Malej kousek? Podle toho modelu je pilíř kompletní: http://mapy.cz/s/9tvWjonáš píše:Vlevo čili na tý fotce vpravo, ne? Jo, tam malej kousek stihli
Kde to bylo ...
Re: Kde to bylo ...
Je to model z roku 2014, který ukazuje stav jak to mělo vypadat v roce 1940, kdyby Němci stihli dokončit tzv. Německou dálnici Breslau - Brno - Wien.adamos píše:Ta přehrada hovoří za vše. Je to dobový model, nebo nějaký z pozdějších návrhů na dostavbu?
A v současné době je k vidění v Technickém muzeu v Brně, kde je k Německé dálnici výstava, kterou uspořádal Tomáš Janda.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Jojo, pilir na levem brehu je kompletni...na pravem brehu je zase hotova opera.JirkaS píše:Malej kousek? Podle toho modelu je pilíř kompletní: http://mapy.cz/s/9tvWjonáš píše:Vlevo čili na tý fotce vpravo, ne? Jo, tam malej kousek stihli
To je furt jen "malej kousek" proti hotovýmu mostu.
Navic ta prehrada tenkrat (snad 1954 ci tak nejak) nebyla jeste uplne dokoncena. Ta Octavia je nadherna, bylo to v 80. letech moje prvni vlastni auto - uz vlastne skoro veteran. Razeni pod volantem, obracene razeni - jednicka od sebedvs píše:Otázkou jste mne potěšil, protože po rychlé odpovědi Martina z Ovy jsem myslel, že to je úplně jasné.GiuseppeS píše:Nebyla by nějaká malá nápověda k té přehradě?dvs píše:CB jenom pohledět. Je tam ještě?Popravdě z popisu té fotky vím, že to rok 1961 (znalci aut to můžou ten rok ověřit, protože to je reklamní fotka na Octavii a Felicii), ale přesně to od zdroje nemám. Já si myslím, že to jedna z přehrad co se napustila rychle při jedné povodni... a kdyby byla napuštěná, tak by níže po toku byl průběh trochu jinačí...
A než jsem naklepal nápovědu, tak to Jirka popsal ...
Každopádně na google street view je poznat, jak to zarostlo.
Po čase zase jeden obrázek. Tentokrát asi bude jednoduché odpovědět, kde to je. Víte ale taky k čemu uvedená stavba sloužila?
- Přílohy
-
- Budka.jpg (154 KiB) Zobrazeno 7879 x
Nikdy jsem nechápal, proč zrovna tady museli měřit r*****t l*****l. 
Nevím, zda je předchozí hádanka už uhodlá (já se teda nechytil), ale přidám jednu jednoduchou. No a aby to nebylo tak jednoduché, tak si zkuste zjistit osud toho domečku mezi stromy u řeky a odhadnout rok. Zdroj fotky je uvedený na fotce.
- Přílohy
-
- hadej8.jpg (92.41 KiB) Zobrazeno 7684 x
Padl za vlast. Nebo vlastně za most 
A dík za upozornění na ten archiv, to je super pramen. A taky jsem pochopil některý místní názvy
A dík za upozornění na ten archiv, to je super pramen. A taky jsem pochopil některý místní názvy
Ad předchozí hádanka: čekal jsem na odpovědi a "chytil" se jenom adamos. Asi další už nebudou, takže je to na staré poděbradské výpadovce hned za Horními Počernicemi. Jedná se o jeden z mála rovných úseků výpadovky v délce cca 5km a před obcí Nehvizdy býval stejný domeček.
Jak naznačil adamos, sloužily k měření rychlosti letadel (resp. ke kalibraci jejich rychloměrů) v dobách, kdy se v Praze letadla ještě vyráběla - ale to je hodně dávno, to je v minulém století.
Jak naznačil adamos, sloužily k měření rychlosti letadel (resp. ke kalibraci jejich rychloměrů) v dobách, kdy se v Praze letadla ještě vyráběla - ale to je hodně dávno, to je v minulém století.
před těmi Nehvizdy ještě pořád je 
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
No proč .. protože se mohli držet silnice a letět opravdu rovně 
Naproti tomu pro testování aut se tradičně používal úsek silnice Davle-Štěchovice protože tam jsou sice zatáčky, ale zas je to ve vodorovný rovině a nejsou tam křižovatky.
Naproti tomu pro testování aut se tradičně používal úsek silnice Davle-Štěchovice protože tam jsou sice zatáčky, ale zas je to ve vodorovný rovině a nejsou tam křižovatky.
a hlavně vltava tam prý drží skoro pořád stejnou vlhkost vzduchu
což u karburátorů bez "váh vzduchu" mělo jistou vypovídaci hodnotu
ale to je taky minulé století
což u karburátorů bez "váh vzduchu" mělo jistou vypovídaci hodnotu
ale to je taky minulé století
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Přesně tak.jonáš píše:Padl za vlast. Nebo vlastně za most
Hádanku uzavírám: Na obrázku je Dientzenhoferův pavilón v místě dnešního smíchovského předpolí Jiráskova mostu. Zajímavé je, že technici již tehdy (20. léta 20. století) uvažovali o jeho posunutí, které nakonec neuskutečnili. Nakonec proběhla demolice (Stojí za zamyšlení, proč ve srovnání s budovou nádraží Těšnov je tato demolice daleko méně medializovaná).
O prokopání Resslovky jsme tu už mluvili. Průlom ulice V botanice se realizoval až v 70. letech. Když tam budete stát v koloně, tak si všimněte, že se jedná o typické fasády určené do dvora. Na druhé straně je to dostavěné "bankou pro ufouny".
Umístění mostu bylo dlouho řešeno. Dokonce se začal stavět most kousek vedle navazující na Myslíkovu ulici. Na Dětském ostrově je ještě patrná opěra.
Nejspíš proto, že tam ta demolice měla smysl. Zato k demolici velké části Těšnova nemuselo dojít - stál ještě dlouho po dostavění magistrály, překážel tedy jen plánovačům, kteří pro budovu nedokázali najít jiné využití.dvs píše:[Nakonec proběhla demolice (Stojí za zamyšlení, proč ve srovnání s budovou nádraží Těšnov je tato demolice daleko méně medializovaná).
Tak jsem zjistil, že každý pátek dávají na facebookovském profilu jednu historickou fotku s hádankou, kde, resp. co to je. Aby místní osazenstvo nebylo ochuzeno, tak přidám taky jednu historickou hádanku akorát asi o 5 let mladšího data (nechce se mi to přesně hledat a počítat na dny
).
- Přílohy
-
- XLA_9.jpg (214.29 KiB) Zobrazeno 6743 x
Není to nejvyšší most na dálnicích u nás? Ty baráky napravo jsou tam dodnes a myslím že tam prodávají dřevo.
-
Ondra O.K.
A nemel by ten nejvyssi, (pokud oba myslime ten u VM) mel mit uprostred mezi pruhy diru? Tradovalo se ze tam jednou chlapek skocil za svodidla a ejhle tam dira...nevim jestli je to pravda, stejne jako ta hasicska tatrovka co z toho pry spadla...
Ale mozna je to jen behem stavby necim vycpane, tudiz taky za tento hlasuju
Ale mozna je to jen behem stavby necim vycpane, tudiz taky za tento hlasuju
Díru nemá, ten most je stavěný jako jeden celek.
-
Ondra O.K.
Tak v tom pripade mluvime asi o jinych, ja o mostu Vysocina. Dival jsem se na fotomapu a evidentne mezi pruhy prosvita udoli. Baracky tam taky jsou, ale prodavaji se v nich tazna zarizeni a vyfuky.. koukl jsem i na net a ten co myslim je nejvyssi na D1, ale nikoliv v CR (to je Zdakovsky). tak nevim 
Ale vzdyt na fotce ta dira je, jen je zamrizovana 
přesně tak, jasný Meziříčí. Jinak zajímavost..pod mostem jsem strávil docela významnou část dětství a ten most zespoda vypadá úplně rovnej, člověk by se až hádal, že není do zatáčkymapman píše:Ale vzdyt na fotce ta dira je, jen je zamrizovana
-
Hanes
- Kontaktovat uživatele:
Ten most je rovný, jen ta fotka se za ty roky pokroutila

Na konci světa: I/60 a kousek od civilizace: A 94, jinak na cestě mezi nimi.
Správně Most Vysočina směr Praha. Jeřábová dráha byla na obou polovinách.
K cemu tam ten jerab slouzil kdyz uz byla hruba stavba mostu hotova? K instalaci zabradli a svodidel? Podle me bylo jednodussi je osadit autojerabem. Ten tam stejne musel byt pro stavbu jerabove drahy a jerabu samotneho.Lenny píše:Správně Most Vysočina směr Praha. Jeřábová dráha byla na obou polovinách.
Jeste mam jeden OT dotaz ke starsimu prispevku...
Kde se v Praze vyrabela letadla?MPMP píše:...v dobách, kdy se v Praze letadla ještě vyráběla - ale to je hodně dávno, to je v minulém století.