Přejmenování rychlostních silnic na dálnice

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět

Jak značit nové silnice pro motorová vozidla?

R
45
39%
S
49
42%
M
13
11%
A
0
Žádná hlasování
I
9
8%
SPMV
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů: 116

dvs

Re: Přejmenování rychlostních silnic na dálnice

Příspěvek od dvs »

pivko píše:Zejména tomu pozměňovacímu návrhu pana poslance Adamce bych fandil.
Pokud se nepletu, tak tuto možnost mají v Itálii a nikdo více v praxi nepovolil. Takže z toho pozměňovacího návrhu bude zase populismus a nic víc. V Německu mají limit 130km/h a je to ...
pivko

Příspěvek od pivko »

dvs píše:
pivko píše:Zejména tomu pozměňovacímu návrhu pana poslance Adamce bych fandil.
Pokud se nepletu, tak tuto možnost mají v Itálii a nikdo více v praxi nepovolil. Takže z toho pozměňovacího návrhu bude zase populismus a nic víc. V Německu mají limit 130km/h a je to ...
Co je na tom populistického? Jde jen o možnost, která se v praxi sice nemusí využít, na druhou stranu do teď se ouřednictvo bránilo tím, že "zákon neumožňuje", tak by si holt museli najít něco chytřejšího, navíc si to časem může někdo vzít jako politické téma. No a pokud jde o praxi, šlo by do značné míry jen o legalizaci stávajícího stavu na těch úsecích a vzalo by to policii možnost buzerovat a kasírovat tam, kde k žádnému ohrožení nikoho nedochází.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

Můžete prosím přiblížit co ten pozměňovací návrh adamce přináší? Děkuji
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
monin

Příspěvek od monin »

dvs píše:
hiob píše:Bylo to schváleno dodatečně - druhé čtení již 7.4.2015
Tak to je potěšující.
Tak snad u toho druhého čtení nebude muset být přítomen i mr. Babiš.
http://www.novinky.cz/domaci/365925-bab ... lance.html :)
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

mapman píše:Zelená značka dálnice bude, nejspíš i čtvercová, odpočívky zůstanou asi modré ale přibude k nim název. Jednání pracovní skupiny nicméně pokračují, témat k řešení je mnoho ...
To je dobře, že aspoň ostatní značky zůstanou modré. Nevidím žádný důvod, proč by se měly měnit podle typu silnice. Puristicky bysme pak mohli mít i tři verze - zelené pro dálnice, modré pro I. a II. třídu a s bílým okrajem pro okresky :-)
dvs

Příspěvek od dvs »

bumbik píše:Můžete prosím přiblížit co ten pozměňovací návrh adamce přináší? Děkuji
Jenom doplňuje tři slovíčka ...
V části druhé, čl. III, bodu 6 se do návrhu nového znění § 18 odstavce 7 za slova „jízdními pásy“ doplňují slova „a na dálnici“.
Celé znění: http://www.psp.cz/sqw/text/orig2.sqw?idd=123639 (pro klikače zdůvodnění na druhé stánce)
A asi jej nemyslel jako apríl, protože jej již avizoval dříve.

Znamená to možnost zvýšení rychlosti na dálnicích o +20km/h, tj. až na 150km/h (díky odchylce tachometrů v autech, radarů a nastavení bodového systému) by to bylo skoro 160km/h.
pivko píše:Co je na tom populistického?
Přiznám se, že bych jej také přivítal (lepší něco než nic). Díky té italské zkušenosti a i slovenské jsem k té možnosti navyšování rychlosti z moci úřední skeptický. Buď polská cesta, kde mají 140km/h. Nejodvážnější by byla ta německá doporučená 130 ( 130 v modrém rámečku, kde doporučená není prázdné slovo). Populistické mi na tom návrhu přijde, že to je taková čárka ODS, aby splnili své volební sliby.
Diaľničiar
VIP

Příspěvek od Diaľničiar »

Budou se také měnit parametry pro údržbu :?: Upraví se tím SSÚR na SSÚD i po technické stránce a vybavení :?:

Jinak ten krok vítám, v ČR to opravdu jde, mnoho úseků splňuje kritéria porovnáním s okolními zeměmi, kde jako dálnice některé úseky jsou a ani nedosahují kvalit R-ek v ČR. Já jsem hlasoval, za "jen některých" a dožil jsem se toho. :lol:
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Ano, byla zadána příprava na vznik nových SSÚD. Každopádně to bude na mnoho let ...
MartinM

Příspěvek od MartinM »

Pavel Q píše:Monin: Z Prahy do Ovy asi ne, ale z Brna už jo. Navíc už je to zabetovovaný uspořádáním MÚK u Hulína.
Že je to zabetonovaný u Hulína bych neviděl jediný problém,proč by D1 neměla pokračovat směrem na Slovensko.Úsek Hulín-Ostrava by se přečísloval na D47 a na D1 (dnes R49) by se hold muselo odbočit.Směr Brno-Ostrava bude mit pravděpodobně větší intenzitu i v budoucnu a překopávat křižovatku je už úplný nesmysl.
adamos

Příspěvek od adamos »

Novela se posunula do třetího čtení: http://www.novinky.cz/domaci/366361-pos ... tridy.html
Vždy aktuální mapy na http://www.openstreetmap.org
Našli jste v mapě chybu? Napište mi o ní.
Jirka L
Moderátor

Příspěvek od Jirka L »

Zajímavé je, že ještě dnes ráno na ČT říkali, že na R4, R7 a R48 by se měla rychlost snížit na 110km/h, večer už tvrdili něco úplně jiného
Studio 6 v 9:00 (čas 00:51)
Události v 19:00
monin

Příspěvek od monin »

Tak evidentně v tomto případě neplatí, že ráno, moudřejší večera.. :)
Jinak, ale s podivem, jde vše teď jako po másle, tak snad se to někde zase nezasekne.
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
dvs

Příspěvek od dvs »

Hlavně to nezakřiknout. ;)
Kdy bude třetí čtení?
MPMP

Příspěvek od MPMP »

adamos píše:Novela se posunula do třetího čtení: http://www.novinky.cz/domaci/366361-pos ... tridy.html
Já teda nevím, ale na webu Poslanecké sněmovny vidím pouze informaci, že včera bylo schváleno odložení projednávání zákona do doby přítomnosti ministra dopravy, který byl na zahájení stavby D3.
Ano, hlasovalo se o tomto zákoně, ano, návrh byl přijat, ale předmětem hlasování nebylo jeho schválení, ale přerušení projednávání.

A teď do mě, kde jsem něco přečetl špatně?
dvs

Příspěvek od dvs »

Musíte v tom stenoprotokolu listovat dále. On p. ministr z poklepávání kladívka u Veselí přijel trochu později (taky jsem se včera nachytal) ...
http://www.psp.cz/eknih/2013ps/stenprot ... 223.htm#r2
PS: Nic nového jsem se tam nedočetl. Snad jedině, že zemědělci nechtějí hned uklízet na svých účelových komunikacích, což chápu.
hiob

Příspěvek od hiob »

dvs píše:Hlavně to nezakřiknout. ;)
Kdy bude třetí čtení?
po projednání v Hospodářském výboru (schůze není plánována - http://www.psp.cz/sqw/hp.sqw?k=3500&o=7)

vývoj schvalování zákona lze sledovat zde (i senát a prezident)
http://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=7&t=374
MPMP

Příspěvek od MPMP »

dvs píše:Musíte v tom stenoprotokolu listovat dále. On p. ministr z poklepávání kladívka u Veselí přijel trochu později (taky jsem se včera nachytal) ...
http://www.psp.cz/eknih/2013ps/stenprot ... 223.htm#r2
PS: Nic nového jsem se tam nedočetl. Snad jedině, že zemědělci nechtějí hned uklízet na svých účelových komunikacích, což chápu.
Tak to se omlouvám, stenozápis jsem celý podrobně nestudoval a v přehledu jsem to asi přehlédl. Moje chyba. :?
hiob

Příspěvek od hiob »

hiob píše:po projednání v Hospodářském výboru
schůze č. 20 (15. dubna 2015) Hospodářského výboru, program:

09:10 hodin 2. Dopravní koncepce České republiky Předkládá: Dan Ťok – ministr dopravy

10:00 hodin 3.Informace ministra dopravy o situaci týkající se mýtného systému v ČR po roce 2016 Předkládá: Dan Ťok – ministr dopravy

11:00 hodin 4. Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony – sněmovní tisk 374 (po druhém čtení)
Předkládá: zástupce Ministerstva dopravy, Zpravodaj: poslanec Karel Šidlo
hiob

Příspěvek od hiob »

Projednání v HV
http://www.psp.cz/sqw/text/text2.sqw?idd=104613
http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?o=7&ct=374&ct1=3
z a u j ímá následující stanoviska k jednotlivým předloženým návrhům:
A1 - A11 doporučuje (změny dle HV z února 2015)
B1 - B2 nedoporučuje (odstupňování výše pokuty v závislosti na míře přetížení vozidla,údržba přes obchodní společnosti krajů)
B3 doporučuje (nový delikt provozovatele vozidla, spočívající v porušení zákazu nebo omezení tranzitního provozu)
C1 - C2 nedoporučuje (znečištění od zemědělské nebo lesní techniky)
D1 - D2 doporučuje (MIMO DOPRAVNÍ OBSLUHU)
E doporučuje (lokálně až 150 km/h na dálnici)
bumbik

Příspěvek od bumbik »

jsem zvědav, jestli projde B3 a E - B3 by určitě velmi uvítaly obce a E prozměnu řidiči osobáků, ale podle mě lobby logistických firem B3 blokne a E blokne podle mě MD ... zajímalo by mě vyjádření mapmana k oběma bodům :?:
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

B3 je OK, E mají v Itálii a v Rakousku v předpise taky, může to být i u nás, ale v praxi se to ani v jedné zemi neuchytilo. Žádná porovnatelná země na světě nemá limit vyšší než 140, aniž by tam nebylo jasně definováno, že při vyšších rychlostech se část odpovědnosti převádí na takto jedoucího řidiče bez ohledu na zavinění...
dvs

Příspěvek od dvs »

E mají v zákoně podle mne i na Slovensku.
Kdyby to prošlo. Co dát značku B20a 150km/h a pod to IP05 doporučenou 130km/h.

Jaké jsou důsledky při překročení doporučené rychlosti, když se něco stane?

PS: A hlavně to nepodmiňovat liniovkou, protože to by pak mohlo dopadnout jak v Rakousku a bude tam 100 při prvním deštíku a případně kvůli hluku, ovzduší atd..
hiob

Příspěvek od hiob »

mapman píše:Žádná porovnatelná země na světě nemá limit vyšší než 140 ...
Teoretická otázka, kdyby prošlo E - co je známo, že brání konkrétně z technického/bezpečnostního hlediska prodloužit 140km/h z polské A1 směrem do vnitrozemí až k Lipníku (samozřejmně kromně tunelu a OV úseku se struzkou ...)?
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Dálnice jsou stavěny na Vn=120 a Vs=130 km/h. Aby se pod to někdo podepsal, musel by mít v ruce papír, že návrhové a technické parametry umožňují bezpečný provoz touto rychlostí (hlavně rozhledové parametry, protismykové vlastnosti vozovky, zádržnosti svodidel atp.).
dvs

Příspěvek od dvs »

Jsou ale useky postavene na navrhovou 160. Napr. D2.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“