[D1] Praha – Modletice (D1×D0)
Re: [D1] Praha – Modletice (D1×D0)
Nevíte, kdy bude na bývalé D1 zřízen přechod pro chodce se semafory a radarem, tak jako na výpadovce na letičtě a Strakonické?
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
Radar netřeba, bude tam přece retardér a autobusové zastávky
I když, i to jsem zažil. Na nové dálnici v Albánii špatně zhutnili náspy, které poklesly o deset centimetrů a na několik mostů se muselo najíždět krokem přes vysoký schod. A zastávky netřeba, lidi seděli u dálnice a jen mávli na autobus 
OT o Radotínském mostě přesunuto sem. Jirka L.
OT o Radotínském mostě přesunuto sem. Jirka L.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
přechod nečekám, ale ubrání dvou pruhů,
jeden bude pro BUS +IZS a druhej cyklo
prostě žítPraha
jeden bude pro BUS +IZS a druhej cyklo
prostě žítPraha
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Je tady podcast k tomuto tématu.
Občas média píšou místo pruhů proudy. Třeba "čtyřproud" apod. Nic nového. Rýdl ale vynalezl další slovo: "šestiprouhá". To mě fakt dostalo, to tu ještě nebylo.
(je možné, že to byl přeřek samozřejmě)
Občas média píšou místo pruhů proudy. Třeba "čtyřproud" apod. Nic nového. Rýdl ale vynalezl další slovo: "šestiprouhá". To mě fakt dostalo, to tu ještě nebylo.
-
Honey72
Dřív jsem ty proudy a pruhy řešil, ale nyní už také používám čtyřproudovku pro dálniční typ a čtyřpruhovku pro nedělený čtyřpruh 
Sice úsek převedli na Prahu, ale teď soutěží PHS Šeberov.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Na Chodově jsem zaznamenal tuto značku, která paradoxně nemá sestřičku, která by na to samé upozornila auta jedoucí ze Spořilovské, když už teda není o kus dál. Chápu, že její význam bude spíše symbolický (začátek dálnice), proto to je asi tak, jak to je. Ale potřebuju popostrčit, proč symbol okruhu? To jako ta značka už počítá s D3 z D0 pro Linec?
- Přílohy
-
- Chodov.jpg (104.1 KiB) Zobrazeno 5204 x
Protoze tudy ted vede trasa okruhu, dokud nebude preveden na 511...
On už není okruh značený po Spořilovské s objížďkou pro NA přes 5.května?
https://mapy.cz/letecka?l=1&source=stre ... z=17&ovl=8
https://mapy.cz/letecka?l=1&source=stre ... z=17&ovl=8
Dle značek je okruh veden po Spořilovské, ale ten symbol okruhu na té dálkové návěsti u Westfieldu bude podle mě jenom prostě “ze setrvačnosti” tím, že leží na D1 v těchto místech a už se nehledělo na to, že je vedle kolektor.
Jinak osobně mám tuhle značku hrozně rád
dal bych to na všechny výjezdy z Prahy.
Jinak osobně mám tuhle značku hrozně rád
-
Honey72
Přesně tak. Tato značka zažila počátky D1 a je spíše symbolická. Linec tam je samozřejmě naopak kvůli tomu, že ta D3 z Prahy stále ještě nestojí 
Ano Arame, mě by se tyto mezinárodní dálkové návěsti líbily také nejen na všech výpadovkách z Prahy, ale i na začátku každé dálnice, před hranicemi a pravidelně třeba po 50 km-100 km.
Třeba na takové D5 - Paris, München, Köln nebo na D1 za Ostravou - Warszawa, Gdansk, Vilnius ...
Ano Arame, mě by se tyto mezinárodní dálkové návěsti líbily také nejen na všech výpadovkách z Prahy, ale i na začátku každé dálnice, před hranicemi a pravidelně třeba po 50 km-100 km.
Třeba na takové D5 - Paris, München, Köln nebo na D1 za Ostravou - Warszawa, Gdansk, Vilnius ...
Tak já se netajím ani tím, že mě vyloženě chybí třeba Vídeň na rozpletu u Mirošovic, kde by mohla být klidně dohromady s Brnem na návěstech nad dálnicí. Pak po zbytek D1 až do Jihlavy ať už samozřejmě klidně zmizí.
Ale tyto dálkové návěsti s velkými nebo důležitými zahraničními cíli bych opravdu klidně zavedl, jak píšeš. Jen za mě, nevzniklo by jich zdaleka tolik, více bych troškařil.
Patřily by skutečně jen na výjezdy z Prahy, popř. ještě Brna a Ostravy, a maximálně za některá nejdůležitější křížení. Ale hlavní smysl by měly skutečně při výjezdech z města jako taková zajímavost a pěkné rozloučení. Jo a zapomněl jsem: samozřejmě je umístit na každou dálnici před hranicemi, tam by už měly i větší věcný smysl. Značit to pravidelně i na samotných dálnicích mi připadá už hodně nadbytečné.
Ale tyto dálkové návěsti s velkými nebo důležitými zahraničními cíli bych opravdu klidně zavedl, jak píšeš. Jen za mě, nevzniklo by jich zdaleka tolik, více bych troškařil.
Tak jsem si tak tuhle říkal, co vlastně bude s odpočívkou Újezd po zprovoznění 511? Nečekám, že se zruší, to ne. Ale žádná náhrada co se parkovacích míst pro NA za ni na D0 ani na D1 nevznikne. Zároveň se zprovozněním 511 určitě dojde k posunutí zákazu vjezdu NA do Prahy, takže nepředpokládám, že se někdo bude vracet zpět přes dva zákazy, a raději to zapíchne v nouzovém zálivu na dálnici na trase.
-
Honey72
I kdyby tam zákaz pro NA vznikl, bude to jen pro tranzit. Do Prahy denně přijíždí dost kamionů se zásobováním, kterým přijde odpočívka vhod.
Ty NA, na které se zákaz nevztahuje, s těmi samozřejmě počítám, že to budou využívat dál. A budou to mít o něco snažší. Na druhou stranu náhradní kapacita pro ty "vytlačené" nebude. Není to jen Újezd, jsou to i ČS na Jižní spojce, Štěrboholské, Průmyslové...
Přitom 511 je spolu s 512 víceméně ideální částí okruhu, kde by odpočívadlo vzniknout mělo a i mohlo. Akorát jsme si 511 i v těch příhodných místech zapustili do zářezu a uzavřeli mezi gabiony.
Třeba se o něco postará soukr. sektor. Např. MÚK Uhříněves se k nějakému truckparku docela vybízí.
Třeba se o něco postará soukr. sektor. Např. MÚK Uhříněves se k nějakému truckparku docela vybízí.
Nedělám si iluze, všude vzniknou obchodní zóny, kam bude potřeba dovážet zboží NA. Ale žádná pořádná odpočívka pro NA nebude... Upřímně, jen blázen by si na takových pozemcích nechal postavit místo logistického centra či retail parku parkoviště pro kamiony...
To je určitě pravda. Proto by to měl zajišťovat stát. V odpočívkách na okruhu ovšem ŘSD absolutně rezignovalo. Přitom jde (a půjde) o 30-40 km úseky mezi dálnicemi bez zastavení. Na běžné dálnici by se taková díra určitě řešila.
D0 je navíc typickým místem, kde by dávaly smysl velké odpočívky a klidně pouze jednostranné přístupné z obou směrů, protože se téměř vždycky nachází zástavba když ne na obou, tak na jedné straně dálnice minimálně. Byl by tak menší zábor a určitě i větší dostupnost služeb, když to bude pro oba směry naráz.
Ta myšlenka, že na okruhu prostě nebude nic, je zvrácená a špatná, bohužel zatím asi pořád aktuální.
D0 je navíc typickým místem, kde by dávaly smysl velké odpočívky a klidně pouze jednostranné přístupné z obou směrů, protože se téměř vždycky nachází zástavba když ne na obou, tak na jedné straně dálnice minimálně. Byl by tak menší zábor a určitě i větší dostupnost služeb, když to bude pro oba směry naráz.
Ta myšlenka, že na okruhu prostě nebude nic, je zvrácená a špatná, bohužel zatím asi pořád aktuální.
Tak zkuste vyrazit k nějaké obci nebo k nějakému vlastníkovi pozemku a zjistěte, co si o Vašem geniálním návrhu myslí. Plus si připravte hodně, hodně peněz, protože i orná půda je v okolí SOKP brutálně drahá. A když se to vynásobí 8, je to majlant.
Horko těžko se prosadila trasa SOKP, křižovatky, přivaděče. Za cenu brutálních ústupků - zahloubení, tunely, ochranné a izolační valy - a enormních nákladů.
A vy teď přijdete s rádoby geniálním tvrzením, že ŘSD absolutně rezignovalo.
Vzbuďte se a vytáhněte hlavu z (|).
Horko těžko se prosadila trasa SOKP, křižovatky, přivaděče. Za cenu brutálních ústupků - zahloubení, tunely, ochranné a izolační valy - a enormních nákladů.
A nerezignovalo? Z vlákna odpočívka Osnice z 29.3.2024: JirkaL: Posuzování EIA bylo ukončeno, protože ani po více než třech letech od vydání závěrů zjišťovacího řízení nebyla přeložena dokumentace EIA. Takže asi nebude ani ta jediná odpočívka na D0. Nebo se snad děje nějaká legislativní příprava z popudu ŘSD, která tuto problematiku bude řešit tak, aby se ten problém podařilo řešit?
Když budu vycházet z aktuálních letáků, tak pokud pojedu v roce 2030 z D8 na D1, tak poslední pumpa na D8 je u Zdib (-1,5. km) a první pumpa na D1 je na 33. km. Mezi tím je se stáním pro NA jen odpočívka Puddubí na 26,5. km. S 511, ale bez 520 je ještě jedna pumpa na Kbelské. Odpočívka Skalka na 14.km má být jen pro OA a BUS.
Pokud pojedu z D8 na D3 v roce 2030, tak podle letáku určitě ne po D3. Pokud pojedu po D3 v roce 2031 dle letáku, tak je nejbližší pumpa a odpočívka Dunávice na 22. km.
Stavba 511 podle letáku měří 12,5 km, stavba 520 13,5 km.
Když budu vycházet z aktuálních letáků, tak pokud pojedu v roce 2030 z D8 na D1, tak poslední pumpa na D8 je u Zdib (-1,5. km) a první pumpa na D1 je na 33. km. Mezi tím je se stáním pro NA jen odpočívka Puddubí na 26,5. km. S 511, ale bez 520 je ještě jedna pumpa na Kbelské. Odpočívka Skalka na 14.km má být jen pro OA a BUS.
Pokud pojedu z D8 na D3 v roce 2030, tak podle letáku určitě ne po D3. Pokud pojedu po D3 v roce 2031 dle letáku, tak je nejbližší pumpa a odpočívka Dunávice na 22. km.
Stavba 511 podle letáku měří 12,5 km, stavba 520 13,5 km.
-
Honey72
Prostě to dojde k tomu, že vzniknou "divoké odpočívky" v okolí MÚK a tyto MÚK začnou kolabovat, protože jsou víceméně pro napojení jen několika stovek aut z okolních obcí a ne tisíce lidí z Mekáče a benzínek.
Příspěvek úplně mimo. Kolik se dá za pozemky pro 511 ? 2 mld ? Nevím přesně. Takže nějakých 100 mega za pozemky pro jednu pořádnou odpočívku fakt nejsou takový problém. Když vzniknou na celém okruhu dvě, tak to je 200 mega za pozemky .. no bohužel.xman píše: ↑11.12.2024 13:36:46 Tak zkuste vyrazit k nějaké obci nebo k nějakému vlastníkovi pozemku a zjistěte, co si o Vašem geniálním návrhu myslí. Plus si připravte hodně, hodně peněz, protože i orná půda je v okolí SOKP brutálně drahá. A když se to vynásobí 8, je to majlant.
To, že se těžko prosadila hlavní trasa, to sice ano, ale to má být jako důvod nestavět žádnou odpočívku ? Asi ne snad, ne ?
Na takové D3 je vidět alespoň snaha o nové odpočívky, to je dobře. Absolutně nechápu, proč se na D0 takto rezignovalo a neřeší to prostě nikdo. Ostatně přesně jak psal michal ohledně odpočívky Osnice, nic ticho po pěšině. A jestli je to neprosaditelné (nevím proč by mělo), tak se odpočívkám musí uzpůsobit legislativa, tak jako se uzpůsobila pro dálnice.
Odpočívky se staví všude okolo nás a to i na dálnicích okolo velkých měst, spíš bych řekl především tam. Všude víceméně spolu s hlavními trasami. Jen u nás je to průser, hlavně právě na nových nebo novějších dálnicích. A jsou dálnice, kde se s tím prostě ani nic nedělá, nechává se to hnít a akorát se 10x ročně někdo za ŘSD vyjádří, že chybí 1500-2000 míst. Už to posloucháme tak 8 let a to číslo je pořád stejné.
Myšlenka mít na začátku každé dálnice z okruhu pořádnou odpočívku je správná, zatím je plněna tak z poloviny, ale to prostě nestačí, když máte jet 40-50 km po okruhu mezitím. A to nemluvím o tom, že zrovna D3, kterážto bude platit za jednu z hlavních tranzitních tras přes Prahu, má mít první odpočívku někde na 20. km, ovšem to naprosto pochopitelně. Takže pro tuto relaci (z D8) to bude bez odpočívky na okruhu díra jako prase.
Za celý rok 1975 bylo na úseku Praha - Mirošovice 48 nehod.
D47 už máme, teď ještě D48
-
Diaľničiar
- VIP
od Prahy na Brno dneska odpoledne kolona 10 km
.
.