I/73 Svitávka – hranice JM kraje – St. Město

Brno (D1) – Boskovice (I/19, I/43) – Moravská Třebová (D35)
Odpovědět
Drak

Re: Trasování - sever

Příspěvek od Drak »

Jen pro srovnání uvedu 3 příklady, kde řidiči volí delší ale pohodlnější cestu:
1) Praha - Cheb: po D5 o 21km delší než po I/6
2) Praha - Olomouc: po D1 asi o 25km delší než po I/35 (většina řidičů se vrátí na R35 až bude kompletně hotová od HK po OM)
3) Praha - Vídeň: přes Mikulov o 35km delší než přes Znojmo (to už je docela dost)
Těch případů je víc.
pavel.hrdina
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.hrdina »

Drak píše:Jen pro srovnání uvedu 3 příklady, kde řidiči volí delší ale pohodlnější cestu:
1) Praha - Cheb: po D5 o 21km delší než po I/6
2) Praha - Olomouc: po D1 asi o 25km delší než po I/35 (většina řidičů se vrátí na R35 až bude kompletně hotová od HK po OM)
3) Praha - Vídeň: přes Mikulov o 35km delší než přes Znojmo (to už je docela dost)
Těch případů je víc.
To je aspon slovo chlapa! Presne tak to je kdyz zvitezi zdravy rozum nad tupym kalkulem beroucim v potaz jediny udaj, a to pocet kilometru (bez ohledu na typ a stav silnic).

Za predpokladu dostaveni D1 Rikovice - Prerov a R55 Prerov - Olomouc uz jsem dokonce uvazoval nad tim, ze pri cestach v noci nebo za horsiho pocasi budu volit mezi Brnem a Olomouci tuto "zajizdku" oproti relativne prime, ale znacne neprijemne R46. A pokud nebude R43 a od ni R35 k Mohelnici, tak bych tuto trasu vazil i pro cesty mezi Brnem a Jesenikem.

Doufam, ze po tomto dokresleni situace uz tady onen trapny argument o prodlouzeni trasy mezi Brnem a HK nezazni (leda by se nekdo nezbytne nutne potreboval ztrapnovat i nadale).
Ruda

Příspěvek od Ruda »

No to sice jo, ale tady si uvedom, ze vse je teprve v pocatku priprav. Radeji nez neco delat spatne, je lepsi to nedelat vubec. Radeji poradne a draz nez zbytecne ale levne.
pavel.hrdina
Autor
Kontaktovat uživatele:

Ruda píše:No to sice jo, ale tady si uvedom, ze vse je teprve v pocatku priprav. Radeji nez neco delat spatne, je lepsi to nedelat vubec. Radeji poradne a draz nez zbytecne ale levne.
Absolutni hovadina. To je jako kdyz hrach na stenu hazi... :-(
Ruda

Příspěvek od Ruda »

Aha, tak tohle je opravdu kvalitni argument. Tim se vse vysvetluje.
pavel.hrdina
Autor
Kontaktovat uživatele:

Ruda píše:Aha, tak tohle je opravdu kvalitni argument. Tim se vse vysvetluje.
Chtel jsem rict neco ve smyslu: Ruda se zaradil po bok ruznych zajmovych sdruzeni ktere ve skutecnosti hlasaji "MY way or NO way!" Ekoteroristi maji tu svoji "way" vetsinou zakopanou hluboko pod zem anebo vubec nikde, dalsi maji tu svoji "way" vetsinou v dostatecne vzdalenosti od svych statku. Vysledek je stejne tragicky.

Omlouvam se, ze jsem to trosku zkratil v predchozim prispevku. Nicmene to nemel byt zadny argument, jen konstatovani zalostneho stavu.
pavel.hrdina
Autor
Kontaktovat uživatele:

Ruda píše:Aha, tak tohle je opravdu kvalitni argument. Tim se vse vysvetluje.
A dobra, jeste se pokusim objasnit co jsem myslel tim "To je jako kdyz hrach na stenu hazi..."

Myslel jsem tim presne to, ze je velice tezke diskutovat s nekym, jehoz jedine vyberove kriterium je delka, a kdo navic zastava nazor, ze pokud to jeho kriterium neni splneno, tak uz je snad lepsi nestavet vubec nic. :(
tavri

Příspěvek od tavri »

Délka je ale opravdu zásadní argument. Zatímco v případě R43 je řešení po A88 na místě, jinde si s tím už tak docela jistý nejsem, např. R35 Jičín-Turnov.
Opravdu hrozí reálné riziko, že nové erko neodvede tolik dopravy z původní lokality, kde se dál bude míchat lehký tranzit a není nutné hned tyto lidi označovat za šetřílky, paka apod...
Zatímco Praha-Cheb po D5 či Praha-Ostrava po D1 je dobrý příklad, ve mnou zmiňěných případech nikoliv, tady délka "objízného úseku" vůči stávající stopě je poměrem mnohem větší, aby to zlákalo k jeho nevyužítí.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

A o jaké vzdálenosti se bavíme u R43? Brno - Svitavy? Brno - Hradec Králové? Nebo nějaké jiné?
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
multi

Příspěvek od multi »

Je pravda, že pro tranzit těch 18 km nehraje roli, ale je si také třeba uvědomit, že poměrně značnou část dopravy generují i obce z okr. Svitavy a obce kolem stávající I/43. Pro tyto bude R43 v současné navrhované trase nepoužitelná.
Naposledy upravil(a) multi dne 3.11.2009 12:18:22, celkem upraveno 1 x.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Nevšiml jsem si, že by R43 nevedla v okresu Svitavy, ale vede jen v té části, co nevede I/43 a obsluhuje území, které má špatnou dopravní přístupnost.

Pro místní obsluhu je/bude navržena celá řada dílčích přeložek a úprav, za všechny jmenuji Hradec n. S. - Lačnov. Nemusíte hned pro místní stávět čtyřpruh. Tranzit bude veden po R43 a místní zústane na I/43. Tak to bývá vždy. Nehledě na problémy a odmítání zploplatnění.
tavri

Příspěvek od tavri »

Lenny: myšleno místo, kde je možné dálnici opustit a zase se na ni napojit, tedy Svitavy sever - Svitávka. Po dokončení obchvatu Svitav nabude spojka na atraktivitě.
Ale budiž, pokud by se zdálo na hlavu padlé dálnici kvůli zkratce opouštět, stejně padlé se může zdát na ni napojovat, to např. v případě cestovatele Ústí nad Orlicí-Brno.
I když to zní absurdně, na D1 - esíčko u Hulína se zřejmě nikdo nebude odpojovat a zkracovat to nějak přes Chropyni.
V případě R43 a R35 však vede původní trasou solidní jednička.
multi

Příspěvek od multi »

Pokud dojde o rozdělení místní a tranzitní dopravy, tak by zřejmě nebyly v trase R43 inzenzity na čtyřpruh, ne?
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Taky je v 1. etapě počítáno s výstavbou dvoupruhu.
tavri

Příspěvek od tavri »

To by asi stačilo, jen bych se přimlouval, aby se poloviční profily stavěly jako low-coast s úrovňovým křížením, tam kde se s dostavbou počítá na neurčitou dobu. Viz téma Veselí-Úsilné D3. Nová připravená stavba není stavebně ani legislativně připravena na prostou dostavbu...
multi

Příspěvek od multi »

A opět je tu otázka, kdo bude po dvoupruhu s max 90 km/h jezdit? Z dnešního hlediska není trasování úplně šťastné, před 70ti lety mělo smysl, ale dnes je pokračování do Polska spíše virtuální realita. Výhodou zkrátka zůstáva hlavně rozestavěnost trasy.
pavel.hrdina
Autor
Kontaktovat uživatele:

multi píše:A opět je tu otázka, kdo bude po dvoupruhu s max 90 km/h jezdit?
Zprovoznovat dvoupruh na pripravenem telese mi prijde zase takove polovicate reseni. Uz se tam jednou kopalo, ted by se tam zase neco dodelalo a pak za nejkaky cas zase - to uz je vazne nesmysl takhle to drobit. Jak je to s s dlouhodobou ekonomickou vyhodnosti polovicnich profilu vsichni vime - nic moc.
multi píše:Z dnešního hlediska není trasování úplně šťastné, před 70ti lety mělo smysl, ale dnes je pokračování do Polska spíše virtuální realita. Výhodou zkrátka zůstáva hlavně rozestavěnost trasy.
Tak rozestavenost trasy je jednoznacne vyznamny argument pro. Trasovani stastne rozhodne je, pac vede celkem prihodnym uzemim. A taky distribuuje dobre dopravu na zapad i vychod - neni jen Hradec a Praha, ale taky Sumperk a Jesenik, treba. A ani to pokracovani na Vratislav bych v dobe EU a Schengenu nevidel uz tak virtualne jako treba pred deseti lety. Kralicko i Kladsko jsou pomerne spatne dostupne regiony a dalnice by jim urcite pomohla. Cely problem je potreba videt v sirsich souvislostech.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

D3 je trochu neštastný případ.

Všichni, kdo nebudou chtít jet přes obce anebo pojedou do Jeseníků apod.

Přidal jsem hlasování.
multi

Příspěvek od multi »

Ve zdejších poměrech je podle mě dostavba na Polsko velmi, velmi vzdálená realita. Pokud by měla R43 sloužit primárně i ve směru Šumperk a Jeseník, pak bych to chápal. Ale zajímalo by mě, jestli by se uvažovalo o vedení v současné trase i kdyby nebylo nic rozestavěno? Lze někde najít i jiná variantní vedení R43? Za minulého režimu se o tom uvažovalo, neustále se tu také zmiňuje nějaká diplomová práce, ale nějaká mapka k dispozici zřejmě není.
Naposledy upravil(a) multi dne 3.11.2009 13:17:14, celkem upraveno 1 x.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Dobrá otázka o jejichž odpovědi můžeme spekulovat.

V květnu 1979 zpracoval Dopravoprojekt Brno "Vyhledávací studii dálnice D43 v úseku Brno - Svitavy (Jevíčko)", která sledovala dva základní koridory (podél stávající silnice I/43 a druhý ve stopě Exteritoriální dálnice). Nakonec bylo doporučeno sledovat variantu ve stopě tzv. Německé dálnice. Od roku 1979 se jiná než tato varianta neuvažuje.

Práce studenta byla převzata do Návrhu Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje. http://www.kr-jihomoravsky.cz/oupsr_zur ... index.html
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Taky bych preferoval postavit to ve stopě "Hitlerovy" dálnice, už jen proto, že je to "rozestavěno".
A já osobně taky radši preferuji sic delší ale za to pohodlnější trasu.
R48 -> D48 se podařilo!
Bobek

Příspěvek od Bobek »

Otázka: pozemky v trase R43 patří státu?

edit:
Odpověď :) : dle katastru obcím (aspoň co jsem namátkou zkontroloval)
Království a půl princezny za 511.
multi

Příspěvek od multi »

To Lenny: Díky za mapu, škoda, že není k dispozici i pro Pardubický kraj.

To Bobek: To by mě také zajímalo. Někde jsem četl, že to v majetku státu není. Jaké vůbec bylo majetkové vypořádání před válkou? To ten pás patřil Německu nebo jak?
balance

Příspěvek od balance »

tavri píše:... Po dokončení obchvatu Svitav nabude spojka na atraktivitě.
Obchvat SY je jiste argument, ale IMHO prujezd (ve smeru BM>SY) pres Sebranice, mysi diru ve Svitavce, Zbonek, omezeni pred Letovicemi, dlouhe Letovice vcetne OK, Skrchov, Stvolovou, Rozhrani, Moravskou Chrastovou a Brezovou je stale docela neatraktivni a casove narocnejsi. Alternativa to kazdopadne je, ale troufam si tvrdit, ze vetsina "sahne" po R43 ... 8-)
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

multi píše:To Bobek: To by mě také zajímalo. Někde jsem četl, že to v majetku státu není. Jaké vůbec bylo majetkové vypořádání před válkou? To ten pás patřil Německu nebo jak?
Pás mělo být Německé území.
Odpovědět

Zpět na „I/73“