elektronické dálniční známky

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
monin

Re: Dálniční známky

Příspěvek od monin »

bumbik: a proč má mít tu výjimku jen tvůj bratr a jeho kamarádi, co jezdí na bitvu tří císařů do Slavkova? Nepřijde ti to sobecké? Proč tu výjimku nemůže mít i má teta z Pohořelic, co jezdí jen 1x za rok do Rajhradu k zubařovi? A proč ji nemůže mít i můj bratranec z Humpolce, co jezdí s kamarády jen 1x rok na open air Vysočina do Jihlavy? Co to je za spravedlnost?

mapman: nemám o tom všem ponětí, ale kolik roků jste připravovali to nové (a dobré) pojetí dálnic? 5-7 let? A teď, když už to jde vše konečně snad do finále, něco co dává smysl konečně i u nás, je to jednoduché, jasné a přehledné (pokud chápu dobře, dálnice s vinětou, SPMV bez ní) a nějakým zázrakem to snad i začne od roku 2016 konečně i platit, tak zase pro jistotu někdo jiný, od vás (!!??) se do toho nabourá a vecpe do toho tento paskvil? Kolik vás tam pro bůh sedí, že nedokážete nějaký excentrický, nesmyslný nápad, zadupat, ještě než opustí nějakou kancelář? To, že ty výjimky jsou cesta do pekel, to tam víš jen ty? Nikdo jiný? A že se tím zase totálně rozhodí to nové pojetí, to těm populistům, co to vymysleli nikdo neřekl? Ani tomu nejvyššímu? Ministrovi? Ve Švýcarsku jedna jediná známka. Na rok. A platí to už kolik let? 30? 40? A zde musí každých 5 let někdo vymýšlet nějaké extra vuřty? A vždy vše totálně překopat?

Co asi tak napadne prvního čecháčka ve Velké Bíteši, nebo v Ostrovačicích, co jezdí po dálnici do Brna, hned 2. ledna 2016, jen co vystřízliví ? Jedině to, že si tu známku taky už nekoupí, ten kousek na exit do Rosic, kde už to bude "Bez", vždy nějak projede, ta šance, že ho tam chytí je minimální, nebo to pár krát řízne po starý. A nejen on. Tak buď vše s poplatkem, nebo vše bez něj. Ale ne tento kočkopes. Fakt cesta do pekel.
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
zesp

Příspěvek od zesp »

Monin: Zásadní nesouhlas. Naopak, buďme rádi, že se na ŘSD začíná konečně přemýšlet. Ty čtyři výjimky je minimum, ale buďme rádi alespoň za to. To opravdu motorista, který jezdí třebas pravidelně na trase Pelhřimov - Písek (a třebas i dál) a na dálnici jinak ani nepáchne (při hustotě dálniční sítě na ni v tomto směru jinak jen tak nenerazí) si opravdu musí koupit dálniční známku za projetí 3 km "obchvatu" Tábora po D3??? No samozřejmě si ji nekoupí a bude se raději probíjet intravilánem města se všemi důsledky z toho plynoucími. Ono ne všichni jezdí dlouhé trasy v preferovaných (dálničních) směrech, kdy si každý tu známku rád koupí, protože mu přinese za tu cenu přijatelný efekt (např Pražáci, kteří mají dálnici na všechny směry )... Je obrovská masa motoristů, kteří se pohybují na silniční síti ve směrech mimo trasy dálnic, nebo je jen kříží v oněch peážích. Pak je potřeba zvážit, který z těch negativních vlivů je horší - nevybrané malé % tržeb za krátký úsek bez známky, nebo zhoršená dopravní/bezpečnotní/ekologická situace v daném městě... Jako by nestačilo, že mýtné vyhání z dálnic do měst a na okresky kamiony, protože objednatelé přeprav v mnoha případech odmítají zvýšit ceny přepravného právě o cenu mýta... Já bych spíše zpoplatnil D2 od exitu Brno-Jih po exit Modřice (číslo exitu si nepamatuji, zůstaly mě v hlavě spíše jména, ty bohužel zcela nesmyslně z exitů zmizely), protože podle mě spíše nemají na dálnici co dělat ty paničky a slečinky v nákupních taškách, které si to v levém pruhu šinou konstantní sedmdesátkou s očima vypleštěnýma a hlavou u volantu do Olympie či Avionu pro novou kabelku, či kozačky, ale jinak ve svém přibližovadle nikdy z města nevyjedou a vůči okolnímu provozu jsou zcela imunní...
bumbik

Příspěvek od bumbik »

monin nepřijde mi to sobecké - já mluvím o peáži a pokud takových peáží je více, klidně ať těch výjimek je víc, narozdíl od tebe já rád ušetřím peníze, chápu, že ty je rád utratíš, ikdyž nemusíš, ale je to tvá věc, já ti na to určitě nepřidám ;-) a souhlasím se zesp - většina lidí jezdí delší trasy párkrát do roka a pokud to není bůhvíkam a pouze křižuje nějakou dálnici skrz pár km, tak se tomu placení budou chtít vyhnout a budou hledat objízdné trasy, přesně to říkal ministr a má naprostou pravdu, je vidět, že ví, jak to chodí v praxi - dokonce uvedu nejčerstvější příklad: moji rodiče se chystají tento týden do Hranic na Moravě a to konkrétně do místa na jeho severním okraji (na ulici Bělotínská) takže kdyby např. k těm výjimkám přidali R48 obchvat Bělotína, tak by od konce I/48 po sjezd na I/47 těch pár set metrů neobjížděli skrz obec Bělotín, ale protože je to zpoplatněno, tak kvůli pár set metrům se jim nevyplatí známku kupovat a logicky to objedu přes obec a takovouto delší trasu jedou letos poprvé a naposled - přece si nemyslíš, že si někdo na takový kousek pořídí známku za cca 300 kč kvůli kolika 500 m? a takových příkladů bych jistě našel více, proto jsem zastáncem těchto výjimek, nenutí lidi objíždět a dálnici se vyhýbat v případě mikroúseků ... jinak bych byl taky proti všem výjimkám plošně, ale realita je jiná ...

edit: a ještě mě napadá další příklad z mé praxe každodenní - jízda do práce a z práce, kdy jsem rád, že R48 u Příbora (navíc v té otřesné ne/kvalitě) je nezpoplatněn, protože takhle mohu jet po obchvatu Příbora a pak pouze jedu pár set metrů ke sjezdu na I/58 směr Ostrava, kdyby to bylo zpoplatněno, tak automaticky to objíždím přes Příbor a se mnou x dalších řidičů, asi chápeš, že obyvatelé Příbora jsou rádi, že se těch řidičů v centru zbavili obchvatem ... :ok: :ok: holt peáže jsou v tomto směru dvojsečná zbraň ...
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
Mikulik

Příspěvek od Mikulik »

To bych take mohl řvát, že chci, aby na Pražském okruhu neplatila dálniční známka, protože jezdím jen kousek od Letiště na Zličín a jinak bych to přeci musel brat po Slánské a Karlovarské. To je fakt hovadina. Otázka je spíš cena známek v porovnání se Švýcarskem. 40 Franků kolem 1000 Kč a co to pro toho Švýcara je za pakatel v ohledu jejich příjmům.
Mike

Příspěvek od Mike »

a hlavně, těch 40SFr to stojí minimálně 25 let
to se u nás jezdilo zdarma nebo za 400,-
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
zesp

Příspěvek od zesp »

Bumbik: Naprosto přesně, výstižně a na praktickém případu vysvětleno... Je to i můj případ: mám služební oktávku s využitím i pro soukromé účely, pochopitelně se známkou. Tou odkroutím většinu cest. Ale nemám tam hagusy pro upevnění rakve, takže pro cesty na delší pobyt s dětmi někdy využívám vlastní cca 4 roky starou fabii kombi, kterou jsme primárně pořídili proto, aby mohla manželka s dětmi např. k lékaři, na vyřizování, k rodičům a nebyla závislá na mě, až přijedu z práce služebákem. Známku tam samozřejmě nemám. Takže když jsme jí výjimečně jeli nedávno na dovču na Šumavu, byl jsem rád, že jsem mohl objet Tábor po dálnici. Jel jsem z Přerova po II/150 a I/19 pře PV, ZR, HB, akorát PE jsem objel kvůli uzavírkám po překvapivě kvalitní a rychlé trase z Humpolce přes Želiv a Pacov. Ten úsek z PV po HB fakt vyhlídková a pomalá trasa. Pokud bude bez poplatku i D1 kolem Brna, hned se nabízí trasa přes VY po II/430, Holubice - Kývalka po D1 a pak I/23 do Jižních Čech, což by byla varianta mnohem záživnější a navíc bez nutnosti projíždět Brnem a zhoršovat tam již tak špatnou situaci.... A takto jistě uvažuje spousta dalších motoristů... Ale jak jsem již uvedl výše, být z oblasti Prahy, či Brna, nákup známky se rozhodně vyplatí, dálnice odtud vedou (skoro) na všechny směry...
Milulik, Mike: Přesně tak, pro toho Švajca je to pakatel, nemusí o tom vůbec přemýšlet....
kik

Příspěvek od kik »

Vazeni, a co takhle zvysit zamestnanost po italskem, francouzskem a chorvatskem vzoru zrusenim znamek a vybudovanim mytnych bran? Ale nemluvte o tom moc nahlas, Bures, Sobotka a spol. by se toho mohli chytit stejne jako EET... A spratelene firmy by hned mely o praci postarano. Uz ted si to dokazu predstavit tu sitaci u Brna: jedna mytna brana na D1 u Kyvalky, druha na R52 u Rajhradu, treti na D2 za NC Olympie a posledni na D1 u Holubic... A hned ma cca 100 lidi praci...
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Mám známého, co si pořídil dálniční známku jen kvůli obchvatu Otrokovic, aby nemusel každý den jezdit přes město. Úspora denně 10 a více minut. Každého věc, za co utrácí svoje peníze.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
bumbik

Příspěvek od bumbik »

Mikulik možná se dočkáš - viz. reportáž v Událostech dnes - je to v mém dříve postnutém odkazu tuším nacpáno, že Petr Dolínek náměstek primátorky Prahy pro dopravu chce jednat s Ťokem o vynětí Pražského okruhu ze zpolatnění, takže se možná dočkáš ;-)
zesp

Příspěvek od zesp »

Lenny: Ano, přesně tak, každého věc, jak kdo utratí peníze... Já bych je raději použil na něco jiného, než na známku za 2 km obchvatu. Ale zase tam jezdí pravidelně každý den, a hned 2x. Takže zase je to o té ekonomice a časové úspoře, to si každý musí spočítat, zda se mu to vyplatí, či nikolivěk... Ale vsadím se, že x dalších jeho kolegů to neudělá a každý den 2x centrum Otrokovic ucpává... Jo, a na ten obchvat Otrokovic jsme vlastně zapoměli, když jsme na předchozí stránce vyjímali ty úseky kolem různých měst ze zpoplatnění... A ten by přitom taky šel...
monin

Příspěvek od monin »

Mike: tak ve švajcu neměli nikdy tu výhodu a tu přednost, kterou jsme tu do roku 1989 měli my - těch 40let vlády jedné strany a toho, že vše, patřilo všem a vše bylo zadarmo - ostatně tak, jako to chce i nyní bumbik &spol., kterého už teď plně chápu - je to rozhodně lidská tragédie, nemít na služební oktávce hagusy na upevnění rakve (ostatně co to taky může být za firmu, že něco takového nemá?) a muset tak použít na cestu na Šumavu svoji soukromou fábii, na které není ke všemu ještě ani dálniční známka.
Na druhou stranu, když tam v tom švajcu, zrovna dnes večer někdo sedí v hospodě, a nadává u piva na poměry, jaké tam u nich jsou, třeba v St. Margrethen, nebo v Au, tak tam ten člověk za to nadávání, a za ty 4 piva, které tam vypije, nenechá jako u nás v Pacově, či na Želivu (kudy bumbik projíždí na Šumavu) v přepočtu 3,60 CHF, ale minimálně alespoň 18 CHF. Takže asi tak nějak. :)
Naposledy upravil(a) monin dne 16.6.2015 21:48:44, celkem upraveno 1 x.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Kdyby byl zeps k čemu, tak DZ strhne ze služebního auta, dojde na poštu se slovy, že měnil čelní sklo dostane novou, tu nalepí na svoje vozidlo, se kterým pak odjede na rodinný výlet. Po návratu domů opět absolvuje cestu na poštu a zpátky nalepí DZ do svého služebního auta. Sranda :mrgreen:
Geo

Příspěvek od Geo »

No tak Asfinag na to hodil bobek, a rekl ze zpoplatnene budou vsechny dalnice. A to treba ta absurdni situace u Kufsteinu jim dela vetsi paseku, nez nejakych par kilometru u Mlade Boleslavi. Nebo treba takova A23. Ten duvod byl zcela zrejmy. Vyjiimka plodi dalsi vyjiimku. A nez se porad hadat, tak je lepsi to udelat poradne.

Dodatek: se Svajcem nesrovnavejte, nebo vas z celkove castky na provoz auta klepne.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

monin: nenechá jako u nás v Pacově, či na Želivu (kudy bumbik projíždí na Šumavu)

můžeš mi to vysvětlit? já o žádné šumavě nepsal ani slovo, nikam neprojíždím a laskavě pořád nesrovnávat se švýcarskem, dokud nebudeme mít minimální mzdu cca 60 000 Kč, pak se můžem bavit klidně o režimu bez jakýchkoliv výjimek ;-) nemám rád to věčné srovnávání se západem ohledně cen, je totiž třeba se podívat i na platy a tam je propastný rozdíl!!!

a mimochodem další věc: já nechci vše zadarmo atd. jak jsi psal, to vůbec ne, ale jsem zastáncem bezplatných dálnic vede k tomu, že jsou využívány více, než jako zpoplatněné, totéž bych si přál pro kamiony, aspoň by neobjížděly přes okresky a naopak bych výrazně zpoplatnil pro kamiony okresky! podle mě to máme nastaveno přesně obráceně, než by to mělo být z hlediska motivace využít dálnice ... proto i ty výjimky
monin

Příspěvek od monin »

bumbik: samozřejmě, že se ti omlouvám, jedná se o tvého kolegu druhého výjimkáře zespa. Kam vedly všechny ty výjimky za komančů, kdy jeden měl nárok na dobrou zdravotní péčí a druhý ne, jeden mohl cestovat kam chtěl a druhý nemohl ani na Kokořín, je u nás patrno dodnes. Proto jsem na to tak alergický. Jak psal mapman, nebo geo. Je to cesta do pekel a výjimka plodí další výjimku. Jeden bude nově chtít výjimku na to, aby mohl vyjet autem na Sněžku, protože nesnáší výšky a na lanovce se mu dělá zle, druhý bude chtít výjimku na to, aby mohl stát na invalidech, protože ho bolí koleno a do squash centra by to měl z normálního parkoviště daleko, atd. atd. Tak to zrušme vše, nebude třeba žádná výjimka a bude klid. A zespa se pak nebude stresovat z toho, že nemůže jet služebním embéčkem na Šumavu na kterém má sice dálniční známku, ale nemůže na ní přidělat rakev.
A co se týče těch kamiónu - minulý týden jsem byl u nás doma - Slatiňany - nevěřícně jsme koukal na to, kolik kamiónu, během malé chvíle, co jsem se zakecal na ulici s kamarádkou, projelo od I/37 po "obyčejné" 358 ve směru na Orel a Chrast. Jaké množství a jakou rychlostí. Z Prahy jsem na nějaký provoz zvyklý, ale zde jsem na to fakt nevěřícně koukal. Ale pokud budeme neustále jak ovce házet do nákupních košíku brambory ze Španělska a cibuli z Holandska a budeme bezmyšlenkovitě provádět podobné a další konzumní hovadiny a tu samou cibuli a brambory, bude sedlák někde u Labe zaorávat do země, tak to s těmi kamióny lepší nikdy ani nebude. Ostatně nedokážu si představit, že by si někdo v tom švajcu, koupil české chipsy, český džus, nebo české mlíko. Samozřejmě kromě např. piva, či Becherovky.
Naposledy upravil(a) monin dne 17.6.2015 7:26:34, celkem upraveno 1 x.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

monin ano výjimka plodí výjimku, proto principielně jsem pro zrušení zpoplatnění dálnic a naopak bych spíš uvítal zpoplatnění těch objízdných tras - určitě mi to přijde rozumnější než ty výjimky, v tom s tebou naprosto souhlasím, takže ať to nevypadá, že se zastávám výjimek - omyl - jsem pro systémové řešení, ale to bohužel není na pořadu dne :-)
Myslíš, že když budem kupovat pouze české potraviny, tak bude kamionů méně? možná trošku, jsme průmyslovou zemí -tzn. spousta nákladu jsou průmyslové výrobky, materiál a zboží všeho druhu a vlastně i ty české potraviny ... proto jsem pro nezpoplatnění dálnic a zpoplatnění okresek, pak budou kamiony i osobáky motivováni jet po dálnici a neobjíždět - podle mě by to bylo velmi efektivní i přes snížení příjmů do SFDI by ten přínos tu ztrátu určitě vyvážil ... ale srovnávací studii jsem neviděl, tak se mohu pochopitelně mýlit

PS: Zajímá mě, jak se změní situace na objízdných trasách po dostavbě obchvatu FM a zpoplatnění R48 z Rychaltic do FM, jak se změní provoz v Chlebovicích, Zelinkovicích a Lysůvkách včetně FM a po zpoplatnění úseku Rychaltice - Rybí (pokud se to fakt podaří rozjet a postavit)
Standa

Příspěvek od Standa »

Mimochodem, v Pacově mají výborné řeznictví ! Podle mě je v pořádku, že jsou dálnice zpoplatněny (je to prostě nadstandard), a mnohem víc mi vadí, že na rozdíl od toho Švýcarska nemáme dálniční síť ani blízko nějaké základní podobě. Dokud se v tomto nepohneme, tak bude pořád spoustu lidí chtít jezdit bez známky nebo s nějakou miniznámkou jen na ten "jejich" kousek dálnice. Vyřazení peáží s jedničkami mi přijde logické, další výjimky už by byly asi na škodu systému. Kamiony na dálnicích zpoplatňovat musíme, jinak by se to tu ucpávalo tranzitem (všude v okolí se platí), klidně bych dokonce zavedl vyšší mýto v příhraničních úsecích. Objíždění dálnic se musí řešit místními zákazy vjezdu nad 12 t mimo dopravní obsluhu (a mimořádné odklony) a tvrdým pokutováním přestupníků.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

Standa: no právě - nadstandard - jenže v některých úsecích ten nadstandard je spíš obří oraniště ... a co se týče těch zákazů nad 12 t mimo dopravní obsluhu - souhlas, jenže při dnešní praxi to je těžké prosadit a ikdyž se to podaří, tak naši pomáhači a chrániči toto zcela či minimálně hlídají a to se zřejmě jen tak nezmění ... jinak naprostý souhlas, jsem zvědav na tu novelu ohledně umisťování značek zákazů nad 12 t, doufám, že to pamatuje i na důsledné kontroly policie!
Mike

Příspěvek od Mike »

Geo píše: Dodatek: se Svajcem nesrovnavejte, nebo vas z celkove castky na provoz auta klepne.
dneska asi jo
v tom 90, když jsem tam poprvé mohl, jsme tam byli wartburgem a benzin měli levnější než naftu
dneska jsem si pohoršil, už to není - slovy Autobildu - Mercedes den Ostsektor, ale obyčejné, naftové BMW ;)

ad ty kamiony
sedlák v polabí nezaorává
pakliže jede na svym - a tady u Přerova jo - tak to prodá v místě anebo v kamionech ven
a sem se doveze ta pravá "západní kvalita"
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
monin

Příspěvek od monin »

Nevím kde se tam sice vzalo alespoň trochu té soudnosti, ale zapla´t pán bůh za ty dary. Tedy až na ten závěr a ty výjimky. Tam tu soudnost samozřejmě nevidím.
http://www.novinky.cz/domaci/373651-pos ... namky.html
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Horší je výsledek ankety u článku, skoro dvě třetiny hlasujících krajské známky chtějí :(
bumbik

Příspěvek od bumbik »

mapmane a ty se divíš? odhlédni od té technické a řekněme nekoncepční části, nahlídni na to okem prostého občana, příklad Karlovarský kraj nebo třeba uvedu příklad mé přítelkyně, ta jezdí 2x týdně z Nového Jičína do Frýdku-Místku, takže být R48 Rybí - Rychaltice, a zpoplatněný úsek Rybí - FM, tak zkrátka potřebuje dálniční známku nebo zvolit cestu II/648 v jejím případě by to byla roční známka za 1500 kč, krajská známka by ji vyšla na 1/5 ceny, takže by výrazně ušetřila, tak mi řekni, proč by měla být proti ? přece každý člověk je rád, když při dnešním trendu, kdy se pořád vše zdražuje, když přijde nějaké zlevnění v jejím případě docela citelné, podle mě se není čemu divit, takže já názor lidí zcela chápu, osobně jsem taky nepřítel krajských známek ...
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Jako jestli někoho ruinuje 125 kč/měsíc, tak mi ho je fakt líto. To si chudák ani nekoupí nic na sebe a nějaká hospoda taky asi nepřijde v úvahu.
Francouzské mýto na vás.
R48 -> D48 se podařilo!
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Mě nejvíce vadí, že známka neplatí 12 měsíců od data zakoupení podobně jako u klouzavých kuponů. Pokud si ji koupím v červenci, platí mi jen 7 měsíců.
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

To by spíš bylo k zamyšlení, jestli toto neošetřit, aby roční známka byla roční stejně v lednu jako třeba v červnu. I když to se podle mě týká jen těch, kteří v průběhu roku mění vozidlo a to je jen nárazová věc, další roky už si ji zase kupuješ na začátku roku.
Jinak nevidím důvod proč kupovat pravidelně roční známku jindy než na začátku roku.
R48 -> D48 se podařilo!
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“