i autobusové zastávky atd. takže tam I/4 asi taky není úplně chybné řešení, ale třeba R63 by podle mě klidně mohla být D63, ale R48 má parametry pro dálnice jako stvořené navíc je E462 má přeshraniční spojení (S1), takže mi přijde I/48 110 a modré cedule spíš jako naprostý paskvil ... Martin z Ostravy to vystihl :ok: nerozumím tomu, co vedlo MD k I/48 :?: snad ten MS kraj bude lobbovat za změnu :kladivo:
monin

Příspěvek od monin »

No jestli to nebude tím, že to je právě Martin..z Ostravy.. :D
A co se týče toho lobbování..tak zrovna tohoto králíka z klobouku bych tedy raději moc nevytahoval, už jen z toho důvodu když si člověk vzpomene, jak např. soudruzi z KV kraje lobbují za to, aby R6 byla zdarma.. :oops:
Ale jinak ještě ad bumbik: přej a bude ti přáno..takže přeji samozřejmě také
Naposledy upravil(a) monin dne 16.3.2014 9:46:07, celkem upraveno 7 x.
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
bumbik

Příspěvek od bumbik »

njn a já bumbik z I/48 :D
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Tak R46 ještě beru, ta opravdu nemá dálniční parametry a navíc po dokončení D1 bude mít skutečně jen regionální charakter (zase proč se připravit o dálnici v rámci sítě, která tak bude vypadat větší), ale u R48 je jasná dálnice, R56 sice má jen lokální význam ale zase má parametry dálnice. Už jen z hlediska např. přilákání investorů může označení těchto tahů za dálnici hrát nemalou roli.
U R7 mi to přijde taky jako nesmysl z toho udělat jen erko s 110 km/h, když v parametrech, v jakých se to staví a bude (pokud se do toho zase nehrábne) to má parametry dálnice.
A jak píše Lenny málokterý kraj využije tu možnost zvýšit rychlost na 130 km/h, když to u jedniček mohli udělat už dnes.
V podstatě s tím návrhem souhlasím, ale nelíbí se mi to zpětné degradování některých silnic a hlavně mi vadí snížení MPR.
R48 -> D48 se podařilo!
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Řešením by mohlo býti zachování stávající rychlost 130 km/h u nepovyšovaných rychlostních silnic s tím, že kraj ji pak může snížit. Přeci jenom je to lepší řešení než snížení a následné případné zvyšování.
Kamioňák

Příspěvek od Kamioňák »

Docela se bojím, že se to naopak využije k plnění rozpočtu policie. Na R7 se už teď chytá u Sulce (90km/h na silnici 25,5/100) a když si představím 110 na rovině od Bítozevse do Droužkovic...
Podle čeho se rozhodovalo, jestli silnice bude dálnicí či rychlostní silnicí?
bumbik

Příspěvek od bumbik »

Kamioňák píše:Podle čeho se rozhodovalo, jestli silnice bude dálnicí či rychlostní silnicí?
to by mě taky zajímalo :? jelikož u R48 mi I/48 nedává vůbec logiku (transevropská trasa s velkým podílem tranzitní dopravy, luxusní parametry, připravené stavby obchvat FM R 25.5/120 Rybí-Rychaltice R 25.5/120 a přesto z toho někdo chce udělat I/48, fakt mi to hlava nebere :crazy:
PS: lov na řidiče začne asi ve velkém ... bohužel :(
adi88

Příspěvek od adi88 »

Kraje zvyšovat rychlost nebudou, to je dnes zcela z módy. I sebevíc populistický politik raději couvne, když zas nějaký chytrák od policie řekne, že třeba taková R7 Chomutov-Bítozeves už od počátku byla stavěna jen jako rychlostní silnice a nikoli dálnice, tudíž tu 130 v žádném případě nesmí být, neboť by to byl hazard se životy řidičů. Kategorie je sice R25,5, jenže lomeno 100, takže mu nikdo nebude moci oponovat. A veřejné mínění posílí ještě Nova či Blesk, když vydají zprávu s několika vykřičníky, že nezodpovědný politik XY chce, aby se na silnici první třídy jezdilo 130. Reportáž bude pochopitelně točit nějaký "silniční inspektor" u obyčejné směrově nerozdělené dvouproudovky...Řešením může být Lennyho návrh se 130 všude a případným snižováním a nebo jasná definice ŘSD na kterých úsecích 130 povolit. Jakmile bude rozhodovat krajský úředníček ve spojitosti s někým od PČR, čekejme spíše postupnou degradaci. A nakonec budeme ještě vzpomínat na krasné časy se 110, neboť jednoho krásného dne se v rámci úspor nastrkají na nové úseky R kruháče :kladivo: . No možná jsem pesimista, ale trochu se toho nového pojetí začínám bát. Abychom nelitovali, že se do toho kdy začalo rýpat...
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Počítá se s tím, že na většině úseků kde je dnes 130 taky 130 zůstane. Zrovna MS kraj si 130ku chce ponechat jak na R48 tak na R56, i kdyby to byly silnice pro motorová vozidla, takže není žádný důvod tu šířit paniku, Lenny a Martine - už jsme to tu přeci něklikrát probírali...
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Nešířím paniku, jen upozorňuji, co může nastat, aby pak někteří nebyly překvapení. S tím MS krajem máš pravdu, ale co takový Ústecký a Středočeský kraj udělají na R4, R63 a R7?
Max

Příspěvek od Max »

U te R48 mi je lito, ze z ni nebude D48. Jak uz tady bylo zminovano, kategorie je dostatecna (25,5/120), navic primo z ni se odpojuje vice 2+2 silnic, ktere bych prave spis videl jako R (Palacovska spojka, I/68, resp. I/11 (navic vyhledove i smerem na sever jako R67), R56).
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Když novela vstoupí v účinnost, tak se stanou dálnicemi všechna eRka a bude muset následně dojít k jejich vyřazení a převodu na kraje. Tzn. že dopravní značení a související nastavení rychlostí na všech eRkách budou mít ve své moci MD spolu s MV před jejich předáním krajům. MD i MV jsou nakloněné nechat 130 všude kde to půjde. Jestli si po převodu kraje a krajští policajti budou chtít rychlosti snížit, to už bude čistě na nich...
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Ty mě umíš vždycky potěšit. :ok:
Takže se čistě teoreticky může stát, že některé z těch ponižovaných erek kraje nebudou chtít přijmout a zůstanou nadále dálnicemi.
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

To by potom měnilo situaci, protože jsem si jist, že MS kraj R48 nepřijme :D
Ne, teď vážně, pokud to skutečně bude takto probíhat, pak nemám námitek.
Protože bude ještě prostor zrevidovat, co degradovat a co ne.
R48 -> D48 se podařilo!
Vizi

Příspěvek od Vizi »

mapman píše:Když novela vstoupí v účinnost, tak se stanou dálnicemi všechna eRka a bude muset následně dojít k jejich vyřazení a převodu na kraje
Něco jsem přehlédl? Možné to je, nějak zvlášť podrobně tohle téma nesleduji, takže mě když tak kopněte.
Ty silnice budou krajské? Ono se v rámci té novely budou nějak měnit majetkové zvyklosti a silnice I. třídy budou převedeny krajům?
Musítobýtčtyřpruhové všech zemí, spojte se!
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

To mi taky přijde zvláštní. Vždyť dnes patří D, R a I pod ŘSD. Proč by měly být najednou R krajské, když jsou to v mnoha případech komunikace s mnohem větším významem než I a vedoucí přes více krajů.
hiob

Příspěvek od hiob »

JirkaS píše:To mi taky přijde zvláštní.
to nijak zvláštní není, jde o to, kdo je správní úřad pro danou silnici (MD x kraj), ne o to, kdo ji má v majetku a provádí na ni údržbu (ŘSD x kraj)
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Ne ve smyslu bude je vlastnit kraj, ale ve smyslu kraj na nich bude vykonávat činnost speciálního silničního úřadu, jak tomu je u silnic I. tříd, tj. vydávat SP, povolovat uzavírky atd. Dosud to dělá jak pro D tak i pro R MD ČR.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“