[D3] Příprava úseků ve Středočeském kraji

Praha – Tábor – České Budějovice – Rakousko
Odpovědět

Na kterou stavbu (či její část) bude vydáno první pravomocné územní rozhodnutí?

0301 (nepočítá se krátký úsek k MÚK s R1 s již vydaným ÚR :-))
21
16%
0302
8
6%
0303
5
4%
0304
11
8%
0305/I
85
65%

Celkem hlasů: 130

martini
VIP

Re: D3 ve Středočeském kraji

Příspěvek od martini »

Ta historie trasování je opravdu složitá a celé projednání bylo velmi komplikované, takže nyní už to nikdo takhle změnit nemůže... Úplnou historii vzniku trasování však také neznám...
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
petrsida

Příspěvek od petrsida »

Tak jinak, rozdíl mezi čárou, kterou jste nakreslil a dálnicí je celkem 3,3 km

ale musíte si uvědomit, že dálnice se NETRASUJE myší v mapě 1:250000, laskavě si to překlikněte na turistickou mapu, zvětšete a pak si spočítejte vesnice, u kterých jste prošel středem, tomu všemu byste se musel vyhnout = delší trasa.

to je první problém

druhý problém je vidět, když si otevřete vrstevnicovou mapu, na ní je patrné, že ta odbočení na východ k Benešovu má kromě napojení Benešovska (které není marginálií) taky jeden praktick důvod, obchází kopec Háj (500 m n.m.), takže zatímco východním obloukem dálnice pomalu stoupá k Meznu a míjí kopec ve výšce 340 m, tak na vaší trase byste na cca 3 km trasy musel nastoupat o 130 m výš, takže tunely a mosty, a stoupání jako prase (navíc jdete přes příčná údolí)

Mezno je daleko, ale to co dálnice na plánované trase nastoupá na 17 km, tak na Vaší trase byste musel nastoupat na 4 km

už je rozdíl srozumitelný

ve skutečnosti díky nutnosti vyhýbat se vesnicím a přizpůsobení dálnice terénu by trasa kratší nevyšla, navíc negativum většího spádu a nenapojení Benešova, délka dálnice totiž v těžkém terénu málokdy odpovídá přímé vzdálenosti

Malé rýpnutí nakonec, přecijenom to projektují lidi, co vědí co dělají a na podkladech, které namají úroveň internetové mapy bez vrstevnic

podklady:
http://mapy.cz/#x=14.600008&y=49.801665 ... 15glj&l=16
kalanis

Příspěvek od kalanis »

Dovolím být trochu proti. Jeho trasování je +- jedno z těch, co se už drahně let zpátky prověřovalo. Všechna tato trasování kolem Neveklova však padla na požadavku na napojení Benešova - na tom se totiž točí zastánci východní varianty, ač mají Benešov napojen pomalu přivaděčem. Osobně jsem přetrasovával západně od Neveklova a problém jsem měl jen na 2 místech - hrany u Neveklova a u Netvořic (sklon do 1:25). Jinak nebyl problém. moje trasa ->
Jinak součástí je přivaděč Janovice.
kentanjack

Příspěvek od kentanjack »

petrsida píše:Tak jinak, rozdíl mezi čárou, kterou jste nakreslil a dálnicí je celkem 3,3 km

ale musíte si uvědomit, že dálnice se NETRASUJE myší v mapě 1:250000, laskavě si to překlikněte na turistickou mapu, zvětšete a pak si spočítejte vesnice, u kterých jste prošel středem, tomu všemu byste se musel vyhnout = delší trasa.

to je první problém

druhý problém je vidět, když si otevřete vrstevnicovou mapu, na ní je patrné, že ta odbočení na východ k Benešovu má kromě napojení Benešovska (které není marginálií) taky jeden praktick důvod, obchází kopec Háj (500 m n.m.), takže zatímco východním obloukem dálnice pomalu stoupá k Meznu a míjí kopec ve výšce 340 m, tak na vaší trase byste na cca 3 km trasy musel nastoupat o 130 m výš, takže tunely a mosty, a stoupání jako prase (navíc jdete přes příčná údolí)

Mezno je daleko, ale to co dálnice na plánované trase nastoupá na 17 km, tak na Vaší trase byste musel nastoupat na 4 km

už je rozdíl srozumitelný
Není třeba se hned bouřit, turistickou mapu jsem pochopitelně využil, ale nevyhýbal jsem se každé překážce, protože jsem se nechtěl uklikat k smrti. Nakreslená trasa je jen "zhruba".

Podle této mapy, sice v rozlišení snad 1 na 2 pixely, jsem našel, že západněji by to asi bývalo bylo možné (ačkoliv to teda není moje trasa, ale je, co se týká směru/zatáček, lepší):
http://www.dalnice-d3.cz/public/data/im ... rie(1).jpg
ve skutečnosti díky nutnosti vyhýbat se vesnicím a přizpůsobení dálnice terénu by trasa kratší nevyšla, navíc negativum většího spádu a nenapojení Benešova, délka dálnice totiž v těžkém terénu málokdy odpovídá přímé vzdálenosti
Trvám na tom, že Benešov je napojen na D1 v dostatečně kapacitním spojení. Zato obce, kterým tato dálnice uhne kvůli Benešovu, budou na tom dopravní obslužností furt stejně bídně. Navíc díky této zatáčce, ale to je pouze moje doměnka, se na této silnici nebude nikdy v budoucnu dát jet víc než 130. Raděj bych byl pro větší klesání/stoupání, než dálnici, co uhne do tramtárie.
Jako plus trasy co jsem uvedl bych viděl i v tom, že má doprovodnou komunikaci - není teda potřeba ji stavět.
Malé rýpnutí nakonec, přecijenom to projektují lidi, co vědí co dělají a na podkladech, které namají úroveň internetové mapy bez vrstevnic
Já žádným způsobem nezpochybňuji práci těchto lidí, ovšem ze zkušeností z praxe, si to umím představit, jak to navrhování/schvalování/posuzování variant probíhá. Aneb komu by se chtělo složitě vymýšlet a řešit jiné, byť ve finále lepší varianty, když máme tuhle vosvěčenou.
Marooned17

Příspěvek od Marooned17 »

Aneb komu by se chtělo složitě vymýšlet a řešit jiné, byť ve finále lepší varianty, když máme tuhle vosvěčenou.

O tom, že vaše varianta je lepší, vážně pochybuji. Řešil jste všechny parametry jako bilance přesunů zeminy, počet umělých staveb, množství vykáceného lesa, zdroje pitné vody, rozptylové podmínky, významné přírodní lokality, počet zasažených obyvatel, vzácné druhy brouků, geologické podmínky, urbanistické zasazení do krajiny?? :crazy:

Možná by neškodilo si k této stavbě přečíst její EIU, leccos byste třeba pochopil.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Kalanis: a takhle naklikaný to má 23 km, zatímco po oficiální trase celých 25 km čili rozdíl bezvýznamný. Co se týče městeček, Netvořice i Sedlčany na tom budou stejně, Neveklov možná bude rád, že to má na dálnici 4 km a nevede mu za humny, zbytek je bezvýznamnej .. snad leda Týnec a ten to bude mít naopak k oficiální trase blíž.
petrsida

Příspěvek od petrsida »

To Kalanis a kentanjack: můžete mi vysvětlit, v čem by podle Vás západní varianta měla být výhodnější, když vychází stejně dlouhá, s horšími sklonovými poměry, napojuje míň lidí a podle mého skromného názoru je mnohem hůře zasazená do krajiny?

to kentanjack: zásadní problém je ten spád, zkuste si to schválně zanést do spádového profilu a do něj si nakreslete trasu dálnice s maximálně povoleným sklonem, vyjde Vám tam několik km dlouhý tunel

takže ta minuta, co byste ušetřil zkrácením trasy o 3 km se mnohonásobně ztratí tou 80 v tunelu

co by tunelová varianta udělala s EIA si taky můžete domyslet

proč by měla být současná trasa horší co do maximálních rychlostí, to nechápu, maximální přípustné rychlosti Vám ovlivňují poloměry zatáček a rychlosti změnu sklonu, ve Vaší trase budete muset dálnici mnohem víc přizpůsobovat terénu (máte tam víc příčných údolí, větší sklony), takže Vám tam budou vycházet mnohem menší poloměry a větší změny sklonů (jinými slovy půjdete na limit normy při trasování), taková dálnice vyšší rychlost neumožní, současná trasa s plynulým stoupáním a velkými poloměry ano, to že jede zdánlivě oklikou na tom nic nemění
Ptákjarabák

Příspěvek od Ptákjarabák »

Tenhle oblouk je výsledkem vyhledávání trasy už asi před třiceti i více lety, vzešlo to jako z provedeného "krajinářského" hodnocení podle tehdajší metodiky MŽP a z požadavků obcí Neveklovska. Byly i další důvody (vodohodpodářské a jiné), už si je ale nepematuju. Výsledná varianta se pak nazývala "Stabilizovaná". Možnost "výběru" cesty mezi D3 a D1 podle momentálních kongescí na příjezdu k Praze je nechtěná, ale ne nevýznamná pozitivní vlastnost této trasy a Václavického přivaděče.
Dusanh

Příspěvek od Dusanh »

"... Zato obce, kterým tato dálnice uhne kvůli Benešovu, budou na tom dopravní obslužností furt stejně bídně. "

Které obce a s kolika obyvateli? Já bydlím v Mirošovicích a určitě ocením, když aspoň 1/3 všech lidí z Benešovska-"východ" pojedou po D3...
Dusanh

Příspěvek od Dusanh »

Michal R

Příspěvek od Michal R »

... dovolím si kacířský dotaz.... a nebylo by jednodušší urychleně dostavět D3 v trase "D3Z" a ponechat Olbramovice bez obchvatu?
makr

Příspěvek od makr »

Dle mého názoru bylo, nicméně té D3 chybí 60km a to při tempu stavby jednotlivých úseků (a všeho papírování) v této republice je tak na 20 let.
monin

Příspěvek od monin »

Zase taky jedna, z nepřeberného množství, optimistických informací. :D
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
martini
VIP

Příspěvek od martini »

Na podzim roku 2012 bylo zahájeno výběrové řízení na zpracovatele dokumentace pro územní rozhodnutí na celý úsek (s rozdělením na 2 veřejné zakázky – společně úseky 0304 a 0305/I – tedy Mezno – Václavice a druhá VZ společně úseky 0301 – 0303 tedy Pražský okruh – Václavice vč. Václavické spojky), dokončení výběru zhotovitele se očekává na podzim 2013 (administrativně velmi problematický proces výběru).

Možnost další přípravy (vyžádání dokladů nutných pro vydání územního rozhodnutí) v současné době nejvíce komplikuje rozsudek Krajského soudu v Praze, který svým rozsudkem 50 A 9/2013 – 82 zrušil vymezení koridoru D3 v Zásadách územního rozvoje Středočeského kraje. Bez stabilizace koridoru v ZÚR a ÚP jednotlivých obcí nelze žádat o vydání územního rozhodnutí na celou trasu. V úsecích 0304 a 0305/I je situace se stabilizací v územních plánech jednotlivých obcí relativně lepší než v úsecích 0301 – 0303.

V současné době ještě ŘSD ČR ani Středočeský kraj nemá prozatím k dispozici plné odůvodnění uvedeného rozsudku. Na základě tohoto odůvodnění bude zvážet další postup (případné podání kasační stížnosti). Pokud bude koridor ze ZÚR definitivně vypuštěn, bude muset následovat jeho znovuprojednání a znovuzařazení do ZÚR.
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
Kuba

Příspěvek od Kuba »

Výborně, takže stejná situace jako ohledně pražského okruhu 0511 a 0518-9. Kasační stížnost je nutné podat, nicméně pochybuji, že by to NSS shodil. Předpokládám z výše uvedeného, že Krajský soud to zrušil jenom pro část 0301-0303? Tím je jasné, že se bude dělat nejdčív územní řízení na 0304+0305, kde je to (zatím) bez problémů.
pp21
Autor

Příspěvek od pp21 »

Kuba píše:...Krajský soud to zrušil jenom pro část 0301-0303? Tím je jasné, že se bude dělat nejdčív územní řízení na 0304+0305, kde je to (zatím) bez problémů.
Pokud to správně čtu, tak v celém Středočeském kraji, tj i u 0304+0305.
Petanecek

Příspěvek od Petanecek »

Takže zbytek mého života strávím ježdění po I/3 a snad pravnoučata budou mít k dispozici D3, i když v té době už to také bude jedno a pravnoučata již budou snad všude lítat.
Zdržuji se hlavně jižně od Dunaje, ale rád se podívám i na severní břeh a sem tam i na západ od Rýna.
monin

Příspěvek od monin »

Člověk má být skromný. Nemůže chtít hned vše. Podle mě, ta D3 bude určitě komplet celá. V mém příštím životě.
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
seque

Příspěvek od seque »

jedinej kdo chce D3 v navrhnute trase je stavební loby, stačí stávající silnici předělat, někde trochu mimo vest a v Mirošovicích udělat velkou křižovatku a hotovo. Informativně, nejsem ekolog a fandim dálnicím.
Segue 1.4 tce Grand Scenic
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

Ne, chci jí tam ještě já. Protože mě neuvěřitelně s...u ty mraky aut na staré silnice do Jílového a dál. Dřív to bývala krásná, klidná silnička a teď aby se tam člověk bál pohybovat...
seque

Příspěvek od seque »

Kubajsu píše:Ne, chci jí tam ještě já. Protože mě neuvěřitelně s...u ty mraky aut na staré silnice do Jílového a dál. Dřív to bývala krásná, klidná silnička a teď aby se tam člověk bál pohybovat...
neznám to tam moc ale provoz je tam asi jen ráno do Prahy a odpol zpátky, ne ??? Tranzit kamionů tam neni si myslim, když tak mě oprav
vaclav

Příspěvek od vaclav »

jj, myslim, ze jde take o zlepseni dostupnosti jiloveho, neveklova a sedlcan
seque

Příspěvek od seque »

vaclav píše:jj, myslim, ze jde take o zlepseni dostupnosti jiloveho, neveklova a sedlcan
si řikam že to snad ani nemůže schválit evropskej blázinec, o 10 miliard víc nebo kolik aby tam nejelo přes pár vesnic víc aut a Sedlčany by měly vošetřenej nějakej přivadeč k D3,,,,
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

V čem je západní varianta horší než východní? Ze všech hledisek kromě environmentálního totiž vychází líp. A v tom environmentálním zásadním způsobem probíhá souboj mezi zásahem do přírody versus zásahem do urbanizovaného území podél I/3, kde je mnohem vyšší vliv na obyvatelstvo, a díky tomu je to spíš 50/50...
Medvěd

Příspěvek od Medvěd »

Přebývám u obou tras a jsem pro západní. Urbanizace, možnosti napojení, dopravní spojení atd.
Odpovědět

Zpět na „D3“