Tak několik poznatků z dovolené v Polsku:
Trasa tam:
Kladno - Praha - HK - Trutnov - Legnica - Lubin - Rawicz - Kalisz - Konin - Toruň - Olsztyn - Mikolajki
Povrchy v Polsku jakž takž opravené, hlavně hlavní tahy komplet s novým kobercem, ale jízda hrozně pomalá, průměrná rychlost 58 km/h - tragédie... S celkem asi 1,5 hodinama přestávek cesta na 15 hodin a to to je 885 km. Výhodou je, že se člověk vyhne všem velkým městům, ale na trase jsou komplikací hlavně neustálé průjezdy obcemi. Obchvat Toruně S10 je postaven komplet v polovičním profilu a jízda pěkná, ovšem díky intenzitě stejně bez možnosti předjíždění. Největší tragédie za Toruní směrem na Olsztyn, kde je silnice nemodernizovaná a plná házejících hrbolů s vysokou intenzitou a skoro nemožností rozumně předjíždět.
Trasa zpět:
Mikolajki - Olsztyn - Toruň - Konin - A2 - I/2 - Swiecko - Frankfurt nad Odrou - I/87 - A13 Drážďany - A17 - D8 - I/30 - D8 - I/16 - Kladno
Cesta delší, avšak rychlejší a pohodlnější. Délka 996 km a průměrná rychlost 72 km/h. Doba jízdy 13,5 hodin s hodinou na přestávky. Změna u Konína s nájezdem na A2 a kolem Poznaně na konec A2 a po I/2 na Swiecko. Trasa I/2 komplet zmodernizovaný povrch, avšak kapacita silnice překročena výrazně. Umožňovalo by to zde klidně vyznačení střídavého třípruhu, ale místo toho je volena varianta poměrně širokých odstavných pruhů a dvou hlavních, při té intenzitě neumožňující předjetí bez rizika. V Německu jsem chtěl místo panelky na Berlín vyzkoušet I/87, kde jsou poměrně nové obchvaty Beeskowa a Müllrose (střídavý třípruh, krása). Problémem zde jsou starší úseky se stromy hrozně blízko silnice a dovolenou 80 km/h a průjezd městem Lübben, ale i tak zkratka na A13 byla projetá během hodiny a délka 75 km namísto 120 km po dálnicích okolo Berlína. Pak A13 přes Drážďany a A17 k nám na D8 už komplet po dálnici a naprostá pohoda (včetně průjezdu Ústím a Lovosicemi...).
Záměrně jsem se vyhnul popisu polské A2, které se chci věnovat zvlášť. Nájezd u Konína. Po Wrzésnii 47,6 km za 11 PLN, čili 66 Kč. Úsek Wrzésnia - Poznaň 37,5 km, taktéž 11 PLN, obchvat Poznaně grátis, úsek Poznaň - Nowy Tomyšl 50 km také za 11 PLN. Blbé je, že člověk je díky rozdělení dálnice na placené a neplacené úseky nucen na tomto 150 km úseku třikrát absolvovat mýtnici, ale zdržení minimální. Dálnice superkvalitní, ale drahá a tudíž poměrně prázdná. Naštvali mě však maximálně na posledním úseku. I když za 66 korun, z principu to budu řešit. Celý úsek Komorniki (Poznaň-západ) - Nowy Tomyšl si vyinkasovali plnou cenu a celý úsek byl střídavě veden jedním směrem v uspořádání 1+1 a druhá polovina se vždy opravovala. Stavěl Strabag, tak jak jinak

. Jak sakra mohou inkasovat plnou částku za dálnici (kor když pro ten úsek mají extra mýtnici), když se mi nedostává služby, za kterou jsem si zaplatil (předem a na konci již není kde reklamovat, neboť další mýtnice není a dálnice končí). Tím si mě opravdu koncesionář Autostrada Wielkopolska nezískal i když ze začátku jsem byl velice příjemně překvapen.
To je asi tak vše, co se cesty týká. Až bude dostaněna A2 až po hranice s Německem, tato cesta bude rozhodně nejpohodlnější, možná ještě nevyužívat I/87 a prát to po dálnici dokud to jde, ale to až pojedeme do Polska po květnu 2012.