Cyklisté, cyklostezky a související

Off-topic pokec
Odpovědět
pivko

Re: Cyklisté, cyklostezky a související

Příspěvek od pivko »

No tak to je při předjíždění cyklisty samozřejmě základ.

Horší je, že v rámci onoho slavného zklidňování dopravy jsou naprosto cíleně vytvářeny úseky, kde cyklistu předjet bezpečně nelze. A světe div se, ono to místo toho vysněného důsledku, že se budou všichni ploužit rychlostí cyklisty, vede k tomu, že je předjíždějí nebezpečně. A různí Fillerové ještě mají tu drzost si na to stěžovat.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Cyklista jedoucí neosvětlený po D1 v omezení na km 210. Následky tragické. http://brno.idnes.cz/nehody-brno-dalnic ... zpravy_kol
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
pivko

Příspěvek od pivko »

Bouchal cup highway edition.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

pivko píše:Horší je, že v rámci onoho slavného zklidňování dopravy jsou naprosto cíleně vytvářeny úseky, kde cyklistu předjet bezpečně nelze.
Jenže tady se nejedná o "cykloopatření", ale o "chodcoopatření". Lidi na kolech i v autech to s..e víceméně stejně. Ono není vůbec příjemné se někdo pohybovat s pocitem, že překážím a zdržuju. A navíc že mě následně nedočkavci budou riskantně předjíždět a přímo ohrožovat. A úplně stejné (jen obráceně) je to v případě zácpy a nemožnosti objetí kolony.
pivko

Příspěvek od pivko »

Jonáši, dokázal jste, že mnozí řidiči jsou stejná prasata jako mnozí cyklisté. Někdo tu takové tvrzení snad zpochybňoval?

A pokud jde o to, co píše Kubajsu, tak tam bych jen dodal, že příjemné se pohybovat s pocitem, že někomu překážíte, nebo jej zdržujete, to není pro slušné cyklisty. Jenže, pak jsou taky cyklisté (a protože se v pražském provozu už nějaký ten pátek pohybuju, tak je podle způsobu jízdy většinou poznám už zdálky) na kterých je naopak vidět, že si to zdržování těch zlých aut vyloženě užívají. Takoví se zpravidla rovněž pohybují v provozu tak, jako by kolem nich tvořil zákon č. 361/2000 Sb. zeď, od které se všechna auta případně odrazí.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

A bude jich úplně stejné procento, jako motoristů ;-)
Standa

Příspěvek od Standa »

Kubajsu píše:A bude jich úplně stejné procento, jako motoristů ;-)
To je otázka spíš na psychologa ;) : motorista-prudič chráněný pojízdným brněním riskuje přeci jen o něco méně (nebo si to alespoň představuje), zatímco cyklista-prudič vědomě riskuje mnohem víc, v podstatě se chová trochu jako sebevražedný atentátník ve stylu "sice mě přejedeš, ale půjdeš za to bručet!", což mi připadá o stupínek patologičtější. Navíc hypoteticky by ty nejhorší exempláře neměly dostat řidičák (ne, že by se bez něj nedalo jezdit, viz další diskuse), zatímco na kolo může prakticky každý. Ale upřímně řečeno, na takové případy narážím opravdu jen výjimečně, pokud vůbec, většina lidí (i cyklistů :) ) je úplně v pohodě a snaží se si nepřekážet!

Pro zpestření tématu:http://www.praha3.cz/noviny/nazory-zast ... amita.html
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Já jezdím autem po Praze dost a žádného cyklistu-prudiče, který by se vyžíval v překážení, jsem ještě v životě nepotkal. Jestli on nebude problém jinde než u těch cyklistů.
pivko

Příspěvek od pivko »

Ano, ohlas velmi podobný tomuto jsem napsal Dolínkovi. "Překvapivě" bez odpovědi.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

Dr.Fe1 píše:Jestli on nebude problém jinde než u těch cyklistů.
Ale zas musím říct, že potkávám "cyklisty", kteří by zasloužili pár facek, to má pivko trochu pravdu. Jenom u řidičů to nebude výrazně lepší...
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Já když potkám cyklistu, tak jede normálně při straně a nedělá nic zvláštního. Jediný problém je, že se nemůže vypařit, aby uvolnil trasu. Zrovna v sobotu jsem za jedním musel zpomalit, protože předjet nebylo možno a inteligent co jel v autě za mnou na mě troubil. Asi jsem měl cyklistu podle něj převálcovat nebo nevím .... protože předjet jsem ho nemohl a on taky neměl kam uhnout. Zřejmě to byl jeden z těch co cyklistovu existenci bere jako provokování.
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Tak jet do kopce, když mě zezadu tlačí auto, které brzdím a ono mě nemůže předjet (ostrůvek, nebo bumlík do tramvajové trati) není nic příjemného. Třeba od Rustonky na horní Palmovku jezdím už ve většině případů (nelegálně) po tramvajové trati, abych nebrzdil gumokolisty. Samozřejmě jen když zároveň nejede tramvaj.
Standa

Příspěvek od Standa »

Mosquit píše:Tak jet do kopce, když mě zezadu tlačí auto, které brzdím a ono mě nemůže předjet (ostrůvek, nebo bumlík do tramvajové trati) není nic příjemného. Třeba od Rustonky na horní Palmovku jezdím už ve většině případů (nelegálně) po tramvajové trati, abych nebrzdil gumokolisty. Samozřejmě jen když zároveň nejede tramvaj.
To je Sokolovská od Švábek nahoru? Tam bych asi dal raději chodník, taky nelegálně, ale bezpečněji...

EDIT - doplnění:
Dr Fe1: Jednou jsem narazil na cyklistu, který jel v Koněvově po hranici cyklopiktogramů směrem do vozovky, i když měl ještě dost místa vpravo, a nějaká paní se ho bála předjet. Tak jsme chvilku zpomalili, ale nehoukal z toho nikdo :) . Potom se paní osmělila, já taky, i když to bylo nepříjemně blízko, ale chlapík si dál šlapal "po hranici", asi se hned tak něčeho nelekne ;) .
Naposledy upravil(a) Standa dne 8.6.2015 13:50:47, celkem upraveno 1 x.
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Jo, přesně tam. Chodník nelze (pokud tím tedy nebylo myšleno tlačit kolo - a ani to tam moc nejde). Celý chodník zajebanej parkujícíma gumokolama. Jízda příliš u zdi bezpečná není, to tam někdo vyjde z domu a hned ho přejedu.

https://goo.gl/maps/RqpAa
Standa

Příspěvek od Standa »

Ten první blok by asi byl fakt spíš na vedení, dál už mi to přišlo celkem použitelné, ale spíš bych hledal jinou trasu. Jinak po chodníku většinou jedu rychlostí jen minimálně vyšší, než je rychlost chůze, samozřejmě taky nechci nikoho sestřelit.
pivko

Příspěvek od pivko »

Jo, a tahle ulice U Rustonky je krásný příklad toho, kdy jsou na buzeračním zklidňovacím opatření nakonec biti všichni. Kdyby tam nedali ten přiblblej rantl, tak mohl cyklista jet krásně u kraje a auta ho objet po tramvajovém pásu. Tolik cyklistů ani tramvají tam zas nejezdí, aby to nešlo.

Mimochodem těch míst, kde se průjedzní profil schválně zúží tak, aby cyklistu nebylo možné objet, je v Praze mnoho a pořád přibývají. A bohužel i na ulicích, kam by si to ani na tom slavném západě nedovolil nikdo dát. Aby se cyklisté takto motali v provozu na ulici typu Koněvova či Vinohradská (a po těch rekonstrukcích to bude nepochybně ještě horší) to jsem skutečně nikde v západní Evropě neviděl. A to jsem byl už leckde.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Pivko: mě šlo čistě o to, jestli si zapamatujete alespoň jedno jméno šoféra, když se furt musíte otírat o jednoho cyklistu. Ale chápu že to nejde, je jich moc ..
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

pivko píše:Jo, a tahle ulice U Rustonky je krásný příklad toho, kdy jsou na buzeračním zklidňovacím opatření nakonec biti všichni. Kdyby tam nedali ten přiblblej rantl, tak mohl cyklista jet krásně u kraje a auta ho objet po tramvajovém pásu. Tolik cyklistů ani tramvají tam zas nejezdí, aby to nešlo.

Zřejmě si trochu pletete zklidňovací opatření a umožnění průjezdu tramvaje. Tady byl problém s tím, že kolona aut nebyla schopná stát inteligentně u kraje, ale blokovala tramvaj. Se zklidňováním to nemá společného vůbec nic.
Mimochodem těch míst, kde se průjedzní profil schválně zúží tak, aby cyklistu nebylo možné objet, je v Praze mnoho a pořád přibývají.
Bohužel. Ale všechno to je kvůli uvolnění průjezdu tramvaje a proto aby chumel chodců nepadal do silnice. Např. nově u Nádraží Strašnice je zastávka BUS ve zúžení prý proto, aby kolona za "špuntem" popojela a autobus měl chvíli volnější průjezd... S cyklistama to fakt nemá nic společného.
A bohužel i na ulicích, kam by si to ani na tom slavném západě nedovolil nikdo dát. A to jsem byl už leckde.
A v Mnichově taky? Vypadá to sice jinak (cyklopruh je často za řadou aut), ale z hlediska zákona má cyklista jedoucí kdekoliv souběžně přednost, jako by jel v normálním jízdním pruhu...
Mike

Příspěvek od Mike »

Kubajsu píše:]
Zřejmě si trochu pletete zklidňovací opatření a umožnění průjezdu tramvaje. Tady byl problém s tím, že kolona aut nebyla schopná stát inteligentně u kraje, ale blokovala tramvaj. Se zklidňováním to nemá společného vůbec nic.
jenže ten problém tam od vypnutí SSZ již jaksi není
dokonce tam spousta řidičů tramvaje pouští, takže vše je jaksi takové plynulejší
jen ty boule tam zůstaly
ale většina si dnes kupuje SUV, protože tomu takovéhle "naschvály" vadí výrazně míň ;)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

Jasný. Stejně tak třeba nechápu, proč jsou výškově oddělené pruhy dole na Radlické (křižovatka Křížová, Dobříšská?).
pivko

Příspěvek od pivko »

No pokud jde o ten Mnichov, tak pak to jejich zmiňované řešení - cyklopruh až za parkovacím pruhem pro auta, má některé jasné výhody - zejména oddělení aut a cyklistů, nicméně také své nevýhody - zejména znepřehlednění při odbočování. Je ovšem pravda, že Němci mají taková místa zpravidla dobře označena a dbají na to, aby tam bylo vidět. Upřímně řečeno, pokud bych si měl vybrat, tak bych spíše bral to jejich řešení, než to typické pražské "nacpat všechny do jednoho (a ještě třeba zúženého) pruhu" a věřím, že by jej ocenila i většina rozumných cyklistů (s výjimkou těch, kteří říkají, že kola mají jezdit zásadně mezi auty, aby se zpomalil provoz a tím se odstranily výhody automobilismu).
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

Ještě to přináší dost konfliktů s chodci; úplně stejně jak se tady řeší konflikt auta/kola na cyklopiktokoridoru, tak je to tam kola/chodci. Zvlášť návštěvníci z toho jsou mnohdy dost na větvi (vlastní zkušenost), přes celkem důsledné oddělení cyklopruhu asfalt/dlažba...
Mě osobně přijde pro dopravu lepší umístění ve vozovce (rychlost pohybu dopravních cyklistů, odbočení aut i přehled cyklistů o pohybu aut), pro rekreační účely naopak na chodníku...
Jakub Šponar

Příspěvek od Jakub Šponar »

Dneska sem potkal "magora" na kole, kterej jel z pankráce dolů po magistrále (předpisy neporušil - teoreticky tam fakt může). Na kole jezdím dost a provoz mi nevadí, ale sem bych fakt na kole nelez.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

A proč ne, dyť je tam padesátka a čtyřmetrový jízdní pruhy, spousta přehlednýho místa. Dřív jsem tamtudy běžně jezdíval na Hlavák, bylo to nejrychlejší a bez ztráty výšky.
Odpovědět

Zpět na „Odpočívka Na České dálnici“