elektronické dálniční známky
-
evilcleaner
Re: Dálniční známky
no jenže ta odpověď nezněla 'dělám si co chci', ale měla pokračování 'bez ohledu jaký to má dopad na okolí' což dost podstatně mění význam. takže obecně platná úprava dle mého názoru nefunguje a proto se chovám dle vlastního uvážení, tak abych řídil bezpečně a zodpovědně.
já vím, těžké je smířit se s tím, že ten kdo nedodržuje všechny ty cedulky kolem cest není automaticky bezmozek.
já vím, těžké je smířit se s tím, že ten kdo nedodržuje všechny ty cedulky kolem cest není automaticky bezmozek.
Svoboda neznamená nutit ostatní do něčeho, co považujete za správné.
Jenže je už společensky závadné, když na silnici s rozhledovými podmínkami sotva bezpečnými pro jízdu 90 je průměrná rychlost 105. Je nebezpečné, když se vám na zadek nalepí nějaký pospíchač, ať už s RZ z PL, nebo CZ. Je nebezpečné, když je někde stoupací pruh o délce cca 300 m a na jeho konci není nikdo ochotný dát tomu druhému přednost, naopak se tam ještě víc šlape na plyn, ať ten kamion prostě předjede (Ostřetín).evilcleaner píše:evilcleaner píše: edit: že se někde nedodržuje obecně platná úprava, to ještě neznamená, že to je automaticky společensky závadné.
I přes to všechno si nemyslím, že by na českých silnicích vládlo až takové peklo, jak se to některá média snaží vykreslit. Člověk možná takový pocit může získat, pokud jezdí jenom po D1, kde je těch debilů za volantem už tradičně nejvíc. Ale to je všechno díky alespoň částečnému citu pro pořádek, který je v naší společnosti zakořeněn. Jde mi o to, že pokud by se tu najednou vyrojilo těch debilů za volantem víc, tak je prostě nebude mít kdo "brzdit". Na českých silnicích chybí represe. Taková, která budí respekt u řidičů např. v Rakousku, takže si tam málokdo troufne jet rychleji než je povoleno.
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
Rakousko snížilo počet obětí na počet najetých km od roku 1980 osmkrát, my asi o polovinu, což je dost tristní. Neřekl bych ale, že to je tím, že by v Rakousku byla nějak výrazně vyšší represe, než u nás. Třeba na dálnicích se tam běžně jezdí i tachometrických 150, což údajně toleruje i policie (alespoň dle tvrzení jednoho známého z Rakouska, studujícího policejní školu
). V alkoholu to asi taky nebude (tady je jednoznačně větší represe u nás - ne, že bych to chtěl měnit
). Řekl bych, že ten rozdíl je především v infrastruktuře, jednak více méně dokončené dálniční síti (A), ale také ve velmi kvalitní síti nižších tříd (S, B), včetně MÚK a obchvatů obcí. U nás takto nemáme ani I, natož II...
Zdá se, že diskuse poněkud vybočila z tématu, asi bychom měli poprosit někoho z adminů o přesun.
Zdá se, že diskuse poněkud vybočila z tématu, asi bychom měli poprosit někoho z adminů o přesun.
Nu já bych k tomu řekl toto: V rakousku je opravdu tolerován na dálnici 150 km/h, tak jako na ostatních silnicích mimo obec 110 km/h. Ale co je zjevné v Rakousku je policie. Člověk ji tak potká asi čtyřikrát za měsíc. V Čechách jsem rád za toto číslo během roku. A že v obou zemích jezdím dostatečně. Infrastruktura je v AT někde ještě v horším stavu, než v ČR. Já se domnívám, že v rakousku: 1. lepší a kvalitnější autoškola (potřeba vykonat smykovou školu, potřeba najezdit nějaký počet hodin na okruhu, možnost jezdit pod dohledem rodičů již od 17 let, aj. ), tak jako dostatečná přítomnost policie. Stačí, když je policie vidět a ihned i v ČR se řidiči chovají jinak. Jde tu o tu přítomnost. Neustálou. A ne o dvou ročních akciích ala Velikonoce a léto.
Zdržuji se hlavně jižně od Dunaje, ale rád se podívám i na severní břeh a sem tam i na západ od Rýna.
S tou autoškolou souhlas, další s tím související věc jsou určitá omezení pro čerstvé držitele ŘP - např. několik let pro ně neplatí limit 0,5 promile, ale striktní nula. Vzhledem k tomu, že u nás často bourají právě čerství držitelé ŘP, asi by stálo za úvahu zavedení "ŘP na zkoušku". Co se týče policie, vídám jí i u nás prakticky při každé jízdě autem mimo Prahu (a většinou i po Praze), ale jezdím spíš o víkendech, tak to můžu vnímat zkresleně.
Další příklad toho, jak to u nás funguje je, že klidně jezdí lidé s několika zákazy řízení a nic se neděje. Lidi na silnicích opravdu nad sebou necítí dozor.
K tomu bych dodal hlavně i to, že to je vše i o obyčejném respektu. A jelikož u nás má jen málokdo z něčeho respekt - což jsou pořád i dozvuky těch 50 let marasmu, který jsme tu měli - komunismu a nacismu, tak se nelze pak divit tomu, jak to tu vše vypadá. Ať je to jak chce, člověk má prostě daleko větší respekt z té rakouské četnické uniformy, než z té naší, protože ten kdo je alespoň trochu v reálu ví, že ta laťka, pod kterou se neleze, je tam u nich pořád nastavena daleko výš, než je tomu u nás.Petanecek píše:Nu já bych k tomu řekl toto: V rakousku je opravdu tolerován na dálnici 150 km/h, tak jako na ostatních silnicích mimo obec 110 km/h. Ale co je zjevné v Rakousku je policie. Člověk ji tak potká asi čtyřikrát za měsíc. V Čechách jsem rád za toto číslo během roku. A že v obou zemích jezdím dostatečně. Infrastruktura je v AT někde ještě v horším stavu, než v ČR. Já se domnívám, že v rakousku: 1. lepší a kvalitnější autoškola (potřeba vykonat smykovou školu, potřeba najezdit nějaký počet hodin na okruhu, možnost jezdit pod dohledem rodičů již od 17 let, aj. ), tak jako dostatečná přítomnost policie. Stačí, když je policie vidět a ihned i v ČR se řidiči chovají jinak. Jde tu o tu přítomnost. Neustálou. A ne o dvou ročních akciích ala Velikonoce a léto.
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
Můžeš i podlézt, ale pak se zase musíš narovnatmonin píše:... že ta laťka, pod kterou se neleze, je tam u nich pořád nastavena daleko výš, než je tomu u nás.
rakousko není zrovna dobrý příklad, ale budiž
tady u nás jsme ovšem zvyklí, že polici koná především na politickou objednávku
krom let 1990-1994
a z toho logicky plyne i její respekt u občanů
o starostenských soldateskách platí totéž
ale jsme tu OT, tak snad nás admini přesunou do odpočívky
tady u nás jsme ovšem zvyklí, že polici koná především na politickou objednávku
krom let 1990-1994
a z toho logicky plyne i její respekt u občanů
o starostenských soldateskách platí totéž
ale jsme tu OT, tak snad nás admini přesunou do odpočívky
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
tak koukám vznikla přehledná mapka úseků, které by vláda měla projednat pro vyjmutí z časového zpoplatnění viz.
http://www.mdcr.cz/NR/rdonlyres/8CC31AB ... e_siti.jpg
http://www.mdcr.cz/NR/rdonlyres/8CC31AB ... e_siti.jpg
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
Po delší době zase jednou mapka, ktera má hlavu patu.
Tak toto jsem samozřejmě neměl na mysli, ale Svěráka&spol. samozřejmě beru.Standa píše:Můžeš i podlézt, ale pak se zase musíš narovnatmonin píše:... že ta laťka, pod kterou se neleze, je tam u nich pořád nastavena daleko výš, než je tomu u nás.!
Tak ještě aby ŘSD nemělo přehlednou mapku dálniční a silniční sítě. To už by byl konec všeho. Jen doufám, že jak ta přehledná mapka rychle vznikla, tak také tak, ta přehledná mapka rychle zmizí. Jinak na ní do dvou let bude místo čtyřech oválků, pětadvacet a dopadne to naprosto stejně jako s platbou v nemocnicích. Všude budeme mít mytné brány, které budou, ale vypnuté a budeme mít třicet druhů dálničních známek.kot píše:Po delší době zase jednou mapka, ktera má hlavu patu.
A je to tady. Zadarmo, bez poplatků a s vyjímkami. Vzhůru ke světlým zítřkům.
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci ... et-zdarma/
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci ... et-zdarma/
já tento krok ministerstva kvituju a jsem za něj rád, chápu, že budu zde v menšině, ale zrovna u toho Brna je to podle mě super krok pro všechny brňáky, kteří jsou jako můj bratr a moji 2 kamarádi z brna, kteří čas od času jedou na rekonstrukci bitvy 3 císařů u Slavkova u Brna, musí využívat II/430 aby se na těch pár km vyhnuli dálnici a takto budou mít možnost jet po dálnici, což je pohodlné a rychlejší a jen připomenu, že je nezpoplatněn úsek D1 u Ostravy po hranice s Polskem a taky se kvůli tomu nikdo nestaví na hlavu a podle mě je to fajn, tím pádem to funguje i jako nezpoplatněný obchvat Ostravy svým způsobem, takže za mě dobrý krok, ale chápu, že bude spousta lidí brblat, že raději zaplatí, než by jeli zadarmo (budiž, kdo jim brání
)
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
jsem netušil, že je práce v Brně tak špatně placená, že člověku nezbyde ani na dálniční známku
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Konečně neco rozumnyho... To už mělo bvýt dávno, konečně je to napadlo. Akorát u toho Brna se to asi ještě více zahustí...
D1 je v Ostravě bez poplatku jenom proto, že se nikdo neodváží vybírat peníze za novou dálnici v dezolátním stavu... Výjimky jsou cesta do pekel, rakušáci je nemají, slovinci je nemají, slováci jen na D1 v Bratislavě, protože vede opravdu městem, Maďaři drtivou většinu výjimek taky loni zrušili...
Chci výjimku na obchvat Kroměříže, obchvat Olomouce, obchvat Berouna ještě by měla být výjimka na obchvat Otrokovic a úsek u Ústí nad Labem. Rovněž Pražský okruh včetně D1 od R1 do Prahy by měla být bez poplatku. Snad jsem na nic nezapomněl. 
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
-
evilcleaner
já bych ještě přidal obchvat prostějova, protože se tam stejně může jen 90
nebo celou R56, protože ta je jaksi celá obchvatem a navíc se po ní jezdí jen ova-fm. a pak ještě prosím krajskou známku na R6.
nesmysly, populismus. bud zpoplatněná sít nebo ne, tohle je
nebo celou R56, protože ta je jaksi celá obchvatem a navíc se po ní jezdí jen ova-fm. a pak ještě prosím krajskou známku na R6.
nesmysly, populismus. bud zpoplatněná sít nebo ne, tohle je
Ano, všechny uvedené úseky by bylo ze zpoplatnění vyjmout nanajvýš rozumné. D a R by tak mohly převzít funkci obchvatů měst, kde by se situace určitě zklidnila. Vidím to u Prostějova, kdy nabídka rychlého přesunu ze severu na jihovýchod města po R46 by významě zklidnila např. přetíženou Olomouckou ulici. Podobně je tomu u toho KM nebo BE. No a kdo by chtěl jet z Brna do OC či Ostravy, dálniční známky by holt musel mít. Já v tom problém absolutně nevidím, spíše by to bylo logické a přínosné... Ale to by to u nás nesmělo být jako v Kocourkově, že.
na Slovensku su vsetky D/R bez poplatku, ktore vedu intravilanom obce.
zatial su to D1,D2 Bratislava, R1 Nitra, R1 Banska Bystrica, R2,R4 Kosice.
zatial su to D1,D2 Bratislava, R1 Nitra, R1 Banska Bystrica, R2,R4 Kosice.
A co kdybychom dálniční známky zrušili úplně a je po problémech. Výpadek nahradit vyšším procentem ze spotřební daně z minerálních olejů?
-
evilcleaner
vím, vím že Tobě to Lenny nemusím vysvětlovat, ale prosté zvýšení spotřební daně na PHM by nutně nemuselo zvednout její výběr. já bych byl pro zrušení dálniční známky pro osobní vozidla, snížení spotřební daně na PHM, které by nám dalo konkurenční výhodu v porovnání s ostatními státy, tzn. i tranzit by tu natankoval. a to co by chybělo se dá hravě ušetřit zrušením dotací všech možných hovadin.
Já a zvyšovat daně?
Myslel jsem vyšší procento z rozpočtového určení daní.
-
evilcleaner