Na silnicích zemřelo nejmíň lidí za 50 let...

Články z novin a internetu - domácí
Zamčeno
jeni013
Příspěvky: 714
Registrován: 3.2.2010 22:20:52
Bydliště: ValMez

Na silnicích zemřelo nejmíň lidí za 50 let...

Příspěvek od jeni013 »

Na silnicích zemřelo nejmíň lidí za 50 let. Zabíjeli hlavně mladí řidiči
Zdroj iDNES 8. ledna 2013 11:15
Jako historický označuje policie uplynulý rok 2012. Na silnicích totiž zemřelo 681 lidí, což je nejnižší číslo od roku 1961, kdy se začala statistika vést. Hlavní problém policie vidí ve stavu silnic, které jsou mnohdy přetížené.


I když v porovnání s rokem 2011 nehod o šest tisíc přibylo, těžkých následků ubylo. Těžce zraněno bylo o 106 lidí méně, smrtelných zranění ubylo o 26. Hlavními důvody jsou podle policejního prezidia jak bezpečnostní akce, tak i změna chování řidičů.

Více než třetina nehod se stala na silnicích nižších tříd, dohromady téměř 35 000. Důvodem je podle ředitele dopravní policie Leoše Tržila mnohdy katastrofální stav komunikací. "Jednou z nejvýznamnějších příčin tragických nehod je nepřizpůsobení rychlosti dopravně-technickému stavu vozovky. Což ani nesouvisí s tím, že by se řidič dopustil bezprostředně porušení pravidel, ale ve finále nezvládne vozidlo v návaznosti na stav komunikace," vysvětluje Tržil.

Jakkoliv mrtvých v posledních letech průběžně ubývá, vrásky na čele policistů přidělávají cyklisté. Těch v uplynulém roce zahynulo celkem 64, což znamená nárůst o 14 mrtvých. Podle Tržila milovníci kol často podceňují bezpečnost. "Na deset mrtvých cyklistů připadá jeden s ochrannou helmou a devět bez ní," upozorňuje šéf dopravní policie.

Přibylo rovněž smrtelných zranění motorkářů. Policie ovšem zdůrazňuje, že ne vždy je na vině bezohlednost řidičů jednostopého vozidla. Zhruba polovinu bouraček totiž zaviní šoféři aut, kteří nedají přednost při odbočování nebo nedají blinkr.

Z hlediska věku stále platí, že největším nebezpečím jsou mladí řidiči ve věku od 18 do 35 let. Na ty připadá více než čtvrtina všech nehod. Policisté to připisují menšímu množství zkušeností a tendenci riskovat. Nejvíce mrtvých je ovšem mezi účastníky provozu v důchodovém věku. Velkou část z nich přitom tvoří chodci.

Jak podle Tržila, tak i policejního prezidenta Martina Červíčka je oblast bezpečnosti na silnicích dlouhodobou prioritou. Podle Červíčka se osvědčilo nasazení rychlých Passatů na dálnicích a silnicích prvních tříd, ale i mediální kampaně. Ty budou pokračovat i letos a budou se soustředit především na už zmíněné cyklisty a chodce.
Autor: klm

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/nehodovost-v-roc ... domaci_klm
Zamčeno

Zpět na „2013 Česko“