Návrhy na změnu dopravního značení
Re: Dopis na MD: Návrh na změnu dopravního značení
Jak jsem na to značení teď během dovolené koukal, tak mi přišlo, že se dotyční u nás nejvíce inspirovali ve Švýcarsku lajsnutého trochu s Itálii. Těch shod je tam asi nejvíc. Fakt by mě to zajímalo, jak ty návrhy vznikaly a odkud se čerpalo...
Tak opět něco málo k okomentování, tentokrát se jedná o facelift značek IS 1a až IS 5 a jim podobných:

Hlavní změny:

Hlavní změny:
- odstraněna svislá dělící čára, která podle mě zbytečně rozděluje související informace
číslo silnice je uváděno v jeho nativním rámečku, který každý jako číslo silnice chápe (řada IS 16)
zarovnání kilometráže a textu je striktně doleva / doprava (u textu záleží zda je doplněn symbol)
drobně upraven vzhled "šipky"
...
Honzo, Ty to jednou prosadíš!
Ta zelená dálnice je moc pěkná.
Ta zelená dálnice je moc pěkná.
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
K dálnici by se hodilo přidat číslo dálnice, jestli se vejde.
Jinak oficiální značka dálnice je stále na modrém podkladě, tak mi přijde lepší to nechat jako na stávajících značkách.
Jinak oficiální značka dálnice je stále na modrém podkladě, tak mi přijde lepší to nechat jako na stávajících značkách.
No ono k tomu není moc co dodat, vypadá to hezky, co do obsahu informace je to perfektní, už aby to bylo!!!mapman píše:Tak opět něco málo k okomentování,...
Dlouho nebude, věřte tomudd píše:oficiální značka dálnice je stále na modrém podkladě
Jestli číslo dálnice nebo její symbol, to už je otázkou. Při přibližování je asi lepší uvést symbol a na samotné křižovatce pak už číslo v plném rámečku, ten přerušovaný není s tím červeným pozadím moc hezký...
Jinak ta čísla silnic s přerušovaným rámečkem (tj. nenavazuje přímo ale až kousek dál) jsou údajně na spadnutí, uvidíme jestli se přeci jen zadaří dotáhnout nějaké věci, co jsme tu dříve zmiňovali, do konce. Mnozí z nás pro to stále dělají co můžou...
Je pravda, že u nás vlastně jediné místo, kde se potkávají dvě dálnice, je Brno. Jinak je v okolí jediná dálnice, tak to číslo takový význam nemá. Tedy pokud by nedošlo k přeznačení R na D.
Moc pěkné, dobrá práce, Mapmane!!! Rozhodně změna k lepšímu.
Jen pár detailů:
- u zelené šipky mě chybí číslo dálnice
- nevím, jestli u cedule "Hradec 33, Holice 13" nebude trochu matoucí, ve smyslu "do Hradce po 35, do Holic po E442", ale snad ne
- místní cíle (bílá ČÁSLAV) bych si dovedl představit minuskami, tedy "Čáslav".
Ale kolečko coby Centrum a tečkovaný rámeček kolem "36", to je prostě bomba, tak by to mělo být!!
Jen pár detailů:
- u zelené šipky mě chybí číslo dálnice
- nevím, jestli u cedule "Hradec 33, Holice 13" nebude trochu matoucí, ve smyslu "do Hradce po 35, do Holic po E442", ale snad ne
- místní cíle (bílá ČÁSLAV) bych si dovedl představit minuskami, tedy "Čáslav".
Ale kolečko coby Centrum a tečkovaný rámeček kolem "36", to je prostě bomba, tak by to mělo být!!
No, ještě by to třeba šlo takto:

Jen to nech, je to takový a la Švýcarsko, Itálie, Německo, moc pěkné!
Já čím déle o tom přemýšlím tak je spousty míst, kde by stačil jen ten symbol dálnice. Němci to tak občas mají. Pokud se člověk blíží po přivadeči k dálnici například. Nebo z nějakých měst, pokud mají na D přístup z jedné MÚK atd.
Já bych na značkách strašně rád viděl malá písmena, prosím 
Nepřekonatelný problém = nutnost výměny všech značek do určitého času = obrovské finanční náklady... osobně mám malá písmena taky radši, ale s tím se jen těžko hne...martin píše:Já bych na značkách strašně rád viděl malá písmena, prosím
Hele ale já právě ve Švédsku viděl, že tam ty malý písmenka dávali. Aspoň na části dálnice mezi Helsingborgem a Göteborgem. Taky mají všechno kapitálkama. Jenom netuším, jestli to byla místní výjimka nebo na to bude přecházet celé Švédsko.
V čem je vlastně problém, když může Polsko, Slovinsko a jiní přejít ze žlutého podkladu na bílý nebo Rakousko ze žluté VDZ na bílou? Jenom vůle?
V čem je vlastně problém, když může Polsko, Slovinsko a jiní přejít ze žlutého podkladu na bílý nebo Rakousko ze žluté VDZ na bílou? Jenom vůle?
Čím to odargumentovat ... "Líbí se" to nestačí.
Moc pěknémapman píše: Při přibližování je asi lepší uvést symbol a na samotné křižovatce pak už číslo v plném rámečku, ten přerušovaný není s tím červeným pozadím moc hezký...
Já bych tam dal pod drobnějším označením dálnice plný rámeček s červeným pozadím a číslem,to snad matoucí není,každý snad ví,jestli jede po dálnici,nebo ne.
Naposledy upravil(a) viky dne 3.11.2010 16:36:25, celkem upraveno 1 x.
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Na co malá písmenka? Nějak si to nedokážu představit. 
R48 -> D48 se podařilo!
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Jo tak pohoda, toho jsem si ani nějak nevšiml, takže si to klidně změňte 
R48 -> D48 se podařilo!
Já bych byl velmi rád, kdyby se ve městech více používal bílý podklad místo modrého, zejména v Praze je spousta cedulí, které jsou modré, ale každý cíl na nich je v samostatném bílém rámečku.
Přehlednost? Povaha jazyka? Přirozenost? Všeobecný standard?hh píše:Čím to odargumentovat ... "Líbí se" to nestačí.
Proboha žádný "drobnější označení" do toho netahejte. Jako by nestačily "doplňkové cedule" třeba tohoto typu .. jedu kolem v noci a vidim že tam bude určitě něco významnýho, tak dám příště blinkry a vylezu s baterkou
odkaz
A jinak modrá nebo zelená, vsjo rovno, to jsou detaily. Spíš by to chtělo nějak upravit ty stupidní bílý cedule začátku obce, třeba jim dát výraznej rámeček, aby to šlo z dálky rozlišit od reklamy na lojzovo instalatérství, když už nemůžou bejt žlutý. To je taky za tmy paráda, když někde jede člověk poprvý (ale na očnim zatim v poho, jestli chce někdo bejt osobní).
odkaz
A jinak modrá nebo zelená, vsjo rovno, to jsou detaily. Spíš by to chtělo nějak upravit ty stupidní bílý cedule začátku obce, třeba jim dát výraznej rámeček, aby to šlo z dálky rozlišit od reklamy na lojzovo instalatérství, když už nemůžou bejt žlutý. To je taky za tmy paráda, když někde jede člověk poprvý (ale na očnim zatim v poho, jestli chce někdo bejt osobní).
Naposledy upravil(a) jonáš dne 3.11.2010 16:50:00, celkem upraveno 1 x.
Mám úplně stejný názor!ElWapp píše:Já bych byl velmi rád, kdyby se ve městech více používal bílý podklad místo modrého, zejména v Praze je spousta cedulí, které jsou modré, ale každý cíl na nich je v samostatném bílém rámečku.
Vzhledem k zájmu uvádím teda i tuto kombinaci

Jonáši, to nám chcete tady tvrdit, že toto písmo nejste schopen přečíst nebo TO MUSÍTE MÍT NAPSÁNO TAKTO?jonáš píše:Proboha žádný "drobnější označení" do toho netahejte. Jako by nestačily "doplňkové cedule" třeba tohoto typu .. jedu kolem v noci a vidim že tam bude určitě něco významnýho, tak dám příště blinkry a vylezu s baterkou![]()
odkaz