Přejmenování rychlostních silnic na dálnice

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět

Jak značit nové silnice pro motorová vozidla?

R
45
39%
S
49
42%
M
13
11%
A
0
Žádná hlasování
I
9
8%
SPMV
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů: 116

mapman
Autor

Re: Přejmenování rychlostních silnic na dálnice

Příspěvek od mapman »

Na R48 bude určitě zachovaná 130ka, toho bych se nebál ;) To že je zařazená jako SPMV neznamená automaticky, že se musí rychlost snižovat. Krajský úřad MS kraje navíc už avizoval, že se 130kou na R48 i R56 počítá i nadále...
bumbik

Příspěvek od bumbik »

vím vím, já jen, že zas mě zklamala kvalita novinářské práce ... ;-)
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
bumbik

Příspěvek od bumbik »

mám za to, že vlastně R48 se dočká 2 rychlostních změn - momentálně úsek Příbor - NJ 90ka, od roku 2016 110tka a po dokončení úseku R48 Rychaltice - Rybí (pokud to nový ministr neodpíská ...) FM - Rybí 130 a Rybí - NJ 110 a zbytek 90 a po dokončení i úseku Rybí - Bělotín pak 130 všude ... no rychlosti se budou měnit jak na běžícím páse ... hlavní je, že k lepšímu ;-) hraje se vlastně jen o barvu značení Modrá/Zelená ... zelená je má oblíbená barva :D

zajímavější bude sledovat dořešení R4 a R7 viz. reportáž ...
kollma

Příspěvek od kollma »

Já bych mapám ČT moc nevěřil.
Stačí se podívat na mapu v článku a je tam zvýrazněný úsek kolem Vodňan a pak dokonce i silnice procházející obcí v Lišově.
_jan91

Příspěvek od _jan91 »

Já moc nerozumím proč bude R48 a R56 jen SPMV? Proč ne normálně dálnice se zeleným značením a plošnou 130? Pokud vím tak R56 je 26,5 a R48 25,5 a moderní 22,5...

A je rozumné dávat na stávající nedělný čtyřpruh I/48 110? I přes lanová svodidla si myslím, že by měla
zůstat 90, stejného názoru bude určitě i policie.

Doufám, že z celé R7 bude D7, samozřejmě po rekonstrukci povrchu u Prahy a doplnění odbočovacích a připojovacích pruhů. R4 moc neznám, takže nedokážu posoudit...
bumbik

Příspěvek od bumbik »

na I/48 mezi Příborem a NJ má určitě smysl dát 110 tam jsou sice zúžené jízdní pruhy a předjíždět kamion třeba za mokra je o hubu, ale stejně ho řada lidí předjíždí ve 120 či 110 už teď, takže situace určitě nebude nebezpečnější než teď a už teď to tam svádí k vyšší rychlosti, protože připojovací a odpojovací pruhy jsou OK, jediné, co je velký problém už nyní, jsou chybějící odstavné pruhy zrovna včera borec zastavil kamion v pravém jízdním pruhu nahodil výstražné a vyskočil z kamionu přímo na přerušovanou bílou čáru mezi jízdními pruhy bez vesty za šera, jen tak tak, jsem to já a osobák za mnou, vytočil, abychom ho nesrazili, takže ty odstavné pruhy jsou fakt velký problém ... takže pokud nechat 90 tak kvůli nim ...
Naposledy upravil(a) bumbik dne 31.12.2014 13:01:41, celkem upraveno 1 x.
Vizi

Příspěvek od Vizi »

Nevím jestli se to tu náhodou už neřešilo, pokud ano tak je to asi již déle, ale myslím, že drtivou většinu řidičů bude nejspíš na tomhle přejmenování zajímat jak to bude se zpoplatněním SPMV? Budou tady dva druhy SPMV, ty co jsou zpoplatněné (bývalá eRka) a ty co jsou nezpoplatněné (čtyřpruhé jedničky)?
Pokud by náhodou všechny SPMV byly nezpoplatněny, tedy včetně těch co v minulosti placené byly, pak očekávám obrovský křik "my nechceme dálnici, my chceme SPMV se 130 km/h" (třeba z Karlovarského kraje). A pokud naopak budou zpoplatněny i nynější jedničky, tak to nebude křik, ale přímo řev.
Takže budeme mít:
- dvoje dálnice - I.a II. třídy, což celkem nikdo z běžných řidičů nepozná
- dvoje SPMV - placené a neplacené, což asi bude kdekdo řešit tak jako se dnes řeší proč se všude nemůže jezdit 130 když je to čtyřpruh
Musítobýtčtyřpruhové všech zemí, spojte se!
Adam108

Příspěvek od Adam108 »

Nevím, jak moc se to za poslední čas změnilo, ale pokud se npeletu, tak všechny SPMV měly být nezpoplatněné (pro osobáky).
monin

Příspěvek od monin »

mapman: tak do roka a do dne? Zelená vlna 01.01.2016 v 16.32: na vídeňské dálnici D52 počítejte s velmi silným provozem v obou směrech, jehož příčinou je novoroční provoz a tradiční střídání turnusů v zimních rekreačních střediscích v Rakousku a v Itálii, počítejte s kolonami a se zdržením. Na mladoboleslavské dálnici D10 pozor na odstavené vozidlo na kilometru 46, ve směru na Turnov. Na karlovarské dálnici D6 se mezi kilometry 156 a 160 tvoří sněhové jazyky. A ještě úplně aktuálně jedna informace ze zahraničí, na rakouské rychlostní komunikaci S10, se na km 35 ve směru na Českou republiku převrátil kamión. Dálniční hraniční přechod Dolní Dvořiště je z obou stran uzavřen. Ve směru z Rakouska použijte již sjezd Freistadt jih, na české straně sjíždějte z dálnice D3 na exitu 175 Rybník a v obou směrech použijte sousední hraniční přechod Studánky. Na objízdné trase se tvoří dlouhé, mnohakilometrové kolony. Štastný a veselý Nový rok. :)
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
bumbik

Příspěvek od bumbik »

monin: snad máš pravdu ...
kot

Příspěvek od kot »

monin: Četlo se to hezky, ale ten konec byl už přechod do sci-fi,,, Škoda.
monin

Příspěvek od monin »

kot: jasně, ale vzhledem k tomu, že je ten Silvestr a hlavně také vzhledem k tomu, že výskyt křečků v okolí Dolního Dvořiště a Kaplice, není snad až tak vysoký, jako v místech nově chystané, podle nového pojetí, také už dálnice, D49, tak snad úplné sci-fi, to zase až tak nebylo. Doufejme. :) http://www.novinky.cz/domaci/357532-mon ... liony.html :D
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
dvs

Příspěvek od dvs »

Od přání k realitě:
Na webu vlády je už od 17.12. verze odeslaná do poslanecké sněmovny
https://apps.odok.cz/kpl-detail?pid=KORN9L9BF3SU

V poslanecké sněmovně je už pod tiskem č. 374. Současný stav: tisk rozeslán poslancům.
Pro sledování, jak se to hejbe poslouží tato stránka:
http://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=7&t=374
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

monin: Do roka a do dne, pokud vše projde tak, jak je navrženo :) Čeká nás ale ještě spousta práce na prováděcích vyhláškách a technických předpisech.
dvs

Příspěvek od dvs »

Tak jsem neodolal a prolétl ten současný návrh.

Zaujal mne tam ten západní obchvat Chebu v polovičním profilu, který bude dálnicí díky tomu, že to je transevropská silnice. Popravdě jsem zapochyboval co to je transevropská silnice? Zda to je TEN-T nebo silnice označená E. Je tam někde definice, co to je transevropská silnice odvolávkou na nějaký předpis? Pak je zajímavé, že na takovéto SPMV bude muset být explicitně cedule omezení na 90km/h.

Nestálo by za to, že ve městě by na SPMV bylo nutné explicitně místní úpravou říci, že tam je 80km/h?

A ještě jeden návrh: Proč by nemohla existovat směrově dělená silnice I. třídy označená dopravní značkou "dálnice"? Nebylo by to čitelnější než autíčko a cedule 130? Rakušáci takto mají třeba označenou S1 (okruh Vídně).
-xdas-

Příspěvek od -xdas- »

dvs píše:Tak jsem neodolal a prolétl ten současný návrh.

Zaujal mne tam ten západní obchvat Chebu v polovičním profilu, který bude dálnicí díky tomu, že to je transevropská silnice.
V jaké příloze si našel to o tom Chebu. To jsem musel přehlédnout. Díky
dvs

Příspěvek od dvs »

V návrhu zákona včetně důvodové zprávy
http://www.psp.cz/sqw/text/orig2.sqw?idd=112224
str. 65
Do kategorie dálnice II. třídy budou zařazeny jednak rychlostní silnice se směrově oddělenými jízdními pásy a dále rychlostní silnice bez směrově oddělených jízdních pásů, pokud jsou zařazeny do transevropské silniční sítě. Konkrétně se jedná o západní část severního obchvatu města Cheb v trase rychlostní silnice R6.
Naposledy upravil(a) dvs dne 6.1.2015 15:31:51, celkem upraveno 1 x.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Také jsem to "prolétl" a pokud jsem četl dobře, zdá se že všechny dnešní "R" budou po novu "dálnice II. třídy" (mají směrově oddělené jízdní pásy), přičemž uvedený zákon mezi dálnicí I. a II. třídy nikde nerozlišuje. Bude tedy všude i nadále max. 130 km/h a případný převod do kategorie "silnice pro motorová vozidla" proběhne až později.
Čtu to správně?

Znamená to i to, že:
a) "dočasně" (bez určení doby platnosti) bude značka s autíčkem znamenat "dálnici" a tedy 130 km/h
b) bude třeba "přes noc" vyměnit dopravní značení
c) max. rychlost bude dána něčím jiným než DZ
d) celé to bude "nějak jinak"
Která varianta je ta správná?

A jak se potom budou značit "silnice pro motorová vozidla"? Nejspíš tam někde odpovědi na tyto otázky jsou ukryté, ale při zběžné čtení jsem je nenašel. Odpoví někdo znalejší?

Dále mně zaujal par. 24a odst.1, který umožňuje omezení vjezdu NA nad 12t na silnice II. a III. třídy bez dalších podmínek a to i tehdy, pokud vhodná objízdná trasa bude zpoplatněná. Je mi jasné, že takovou úpravu musí vždy schválit kompetentní úřad, ale pokud vím, dnes toto možné není a nahrazuje se to např. "havarijním stavem" mostů na dané komunikaci.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

dvs píše:Tak jsem neodolal a prolétl ten současný návrh.

Zaujal mne tam ten západní obchvat Chebu v polovičním profilu, který bude dálnicí díky tomu, že to je transevropská silnice. Popravdě jsem zapochyboval co to je transevropská silnice? Zda to je TEN-T nebo silnice označená E. Je tam někde definice, co to je transevropská silnice odvolávkou na nějaký předpis? Pak je zajímavé, že na takovéto SPMV bude muset být explicitně cedule omezení na 90km/h.
TEN-T síť je definovaná uzlovými body a je zkreslená do velmi obecných map. Ale je naprosto jasné, o které tahy se jedná, viz http://ec.europa.eu/transport/infrastru ... /maps.html
Nestálo by za to, že ve městě by na SPMV bylo nutné explicitně místní úpravou říci, že tam je 80km/h?
Stálo by to za to, ale bohužel to nebylo kladně projednáno.
A ještě jeden návrh: Proč by nemohla existovat směrově dělená silnice I. třídy označená dopravní značkou "dálnice"? Nebylo by to čitelnější než autíčko a cedule 130? Rakušáci takto mají třeba označenou S1 (okruh Vídně).
Značka dálnice bude po novu zelená a bude znamenat mj. zpoplatnění, značka SPMV bude modrá a bez poplatku pro osobáky. Aby se nerozhodil barevný systém, musli bychom jako v Itálii nebo ve Slovinsku zavést modrou značku dálnice a určit jí jiné podmínky, a to je IMHO nadbytečné, když značka SPMV poslouží taky dobře.
Vizi

Příspěvek od Vizi »

mapman píše:TEN-T síť je definovaná uzlovými body a je zkreslená do velmi obecných map. Ale je naprosto jasné, o které tahy se jedná, viz http://ec.europa.eu/transport/infrastru ... /maps.html
No a co taková I/35 Bílý Kostel – Hrádek nad Nisou, ta je přeci součást TEN-T
Musítobýtčtyřpruhové všech zemí, spojte se!
MiKu

Příspěvek od MiKu »

mapman píše:Značka dálnice bude po novu zelená.
Když se bude měnit barva značky dálnice, nebudou se také nově používat malá písmenka, jak se diskutovalo zde? :jidlo:
Mike

Příspěvek od Mike »

mapman píše:...Značka dálnice bude po novu zelená ...
ponovu
nebo postaru ;)
( chápu, že jedná jen o to "autíčko" resp. "most přes dva pruhy" )
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

Jak postaru? Zelená u nás nikdy nebyla.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Mike chtěl asi upozornit jen na to, že jsem tam udělal mezeru navíc...
Vizi píše:
mapman píše:TEN-T síť je definovaná uzlovými body a je zkreslená do velmi obecných map. Ale je naprosto jasné, o které tahy se jedná, viz http://ec.europa.eu/transport/infrastru ... /maps.html
No a co taková I/35 Bílý Kostel – Hrádek nad Nisou, ta je přeci součást TEN-T
I/35 Bílý Kostel - Hrádek nad Nisou je stavěná jako S 11,5, nikoliv jako R 11,5 v polovině R 22,5. A i kdyby tomu bylo jinak, tak s 35kou mezi Turnovem a Bílým Kostelem se v dálniční síti zatím nepočítá, takže by stejně byl úsek do silnic I. třídy následně vyřazen. Více viz např. http://www.dalnice-silnice.cz/R/R35.htm
MPMP

Příspěvek od MPMP »

mapman píše:Značka dálnice bude po novu zelená a bude znamenat mj. zpoplatnění, značka SPMV bude modrá a bez poplatku pro osobáky.
Je tedy správně varianta, že se předpokládá výměna DZ "přes noc"? Podle uvedeného návrhu se z dnešních "R" stanou dálnice II. třídy, tedy se zelenou značkou "dálnice".
Bude nějaké přechodné období, nebo ne?
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“