0311 - 0312 Krasejovka - státní hranice

Praha – Tábor – České Budějovice – Rakousko
Odpovědět
martin
Autor

Re: 0311 - 0312 Krasejovka - státní hranice

Příspěvek od martin »

Včera jsem měl opět tu čest na cestu z Lince do Prahy a jenom mě to utvrdilo v přesvědčení pokud je to možné, tak se tomuto úseku i za cenu dlouhých objížděk zcela VYHNOUT. Linc - Praha 4 hodiny, z hranic do Prahy tři hodiny a přitom je to nějakých 240 km z centra do centra.

Pak tam mají být intenzity, když je to takto tragicky průjezdné a z Prahy opravdu suverénně nejhorší směr. Za 4,5 hodiny přejedu Německo z Francie do Česka, ale sotva se dohrabu na jih Čech. Mezinárodní okreska je pro ten cirkus opravdu nejtrefnější a doufám, že se někdy té dálnice/rychlostky v plném profilu dočkáme, protože půl profil je na tomhle tahu kardinální blbost.
Michal R

Příspěvek od Michal R »

martin píše:Včera jsem měl opět tu čest na cestu z Lince do Prahy a jenom mě to utvrdilo v přesvědčení pokud je to možné, tak se tomuto úseku i za cenu dlouhých objížděk zcela VYHNOUT. Linc - Praha 4 hodiny, z hranic do Prahy tři hodiny a přitom je to nějakých 240 km z centra do centra.

Pak tam mají být intenzity, když je to takto tragicky průjezdné a z Prahy opravdu suverénně nejhorší směr. Za 4,5 hodiny přejedu Německo z Francie do Česka, ale sotva se dohrabu na jih Čech. Mezinárodní okreska je pro ten cirkus opravdu nejtrefnější a doufám, že se někdy té dálnice/rychlostky v plném profilu dočkáme, protože půl profil je na tomhle tahu kardinální blbost.

.... díky za potvrzení mého pár měsíc starého příspěvku, kdy jsem (pro mnohé diskutující zjevně překvapivou info) tvrdil, že do Tyrolska se z Budějicka jezdí přes Strážný a Mnichov....

Nejhorší na vámi čerstvě poznané situaci je, že od Dvořiště není (s výjimkou velmi krátkého úseku mezi Netřebicemi a Kaplicí) žádné místo na předjíždění a to až na stoupání za Českými Budějovicemi směrem k Ševětínu. Což ovšem někteří jedinci psychicky nezvládají a jdou do toho "natvrdo". Takže kromě katastrofální cesty (de facto formanská stezka ze 17. století potažená asfaltem) také značně nebezpečná....
prof2

Příspěvek od prof2 »

martin píše:Včera jsem měl opět tu čest na cestu z Lince do Prahy a jenom mě to utvrdilo v přesvědčení pokud je to možné, tak se tomuto úseku i za cenu dlouhých objížděk zcela VYHNOUT. Linc - Praha 4 hodiny, z hranic do Prahy tři hodiny a přitom je to nějakých 240 km z centra do centra.
No ne že bych si nepřál R3, ale nehrál v tom taky roli průjezd Českými Budějovicemi? Teď v létě je dost přetížený hlavně hlavní tah (E55), mimo sezónu je doprava víc rozprostřená. Takže bych momentálně víc uvítal obchvat Budějovic. Kolony od Plané do Borku by pak byly minulostí.
monin

Příspěvek od monin »

Je to opravdu naprostá tragédie, zvláště když si člověk uvědomí, že jediný rozdíl, v tomto úseku, mezi podzimem 1989 a létem 2014, je jen ten, že se nejezdí ještě přímo přes Dolní Dvořiště, kdy tam člověk mohl omylem zajet i na státní statek, ale že se "už" jezdí po budoucím dálničním obchvatu, okolo Dolního Dvořiště. Samozřejmě pak je ještě rozdíl i v tom, že u Kaplice v současné době není už ten dřevěný posed pro pohraniční hlídku a pomocnou stráž Veřejné bezpečnosti.
Bývalá I/3 a E55 s původní odpočívkou ve směru na Dolňák..
https://www.google.cz/maps/@48.671335,1 ... xxFugw!2e0
A zde, současný náš hlavní mezinárodní tah (březen 2012) ve směru do Rakouska a Itálie..v opačném směru to vede do Prahy a do Berlína.. :D
https://www.google.cz/maps/@48.710978,1 ... za7j9g!2e0
Naprosto nechápu (jako laik), když je tak neskutečný problém, s těmi pár kilometry na D52, proč se alespoň něco reálného neděje už zde, na tomto tragickém úseku budoucí D3.
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
kot

Příspěvek od kot »

to monin: Promiň, ale u prvního guglového odkazu ti ruka ulétla na silnici nižší třídy. I/3 je trochu bokem... Ale v podstatě souhlas.
chemer

Příspěvek od chemer »

Bývalý tah to je a odpočívka tam je také, takže myslím že odkaz je vložen správně.
Standa

Příspěvek od Standa »

kot: Jestli jsem to dobře pochopil, ten první odkaz je původní I/3.
monin

Příspěvek od monin »

Přesně tak, tudy se jezdilo k hranici, do té doby, než se postavil obchvat Dolňáku (první odpočívka od hranic) :) . Nejsem si jistý, ale minimálně do roku 1993, to tak určitě bylo. Jenže i potom, po otevření toho obchvatu, byl hned na hranici, tak špatně vyznačen směr na Prahu, že polovina aut ve směru do Čech, jezdila stejně pak rovně, pořád přes Dolňák, místo toho, aby odbočila hned vlevo na obchvat. V té době, sem jezdilo, tedy hlavně do Prahy, mimo jiné, také neuvěřitelné množství Italů, autobusy. Mnohdy to bylo až 5-10 autobusů za hodinu. Pak samozřejmě davy Rakušáků (kurz koruny+ úroveň cen), kteří naopak jezdili většinou tedy max.tak do Budějic. A toto vše, jezdilo ty první roky po revoluci, tudy. A 25let od té doby, ještě i z drtivé většiny, až na tento kratičký úsek, tudy i jezdí - i když už samozřejmě ne takové davy - čemuž se ani nelze divit. :)
dvs

Příspěvek od dvs »

http://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-ce ... ctyr-useku
ihned píše:Po mimořádném jednání Sdružení pro výstavbu D3 a R4 v Českých Budějovicích to řekl ředitel úseku plánování a realizace staveb ŘSD Tomáš Čížek.
...
ŘSD také začalo pracovat na dokumentaci pro další úseky komunikace mezi Českými Budějovicemi a hraničním přechodem. Na jejím základě by příští rok mohl začít výkup pozemků.

Čížek uvedl, že zvládnutí prací do roku 2021 má pragmatický důvod. V tu dobu končí druhé operační období evropských dotací.
Možná by si to mohli hoši ujasnit, protože tyto úseky mají platné ÚR a můžou vykupovat. Proč až příští rok?
R3 Třebonín – Kaplice nádraží: ÚR 09/2008 nabylo právní moci. dle letáku z 06/2013
R3 Kaplice nádraží – Nažidla: ÚR 04/2008 nabylo právní moci. dle letáku z 06/2013
Jarda Š.

Příspěvek od Jarda Š. »

Na letošní rok zřejmě nemají přidělené finanční prostředky pro výkupy na těchto úsecích.
dvs

Příspěvek od dvs »

Takže kontrolní dny slibů:
leden 2014 - do konce roku by měl být leták na úsek Dolní Dvořiště - st. hranice, kde bude napsáno, že mají ÚR
březen 2015 - v katastrální mapě by mohli být vidět už pozemky pod dálnicí
prosinec 2015 - zkontrolujem kolik toho vykoupili v katastru

Jo a napadlo mne ještě jedno magické číslo listopad 2019 :)
Petanecek

Příspěvek od Petanecek »

Tak já bych doplnil ještě datum 2021, kdy nějací bouřliváci dostanou grátis basu šampanského.

jinak na můj vkus je tam moc podmiňovacích vět ala.. "mohlo by & by mohlo" .. "mohly začít"..
Zdržuji se hlavně jižně od Dunaje, ale rád se podívám i na severní břeh a sem tam i na západ od Rýna.
martini
VIP

Příspěvek od martini »

Pro výkupy je třeba mít zpracovány záborové elaboráty z DSP, aby se do katastru zanášela už přesná hranice záboru. Koncept DSP na 0311 a 0312/I bude odevzdán ke konci listopadu, čili od příštího roku se začnou zapisovat geometráky a na podzim už se možná podaří i něco málo mít v majetku... V roce 2016 by pak mohla jet majetkoprávní příprava na plno. Peněz je na přípravu všech staveb aktuálně přiděleno kolik jest třeba - v tom problém tedy není. Ten problém je spíše v řízení a v motivaci pracovníků ŘSD...
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
monin

Příspěvek od monin »

Tak pokud to řízení a motivace pracovníků ŘSD je naprosto stejná, tedy taková, jakou jsem zažil tento týden já na vlastní oči, na pražském magistrátu, na odboru dopravně správních agend, kde k mému neskonalému údivu, ani má přítomnost v kanceláři, nezabránila jednomu z pěti úředníku, sedících v hodně těžce a draze pronajaté kanceláři, v tom, aby neseděl za stolem tak, jako když se dívá doma na televizi, když hraje Sparta, dalšímu stachanovci to nezabránilo v tom, aby si sundal z uší stejná sluchátka, jaké měl Otík z vesničky, když jeli pro cement pro Berouna, tak pak se snad D3 z Budějic na Dolňák, nedožiji snad už ani já. Zvláště když korunu tomu všemu nasadil vedoucí odboru tím, že nebyl schopen se ani zvednout ze své židle a jít se mnou do té kanceláře, kde tito všichni úderníci pracovali. Jen mě nechápavě sledoval, nedokázal z rukou odložit věc, hodně připomínající pilníček na nehty a sdělil mi, že si mohu napsat stížnost. Kam ji mohu adresovat, zda na Hlavní nádraží, nebo na nádraží do Bubenče, či do Braníka, to už mi, ale nesdělil. Takže asi tak nějak, bych to taky viděl s tím rokem 2021 a dálničním spojením mezi Budějovicemi a Lincem.
Standa

Příspěvek od Standa »

Monine nebuď až takový skeptik, na ŘSD jsou pořád ještě fandové, kteří s tím pohnout chtějí (alespoň mám takový dojem ze svých letmých kontaktů s ŘSD). Tou motivací podle mne Martini myslí hlavně nějakou stabilizaci poměrů na vedoucích místech, současná situace musí být pro fandy dálnic dost deprimující...
Kuba

Příspěvek od Kuba »

Zápis z interpelace ministra Prachaře v PSP na téma R3 poslancem Zahradníkem (bývalý hejtman JČK).
http://www.psp.cz/eknih/2013ps/stenprot ... 017291.htm
monin

Příspěvek od monin »

Standa: píšeš, abych nebyl skeptik, ale na závěr napíšeš, že současná situace co se týče dálnic, a to nemusím, být žádný fanda, je deprimující..takže? :D Jinak toto je deprimující ještě více.. :oops:
http://www.novinky.cz/krimi/350340-moto ... rezil.html
Standa

Příspěvek od Standa »

Monin: Bylo to myšleno, abys nebyl skeptik v souvislosti s lidmi na ŘSD, že jsou to fandové a přes nelehké podmínky, které jsou jim vytvářeny seshora a které pro ně musí být hodně deprimující, se určitě budou snažit s těmi dálnicemi pohnout ;) . Prostě, že by to neměla být taková katastrofa, jako na jiných státních úřadech.
Snowman

Příspěvek od Snowman »

Tak územko na úsek Nažidla - hranice do konce roku 2014 nebude. Dle nového letáku se vydání územka protáhne nejméně do roku 2015. Myslím, že někdo už by měl začít přemýšlet o tom, kde se dá nejlevněji koupit basa šampaňského.
dvs

Příspěvek od dvs »

Já tu překopíruji stav přípravy z toho letáku
Na stavbu je zpracována dokumentace pro územní rozhodnutí. Dne 4. 3. 2013 byla podána žádost o územní rozhodnutí bez vyjádření Rakouské strany ohledně česko–rakouských vod. Dne 1. 8. 2013 došlo Vyrozumění o stanovisku rakouské strany, 6. 8. 2013 bylo stanovisko doloženo na Měú Kaplice. Kvůli změně dokumentace ohledně česko–rakouských vod, byl vyžádán na tuto změnu podrobný geologický průzkum, který bude doložen na Povodí Vltavy a Měú Kaplice pro vyžadované vyjádření k doložení pro ÚR. Tímto se předpoklad vydání územního rozhodnutí posouvá zřejmě až na rok 2015.
dvs

Příspěvek od dvs »

Pro úseky R3 je odsouhlasena kategorie dle letáků
V 08/2014 byl předán čistopis technicko-ekonomické studie (TE S). Podle rozhodnutí
Centrální komise MD bude ve všech úsecích R3 kategorie R 25,5/120. Nyní probíhají
práce na konceptu DSP. Výkupy pozemků nebyly zahájeny.
dvs

Příspěvek od dvs »

To je zase výkřik. Má to smysl? Nebyla by ta příprava rozšíření časově stejně náročná jako postavit úsek Krasejovka - státní hranice? Dokázal bych si představit i dřívejší zahájení stavby než 12/2017, tak aby se využila stavební sezóna 2017. Něco by šlo třeba i spustit dříve v polovičním profilu.

Proč úseky kolem Č. Budějovic mají mít SP také do konce letošního roku, ale zahájení stavby už 12/2016 a R3 k hranicím až 12/2017?
MickeyMouse

Příspěvek od MickeyMouse »

Pokud by se melo stavět od Krasejovky dal,jak spekulují - opravdu jen spekulují - v článku,tak by to byla novostavba. Nejde spis o úsek CB-MUK K.Ujezd? Tam by pruh pridat šel - kde není. Novostavba 2+1 by mela smysl i od Krasejovky směrem k CB, pokud se sníží počet exitu u CB. Podle me to souvisí spis s úsekem Krasejovka-CB.
Budu rád, až z toho něco smažu:
0136
0301-0305/I a 3011-3012/II
0511
D35 Ostrov-Mohelnice
5501-5502
D49
Odpovědět

Zpět na „D3“