[D1] 0136 Říkovice – Přerov

Praha – Jihlava – Brno – Vyškov – Hulín – Přerov – Lipník nad Bečvou – Bělotín – Ostrava – Polsko
Odpovědět

Podaří se letos získat SP a zahájit stavbu?

Ano
63
38%
Ne
82
50%
Netroufám si odhadovat
20
12%

Celkem hlasů: 165

mapman
Autor

Re: [D1] 0136 Říkovice – Přerov

Příspěvek od mapman »

Připojení staré I/18 tam je, je připojena v té uříznuté části přímo do větve od Lipníka. Ty modré proužky VDZ jsou právě konec tohoto připojení.
_jan91

Příspěvek od _jan91 »

Po shlédnutí podrobné situace uznávám, že to nakonec není tak špatné. Připomíná mi to trošku analogicky rozdíly mezi klasickou OK a turbo OK. Namísto klasického vajíčka zde máme něco, co bude asi rychlejší a kapacitnější...
Vypadá to, že jsou všude poloměry a návrhové rychlosti na jednotlivých větvích větší, než na vratných rampách v případě trojlístků. Navíc jsou hlavní směry vykříženy buď s absencí nebo minimem průpletů.
Jenom nevím, kde vygenerovali ty úspory? Mě to přijde mnohem složitější a hlavně náročnější na zemní práce a mosty...
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Porovnej třeba s MÚK I(R)/55xR35, kolik je tam jednotlivých mostů.
R48 -> D48 se podařilo!
martini
VIP

Příspěvek od martini »

tak tak, je to hlavně méně mostů a celkově i méně zemních prací... Původně to vlastně bylo ve třech úrovních, celé v rovině, ty kubatury tam byly šílené, což v kombinaci s nedostatkem jak na 0137 tak hlavně na 0136 bylo hodně cenu ovlivňující.
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
siesa

Příspěvek od siesa »

Z myho pohledu je prasarna hlave ten smer R55 -> D1 (Ova). Dvojitej pruplet pres na nekolika metrech, to neni zrovna stastny reseni....
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

A k čemu bude tenhle směr potřeba? Pro případ problému na D1 mezi Olomoucí a Lipníkem se stejně bude jezdit spíše po souběžné II/437 než že by se doprav odkláněla sem. Podle dopravního modelu má tenhle směr využívat několik desítek aut za den.
siesa

Příspěvek od siesa »

A vsechna ostatni auta, jedouci z Prerova na Kromeriz, resp. z Ostravy do Prerova, se bodou muset zbytecne vyhybat tem od Olomouce? Jeste ke vsemu, kdyz tyhle dva pruplety jsou na zhruba stovce metru... Zda se mi to byt setrenim na nespravnem miste. Na jednu stranu tady stavime nadjezdy pro jeden traktor za mesic a na druhou stranu nejsme schopni postavit poradnou MUK, byt s vetvi pro nekolik desitek aut denne. Jesteze se neco podobnyho neprosadilo treba na D8/R63.
adamos

Příspěvek od adamos »

siesa píše:A vsechna ostatni auta, jedouci z Prerova na Kromeriz, resp. z Ostravy do Prerova, se bodou muset zbytecne vyhybat tem od Olomouce? Jeste ke vsemu, kdyz tyhle dva pruplety jsou na zhruba stovce metru...
Pamatuju si na naše obavy z křižovatky Strakonická - R1. Tam jsou průplety snad ještě menší. Po 4 letech můžu konstatovat, že tudy jezdím pravidelně, nikdy jsem nezaznamenal ani náznak problematického proplétání. Já bych se toho nebál.
Vždy aktuální mapy na http://www.openstreetmap.org
Našli jste v mapě chybu? Napište mi o ní.
siesa

Příspěvek od siesa »

adamos píše:
siesa píše:A vsechna ostatni auta, jedouci z Prerova na Kromeriz, resp. z Ostravy do Prerova, se bodou muset zbytecne vyhybat tem od Olomouce? Jeste ke vsemu, kdyz tyhle dva pruplety jsou na zhruba stovce metru...
Pamatuju si na naše obavy z křižovatky Strakonická - R1. Tam jsou průplety snad ještě menší. Po 4 letech můžu konstatovat, že tudy jezdím pravidelně, nikdy jsem nezaznamenal ani náznak problematického proplétání. Já bych se toho nebál.
No zato ja jsem tam zazil nejakou hloupou situaci snad vzdycky, kdyz jsem tam tudy jel.... Je to subjektivni, no....
Hanes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hanes »

Dle mého názoru směr OL - OV moc využíván nebude, protože nikdo nebude z OL jezdit oklikou přes Přerov, když R35 je kratší a rychlejší, navíc tam po dobudování D1 ubyde velká část aut, které dnes jezdí mezi Vyškovem a Lipníkem, protože na D1 nebude omezena rychlost jako na R46.
Na konci světa: I/60 a kousek od civilizace: A 94, jinak na cestě mezi nimi.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Na R55 bude akorát MÚK Velký Týnec ve vzdálenosti 2 km od MÚK Holice s R35. Na D1 je další křižovatka v Lipníku nad Bečvou. Přes Přerov je to asi o 15 km delší. Provoz zde bude jen v případě uzavření R35, a to ještě jen z okolí Olomouce, od Vyškova pojedou rovnou po D1.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
martini
VIP

Příspěvek od martini »

Dost se nad tím přemýšlelo, zadání bylo jasné - ÚSPORA. Prostá OK nad D1 byla deklarována úspora 460 mil. Kč. Takto se to ještě podařilo změnit a je to mnohem lépe dopravně funkční než prostá OK nad D1 s deklarovanou úsporou 320 mil. Kč oproti variantě DSP, která teda také v mnohém nebyla vůbec ideální... Já to považuji za docela úspěch. Klíčové teď bude, jestli se na to získá souhlas se změnou ÚR.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

a co pracovní skupina pro řešení průchodu Dluhonicemi (možnost zbourání 5 rodinných domů 2 chatky fotbalové hřiště atd.) už na něco přišli? nebo stále na mrtvém bodě?
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
X236K
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X236K »

Ta krizovatka mi na prvni pohled prisla hrozna, na druhy v pohode. Po zkusenostech s MUK Rudna/D1 povazuju nizsi prujezdove rychlosti za vyhodu.
musklin

Příspěvek od musklin »

Pokud se na Moravě udělal "mega kruháč" z D a R, tak logicky některé směry na křížení nebudou až tak využívané.
Výsledné řešení je v mantinelech úspor a OK snesitelné (v poměrech ČR se dokonce vkrádá slovo naprůměrné). Kdyby byly jen takové problémy a jejich řešení, to by byla paráda.

Nicméně pokud se značení pro řidiče dostane do ruky nějakému exotovi tak to může být ještě zajímavé.
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Ad kruháč na D1 / Rudná. Není to špatná věc, jenom jsem tam v noci trošku zachrápal a měl co dělat dobrzdit při nájezdu :-) Sneslo by to možná jednu reflexni šipku: http://screencast.com/t/KdV7Ho6Czh3T jinak je to v pohodě řešení.
pohrabáč

Příspěvek od pohrabáč »

Rudná mi taky nepřijde nijak zoufalá. Trocha peněz do dopravního značení by to určitě doladila k téměř dokonalosti. Pořád lepší než vymýšlet milionové nesmysly za MUK, když za pár tisíc vyřeší lepší dopravní značení. Někdy na II. třídách je to naprostá katastrofa a ale po zvyku to funguje bez problémů.
siesa

Příspěvek od siesa »

Trochu nepravda je, ze tam ten pruplet je pouze pro nekolik vozidel denne... Vzdyt tim prupletem se bude muset protahnout kazdy, kdo jede relaci Olomouc-Prerov. Uvedomte sei, ze rpimy smer naprosto chybi! V minulem scitani tam bylo vice nez 9000 vozidel. Nerikam, ze tam pojede deset tisic denne, ale problemove to urcite bude...
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Porovnávaly se i provozní náklady?

Na D a R schvaluje za ŘSD dopravní značení jen jeden člověk, a je to poznát, že má stejný rukopis.
martini
VIP

Příspěvek od martini »

siesa píše:Trochu nepravda je, ze tam ten pruplet je pouze pro nekolik vozidel denne... Vzdyt tim prupletem se bude muset protahnout kazdy, kdo jede relaci Olomouc-Prerov. Uvedomte sei, ze rpimy smer naprosto chybi! V minulem scitani tam bylo vice nez 9000 vozidel. Nerikam, ze tam pojede deset tisic denne, ale problemove to urcite bude...
OLM - Přerov je tam přímo bez průpletu idtto obráceně...
mzik

Příspěvek od mzik »

Nemáte někdo info jak jsou výkupy? Jestli se to trošku rozhybalo.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

tak jsem dal tu práci a projel v KN celou hlavní trasu D1 od Přerova Předmostí až po Říkovice a v kat. územích Dluhonice a Lověšice toho dost chybí vykoupit (většina parcel) naopak v k.ú. Říkovice, Horní Moštěnice, Přerov, Předmostí, Bochoř je vykoupeno téměř vše - pokud bych to měl nějak kvantifikovat, (projel jsem to jen letmo, nepočítal jsem to přesně) tak podle toho, co jsem si prošel, je vykoupeno tak cca 60 % parcel, našel jsem několik plomb na řízení o změně vlastníka, ale našel jsem 1 případ pozemku s nejasným vlastníkem, což řeší ÚPZSVM a 3 parcely (orná půda), kde jsou vlastnická práva rozdělena mezi x vlastníků a ŘSD buď nevlastní žádnou část vlastnického práva, nebo jen nějakou malou od nějakého vlastníka z množiny ... a největší potíž vidím v Dluhonicích - má dojít ke zbourání jedné bytovky, fotbalového hřiště, obslužné budovy 2 garáží a několika domů (co jsem napočítal) tam nemá ŘSD vykoupeno nic ...

edit: několik parcel vlastní město Přerov, tam to bude no problem :ok: a v minulém roce se vykupovaly pozemky v kú Přerov, Bochoř, Dluhonice, Předmostí - z toho se povedlo téměř vše, kromě těch Dluhonic, Lověšice jsou prý v plánu letos, takže uvidíme ... bylo by fajn, kdyby letos, nejpozději příští rok rozjeli archeologii, protože u Přerova to vidím na dost dlouhou dobu ...
johnben

Příspěvek od johnben »

Jen doplním předcházející zprávu od bumbika.
Před 1,5 rokem jsem si projel celou trasu a vypsal pozemky. Ještě na podzim minulého roku bylo vykoupeno cca 28 % pozemků. Takže žádná dobrá zpráva. Zjistil jsem, že jsem poslední uložení souboru provedl začátkem roku 2014. Takže za pouhý rok žádný posun. Teď jsem to prošel znovu a vyšlo mi, že oficiálně připsaných pozemků (kompletně) na ŘSD je pouze nějakých 34 %. Možná má bumbik lepší informace.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

já prošel celou trasu pozemek po pozemku ... a už na podzim minulého roku jsem tu psal zprávu z ŘSD, že je připsáno přes 40% a že se čeká na nový zákon 416 o výkupech, který zjevně zabral, tenkrát jsem si projel hlavní trasu a těch pozemků bylo získáno podstatně méně než nyní ... problémy jsou hlavně u těch Dluhonic (lidem se tam nelíbí vedení trasy ...) a u Lověšic se má vykupovat letos, tak doufám, že ŘSD to osloví co nejdříve, čas běží a ten obchvat už měl spoustu let stát ...!
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Pro názornost jsem si dovolil přidat následující mapky. Dluhonice nemají digitální mapu, proto zde nejsou.
Přílohy
Horní Moštěnice.jpg
Horní Moštěnice.jpg (141.67 KiB) Zobrazeno 8651 x
Lověšice.jpg
Lověšice.jpg (162.63 KiB) Zobrazeno 8651 x
Bochoř.jpg
Bochoř.jpg (126.43 KiB) Zobrazeno 8651 x
Přerov.jpg
Přerov.jpg (162.01 KiB) Zobrazeno 8651 x
Předmostí.jpg
Předmostí.jpg (195.94 KiB) Zobrazeno 8651 x
Odpovědět

Zpět na „D1“