Přejmenování rychlostních silnic na dálnice

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět

Jak značit nové silnice pro motorová vozidla?

R
45
39%
S
49
42%
M
13
11%
A
0
Žádná hlasování
I
9
8%
SPMV
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů: 116

hovi

Re: Přejmenování rychlostních silnic na dálnice

Příspěvek od hovi »

U silnic I. třídy píší o zvýšení na 110km/h až během příštího roku, ne tedy od 1.1. 2016. Tak to je tedy "guláš". Rychlostní silnice úředně zruší od 1.1. a například na R35 od Turnova na Liberec se bude jezdit 90kou?
mbmat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mbmat »

Skvělé, jen se nikde nepíše, jak je to s přípravou SSÚD pro ty "nové" dálnice. Ví o tom někdo něco víc?
hovi píše:U silnic I. třídy píší o zvýšení na 110km/h až během příštího roku, ne tedy od 1.1. 2016. Tak to je tedy "guláš". Rychlostní silnice úředně zruší od 1.1. a například na R35 od Turnova na Liberec se bude jezdit 90kou?
Tento úsek by měl být s lokální 130.
MiKu

Příspěvek od MiKu »

Ten úsek I/48 mezi úseky D48 je nějaká chyba nebo mi něco uniklo?
Přílohy
R48.PNG
R48.PNG (47.17 KiB) Zobrazeno 6855 x
adamos

Příspěvek od adamos »

To má asi být Rychaltice - Frýdek, o fous vedle
Vždy aktuální mapy na http://www.openstreetmap.org
Našli jste v mapě chybu? Napište mi o ní.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

podle mě jde o úsek NJ - Příbor, který bude od ledna se 110 km/h a dnes už tam jsou středová svodidla ... ale podle mě po přestavbě to bude D48 komplet - Bělotín - Český Těšín
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
monin

Příspěvek od monin »

Tak nově by mělo platit, co je nyní na té mapce MD? Že tam těch D je daleko více, než mělo být původně. A co ta odpočívka? To je také návrh MD přímo? Myslel, jsem, že chcete zachovat tu modrou barvu, jako ve švajcu, takže nakonec možná itália? :)
https://www.google.cz/maps/@47.01481,9. ... vI3-QA!2e0
https://www.google.cz/maps/@44.08148,8. ... kCL6JA!2e0
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
dvs

Příspěvek od dvs »

Odpočívka je návrh z MD viz. 3. str. : http://www.mdcr.cz/NR/rdonlyres/461F900 ... a_o_PK.pdf .
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Mě se ta zelená odpočívka a zelená dálnice vůbec nelíbí. :kladivo: Bylo tady unikátní značení, ale takto tady bude jen tuctové....
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Hanes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hanes »

Jak tak na tu mapku koukam, chybi mi u I/44 usek Vlachov - Rajec. To bude na obchvatu Postrelmova 110 km/h a na dalsim useku ctyrpruhu jen 90km/h?
Na konci světa: I/60 a kousek od civilizace: A 94, jinak na cestě mezi nimi.
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

dvs píše: V tiskové zprávě je nová mapa "nového pojetí" s D0 http://www.mdcr.cz/NR/rdonlyres/AA1BA8C ... i_mapa.pdf
Návrh se mi zdá celkově systematičtější než předcházející kompromisní návrh (bez D7...). Dálkové tahy jsou prostě dálnicemi, lokální krátké nikoliv. drobná kritika k systému by mohla být "lokální D56 a D46", které bych viděl principielně mezi R...

celkově ale palec nahoru a snad to takto vyjde...
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

R43 bude nadále jen rychlostní silnice? :crazy:
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
monin

Příspěvek od monin »

Lenny píše:Mě se ta zelená odpočívka a zelená dálnice vůbec nelíbí. :kladivo: Bylo tady unikátní značení, ale takto tady bude jen tuctové....
Jak unikátní značení? Že nyní např. Rko vypadá na mapě mnohdy jako obyčejná jednička, že skoro nikdo nepozná rozdíl mezi D a R, to je unikum? V čem je unikátní to, že máme modrou značku dálnice a na ní zelené dopravní značení? To je přece mišmaš, kterého tu máme tak jako tak dost a nevidím na tom nic unikátního. Tak tedy buď značení alá Rakousko a Německo a nebo např. jako ta Itálie nebo CH. Což to druhé mi přijde daleko lepší a sympatičtější . Už jen tím, že se budeme odlišovat právě od toho A a od D, nehledě na to, že ta zelená vypadá fakt lépe. A ta značka odpočívky vypadá taky super. Jen to značení na hranicích (rychlosti, nebo i mýto), bych tam dával v daleko větším formátu, než jako je nyní. Tak jako to mají např. Němci, či Rakušáci a ostatní. To naše je zbytečné malé, takže snadno přehlédnutelné a to hlavně na dálnicích, jako by jsme se i styděli za to, že někdo vjede do Čech. Ale jinak fakt super. Jen by mě ještě zajímalo co se stane s těmi R ve městech? Např. Praha? zmizí zelené značení? MO, radiály, atd. ..
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

Lenny píše:R43 bude nadále jen rychlostní silnice? :crazy:
Vzhledem k tomu, že je tam zakreslená do Brna po současné R43....
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

bumbik píše:podle mě jde o úsek NJ - Příbor, který bude od ledna se 110 km/h a dnes už tam jsou středová svodidla ... ale podle mě po přestavbě to bude D48 komplet - Bělotín - Český Těšín
Je to tak.
R48 -> D48 se podařilo!
Standa

Příspěvek od Standa »

Lenny píše:Mě se ta zelená odpočívka a zelená dálnice vůbec nelíbí. :kladivo: Bylo tady unikátní značení, ale takto tady bude jen tuctové....
Mně se naopak ta zelená dálnice líbí - je to jasné a srozumitelné vyjádření, že jde o ekologicky přínosnou stavbu :twisted: !
seque

Příspěvek od seque »

v jaké kategorii bude silnice 11 od Opavy do Ostravy a dale nově dobudovaný obchvat Třince,,, myslim tim v budoucnu,,, Otázku mířím na to zdali bude potřeba dálniční známka na tyto v budoucnu luxusní nové čtyřpruhy nebo zdali to bude v rámci charity stavěno,,, :D
Segue 1.4 tce Grand Scenic
adi88

Příspěvek od adi88 »

Teda když už bude i D46, tak mohla být i D35 Liberec-Turnov. Nejlíp pod číslem D10 a to až do Bílého Kostela a jednou třeba až na hranice. Takhle nám D10 trvale zamrzne u Turnova, odkud do krajského Liberce povede z pohledu mapy jen nějaká obyčejná čtyřpruhová silnice. Působilo by to i logicky, máme již hradeckou a snad bude jednou i ústecká dálnice, tak proč ne liberecká, když je Liberec větší než obě zmíněná města. Samozřejmě chápu, že parametry jsou parametry, ale když bude D46 a v Německu mohou mít A8...
hiob

Příspěvek od hiob »

mapman píše:Až na květnové schůzi, bohužel... Organizační výbor zasedal ve stejný den jako hospodářský výbor, tudíž návrh schválený HV se na program březnové schůze sněmovny schvalovaný OV nestihl dostat... stačilo, aby OV zasedal o den později a novela by byla na programu o měsíc dříve :/
Bylo to schváleno dodatečně - druhé čtení již 7.4.2015
Út 7. 4., 1. bod
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony /sněmovní tisk 374/ - druhé čtení
pozměňovací návrhy jsou zde http://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=7&t=374
monin

Příspěvek od monin »

Mně přijde zase pořád naprosto nepřirozené to zahnutí D1 na Ostravu. A ať je to jak chce, se Slováky jsme žili přes 80 let společně a v rámci toho bych zachoval i tu původní myšlenku s propojením D1 na Slovensko, nehledě na to, že to je opravdu i přirozenější trasa, než na tu Ostravu a možná by to popohnalo i D49. A co se týče trasy Praha - Ostrava, stejně to v budoucnu bude brát skoro každý přes D35. Jinak super, že se nakonec mění nakonec skoro všechny R na D, to jsem tedy překvapen, za takovou odvahu něco takového udělat. Jednoduchý a jasný. Tak to má být. A ta zelená bude super, ať si každý říká co chce. A neměly by se pak měnit i ostatní značky na dálnicích na zelenou, když už bude i ta odpočívka zelená? Viz. i poslední foto..
https://www.google.cz/maps/@45.839701,9 ... 0cvXuA!2e0
https://www.google.cz/maps/@43.852627,7 ... weyyZw!2e0
https://www.google.cz/maps/@43.800014,7 ... _MCzfw!2e0
A vůbec, kde je mapman? Když se konečně něco děje, tak tu nakonec není. Hlavně, že leze do kdejaké kamery.. :)
Pavel Q

Příspěvek od Pavel Q »

Monin: Z Prahy do Ovy asi ne, ale z Brna už jo. Navíc už je to zabetovovaný uspořádáním MÚK u Hulína.
dvs

Příspěvek od dvs »

hiob píše:Bylo to schváleno dodatečně - druhé čtení již 7.4.2015
Tak to je potěšující.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

monin píše: A vůbec, kde je mapman? Když se konečně něco děje, tak tu nakonec není. Hlavně, že leze do kdejaké kamery.. :)
Aaaale, mapman má plné ruce nohy práce, myslíš že to jde samo? Furt je potřeba někomu něco vysvětlovat aby alespoň půlku z toho pochopil...

Zelená značka dálnice bude, nejspíš i čtvercová, odpočívky zůstanou asi modré ale přibude k nim název. Jednání pracovní skupiny nicméně pokračují, témat k řešení je mnoho ...
pivko

Příspěvek od pivko »

Zejména tomu pozměňovacímu návrhu pana poslance Adamce bych fandil.
monin

Příspěvek od monin »

mapman: teď už to musí jít jako po másle, když už se do toho zakousl i váš předseda, či vlastně ministr.. :)
MickeyMouse

Příspěvek od MickeyMouse »

Z téhle zprávy je konečně jasné, že došlo k logické změně v pojetí R4. Bude z ní D4:

http://www.financninoviny.cz/zpravy/na- ... r4/1199653
Budu rád, až z toho něco smažu:
0136
0301-0305/I a 3011-3012/II
0511
D35 Ostrov-Mohelnice
5501-5502
D49
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“