Dokončení Blanky

Odpovědět

Kdy bude Blanka zprovozněna?

Anketa končí za 19.9.2015 12:14:55

listopad 2014
0
Žádná hlasování
prosinec 2014
5
6%
1Q 2015
19
22%
2Q 2015
18
21%
3Q 2015
17
20%
4Q 2015
10
12%
před dalšími volbami
8
9%
to nikdo neví...
9
10%

Celkem hlasů: 86

jonáš

Re: Dokončení Blanky

Příspěvek od jonáš »

Za jak dlouho? Až soud rozhodne, kdo to zaplatí. Plus těch osm měsíců.
Jinak pan ředitel MS je už dávno ze hry, maximálně by mohl kvůli bordelu na stavbě platit ty kabely ;-) tak si dělá PR. Srovnávat výstroj Blanky s Metrem je blbost, tam neni vzduchotechnika, značení, osvětlení .. jen na půl kilometru dvě světýlka zabezpečovače, a stejně tim tunelem vede hafo kabelů, stčí se někde ve stanici kouknout.
miho

Příspěvek od miho »

jonáš píše:Za jak dlouho? Až soud rozhodne, kdo to zaplatí. Plus těch osm měsíců.
Jinak pan ředitel MS je už dávno ze hry, maximálně by mohl kvůli bordelu na stavbě platit ty kabely ;-) tak si dělá PR. Srovnávat výstroj Blanky s Metrem je blbost, tam neni vzduchotechnika, značení, osvětlení .. jen na půl kilometru dvě světýlka zabezpečovače, a stejně tim tunelem vede hafo kabelů, stčí se někde ve stanici kouknout.
V metru není vzduchotechnika ? A ty větrací šachty jsou tam asi na co ?
V metru není osvětlení ? A celé tunely které svítí celou noční výluku jsou asi osvětleny loučemi?
Zabezpečovač v kolejích je v celém průběhu tunelu.
Nepiš prosím o věcech o nichž nic nevíš.
P_V

Příspěvek od P_V »

V metru ty kabely vedou po stěnách a ne v podlaze, takže se k nim stojatá voda dostane maximálně jednou za 30 let :)
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Jasně že tam je, Mlho, ale nejsou tam větráky po sto metrech, protože elektrický vlaky nemaj vejfuky. A je rozdíl mezi pracovnim osvětlenim a trvalym dle normy pro osvětlení vozovky v automobilnim tunelu (nouzový musí bejt v Blance taky). A rovněž je dost velkej rozdíl v profilu, tedy s plochou kam je třeba ty kabely rozvýst .. to je těžký se bavit s mlhama, co všechnu nadsázku berou doslovně. Možná je tam někde i drážní telefon ;-) ale to že je v Blance těch kabelů několikanásobek je celkem logický. Jenom těch světýlek je tam asi dvacetinásobek.
Mmch Metrostav asi něco posral, že se k tomu tak hlásí http://byznys.lidovky.cz/metrostav-nabi ... oprava_ele .. třeba se něco zajímavýho našlo v těch podkladech od ČKD DIZ http://byznys.lidovky.cz/zastupci-prahy ... nky.clicks
GiuseppeS

Příspěvek od GiuseppeS »

Vladimír píše:
Michal R píše:... tady pěkný rozhovor s šéfem Metrostavu k Blance.

http://www.reflex.cz/clanek/rozhovory/6 ... chtel.html
Přečetl jsem celý článek se zatajeným dechem a v pozitivním úžasu. Konečně normální řeč srozumitelná běžnému lidu. Bravo, pane Bělohlave. Věci jsou jednoduché, pokud chceme, aby jednoduché byly.
Konečně je zde jasný a přímý názor člověka, který je odborník a a za svým názorem si stojí. Díky za něj.
:ok:
Komu proboha říkáte bravo? Nebo si myslíte, že šéf zhotovitele je nestranná osoba? Ano, hlavně ať je to z pohledu zhotovitele co nejjednodušší ... Jo, jak říká, na metru, tam to "funguje" ...:
http://echo24.cz/a/wwY8V/metro-rekordni ... ri-soutezi
Vladimír

Příspěvek od Vladimír »

Sorry, ale nadsázka nebyla patrně pochopena. Omlouvám se, že jsem to tam nenapsal.

Kdo dlouhodoběji sleduje vývoj v CZ stavebnictví, tak mu musí být jasné, že na prvním místě je samozřejmě zisk, na druhém je to zisk a na třetím je překvapivě opět zisk. Co dodat, kde hledat zbytek - třeba serióznost, stavovskou hrdost, kvalitu? Nějak na to nezbývá potřebný prostor.
;)
miho

Příspěvek od miho »

jonáš píše:Jasně že tam je, Mlho, ale nejsou tam větráky po sto metrech, protože elektrický vlaky nemaj vejfuky. A je rozdíl mezi pracovnim osvětlenim a trvalym dle normy pro osvětlení vozovky v automobilnim tunelu (nouzový musí bejt v Blance taky). A rovněž je dost velkej rozdíl v profilu, tedy s plochou kam je třeba ty kabely rozvýst .. to je těžký se bavit s mlhama, co všechnu nadsázku berou doslovně. Možná je tam někde i drážní telefon ;-) ale to že je v Blance těch kabelů několikanásobek je celkem logický. Jenom těch světýlek je tam asi dvacetinásobek.
Další naprostý nesmysl. V metru je mnohonásobně více kabelů než v Blance. Je tam trakční napájení, vlastní rozvody zdvojené 22kV v celé déce tunelů, napájení a ovládání eskalátorů, EPS, EZS, kamery, 4 datové sítě, 3 telefoní systémy (podnikový, dispečerský, nouzový), světelné linie, VKV, zabezpečovací zařízení, mobilní síť, IKV (informace o koncové stanici), VIP (vstupní informační panely), nouzová tlačítka zastavení vlaku, jednotný čas, protichemický varovný systém, dálkové ovládání: pro vzduchoechniku, ochraný systém metra, pro řízení měníren; kabely telekomunikačních operátorů.
Podívej se někdy z okna vlaku a zjistíš, že tolik kabelů by se do chodníků v Blance v životě nevešlo.
"plochou kam je třeba ty kabely rozvýst" Tunel metra je sice užší, ale zase je podstaně delší a vzhledem k odběru trakčního proudu a eskalátorů má mnohonásobně větší příkon. Plocho.

Větráky tam nejsou po 100 m, ale po 500 m a mají 4 m v průměru. Další větráky tam jsou pro fitroventilační systém pro ukrytí obyvatel a 200 tis. lidí vydýchá víc než těch pár aut v Blance.
Mike

Příspěvek od Mike »

ono je OSM i na novém úseku Áčka :?:
jsem myslel, že to skončilo Palmovkou a na nových úsecích už nic
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
miho

Příspěvek od miho »

Mike píše:ono je OSM i na novém úseku Áčka :?:
jsem myslel, že to skončilo Palmovkou a na nových úsecích už nic
OSM na novém úseku Áčka není, respektive jsou jen nové tlakové uzávěry za Dejvickou ve směru na Bořislavku, aby se Dejvická dala uzavřít i od Bořislavky.
OSM neskončilo na Palmovlou, ale skončilo na Ládví.
ML90

Příspěvek od ML90 »

Opět slovo do diskuse od Jaroslava Spurného z Respektu. Co si o tom myslíte?

(...) policie se chystá obvinit za přehmaty při stavbě tunelu Blanka ředitele odboru městského investora Jana Beránka. (...) pokud obvinění padne, vůbec nebude mířit na hlavní viníky stavby.

Klíčovým „investorem“ celé stavby je Jiří Toman. Ten byl šéfem magistrátního odboru do roku 2011, tedy v klíčových letech projektu a stavby tunelu. Muž, který měl přístup ke švýcarským kontům Romana Janouška, podepsal většinu projektů a investic, které s Blankou souvisely.

Asi nejdůležitější věcí, kterou by se měla policie zabývat, je možný podvod, jenž se odehrál hned na počátku schvalování projektu. Totiž prohlášení primátora Pavla Béma z roku 2006, že stavba tunelu přijde na dvacet jedna miliard korun. Primátor s Jiřím Tomanem tehdy věděli, že to není pravda: už tehdy měli pražští radní od expertů spočítáno, že tunel Blanka přijde aspoň na 30,5 miliardy korun. Respekt má informace z důvěryhodných zdrojů, že Bém skutečný rozpočet zatajil.

Druhá věc je Trojský most přes Vltavu, který je součástí projektu Blanka, přesně řečeno součástí dopravního řešení, kvůli němuž byla Blanka stavěna. Most měl stát původně čtyři sta milionů korun, přišel nakonec skoro na miliardu. Cena rostla s vědomím a podpisy pražského investora Jiřího Tomana. Podle kontrol stavby, provedených za pozdějšího primátora Tomáše Hudečka, šlo zvýšení ceny úplně mimo zákon a platné předpisy.

http://respekt.ihned.cz/komentar/c1-636 ... elu-blanka
P_V

Příspěvek od P_V »

miho píše:OSM neskončilo na Palmovlou, ale skončilo na Ládví.
Funkčně vzato končí na trase B už na Florenci, dál je jen nedokončená stavební část. Že je nedokončená se projevilo za povodní, když se tudy metro zatopilo.
Standa

Příspěvek od Standa »

ML90: Řekl bych, že autor je především ideologickým odpůrcem IAD a tedy i Blanky a nenechá na ní nit suchou. Ani na Bémovi, který pro její realizaci udělal nejvíc. Jistě, hodně věcí tam asi bylo poněkud za hranou, ale přínos celého díla to bohatě vyváží, až ho jednou otevřou. Kdyby Bém znovu kandidoval na MHMP, má můj hlas ;) !
Jarda Š.

Příspěvek od Jarda Š. »

Standa píše:ML90:. Kdyby Bém znovu kandidoval na MHMP, má můj hlas ;) !
Tohle snad může vážně prohlašovat jen jeho pacient.

Bém prohlašoval, že se Blanka neprodraží, i v době, kdy stavba byla v polovině, ale měl už utraceny 2/3 jejího rozpočtu. Bylo také zřejmé, že vzhledem k úpravám projektu technologií kvůli zvýšení bezpečnosti, se technologická část do původně plánovaných 4 mld. nevejde.

Trojský most by stál do 400 mil. v případě, že by byl obdobou Lahovického mostu na R1. To, co vyšlo z architektonické soutěže, kterou Bém vypsal, se rozhodně nemohlo vejít do 1 mld.
Standa

Příspěvek od Standa »

Jarda Š. píše:...Bém prohlašoval, že se Blanka neprodraží, i v době, kdy stavba byla v polovině, ale měl už utraceny 2/3 jejího rozpočtu. Bylo také zřejmé, že vzhledem k úpravám projektu technologií kvůli zvýšení bezpečnosti, se technologická část do původně plánovaných 4 mld. nevejde. ...
To je samozřejmě pravda, na pivo bych s ním asi nešel (i když jsem ho jednou potkal V Zátiší :) ), natož abych se od něj nechal léčit ;) , jenže alespoň tu stavbu rozjel - a to je to, co se počítá, a co od primátora chci. Že je stavba trochu dražší mi nepřijde nic mimořádného, od srovnatelných staveb v zahraničí se to moc neliší. Občas tím směrem jezdím a popojíždění Veletržní nebo po Letné už mě víc než 20 let, co řídím, značně irituje, takže Bém pro mě zůstane především ten, kdo s tím pohnul k lepšímu (předpokládám, že se to nakonec jednou otevře).
P_V

Příspěvek od P_V »

Standa píše:alespoň tu stavbu rozjel - a to je to, co se počítá, a co od primátora chci.
Nutně se tak budou střídat primátoři Standou oblíbení, kteří rozjedou velkou akci a pak od ní zdrhnou, s primátory neoblíbenými, kteří budou muset řešit následky. :)
Standa

Příspěvek od Standa »

P_V: Docela by mě zajímalo, nakolik prchal/kariérně rostl/byl odejit. To se ale asi nikdy úplně nedozvíme ;) . Ale máte samozřejmě pravdu, kdo nic nedělá, nic nezkazí. Doufejme, že se tím bude současné vedení řídit, u nich to opravdu bude nejlepší :twisted: !
musklin

Příspěvek od musklin »

Standa píše: tu stavbu rozjel - a to je to, co se počítá, a co od primátora chci. Že je stavba trochu dražší mi nepřijde nic mimořádného
Na tomto fóru se mě líbí, že kromě informací mě poskytuje taky šanci k sebeovládání = nereagování na některé uživatele. Bohužel se mě to ne vždy podaří.

Jen bych rád upozornil, že zde neřešíme nový jaderný reaktor ve stále se zpřísňujícím regulačním ovzduší, stíhačku páté generace, ani lidskou základnu na marsu.

Řešíme zde dopravní stavby a technologie na světě (a to i v zemích s mnohem kratší tradicí než ČR) x krát použité.

Komunistické myšlení a hesla typu "když se kácí les, lítají třísky" asi nejsou v takové situaci nejvhodnější.
Standa

Příspěvek od Standa »

Big Dig v Bostonu, opera v Sydney, letiště v Berlíně, ústředí německé tajné služby... Blanka nijak mimořádně nevybočuje, je mi líto...
ML90

Příspěvek od ML90 »

I kdyby to krásně nevybočovalo, o čemž úspěšně pochybuji, tak asi není takový průběh stavby se všemi průšvihy (nejen co se týká ceny, ale třeba i propady půdy ve Stromovce) úplně v pořádku. Pokud budeme někoho hodnotit jenom podle toho jestli něco začal a ne jak to začal a provedl, tak jsme na tom dost špatně..
Jarda Š.

Příspěvek od Jarda Š. »

Ty propady ve stromovce se také daly čekat už na začátku, kdy kvůli tomu, aby se ve Stromovce nekácelo, byla zvolena technologie raženého tunelu při tenkém nadloží.
adamos

Příspěvek od adamos »

... a propadlo se to v místě, kde iniciativy zakázaly injektovat nadloží. V těsné blízkosti Šlechtovy restaurace - světe div se - injektované nadloží vydrželo :)
Vždy aktuální mapy na http://www.openstreetmap.org
Našli jste v mapě chybu? Napište mi o ní.
musklin

Příspěvek od musklin »

Standa píše:Big Dig v Bostonu, opera v Sydney, letiště v Berlíně, ústředí německé tajné služby... Blanka nijak mimořádně nevybočuje, je mi líto...

Tam probíhá arbitráž, trestní oznámení atd...

Ještě tak nové letiště v Berlíně se tak z 50 % blíží tomu chaosu v Blance
Mike

Příspěvek od Mike »

P_V píše:
miho píše:OSM neskončilo na Palmovlou, ale skončilo na Ládví.
Funkčně vzato končí na trase B už na Florenci, dál je jen nedokončená stavební část. Že je nedokončená se projevilo za povodní, když se tudy metro zatopilo.
2 miho:
dík za info
2 P_V :
palmovce chybí energetické centrum, uzávěry tam jsou ( zavíraly se když začly propouštět norné stěny u vestibulů )
apropo, to rozestavěné centrum prý leží v oku developerům a ještě navíc u něj prý nejsou vyřešeny pozemky :roll:
Mike

Příspěvek od Mike »

ML90 píše:I kdyby to krásně nevybočovalo, o čemž úspěšně pochybuji, tak asi není takový průběh stavby se všemi průšvihy (nejen co se týká ceny, ale třeba i propady půdy ve Stromovce) úplně v pořádku. Pokud budeme někoho hodnotit jenom podle toho jestli něco začal a ne jak to začal a provedl, tak jsme na tom dost špatně..
ono kdyby se tam už 2roky jezdilo, tak je to každému šumák
takhle je to mediálně vděčné a jistě to schovává jiné průsery
ML90

Příspěvek od ML90 »

Já tedy nevím, ale i kdyby se Blankou už dva roky jezdilo, tak mi fakt nebude šumák, že to bylo předražené a bylo kolem toho spoustu dalších průšvihů.

adamos: Pokud si pamatuji dobře, tak ten propad nebyl jenom jeden a nejenom ve Stromovce. Tohle asi tak úplně okecat nejde.. http://domaci.ihned.cz/c1-44695210-zem- ... -bagristou
Odpovědět

Zpět na „Městský okruh“