0805 Lovosice – Řehlovice

Praha – Ústí nad Labem – Německo
Odpovědět

Jak dlouho bude nový úsek otevřen?

den
0
Žádná hlasování
několik dní
4
3%
týden
2
2%
měsíc
17
13%
rok
9
7%
několik let
23
18%
na věky
71
56%

Celkem hlasů: 126

dvs

Re: 0805 Lovosice – Řehlovice

Příspěvek od dvs »

V galerii jsou nové fotky od Pavla Šebora. Tak tu dám odkaz, protože v galerii se nediskutuje
http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 83#p108083

Jsou tam na fotce stroje v uhelné strouze: bagry, vrtačka ...

Na toto jsme hodně dlouho čekali. Tak ještě ten sesuv a snad se tento úsek dodělá.
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Konečně, už toto je pomalu na bouchnutí šampáňa. Snad se letos ten most aspoň v 1/2 profilu postaví.
R48 -> D48 se podařilo!
andrewkrap

Příspěvek od andrewkrap »

no sláva! Pavlovi velký dík za fotky!
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Tak, tak. Snad se to konečně obrací směrem k dokončení (zprovoznění). Doufejme.

Jak jsme na tom vlastně s tím sesuvem ? Jak to probíhá ? A to odvodnění toho dalšího ohroženého úseku (dlouhého cca 3 km) by mohlo probíhat snad i za provozu, ne ? !
dvs

Příspěvek od dvs »

Ad sesuv: Podle medií, fotek a info v předchozích příspěvcích zde na fóru: Horní část je (nebo skoro) odtěžena (viz fotky v galerii z minulého měsíce) a doděláno by mělo být někdy na jaře. Bude zbývat ta dolní dolní část sesuvu na dálnici a pod dálnicí a na tu se musí vypsat výběrko a vysoutěžit a díky tomu se bude pokračovat na jaře příštího roku, když se nikdo neodvolá atd. (letošní stavební sezóna na sesuvu 0)...
siesa

Příspěvek od siesa »

Co prosim?? Jako odbagrovani sesuvu bylo rozdeleno na dve samostatne akce? Co je to za blbost...!
Orel

Příspěvek od Orel »

Mě osobně překvapilo, že se namísto lehkého mostu o dvou pruzích, který by přemostil D8 jako náhrada za bezvýznamnou místní, skoro polní silničku (viz foto) mezi obcemi Radejčín a Žim, bude podle desítek zakládaných pilotů stavět těžký dálniční most v celé šíři D8 se šikmým podjezdem pro zmíněnou silničku. Zdá se mi nepravděpodobné, že by se jednalo jen o vrty, které by měly zpevnit podloží. Připadá mi to jako dobrý návod na to, jak na této celkově se prodražující megastavbě utratit co nejvíce peněz.
Přílohy
D8.jpg
D8.jpg (124.56 KiB) Zobrazeno 7358 x
Michal R

Příspěvek od Michal R »

to Orel:

To máte těžké... Na jedné straně vaše řešení s lehkým mostem pro opravdu nevýznamnou relaci Žim-Radejčín, na druhé straně řešení s podjezdem... a dražší. Ale také s nižší nevelitou stavby. A důvod proč je zvoleno toto dražší řešení se skrývá za snahou o co-možná-nejmenší zásah do krajinného rázu.

A jak mám k posuzování páteřních staveb infrastruktury z hlediska vlivu na krajinný ráz dosti "vyhraněný" pohled, tak zde to svoji logiku má. Je stavba v CHKO? Je. Měla by být snaha o co možná nejcitlivější zasazení do krajiny? Tady určitě ano.
dvs

Příspěvek od dvs »

siesa píše:Co prosim?? Jako odbagrovani sesuvu bylo rozdeleno na dve samostatne akce? Co je to za blbost...!
Je to tak. Viz. třeba tady v článku z ledna http://usti.idnes.cz/dokonceni-sanace-s ... zpravy_alh

Hlavní důvod pro rozdělení bylo, že první etapa šla přes jednací řízení bez uveřejnění, ale asi to nešlo udělat takto celé. Druhá věc je, že výběrko na druhou etapu nevypsali hned, když dělali JŘBU, to už by dnes mohlo být vybráno. Prostě byrokracie.
mar3k

Příspěvek od mar3k »

Orel píše:Zdá se mi nepravděpodobné, že by se jednalo jen o vrty, které by měly zpevnit podloží. Připadá mi to jako dobrý návod na to, jak na této celkově se prodražující megastavbě utratit co nejvíce peněz.
Silnice Radejčín - Žim bude přeložena na nadjezdu. To, co se tam momentálně vrtá, jsou piloty pro přemostění Labského přivaděče, což je trubka vedoucí Labskou vodu do ČEZáckých Ledvic jako chlazení.
mar3k

Příspěvek od mar3k »

dvs píše:
siesa píše:Co prosim?? Jako odbagrovani sesuvu bylo rozdeleno na dve samostatne akce? Co je to za blbost...!
Je to tak. Viz. třeba tady v článku z ledna http://usti.idnes.cz/dokonceni-sanace-s ... zpravy_alh

Hlavní důvod pro rozdělení bylo, že první etapa šla přes jednací řízení bez uveřejnění, ale asi to nešlo udělat takto celé. Druhá věc je, že výběrko na druhou etapu nevypsali hned, když dělali JŘBU, to už by dnes mohlo být vybráno. Prostě byrokracie.
A problém je taky to, že se ještě pořád neví co se s tím sesuvem vlastně bude, z poheldu zajištění, dělat. Těch etap tedy bude snad i víc než dvě, ale to vařím z vody...
Orel

Příspěvek od Orel »

mar3k píše: Silnice Radejčín - Žim bude přeložena na nadjezdu. To, co se tam momentálně vrtá, jsou piloty pro přemostění Labského přivaděče, což je trubka vedoucí Labskou vodu do ČEZáckých Ledvic jako chlazení.
Tak to víte víc, než dělníci, kteří mi na místě tvrdili, že jde o základy nového mostu. I když je pravda, že mnohdy je informovanost stavebních dělníků opravdu mizivá, např. když jsem se zeptal dělníků, kladoucích na jednom z řehlovických mostů armaturu, kdy se bude betonovat, řekli mi, že neví, že tam jsou jen přes to železo.
kasme
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme »

mar3k píše:
Orel píše:Zdá se mi nepravděpodobné, že by se jednalo jen o vrty, které by měly zpevnit podloží. Připadá mi to jako dobrý návod na to, jak na této celkově se prodražující megastavbě utratit co nejvíce peněz.
Silnice Radejčín - Žim bude přeložena na nadjezdu. To, co se tam momentálně vrtá, jsou piloty pro přemostění Labského přivaděče, což je trubka vedoucí Labskou vodu do ČEZáckých Ledvic jako chlazení.
ono když ty řady pilot jsou napříč dálnicí, tak to asi opravdu nebude nadjezd :)
ale nějaký "most" na dálnici...

Obrázek
http://gallery.ceskedalnice.cz/index.ph ... 0321/D8_41

dělníci většinou nic nevědí a kolikrát nevědí ani ti nad nimi
prostě tady maj udělat tuhle "zeď" od tohodle kolíku támhle
a je jim úplně jedno k čemu a proč tam je... :)
Bobek

Příspěvek od Bobek »

Tady se člověk kolikrát dozví nečekaný věci.
V životě by mě nenapadlo, že se Ledvice chladí labskou vodou - a ono fakt! :shock:
(A to teda původně vedlo až do Záluží...)
Pro elektrárnu Ledvice jsou k dispozici dva zdroje neupravené - surové vody. Hlavní zdroj je řeka Labe s čerpací stanicí surové vody v Dolních Zálezlech a potrubním přivaděčem DN 1 000 v délce cca 20 km. Záložním zdrojem je vodní dílo Všechlapy s potrubním přivaděčem DN 900, vybaveným evakuační stanicí. Surová voda z labského přivaděče je přiváděna gravitačně do elektrárny a vzhledem k výškovému profilu přivaděče má na vstupu do závodu tlak cca 1 MPa. Hlavním účelem záložního přivaděče je náhrada labské vody po nezbytně nutnou dobu k provedení oprav v čerpací stanice nebo labského přivaděče. Odběr vody z Labe (od levého břehu) je řešen jedinou ocelovou troubou DN 1600, kotvenou v betonových blocích. Druhá náhradní trasa byla vybudována souběžně v roce 1977 pro případ havárie původní roury. Vodárna je založena na levém břehu Labe v říčním kilometru 60,736 ve vzdutí Střekovské přehrady u obce Dolní Zálezly. Výškové řešení umožňuje provoz vodárny i za nejnižších vodních stavů v Labi. Provoz čerpací stanice je řízen tak, aby náklady na elektrickou energii byly minimální při zajištění provozu ELE. Prvním kriteriem je skutečná spotřeba elektrické energie a druhým kriteriem je okamžitý průměrný odběr za 15 minut. Regulace čerpaného množství se provádí řazením čerpadel a regulací množství vody z všechlapského přivaděče do jímky vývěv. Při provozu je snaha využívat co nejvíce všechlapský přivaděč, protože každé zvýšení odběru vody z všechlapského přivaděče sníží náklady na surovou vodu.
Království a půl princezny za 511.
Dusanh

Příspěvek od Dusanh »

dvs píše:V galerii jsou nové fotky od Pavla Šebora. Tak tu dám odkaz, protože v galerii se nediskutuje
http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 83#p108083

Jsou tam na fotce stroje v uhelné strouze: bagry, vrtačka ...

Na toto jsme hodně dlouho čekali. Tak ještě ten sesuv a snad se tento úsek dodělá.
Podle těch fotek, resp. podle založení pilot usuzuju, že přes Uhelnou strouhu asi bude most na pilířích a ne obloukový, jak to proběhlo v nějaké vizualizaci...
meh

Příspěvek od meh »

mám štěstí, že žiju v kraji, kde se jedna dálnice staví skoro 30 let...
Kuba

Příspěvek od Kuba »

Absolutně nechápu proč MD rámci akce za 72 + cca 547-1150 mil. Kč nehodlá obnovit 200m(!) železniční tratě. Ta trať je sice využívaná jen turisticky, ale stála tam 100 let, jedná se o 200m na celkem 30 km úseku. Stát jednoznačně zavinil sesuv povolením rozšíření toho lomu. A co lidé z těch vesnic, okolo kterých se staví? Co se zamyslet nad tím, jim za roky potíží a neschopností dostavět tenhle úsek něco kompenzovat? Ta železnice obsluhovala tyhle úplně zapomenuté obce na konci světa.
Minulý týden jsem se divil, že i na slepé trati jezdí vlaky. Na přejezdu v Žimi dávám pozor pouze ze zvyku a najednou v neděli navečer vlak.
Odstranění sesuvu je finančně už velká akce a obnovení trati by se v tom ztratilo. Kromě toho na železnici by určitě šlo najít nějaký vhodný dotační titul.
Postoj Ústeckého kraje nechápu vůbec.
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Souhlasím s Kubou. To že nebude obnovena železnice mě pořádně nasr...štvalo :ko: V tom regionu je to jedna z mála pěkných turistických tratí :kladivo: Přitom se jedná o pár metrů tratě ....
jozka

Příspěvek od jozka »

Za tu trat by meli nekoho vyvesit za k...e do pruvanu...
dvs

Příspěvek od dvs »

Nějak mi v tom článku chybí stanovisko sždc, která je vlastníkem.
Jedna hospodská v Opárně mi říkala, že ta přerušená trať je na tržbách hodně znát. Nedivil bych se, kdyby jim teď do toho povolování někdo hodil vidle právě kvůli té trati.
Z pohledu dálnice je dobře, že se to rozseklo a nepřešlapuje se na místě. Ta trať z technického hlediska by šla dostavět i později. On je teď z toho přeci jenom takový druhý lom
Pohled dolů: http://www.auto.cz/zaval-na-d8-po-22-me ... to?foto=12
Pohled vzhůru http://www.auto.cz/zaval-na-d8-po-22-me ... oto?foto=2 . Schází tam 200m kolejí, dopravník do lomu a nakládací kolej a byla by ekologická doprava štěrku po železnici.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

SŽDC to asi žádný převratný tržby nepřináší. A má aspoň legální důvod se vybodnout na údržbu celý trati .. viz Kralovice-Mladotice, která taky "formálně" furt existuje, nebo do nedavna existovala.
Bobek

Příspěvek od Bobek »

<ot>Papírově existuje. V terénu je to místy horší.</ot>
Království a půl princezny za 511.
dvs

Příspěvek od dvs »

Otázkou je zda je to opravdu legální důvod pro sždc se na to vybonout. Pokud se stále skloňuje, že za sesuv může lom nebo dálnice, tak by možná měla chtít po jednom z nich obnovu svého majetku ve smyslu "péče řádného hospodáře".
P_V

Příspěvek od P_V »

Ústecký kraj je ale přeci dlouhodobě známý svou nenávistí vůči železnici. Např. kozí dráha, která rozhodně nevozila jen vzduch.
Odpovědět

Zpět na „D8“