elektronické dálniční známky
Re: Dálniční známky
Martin z Ostravy: kdo mluví o ruinování 125 Kč/měsíc? přečti si znovu, co jsem psal, každý normální člověk je rád, že mu někdo něco slevní na 1/5 ceny ty snad nejsi rád, když přijdeš do obchodu a někdo ti nabídne 80% slevu ? řekneš snad, nechci slevu, dejte mi to za plnou cenu ? to není o ruinování, ale o tom, že když už ti někdo nabídne velkou slevu, tak hloupý kdo dává, hloupější kdo nebere
a v našem absurdistáně je to o to milejší, že je to od státu ... jak říkám, taky jsem nepřítel krajských známek, ale chápu lidi
a Lenny - souhlas to je na pytel s tím nákupem v průběhu roku, např. když si koupím jiné auto v červenci a koupím si roční známku, zdaleka neplatí rok ... to by vážně stálo za to ošetřit 
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
Ještě jeden důvod může být. Např. platnost známky mi skončí v lednu, následující 2 měsíce nepojedu po žádné D a R a koupím si ji až v březnu. Rozhodně neběžím si koupit dálniční známku, než mi skončí její platnost. Prostě si ji koupím až ji budu potřebovat pro cestu.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Já jen poukazuji na to, že se bavíme o srandovních částkách, kdyby to byly jednotky tisíc, tak prosím ale provoz auta tě stojí několikanásobně více, než nějaká známka.bumbik píše:Martin z Ostravy: kdo mluví o ruinování 125 Kč/měsíc? přečti si znovu, co jsem psal, každý normální člověk je rád, že mu někdo něco slevní na 1/5 ceny ty snad nejsi rád, když přijdeš do obchodu a někdo ti nabídne 80% slevu ? řekneš snad, nechci slevu, dejte mi to za plnou cenu ? to není o ruinování, ale o tom, že když už ti někdo nabídne velkou slevu, tak hloupý kdo dává, hloupější kdo neberea v našem absurdistáně je to o to milejší, že je to od státu ... jak říkám, taky jsem nepřítel krajských známek, ale chápu lidi
a Lenny - souhlas to je na pytel s tím nákupem v průběhu roku, např. když si koupím jiné auto v červenci a koupím si roční známku, zdaleka neplatí rok ... to by vážně stálo za to ošetřit
A nebuď tak vztahovačný, bylo to cíleno na ty (zdravím Karlovarský kraj), kteří pořád mají problém s tou směšnou cenou roční známky. Stejně jako někdo tvrdí, že jezdí jen v rámci kraje, že jinam nepotřebuje, můžu já tvrdit, že jezdím jen mezi dvěma sjezdy a proč mám jako platit za celý kraj - vždyť je to absurdní.
P.S.: Já jsem za slevu rád, ale nebudu ji chtít za každou cenu navíc u relativně levného zboží, což je tento případ.
A není to od státu sleva, ten si to vybere zase jinde. Je to zbytečnost, která zvýší administrativu.
R48 -> D48 se podařilo!
Martin z Ostravy: ... a protože hodně lidí dojíždí za prací, tak dává za dopravu balík a pokud má malý plat a šetří každou korunu, tak mu ušetřených 1 300 kč přijde dost a vhod a bude za to rád, což jsou ty hlasy v anketě, což zcela chápu a prosím nesrovnávej se Švýcarskem, je to totiž absurdní, až budeme mít minimální mzdu 85 000 Kč v přepočtu jako Švýcarsko, tak potom klidně ...
jinak souhlas, zbytečnost zvyšující administrativu!
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Kde jsem psal o Švýcarsku? Psal jsem o Francii když tak, tam mají výkonové zpoplatnění, po kterém tady taky někteří volají -a to je teprve ranec.
R48 -> D48 se podařilo!
omlouvám se, přehmát
myslel jsem Francii, no já po žádném výkonovém zpoplatnění nevolám 
Mám ještě jeden pohled, kdy by se mi krajská dálniční známka hodila. Máme dvě auta, ale známku máme jen jednu. Primárně jezdíme po dálnicích velkým autem se známkou, druhé (stará Škoda Octavia z roku 1997) slouží hlavně na popojíždění (školka, nákup atd). Nicméně párkrát do roka ho manželka používá i k cestě s dětmi k prarodičům (cca 30 km po R4) a kvůli tomu se mi opravdu roční známka za 1500 Kč platit nechce. Dnes to řešíme většinou přelepováním známky z druhého auta nebo objížděním po okreskách. Pokud by byla k dispozici krajská známka, tak bych ji koupil a stát by vybral o 300 Kč navíc.
Přelepováním známky?martin79 píše:... Dnes to řešíme většinou přelepováním známky z druhého auta nebo objížděním po okreskách. Pokud by byla k dispozici krajská známka, tak bych ji koupil a stát by vybral o 300 Kč navíc.
-
Hanes
- Kontaktovat uživatele:
Nerozumim tomu vubec...................
......................................je snad nekde jinde v EU nejaka jina nez celostatni znamka?
......................................je snad nekde jinde v EU nejaka jina nez celostatni znamka?
Na konci světa: I/60 a kousek od civilizace: A 94, jinak na cestě mezi nimi.
Asi je to pro vás překvapení, ale například mě je milejší, když má něco smysl a pak třeba i zaplatím víc a nevadí mi to, než abych hleděl jen na to, jak ušetřím. Zejména, když se jedná o společné (státní) peníze.bumbik píše:Martin z Ostravy: kdo mluví o ruinování 125 Kč/měsíc? přečti si znovu, co jsem psal, každý normální člověk je rád, že mu někdo něco slevní na 1/5 ceny ty snad nejsi rád, když přijdeš do obchodu a někdo ti nabídne 80% slevu ? řekneš snad, nechci slevu, dejte mi to za plnou cenu ?
Já tedy z oklamání státu žádnou radost nemám. Řekl bych, že tohle je právě jeden z velkých problémů naší republiky, že to hodně lid chápe tak jako vy - tedy že se se státem nejen neztotožňují, ale ještě koukají jak by svůj vlastní stát co nejvíc poškodili a dělá jim to radost .... což je mírně řečeno absurdní.bumbik píše:to není o ruinování, ale o tom, že když už ti někdo nabídne velkou slevu, tak hloupý kdo dává, hloupější kdo neberea v našem absurdistáně je to o to milejší, že je to od státu ...
Nemohly by se dálniční známky úplně zrušit?
Za rok 2013 se prodalo 5 000 000 dálničních známek za celkem 4 000 000 000 Kč (zaokrouhleně), to tedy vychází na 800 Kč na jednu známku. Nejvíce řidičů najede mezi 10 000 a 20 000 km/rok, budu tedy počítat 15 000 km/rok. Spotřebu uvažuji 6,5 l/100 km, celkem tedy za rok spotřebuje "průměrný" řidič 975 litrů paliva. Pokud bychom tedy zrušili dáliční známky a rozpočítali výnosy z jejich prodeje do cny paliva, znamenalo by to zdražení o 0,82 Kč/l. Bylo by vhodné, aby u nás bylo palivo levnější než v zahraničí, zrušil bych tedy povinnost přimíchávat biosložku, ta tvoří cca 1,80 Kč/l (naopak bych nerušil daňové zvýhodnění E85). Aby státu neklesly výnosy z DPH (případně jen trochu), zlevnil bych palivo o 0,80 Kč/l. Měli bychom tak levnější palivo než ostatní státy (řidiči z okolních států by k nám jezdili tankovat) a řidiči by jezdili více po dálnicích a méně po okolních obcích. Zároveň by v konečném součtu platili více ti, kdo jezdí více a využívají tak více silnic, i ti kdo mají méně ekologické vozy s vyšší spotřebou. Mohlo by se i snížit mýtné kamionům, a to pro kamion se spotřebou 35 l/100 km platící 4 Kč/km na 3,7 Kč/km, což by opět více motivovalo k využívání dálnic. Tuto motivaci bych dále umocnil zvýšením rychlostního limitu na dálnicích pro kamiony na 100 km/h, tím by se zároveň snížila nutnost předjíždět je.
Za rok 2013 se prodalo 5 000 000 dálničních známek za celkem 4 000 000 000 Kč (zaokrouhleně), to tedy vychází na 800 Kč na jednu známku. Nejvíce řidičů najede mezi 10 000 a 20 000 km/rok, budu tedy počítat 15 000 km/rok. Spotřebu uvažuji 6,5 l/100 km, celkem tedy za rok spotřebuje "průměrný" řidič 975 litrů paliva. Pokud bychom tedy zrušili dáliční známky a rozpočítali výnosy z jejich prodeje do cny paliva, znamenalo by to zdražení o 0,82 Kč/l. Bylo by vhodné, aby u nás bylo palivo levnější než v zahraničí, zrušil bych tedy povinnost přimíchávat biosložku, ta tvoří cca 1,80 Kč/l (naopak bych nerušil daňové zvýhodnění E85). Aby státu neklesly výnosy z DPH (případně jen trochu), zlevnil bych palivo o 0,80 Kč/l. Měli bychom tak levnější palivo než ostatní státy (řidiči z okolních států by k nám jezdili tankovat) a řidiči by jezdili více po dálnicích a méně po okolních obcích. Zároveň by v konečném součtu platili více ti, kdo jezdí více a využívají tak více silnic, i ti kdo mají méně ekologické vozy s vyšší spotřebou. Mohlo by se i snížit mýtné kamionům, a to pro kamion se spotřebou 35 l/100 km platící 4 Kč/km na 3,7 Kč/km, což by opět více motivovalo k využívání dálnic. Tuto motivaci bych dále umocnil zvýšením rychlostního limitu na dálnicích pro kamiony na 100 km/h, tím by se zároveň snížila nutnost předjíždět je.
Potřeba jsou okruhy, radiály, metro i železnice. Kdo tvrdí, že se na něco z toho můžeme vykašlat, je extremista.
Jsem jedině pro. Zrušit v celé EU zpoplatnění pro osobáky a nechat mýto. Vždyť to německé zpoplatňování je trapné (jen kvůli tomu, že u sousedů je a u nich ne), navíc kolik by se ušetřilo peněz! A zároveň existují kanály, jak je do dopravy dostat.
Dr.Fe1 - kdo říká, že tak uvažuju já? pouze uvádím příklady, jak uvažuje většina národa a nepochopil jsem "oklamání státu" můžete vysvětlit? to jako podle vás jsou slevy v obchodech klamání obchodu, když obchod nabízí slevy? opravdu nechápu, ale třeba vysvětlíte ... ale souhlasím s tím "když má něco smysl a pak třeba i zaplatím víc a nevadí mi to" přesně tak, právě proto jsem tak velký zastánce oprav dálnic ve velkém, aby ty dálnice se staly dálnicemi a né oraništěm, pak mají smysl a nevadí mi za ně platit, či připlatit a dokonce bych si tipl, že to je většinový názor populace - koneckonců nejčastější důvod, co slyším od kohokoliv bez dálniční známky je: "platit za tankodrom? to to raději objedu a ještě ušetřím" takže ano dálnice mají smysl, pokud jsou ovšem skutečně dálnicí v opravdové nadstandardní kvalitě, aby byla radost po nich jet, a je to znát i na nárustu počtu prodaných dálničních známek, protože obraz veřejnosti se postupně začíná měnit k lepšímu, s tím, jak postupuje rekonstrukce tankodromů, což si lze přečíst v jiných vláknech ... po rekonstrukcích asi téměř nikdo nebude hledat výhody, slevy, krajské známky a nevím, co ještě, prostě pokud bude dálniční síť kvalitní a dostatečně robustní, tak si své zákazníky najde i s dálniční známkou 
Naposledy upravil(a) bumbik dne 2.7.2015 8:20:41, celkem upraveno 1 x.
AUTOsro: Ono by stačilo zvednout podíl SFDI na spotřební daní z paliv a neprožírat tolik ve státním rozpočtu, ani by se nemusel zdražovat benzín
. Přimíchávání řepky je jenom forma subvence zemědělcům a zpracovatelům, raději bych to snad ani víc nerozebíral
!
Já jsem reagoval na tuhle větu z Vašeho minulého příspěvku:bumbik píše:Dr.Fe1 - kdo říká, že tak uvažuju já? pouze uvádím příklady, jak uvažuje většina národa a nepochopil jsem "oklamání státu" můžete vysvětlit? to jako podle vás jsou slevy v obchodech klamání obchodu, když obchod nabízí slevy? opravdu nechápu, ale třeba vysvětlíte ...
Tedy, že to vypadá jako projevená radost nad tím, že něják ožulím stát. Tedy, že např. nezaplatím za tu známku nebo nepřiznám daně atd. Jsem rád, že vy takhle neuvažujete.bumbik píše:to není o ruinování, ale o tom, že když už ti někdo nabídne velkou slevu, tak hloupý kdo dává, hloupější kdo neberea v našem absurdistáně je to o to milejší, že je to od státu ...
Sleva v obchodu je něco jiného, tam je jasné, že každý rád zaplatí míň, ale mít radost z toho, že něják oberu stát je vlastně radost, z toho že ukrojím ze společných peněz, které mohou jít na něco užitečného - třeba právě na tu výstavbu dálnic.
Spousta lidí bere stát jako něco cizorodého a jako něco co je co nejvíc ojebat, ale neuvědomují si, že si tím vlastně řežou větev na které sedí. Vždyť ten stát je náš a čím lépe bude fungovat, tím lépe se nám bude žít.
Jinak já samozřejmě taky radši zaplatím méně i státu, to zas nejsem takový "šílenec", ale pokud má něco smysl, tak nechci slevu za každou cenu. Když budou peníze ze známky rozumně investované a k něčemu to bude, nemám problém za ní zaplatit.
Dr.Fe1: já s Vámi víceméně souhlasím - jen bych upřesnil: "že nějak oberu stát je vlastně radost" omyl: to stát obírá na daních nás - jistě, je třeba peníze na veřejné služby a já na ně rád přispěji, ale říkat "ukrojím ze společných peněz" myslím, že naopak stát ukrojí z mých peněz a stávají se z toho společné peníze, až po nákupu známky, do té doby jsou to peníze mé, né žádné společné, takže ty formulace jsou poněkud nepřesné, nicméně fakt souhlas no ... já považuju dnes již nákup známky za rozumně investované peníze za rychlou relativně pohodlnou dopravu, když si však vzpomenu na naše první 3 nebo 4 jízdy do Brna v letech 2008 - 2010, tak musím říci, že tenkrát jsme opravdu slušně nadávali na dálniční známky, za takový schodovitý hnus alá D1 platit nám přišlo do nebe volající, to nám málem kolo na autě upadlo, dnes je situace diametrálně odlišná, za což jsem velmi velmi rád (a z okolí vím, že stejně tak lidé nadávali na D2 při cestě na dovolenou, dnes už je to opět jiné kafe, takže až se opraví poslední tankodromy, tak ať stát klidně známky zdraží, já s tím problém nemám, za kvalitní dálnice zaplatím klidně víc!
Co Ti brání, můžeš si pak koupit i 4 známky a všechny si je vylepit na sklo či do alba, když chceš dobrovolně platit více.bumbik píše: dnes už je to opět jiné kafe, takže až se opraví poslední tankodromy, tak ať stát klidně známky zdraží, já s tím problém nemám, za kvalitní dálnice zaplatím klidně víc!
Dokud budou daně krádež a výpalné, nelze se divit lidem, že se brání před násilím konaným na nich.
Lenny: tak jsem to samozřejmě nemyslel, jen, že za kvalitu si vždy rád připlatím, ať jde o cokoliv ... je fakt, že českým folklórem je snaha vyhýbat se daním, co to jde ... ale to je na jiné fórum ... nicméně mám dotaz: když prezident shodí novelu zákona s novým pojetím dálniční sítě, to pak budou elektronické viněty, nebo vláda má nějaké jiné legislativní řešení? ta novela to přece měla řešit ..
Bumbíku, snaha vyhýbat se daním je folklórem všude na světě, snad kromě daňových rájů (a i ty zpravidla mají dvojí metr, v místě podnikající mívají poněkud jiné sazby). To jen my si tu děláme iluze, že jsme v tom kdovíjak "dobří"
. A úplně to samé platí o korupci - jsme jen banda motáků, všechno se vykecá
...
nebylo by lepsi poplatky na dalnichci zrusti? uz ted obce podle dalnic spekuluji nad tim, jak zpoplatnit jejich silnice, protoze jim tudy projizdi kamiony ... pritom vedle je dalnice, ktera je na toto stavena, akorat jsou zni auta, pomoci poplatku, vykazovana ...
JiVi píše:nebylo by lepsi poplatky na dalnichci zrusti? uz ted obce podle dalnic spekuluji nad tim, jak zpoplatnit jejich silnice, protoze jim tudy projizdi kamiony ... pritom vedle je dalnice, ktera je na toto stavena, akorat jsou zni auta, pomoci poplatku, vykazovana ...
viz. výše za nadstandard se platí ... řešení je značka zákaz vjezdu vozidel s hmotností nad 12 tun, a PČR v akci na hlídání (jedním z prvních míst, které se takto nabízí, jsou Klimkovice
-
vit.spinka
No, jestli on to ale není nandstandard víc pro tu obec, než pro ty řidiče.
A s těmi omezeními na 12t to není tak jednoduché - když je silnice objízdnou trasou pro případ uzavírky dálnice, tak tam prostě dát nejde. Nejvýše třeba omezení rychlosti pro NA nad 12t. (II/101 Úvaly - Říčany: Škvorec)
A tak jen můžu děkovat mizerné údržbě mostů, že se u nás tak dobře rozpadají a ta omezení se tam dostanou díky nim.(II/101 Brandýs - Úvaly: Jirny).
Celé je to na hlavu - postavím dálnici, abych ulevil lidem bydlícím ú stávající silnice, a pak dopravu z té dálnic vyháním mýtem.
A s těmi omezeními na 12t to není tak jednoduché - když je silnice objízdnou trasou pro případ uzavírky dálnice, tak tam prostě dát nejde. Nejvýše třeba omezení rychlosti pro NA nad 12t. (II/101 Úvaly - Říčany: Škvorec)
A tak jen můžu děkovat mizerné údržbě mostů, že se u nás tak dobře rozpadají a ta omezení se tam dostanou díky nim.(II/101 Brandýs - Úvaly: Jirny).
Celé je to na hlavu - postavím dálnici, abych ulevil lidem bydlícím ú stávající silnice, a pak dopravu z té dálnic vyháním mýtem.
no proč by omezení nad 12tun nešla dát stačí dodatková tabulka "mimo dopravní obsluhy" krom toho v případě uzavírky dálnice, či dálničního tunelu jistě existuje instrument, jak dočasně protáhnout dálniční dopravu skrz tu obec na nezbytně nutnou dobu do otevření dálnice nebo se mýlím?
Vůbec nechápu tu snahu dávat zákaz vjezdu vozidel nad x tun.
pak zřejmě nemáš novostavbu či hodně starý dům u frekventované cesty v obci, jinak bys to určitě chápalLenny píše:Vůbec nechápu tu snahu dávat zákaz vjezdu vozidel nad x tun.