Přejmenování rychlostních silnic na dálnice

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět

Jak značit nové silnice pro motorová vozidla?

R
45
39%
S
49
42%
M
13
11%
A
0
Žádná hlasování
I
9
8%
SPMV
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů: 116

pp21
Autor

Re: Přejmenování rychlostních silnic na dálnice

Příspěvek od pp21 »

dvs píše:Jsou ale useky postavene na navrhovou 160. Napr. D2.
Nejsou. Pouze se to v některých materiálech před stavbou uvádělo, ale nakonec to tak postavené nebylo. Tuším že se to týkalo i D11, D47 a slovenské D61.
evilcleaner

Příspěvek od evilcleaner »

no mapman má bohužel pravdu. rozhled pro zastavení se dělá podle směrodatné rychlosti a ta se měnit nebude (nicméně ani tak by to třeba na D47 neměl být problém), každopádně zádržnost svodidel vyhovovat nebude (což je ale prvek pasivní bezpečnosti), mnohem větší průser je ta protismykovka (prvek aktivní bezpečnosti) a ta je prakticky na všech CB s povrchovou úpravou pomocí tažené juty už po pár letech úplně v... prostě špatná. a to se týká třeba D47 ve velkém.
Svoboda neznamená nutit ostatní do něčeho, co považujete za správné.
dvs

Příspěvek od dvs »

Ad návrhová 150km/h
pp21 píše:
dvs píše:Jsou ale useky postavene na navrhovou 160. Napr. D2.
Nejsou. Pouze se to v některých materiálech před stavbou uvádělo, ale nakonec to tak postavené nebylo. Tuším že se to týkalo i D11, D47 a slovenské D61.
Pro připomenutí starší diskuse, ale předpokládám, že Lenny a mapman si to nevycucali z prstu.
http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 949#p22949
Lenny tam tvrdí, že D2 byla vyprojektována v D26,5/150, ale jak to bylo postaveno je otázkou. Jak to bylo s D11 už zůstalo bez odpovědi.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

D2 byla projektována na 150 km/h, jenže v průběhu přípravy došlo ke změně normy, ze kterých byla návrhová rychlost 150 km/h vyřazena, což nemělo na žádný vliv na D2.
D11 byla projektována po změně normy, ikdyž se původně počítalo s návrhovou rychlostí 150 km/h. Stará D11 nejspíše bude vyhovovat v celé trase na návrhovou rychlost 150 km/h.
A jeden úsek je i na D1 mezi Kývalkou a Brno-západ, možná i další, ale to by se muselo prozkoumat.

Je třeba si uvědomit, že řidič by měl jet především podle svých schopností, možností provozu, vlastností vozidla, a tak rychle, aby v pořádku bezpečně se vyhnul překážce a dojel do cíle. Především by se měl spoléhat na sebe a ne na nějaké značky, které ho "zachrání" před nehodou.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
hiob

Příspěvek od hiob »

http://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=7&t=374
Hospodářský výbor vydal usnesení garančního výboru, které bylo 16. 4. 2015 doručeno poslancům jako sněmovní tisk 374/4 (stanovisko).

Projednávání tisku navrženo na pořad 27. schůze (od 28. dubna 2015).

středa 29. dubna
případně připravená 3. čtení - zákony : body 90, 91, 92, 93 (tj. zákon 374)
Kuba

Příspěvek od Kuba »

_jan91

Příspěvek od _jan91 »

Jako fakt??? Mě to přijde spíš jako aprílová zpráva, akorát s měsíčním zpožděním. Nevěděl jsem, že to je tak daleko a tak jednoduché aby se to během jednoho dne schválilo...myslel jsem, že to jsou jen nějaké úvahy co by kdyby aby se někdo kdo je v opozici zviditelnil...
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Tak ještě Senát a Zeman, ale kdyby to prošlo tak by to bylo fajn i když by se to aktuálně třeba nevyužilo ( Lipník - Bělotín by to určitě snesl )
Dusanh

Příspěvek od Dusanh »

Spíš by měli na dálnicích naučit jezdit lidi...
_jan91

Příspěvek od _jan91 »

150 ano ale zároveň ať jsou tvrdší postihy pokud někdo při rychlsoti vyšší než 130 způsobí nehodu... A ideálně ať se na vytipované úseky nainstaluje PDZ a 150 se povoluje podle intenzity a hustoty provozu a povětrnostních podmínek, nikoliv 150 plošně...
Standa

Příspěvek od Standa »

_jan91: Naprostý souhlas, to by bylo nejlepší. Ale uvidíme, co to udělá v malém, MD toho určitě moc nepovolí (pokud vůbec něco).

Jinak v tom článku mě nadchnul Zaorálek:
„Vzhledem k tomu, že jezdím na dálnici D1, tak vím, že není ani pro nižší rychlosti,“ uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.
Kde že ho to chytili za rychlost :) ?
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Standa: Neudělá to nic, jen to zlegalizuje jízdu některých řidičů. Pořád mě fascinuje ta představa, že jakmile se zvýší MPR, tak všichni budou jezdit 150.
Dal bych německý model a hotovo, protože beztak se tady tak jezdí. Stačí se projet po zmiňované D1 u Lipníka v neděli večer, pod 150 tam jede málokdo a zavázat ti oči, tak nepoznáš, jestli jedeš v Německu na A9 nebo na D1. Pokud by byla 130 doporučená, nemohli by dopraváci jenom měřit a možná by se začali zaměřovat na závažnější nešvary jako je nesprávná jízda v pruzích, nedodržování bezpečné vzdálenosti či nevěnování se řízení.

Ještě bych rád věděl, co si páni poslanci představují pod pojmem "rovná dálnice".
R48 -> D48 se podařilo!
bumbik

Příspěvek od bumbik »

Martin z Ostravy píše:... "rovná dálnice".
podle mě totéž, co já, tedy povrch rovný jako pravítko, žádné schody a nepříjemné drncání, tzn. povrch jak má být viz. západní Evropa - žádné vlny, žádné schody, ale prostě pohodový rovný povrch - jako např. na A1 Gorzicki - Gliwice v Polsku - stačí se projet, jel jsem několikrát a takový povrch bych si přál i v ČR všude, ale neříkám, že i takové dálnice nemáme - viz. R56 Ostrava - FM - tam akorát chybí dopravní knoflíky v přerušované bílé čáře :kladivo: ale určitě nepovolovat 150 km/h např. na D1 Praha - Brno, to je jako povolit vlkovi sežrat stádo koz ... :? naopak úsek D1 Lipník - Ostrava by asi taky nebyl takový problém zrychlit ... napadá mě i úsek Vyškov - Hulín a něco na D11 či D8 by se určitě našlo taky ... a možná v nočních hodinách za menšího provozu třeba i úsek Vyškov - Brno (po dokončení plošných oprav) jsem zvědav, kolik by toho ministerstvo povolilo, jestli vůbec něco ...
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
adamos

Příspěvek od adamos »

Tou rovnou dálnící se myslí dálnice bez malých směrových a výškových oblouků. Kudy D11, D2 a možná pár nových úseků D1 mezi Vyškovem a Polskem.
Vždy aktuální mapy na http://www.openstreetmap.org
Našli jste v mapě chybu? Napište mi o ní.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

i to by byl pokrok, avšak nevím, jak by se situace změnila s dostavbou D1 u Přerova, kdy se tranzit z R46 přesune právě tam, to pak by těch 150 km/h při té hustotě provozu mohl být fakt problém ...
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Ten úsek musí vyhovět z hlediska směrových a výškových oblouků pro bezpečný zabrždění ze sto pade .. v podstatě to znamená vybrat z úseku s návrhovkou 120 ty místa, kde by opravdu na vyšší NR neprošlo, a naopak místa, který jsou postavený dostatečně velkoryse i pro NR 140. A nemá smysl, aby se to střídalo každý tři kilometry.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Mě vaše radost přijde předčasná. Na vybraných úsecích se bude jezdit 150 km/h. A kdo je vybere a kdo to schválí? Asi to dopadne, jak dnešní zvyšování na 110 km/h na Hradubické, kdy úředník nechce rozhodnout. Prostě tu možnost bude, a tím to celé končí....
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
dvs

Příspěvek od dvs »

Souhlas. Staci se podivat do Italie, kde tento paragraf maji, ale v praxi to nikdy nevyuzili. Jenomze to pani poslanci nepochopoli. Oni si mysli, ze v Nemecku to funguje a nevi, ze tam neni neomezena rychlost, ale doporucena 130 s odpovednosti ridice
Jinak jsem zvedav zda na Hradubicke bude 130.
Mike

Příspěvek od Mike »

podle mě se to určitě někde objeví
není nic jednoduššího než číhat s pasátem u té šedé značky "konec všech omezení"
a těch pirátů co najednou pojedou 142 nebo 153, bude "habakůk"
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
dvs

Příspěvek od dvs »

Na co seda znacka staci nejaky ten sjezd coby krizovatka.
dvs

Příspěvek od dvs »

Hlavne by melo zaznit: Diky tem v pozadi, kteri prosadili toto prejmenovani. Hodne sil pro dotazeni do sbirky, vyhlasky atd.
pp21
Autor

Příspěvek od pp21 »

dvs píše:Na co seda znacka staci nejaky ten sjezd coby krizovatka.
Pokud je mé chápání zákona správné, tak sjezd není křižovatkou. Tou je pouze nájezd, je to tak?
bumbik

Příspěvek od bumbik »

tak si dělám plané naděje na možné zvýšení aspoň někde, ministr to nedopustí, viz. jeho vyjádření:
http://www.mdcr.cz/cs/Media/Tiskove_zpr ... nicich.htm

a tomuto tématu se věnovaly včerejší události viz.
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci ... -bezpecne/
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci ... i-dalnice/
pivko

Příspěvek od pivko »

To je nevěděl, že ten Ťok je až takovej nekompetentní pitomec. Zajímalo by mě kolik jezdí sám, resp. jeho řidič, když se nechá vozit. Dost pochybuju, že drží 130ku. Takže je to vlastně nebezpečný element a pirát a měl by jít za katr. Naštěstí životnost ministrů zrovna na tomto resortu není moc dlouhá, takže ještě není všem dnům konec.

Rovněž mě velmi zklamalo vystoupení pana profesora k této otázce. Že taková kapacita bude papouškovat dávno vyvrácené mýty o německých dálnicích, to bych věru nečekal.
vaclav

Příspěvek od vaclav »

pivko píše:To je nevěděl, že ten Ťok je až takovej nekompetentní pitomec. Zajímalo by mě kolik jezdí sám, resp. jeho řidič, když se nechá vozit. Dost pochybuju, že drží 130ku. Takže je to vlastně nebezpečný element a pirát a měl by jít za katr.
diskuzi o rychlosti 150 bych asi presunul, nicmene zastavam se toka, zaprve mu prisuzujete, ze dela neco, co nedela. a za druhe, 150 v cechach urcite NE. nejde ani tak o silnice, spis ridice. tedy, jedu 140 a predjizdim kolonu kamionu vlekouci se 90 a uz vidim za sebou sobce a ignoranta, co je 1m za mnou a vyblikava me, ze musel zvolnit ze svych 170 (protoze tech +10% si riskne)... rikam NE.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“