Přejmenování rychlostních silnic na dálnice

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět

Jak značit nové silnice pro motorová vozidla?

R
45
39%
S
49
42%
M
13
11%
A
0
Žádná hlasování
I
9
8%
SPMV
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů: 116

monin

Re: Přejmenování rychlostních silnic na dálnice

Příspěvek od monin »

A co tedy vlastně? Když to bude prezident vetovat, zvládne se to i tak od 1.1.2016? Nebo se mu to pokusí někdo ještě vysvětlit, o co tam jde?
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Ach jo, pokaždé to na něčem ztroskotá :(
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

monin píše:A co tedy vlastně? Když to bude prezident vetovat, zvládne se to i tak od 1.1.2016? Nebo se mu to pokusí někdo ještě vysvětlit, o co tam jde?
To ví snad jen déšť
a vítr kolem nás
ten vítr co začal právě vát.
MiKu

Příspěvek od MiKu »

musklin píše:To předpokládáte špatně, je úplně něco jiného mít 130 a např. za deště dát 100 a mít 130 a za splnění podmínek dát 150. Jsem velmi zvědav jestli se do toho někdo pustí jak to právně ošetří.
Vy jste opravdu ještě větší demagog, než jsem z většiny vašich příspěvků usuzoval. Zkuste si přečíst ještě třikrát nebo kolikrát potřebujete, na co jsme já i vy reagovali, a třeba vám to dojde. Jinak nevidím žádný rozdíl mezi povolením 130 na SPMV pro 110 (směrodatná, nyní dokonce 130 plošně) nebo podmínečně 150 na dálnici se 130 (směrodatná).
musklin

Příspěvek od musklin »

nemůžu za to, že nerozumíte česky
Stačí mě odpovědět na otázku, jak je řešena odpovědnost majitele prstu na tlačítku povolujícím 150 za splnění podmínek, když se po nehodě ukáže, že podmínky splněny nebyly.
U řidiče je to jasné, měl "přizpůsobit atd.." u majitele prstu na tlačítku je to řešeno jak ? Je ze zákona zbaven odpovědnosti ?
Takže 70 v části obce kde je jedna chlupa podléhá x vyjádřením a postupům, 150 na dálnici si dá nějaký týpek přepnutím tlačítka bez jakékoli odpovědnosti ?
Je to ten samý týpek co neumí zaktualizovat současné informační cedule na D1 ?
pivko

Příspěvek od pivko »

Ten názor, že správce komunikace odpovídá za rychlostní limit na ní stanovený je velmi nebezpečný. Jak tohle jednou připustíte, tak vzápětí očekávejte velmi citelné a plošné snížení rychlostních limitů - pokud něco skutečně nezná hranic, pak je to alibismus úředníků.
MiKu

Příspěvek od MiKu »

musklin píše:Stačí mě odpovědět na otázku, jak je řešena odpovědnost majitele prstu na tlačítku povolujícím 150 za splnění podmínek, když se po nehodě ukáže, že podmínky splněny nebyly.
A proč by to mělo být jinak, než když se bude řešit "odpovědnost majitele prstu na tlačítku povolující 130 za podmínek, když se po nehodě ukáže, že podmínky splněny nebyly" a měla být na liniovce třeba 100? Vaše přirovnání se 70 v obci je nesmyslné, protože ty úseky, na kterých by mohla být 150, by samozřejmě musely také projít podobným schvalováním jako budoucí úseky SPMV, kde se má povolit 110-130.
musklin

Příspěvek od musklin »

Já nevím jestli to bude tak nebo jinak.
Já se jen ptal kdo má prst na tlačítku a jakou má odpovědnost.
Dohodím ho známému pojišťovákovi, ať mu nabídne dobrou pojistku.
Jsem přesvědčen, že zvyšování rychlosti tímto způsobem je úplně jiný problém než snižování, nebo jakékoli jiné zprávy na informačních tabulích.
vaclav

Příspěvek od vaclav »

pivko píše: Pokud pojedou a pak to naboří zezadu do kamionu, tak rozbijou auto a možná sebe, ale pravděpodobně s sebou nevezmou nikoho dalšího. Kamioňák to ucítí jako takové mírné žduchnutí zezadu. V tom nevidím nějaký zásadní problém.
ja dva - muze to naprat i do osobaku a preletet do protismeru a za druhe zablokuje dalnici, coz me neskutecne zlobi na D1
pivko píše: se auta běžně míjejí rozdílovou rychlostí přes 200 km/h. To je riziko o několik řádů vyšší, než 150ka na jakékoli dálnici v ČR.
to mate pravdu, nasadil bych tam aspon 3 passaty nonstop nahoru dolu.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

To by nesměli hned druhý den po předání svoje nové vozidlo rozbít o protijedoucí auto.

Bude záležet, jak novela dopadne v senátu.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
monin

Příspěvek od monin »

mapman píše:
monin píše:A co tedy vlastně? Když to bude prezident vetovat, zvládne se to i tak od 1.1.2016? Nebo se mu to pokusí někdo ještě vysvětlit, o co tam jde?
To ví snad jen déšť
a vítr kolem nás
ten vítr co začal právě vát.
Si už začal taky hulit, ne?? :) Sakra, tak k tomu Zemanovi někoho vyšlete, ne? Nějakou rychlou spojku. :)
hh píše:Ach jo, pokaždé to na něčem ztroskotá :(
A je s podivem, že vždy na Zemanovi. V létě 2013 odmítl jmenovat vládu Miloslavy Němcové, dosadil tam ten spolek kamarádů z mokrý čtvrti ahoooj a teď veto 150. :oops:
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

monin píše: Si už začal taky hulit, ne?? :) Sakra, tak k tomu Zemanovi někoho vyšlete, ne? Nějakou rychlou spojku. :)
Nebudeme sedět a kopat se do zadku, to je jasný, před Zemanem je tu ještě Senát, kde se to může politicky korigovat...
bhs

Příspěvek od bhs »

vaclav píše:
pivko píše: Pokud pojedou a pak to naboří zezadu do kamionu, tak rozbijou auto a možná sebe, ale pravděpodobně s sebou nevezmou nikoho dalšího. Kamioňák to ucítí jako takové mírné žduchnutí zezadu. V tom nevidím nějaký zásadní problém.
ja dva - muze to naprat i do osobaku a preletet do protismeru a za druhe zablokuje dalnici, coz me neskutecne zlobi na D1
Existuje nějaká důvěryhodná statistika, která by ukazovala četnost přesně tohoto druhu nehod na našich dálnicích (a nemusí rozlišovat osobní / nákladní :-) ) ?
Octavia 1.6 >>> Octavia 1.4 TSI
MickeyMouse

Příspěvek od MickeyMouse »

Aby to fungovalo, melo by to byt opacne: 150 povolena a muz u tlacitka by mel byt odpovedny za to, ze vi, kdy ji ma shodit na 130, tzn. za deste, snehu, mrazu, mlze, urcite hustote provozu, atd.
Budu rád, až z toho něco smažu:
0136
0301-0305/I a 3011-3012/II
0511
D35 Ostrov-Mohelnice
5501-5502
D49
evilcleaner

Příspěvek od evilcleaner »

nechtěl jsem se do toho moc zapojovat... ale vždyť všechny zmíněné faktory co se tu prezentují jako důvod ke snížení rychlosti mají ve skutečnosti tento účinek na řidiče už dnes, kdekoli na světě, i bez jakéhokoli zásahu zvenčí.

nevím jestli to máte jinak, ale když jsou špatné podmínky tak ani tou 130 nejedu a musím říct, že stejně se chová naprostá většina ostatních řidičů. stejně tak když je hustý provoz tak nějakých 150 prostě nejde jet, ani kdyby se člověk na hlavu postavil... tak proč by to měl někdo upravovat na ZPI? obecně by měl být rychlostní limit stanoven tak, že jeho překročení by znamenalo společensky závadné chování /z tohoto mi vychází, že žádný limit minimálně na dálnici nepotřebujeme/ a všechno ostatní by mělo být na zodpovědnosti řidiče. já se nad nikoho nepovyšuji a nemyslím si, že jsem lepší řidič než ostatní. stejně tak jako si o nikom tady nemyslím, že by byl špatný řidič, tak si to nemyslím ani o lidech co nechodí na toto forum. myslím, že dosavadní praxe ukazuje, že naprostá většina řidičů je schopna řídit ještě jakž takž podle vlastní hlavy. fakt, že se z nich snaží stát/md/pčr udělat stádo ovcí se nicméně v krátkém horizontu může krutě vymstít.

ano existuje spousta agresivních nebo nepozorných, arogatních atd. řidičů. a to jsou ti, kteří jsou za mnoha nebezpečnými situacemi. změna legislativy jakýmkoli směrem nezmění jejch chování. předpokládat že když bude někde MDR 100 tak jej bude dodržovat člověk, který by při neomezené rychlosti ve 200km/h vytlačoval jiné auto je nejen nesmyslná, ale i naivní a hloupá. :kladivo:
Svoboda neznamená nutit ostatní do něčeho, co považujete za správné.
Mike

Příspěvek od Mike »

celý problém je v tom, že nás stát uvyká "vedení za ručičku"
a když náhle by nás chtěl vypustit volně, jsou tu kvanta těch, kterým ta ručička chybí
ti, co jim nechybí již dnes jsem bohužel velmi nepatrná menšina
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
dvs

Příspěvek od dvs »

Mike: Jenomže to současné znění zvýšení o +20km/h je právě to "vedení za ručičku".
pivko

Příspěvek od pivko »

Ano, vedení za ručičku, bohužel je to tak. Ostatně už jen to, že někoho vůbec může napadnout, že by mohl nějak odpovídat za následky případné nehody ten, kdo řídí liniovku, tomuto principu bohužel mocně nasvědčuje.
bhs

Příspěvek od bhs »

2dvs: Návrh na zvýšení o + 20 km/h jde proti trendu vést nás za ručičku, a proto je tak napadán. Pořád je tu limit, jeho podmíněným zvýšením se však rozšiřuje řidičům prostor pro jejich vlastní úsudek a rozhodování jak rychle jet v daných podmínkách.
musklin

Příspěvek od musklin »

pivko píše:Ano, vedení za ručičku, bohužel je to tak. Ostatně už jen to, že někoho vůbec může napadnout, že by mohl nějak odpovídat za následky případné nehody ten, kdo řídí liniovku, tomuto principu bohužel mocně nasvědčuje.

Tak třeba takový Patrik, roky plynou, nohy bolí, chození s batůžkem už není co bývalo.
Dá se na advokacii.
Nehoda při 150, šance že prokážu nedodržení podmínek 150.
Zažaluji stát (organizaci).
Proč? No protože když vyhraju dostanu uhrazeno palmáre. Stačí aby soud přiřkl náhradu nákladů řízení, vlastní výrok soudu a co je souzeno už je nepodstatný.
Nevěříte ? Tak se podívejte co se stalo s náhradami za zpoždené lety. Vyplníte formulář a nestaráte se. Pokud agentura vymůže odškodnění za zpožděný let, nechá si provizi, zbytek je váš.
Jde samozřejmě o tu provizi. Hromadná žaloba na banky dtto.
Je naivní si myslet, že se toho někdo nechytí.
Jakmile vyhraje jeden takový advokát, chytnou se toho pojišťovny atd..
takže předtím, než tady budu něco obhajovat, měl bych mít jistotu, že to zase není nějaký super nápad, kterých už tu bylo plno.
dvs

Příspěvek od dvs »

2bhs: Pokud by to bylo jako v Německu a byla doporučená maximální rychlost 130km/h, tak to není "vodění za ručičku". V tom současném znění je to "vodění za ručičku" v tom, že úředník vybere úsek a je představa, že to bude řídit liniovkou bez žádné odpovědnosti za vyšší rychlost na straně řidiče. Právě kvůli té odpovědnosti na straně řidiče to v tom Německu funguje a v takové Itálii, kde je odpovědnost na provozovateli to nefunguje.
Standa

Příspěvek od Standa »

dvs: A to se opravdu nedá ošetřit doporučenou 130 ? K čemu potom vlastně ta doporučená rychlost (IP 5) je ?
dvs

Příspěvek od dvs »

Moje řeč. To jsem tu psal ještě než to schválili.
dvs píše: Kdyby to prošlo. Co dát značku B20a 150km/h a pod to IP05 doporučenou 130km/h.
viz http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 25#p109125

Na otázku jaké jsou vlastně důsledky při překročení doporučené rychlosti u nás mi nikdo neodpověděl.
bhs

Příspěvek od bhs »

Tak to zkusím já :D
Pokud se nic nestane, žádné :-).
Pokud dojde k nehodě, bude se vždy posuzovat míra zavinění řidiče ve smyslu přizpůsobení rychlosti daným podmínkám - to je podle mě zásadní a pokud by si to zde diskutující plně uvědomili, řada diskusí by se podstatně zkrátila. Doporučená rychlost je jen vodítko pro méně zkušené kolegy, nic, víc.
AF-1

Příspěvek od AF-1 »

Zcela mimo diskusi o povolenych rychlostech: Zajimalo by me, kde se vzala ta "urban legend" o katastrofalni urovni chovani ceskych ridicu na dalnicich.
Asi jezdim po uplne jinych ceskych dalnicich, ale mezi chovanim ridicu na ceskych a treba nemeckych dalnicich nepozoruji zadny rozdil.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“