(Z) Zlínský kraj letos zahájí stavbu jihovýchodního obchvatu

Články z novin a internetu - domácí
Zamčeno
Majkii
Administrátor
Příspěvky: 2961
Registrován: 15.3.2009 14:41:26
Bydliště: SV Čechy

(Z) Zlínský kraj letos zahájí stavbu jihovýchodního obchvatu

Příspěvek od Majkii »

2.1.2012 15:26, Zdroj: ČTK

Ředitelství silnic Zlínského kraje začne na jaře stavět jihovýchodní obchvat Holešova. Náklady na stavbu činí téměř 383 milionů korun, letos by se mělo prostavět 181 milionů Kč. Stavba silnice, která z města odvede tranzitní dopravu z dálničních tahů, by měla být dokončena na počátku roku 2014. Obchvat by ale mohl být zprovozněn už před zimou 2013/2014, řekl ČTK náměstek hejtmana pro dopravu Jaroslav Drozd (ČSSD).

Na nákladech by se zhruba 287 miliony korun měly podílet evropské fondy, přes 95 milionů korun půjde z rozpočtu hejtmanství. Stavba je letos největší investicí Zlínského kraje do silniční sítě. Trasa obchvatu povede z kruhového objezdu u obce Martinice směrem na Dobrotice. Vede mimo město, takže by stavba neměla zásadním způsobem omezit život obyvatel Holešova.

"Všichni to vidíme jako jednu z nejzásadnějších staveb pro město z hlediska kvality života, životního prostředí, omezení dopravy a odklonění kamionů z centra i z hlediska bezpečnosti obyvatel," poznamenal starosta Holešova Zdeněk Janalík (ODS). Dodal, že po dokončení stavby městu připadnou příjezdové a obslužné komunikace, zelené plochy a kanalizace, které bude udržovat.

Podobně jako v jiných městech automobilový provoz v Holešově zesiluje. V budoucnu se navíc počítá s nárůstem nákladní dopravy v souvislosti s obsazováním místní průmyslové zóny. "Víme dobře, jaká byla situace v Hulíně, než se vybudovala dálnice D1 a rychlostní komunikace R55. Podobná situace postupně vzniká i v Holešově. Budování této infrastruktury je pro města naprosto zásadní," dodal Janalík.

Podobně je pro město důležitá stavba rychlostní komunikace R49, která má vést z Kroměřížska napříč Zlínským krajem až ke hranici se Slovenskem. "Je to vlastně druhé rameno toho obchvatu," doplnil holešovský starosta. Stavba prvního úseku R49 byla sice slavnostně zahájena již v září 2008, kvůli nedostatku peněz však stavba dosud stojí.

http://www.vz24.cz/clanky/zlinsky-kraj- ... -holesova/
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Zamčeno

Zpět na „2012 Česko“