Cyklisté, cyklostezky a související

Off-topic pokec
Odpovědět
kik

Re: Cyklisté, cyklostezky a související

Příspěvek od kik »

Dr. Fe1: Mě to taky nepřipadá zrovna moudré ale bohužel podle mých zkušeností mi připadá, že o bezohledných motoristech se píše více než o bezohledných cyklistech. Ale to taky bude asi tím, že o mnoha nehodách či úrazech zaviněných bezohlednými cyklisty se nepíše nejspíše proto, že se staly někde bokem (např. v lese apod.).
Z osobní zkušenosti na silnici - pokud předjíždím cyklistu, dělám to hodně velkým obloukem, protože převážná většina z nich je schopná z ničeho nic zahnout (a to nemluvím jen o starých lidech)...
Když bych trošku vyhodnotil zkušenosti z cyklisty z hradeckých lesů, tak cca 2 z 10-ti mají (a používají) zvonek, další 2-3 jsou schopni zavolat či jinak dát najevo, že se k vám zezada blíží a zbytek buď za vámi prudce zabrzdí (a vy nevíte v tu chvíli kam uskočit) nebo v horším případě to prostě vezme těsně kolem vás. Protože on prostě jede a vy si máte dát pozor.... Takže za hodinu procházky po lese vás bolí za krkem od neustáleho ohlížení kde se kdo vyřítí.
A to nemluvím o místech kde je jasně cyklistům vjezd zakázán ale přesto se tam objeví a neberou na nikoho ohled. Bohužel právě tito jedinci jsou příčinou toho, že spousta lidí nemá cyklisty v oblibě. A to nemluvím o tom, že někteří politici vážně navrhují, aby policie nekontrolovala cyklisty na alkohol...
ML90

Příspěvek od ML90 »

Tak jestli to nebude tím, že bezohledný motorista je řádově nebezpečnější než bezohledný cyklista. Na kole asi těžko člověk zabije několik lidí najednou, zatímco autem to není až takový problém.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

kik píše:... převážná většina z nich je schopná z ničeho nic zahnout...
Samozřejmě, protože silnice vypadají jak vypadají. Autem 5 cm díra znamená pouze tupé bouchnutí, pro cyklistu zhusta bouchlou gumu, občas i ráfek na vyhození, u méně zkušených klidně pád. Proto by si měli řidiči zachovávat boční odstup, což ale bohužel dělá tak maximálně polovina, spíš ještě míň :(
...a používají zvonek...
Nedovolil bych si arogantně vyžadovat uvolnění cesty zvoněním, nebo hulákáním. V klidu dojedu a počkám, kam se vejdu, případně v klidu oslovím. Vyplašení chodci se totiž dokáží chovat nepředvídatelněji, než hejno bažantů, či kličkující zajíc (z toho také zřejmě vychází zdánlivě nebezpečné minutí, bez předchozího upozornění; je to paradoxně mnohem bezpečnější pro všechny, když chodec nemá příležitost udělat nějakou ptákovinu).
Ale já toho po lese najezdím dost málo (oproti silnicím), takže nemůžu úplně soudit. Ale rodinka roztažená po celé lesní cestě (cca 5m) s provozem kol také není zrovna vzor ohleduplnosti...
Mikulik

Příspěvek od Mikulik »

Typický příklad je cyklostezka kolem Hostivařské nádrže v neděli odpoledne. Chodců mraky, takže když jedu na kole, tak jedu trošku rychleji než rychlost chůze,víc se prostě nedá. Zazvoním, oslovím a stejně neuhnou a čumí, co to po nich chci. No a pak tam jezdí v tento čas I takoví pitomci, co jedou třicícítkou na kole, div že někoho nesmetou....slušnost chodců I cyklistů je občas ta tam.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Ono taky dost záleží na tom, kdo to kolo používá k rekreaci, kdo ke sportu a kdo jako dopravu.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Lenny píše:Cyklista jedoucí neosvětlený po D1 v omezení na km 210. Následky tragické. http://brno.idnes.cz/nehody-brno-dalnic ... zpravy_kol
V kruhu místo dopadu, nepochopil jsem, jak mohl jet v levém pruhu. Opravdu podivná nehoda.
Přílohy
D1.jpg
D1.jpg (245.68 KiB) Zobrazeno 7713 x
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

Jak to souvisí s tématem cyklisté, cyklostezky a související? Nebo se snad do tématu "Jak jezdíme" dává kdejaká smažka a sebevrah v autě?
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Kubajsu píše:Jak to souvisí s tématem cyklisté, cyklostezky a související? Nebo se snad do tématu "Jak jezdíme" dává kdejaká smažka a sebevrah v autě?
Taky bych se chtěl zeptat pana Lennyho proč z tohoto tématu sveřepě dělá černou kroniku odkazující na různé podivně se chovající cyklisty ?

Podle mě sem tedy spíš patří odkazy na budované cyklostezky a podobné věci, než neustálá snaha ukazovat, že mezi cyklisty jsou bezohlední lidé a blázni. Tací lidé jsoue ostatně v každé skupině účastníků silničního provozu obsaženi zhruba stejným procentem. Působí to dojmem, že si pan Lenny udělal z tohoto tématu výlevku pro osobní antipatie k cyklistům jako skupině lidí.
Standa

Příspěvek od Standa »

Kubajsu: Tak pár lidí včetně mne skutečně dává do sekce "Jak jezdíme" odkazy na všechny nehody, které nás nějak zaujmou, zejména mimořádně patologickým či arogantním chováním viníka. Třeba tenhle poslední případ cyklisty na dálnici si IMHO určitě zmínku zaslouží, to se sice naštěstí opravdu až tak často nestává, ale je dobré vědět, že i s takovou možností se musí při jízdě po dálnici počítat :shock: ... Čili já Lennymu i za tyto příspěvky naopak děkuji ;) !
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Standa píše:Kubajsu: Tak pár lidí včetně mne skutečně dává do sekce "Jak jezdíme" odkazy na všechny nehody, které nás nějak zaujmou, zejména mimořádně patologickým či arogantním chováním viníka. Třeba tenhle poslední případ cyklisty na dálnici si IMHO určitě zmínku zaslouží, to se sice naštěstí opravdu až tak často nestává, ale je dobré vědět, že i s takovou možností se musí při jízdě po dálnici počítat :shock: ... Čili já Lennymu i za tyto příspěvky naopak děkuji ;) !
Možná by bylo na místě, kdybyste si zřídili téma "černá kronika" a se svojí zálibou neplevelili serioznější témata diskuze, týkající se výstavby dopravních cest.
Standa

Příspěvek od Standa »

Dr.Fe1: Téma není "Cykloinfrastruktura", ale "Cyklisté, cyklostezky a související", do kterého, bohužel, občas zapadne i něco z té "černé kroniky" (navíc jsme tady z pohledu tohoto fóra v poněkud okrajové části, v "Odpočívce", takže bychom se skutečně nemuseli obviňovat z nějakého zaplevelování). Připadá mi poněkud krátkozraké nad podobnými případy zavírat oči a tvářit se, že neexistují, místo nějaké analýzy (a věřte, že tyhle stránky čte i dost lidí, kteří v oboru bezpečnosti silničního provozu pracují nebo se o něj víc zajímají).
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

Chápal bych běžné bouračky, kterým by se s určitou mírou snahy dalo zabránit - tam může být určité poučení pro ostatní. Ale to zřejmě nebude případ šlapohybu v levém pruhu dálnice...
MPMP

Příspěvek od MPMP »

A kdo říká, že jel v levém pruhu? Já se tam dočetl, že jel po dálnici a po srážce skončil v rychlém pruhu. Ale, že by tam jel celou dobu, to tam tedy opravdu nevidím.
Standa

Příspěvek od Standa »

MPMP: Pokud nepřeletěl svodidla a celý další pruh, tak musel jet v levém (tedy v pruhu vedeném vlevo od středového pásu) - skončil v protisměru. To znamená, že někde před rozdělením musel přejíždět z pravého kraje přes pravý pruh doleva...

Ale aby to nebyla jen černá kronika, přidám něco veselejšího k tématu. Je to sice trochu starší, ale pořád dost dobré :) : https://vimeo.com/40386144.
monin

Příspěvek od monin »

:D no ty krávo..je to sice hodně morbidní, vzhledem k té strašné době, ale je to hodně trefné a přesně výstižné a možná to není až tak daleko od reality.. :)
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
vaclav

Příspěvek od vaclav »

Dr.Fe1 píše: tak o co vám jde, že sem lifrujete pořád takovéto články ?
vy jste porad nepochopil trollovani od nicku lenny? uz jednou jsem vas na to upozornoval.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Troll_(internet)
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

vaclav píše:
Dr.Fe1 píše: tak o co vám jde, že sem lifrujete pořád takovéto články ?
vy jste porad nepochopil trollovani od nicku lenny? uz jednou jsem vas na to upozornoval.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Troll_(internet)
Pochopil, samozřejmě. Je zjevné, že si chce kopnout do cyklistů a když je na to tázán, tak dělá mrtvého brouka a neodpovídá. Mohl by alespoň přiznat barvu a pojmenovat si tuto sekci jako "Kopňeme si do cyklistů" nebo "Vylejme si žluč nad třídními nepřáteli" a ne to hnát do tématu, které se tváří jakože celkem seriozně.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Do cyklistů ani do řidičů nekopu, ale do blbce, který je svému okolí nebezpečný si kopnu rád a je mi jedno, jestli jde pěšky, jede na kole nebo řídí auto. Kde se můžu připojit?
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

MPMP píše:Do cyklistů ani do řidičů nekopu, ale do blbce, který je svému okolí nebezpečný si kopnu rád a je mi jedno, jestli jde pěšky, jede na kole nebo řídí auto. Kde se můžu připojit?
Domluvte se s panem Lennym, Standou a dalšími co o to mají zájem a nějáké téma si založte. To snad není problém.

Já třeba zas nemám zájem o tyhle "třídní boje" a brojení řidičů versus cyklisti ani o pohoršování se nad tím, že je někdo šílenec. Je podle mě lepší, když si takovou sekci oddělíte od ostatních serioznějších témat.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Dr.Fe1 píše:
MPMP píše:Do cyklistů ani do řidičů nekopu, ale do blbce, který je svému okolí nebezpečný si kopnu rád a je mi jedno, jestli jde pěšky, jede na kole nebo řídí auto. Kde se můžu připojit?
Domluvte se s panem Lennym, Standou a dalšími co o to mají zájem a nějáké téma si založte. To snad není problém.

Já třeba zas nemám zájem o tyhle "třídní boje" a brojení řidičů versus cyklisti ani o pohoršování se nad tím, že je někdo šílenec. Je podle mě lepší, když si takovou sekci oddělíte od ostatních serioznějších témat.
Např. od prosazování "té jediné pravdy"? (sorry, ale já musel :oops: )
Standa

Příspěvek od Standa »

Doktore, jak už jsem Vám jednou psal, toto téma je v sekci odpočívka, podívejte se laskavě na první příspěvek, proč a jak před lety vzniklo, a už se nám ho, prosím, nesnažte zaplevelovat seriózními příspěvky ;) !
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

MPMP: Nerozumím co na tom nechápete ? Pokud máte potřebu vylévat si svojí nenávist např. k cyklistům, je lepší, když si k tomu zřídíte nějáké téma mimo vlákna, která řeší seriozní věci. Například stavbu cyklostezek a nebo cyklistiku obecně. To je celé.

Standa: Tak si ho alespoň přejmenujte, jako "nadávání cyklistům - našim nepřátelům" a netvařte se, jakože je to téma seriozní.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Dr.Fe1 píše:MPMP: Nerozumím co na tom nechápete ? Pokud máte potřebu vylévat si svojí nenávist např. k cyklistům, je lepší, když si k tomu zřídíte nějáké téma mimo vlákna, která řeší seriozní věci. Například stavbu cyklostezek a nebo cyklistiku obecně. To je celé.
Tak teď jste se "odkopal". Já jsem snad někde řekl, že mám potřebu vylévat si zlost k cyklistům? Naopak, já jsem veřejně deklaroval, že mi cyklisté vůbec nevadí, ale vadí mi jakýkoli "blbec" a "ignorant" nebezpečný svému okolí. Pokud jste přesvědčený, že tato definice pasuje na cyklisty, je to Váš názor a Vaše přesvědčení. Já to neřekl, nenapsal a ani si to nemyslím. To je vše. ;)
Standa

Příspěvek od Standa »

Tak třeba v sekci Praha je tohle téma, kde se řeší spíš seriózní věci. Sem do odpočívky Lenny (IMHO naprosto správně)začal umísťovat spíš kontroverzní odkazy, asi právě aby nezapleveloval ta seriózněji pojatá témata ;) .
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

MPMP píše:
Dr.Fe1 píše:MPMP: Nerozumím co na tom nechápete ? Pokud máte potřebu vylévat si svojí nenávist např. k cyklistům, je lepší, když si k tomu zřídíte nějáké téma mimo vlákna, která řeší seriozní věci. Například stavbu cyklostezek a nebo cyklistiku obecně. To je celé.
Tak teď jste se "odkopal". Já jsem snad někde řekl, že mám potřebu vylévat si zlost k cyklistům? Naopak, já jsem veřejně deklaroval, že mi cyklisté vůbec nevadí, ale vadí mi jakýkoli "blbec" a "ignorant" nebezpečný svému okolí. Pokud jste přesvědčený, že tato definice pasuje na cyklisty, je to Váš názor a Vaše přesvědčení. Já to neřekl, nenapsal a ani si to nemyslím. To je vše. ;)
Odkopal jste se sám a předvedl ukázkovou demagogii. Já jsem napsal "např. k cyklistům" takže do toho lze zahrnout i top vámi deklarovanou nenávist k blbcům. Falešně mi tedy podsouváte moje stanovisko k cyklistům.
Dobře víte, že já naopak brojím proti trollingu ala pan lenny, tedy vyolávání soubojů mezi řidiči a cyklisty a podobně. Vaše snaha to obrátit je trapná.
Odpovědět

Zpět na „Odpočívka Na České dálnici“