Co jsme se (ne)dočetli na ZPI

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
kot

Re: Co jsme se (ne)dočetli na ZPI

Příspěvek od kot »

Je to na zvracení. Na to co to stálo a na to jak to funguje je poměr cena - výkon hodně velký nepoměr. :mrgreen:
monin

Příspěvek od monin »

Po lehkém ťuknutí, se na ZPI začaly zobrazovat i texty, které uvádějí nejen co se stalo, tedy v jakém úseku (např. km 196 =>189 nehoda) ale i jakým směrem ( km 196 => 189 => Praha) Což u ZPI které je např. těsně před tou událostí, ale na jiné dálnici, mi přijde jako dobrá věc. Viz. třeba ZPI na D2, těsně před D1, na D5 těsně před R1, atd. Kasme se toho určitě chytne. Teď má příležitost zrovna na R7, D5 a D2.. :)
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
andrewkrap

Příspěvek od andrewkrap »

ZPI a celý systém tato drobná inovace nezachrání. Doufám, že se k tomu dostane někdo rozumný a začne se ZPI smysluplně využívat...
Osobně jsem je naťukával několikrát a reakce byla, že to vlastně dělají vše správně a jakékoli inovaci se bránili, protože by to bylo asi něco navíc...
monin

Příspěvek od monin »

Tak to, že vše děláme správně, si v této zemi myslíme skoro všichni. I ta poslední pokladní v hypermarketu. Z mého pohledu (a že na spoustu věcí u nás mám hodně kritický pohled), byla jejich komunikace na naše poměry, více než konstruktivní. O jaké inovaci mluvíš?
andrewkrap

na zpi se stále neobjevuje doba zdržení v koloně. také se nevyužívá dodatková tabulka pod PDZ o vzdálenosti k události či délce události - to si myslím by pomohlo srozumitelnost. (vím že stavební práce např. budou za 2500 m a nemusím hledat kilometrovníky apod.) Obé by výrazně pomohlo k informovanosti řidičů. To jen namátkou... nápadů by bylo více...
vaclav

Příspěvek od vaclav »

andrewkrap píše: To jen namátkou... nápadů by bylo více...
anglictina
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

A v jakých případech angličtina? Dnes se používá jen slovo CLOSED jako ekvivalent k UZAVŘEN. To je to nejdůležitější, v případě většiny ostatních situací je k dispozici mezinárodně srozumitelný symbol dopravní značky a mezinárodně srozumitelná lokace místa pomocí čísel a symbolů. Zkuste mi ukázat konkrétní případ, kde by se angličtina dala do v současnosti používaných zpráv systémově zakomponovat.
andrewkrap

Tak angličtina je výstřel... Postačí plně využívat možnosti symbolů, což se neděje...
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

S tím souhlasím, to by ale musel v Ostravě sedět zaměstnanec s aktivním přístupem k věci, možnosti jsou a systém to umí, viz předchozí stránka této diskuse...
andrewkrap

Mluvis mi z duse mapmane. Jeste zkusim napsat na MD. Treba se tim nekdo bude zabyvat...
monin

Příspěvek od monin »

mapman píše:A v jakých případech angličtina? Dnes se používá jen slovo CLOSED jako ekvivalent k UZAVŘEN. To je to nejdůležitější, v případě většiny ostatních situací je k dispozici mezinárodně srozumitelný symbol dopravní značky a mezinárodně srozumitelná lokace místa pomocí čísel a symbolů. Zkuste mi ukázat konkrétní případ, kde by se angličtina dala do v současnosti používaných zpráv systémově zakomponovat.
Co se týče angličtiny, tak zde bych to viděl minimálně alespoň v těchto případech, či příkladech, např.:
Německo 46min
Slovensko 35min
Zde by se mohl opravdu používat i anglický text (Německo/Germany), nebo symbol států v bílým oválku, pokud to typ ZPI dovolí, či např text SRN/BRD 46min, nebo SK 35min. Dále např. text SRN "15.8.2015 státní svátek", také mimo nás, nikdo jiný nepochopí.
andrewkrap: Dojezdové časy na D1 jsou nesmysl, vzhledem k turbulencím které tam v současnosti jsou. To, že se nevyužívají dodatkové tabulky (vzdálenosti), to je vážně škoda. Jak na to reagovali, když si jim to napsal?
vaclav

Příspěvek od vaclav »

mapman píše:A v jakých případech angličtina?
automaticky pokazde, co je tam mimo znacky nejaky cesky blabol.
andrewkrap

o dojezdových časech jsem vůbec nemluvil. Bavil jsem se o době zdržení v koloně..
andrewkrap

Tak jsem se mapmane hecnul a napsal na MD.: cituji sám sebe:-)

Dobrý den,

chtěl jsem se zeptat, proč se na dálničních ZPI neuvádí čas zdržení v minutách. Tyto informace mimo jiné ze systému rodos mají na NDIC k dispozici, občas dokonce napíší na facebook, ale aby se tato důležitá informace dostala přímo do terénu na ZPI to se neděje, případně velmi sporadicky. Napadá mě krátká úvaha, že tato infomace se musí vkládat ručně a neustále aktualizovat a proto je lepší (pro obsluhu) snažší informaci raději neuvádět.

Další dotaz ohledně zobrazovní dodatkové tabulky na dálničních PDZ. Díky této infomaci by se řidič dozvěděl vzdálenost k události, případně délku události. Bohužel toto se opět nevyužívá. O důvodech mohu opět spekulovat, ale domnívám se, že to bude obdobné jako v prvním případě.

Rozumějte, celý systém ZPI a PDZ by měl řidiče co nejlépe a nejpřesněji informovat o blížících se událostí. Na místo plného využívání systému se však upadlo do jakéhosi stereotypního uvádění informací, tak aby to bylo příjemné zřejmě jen pro obsluhu.

Na ŘSD jsem svého psal podobné poznatky a ti mě přesměrovali přímo na NDIC, kde mi bylo sděleno v podstatě to stejné co jsem psal - tedy mnoho řečí proč to nedělat, nikoli nějaká snaha informovanost řidičů posunout o kus dál.

Proto píši přímo na MD a doufám, že se věci dají do pohybu.

Hezký den.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Viděl jsem už na ZPI něco v tomto smyslu: Kolona 147-153 zdržení 60 minut.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
monin

Příspěvek od monin »

andrewkrap: hezky si to sepsal, fakt. Však můžeš poslat kopii i do Ostravy. Ať se chytí za nos..
Tak jsem zvědav, jaká odpově´d ti přijde z ústředí.. :D
Jen mě docela fascinuje, že na takovéto věci musí pořád člověk poukazovat z venčí. Vždyť alespoň jeden člověk, alespoň v té Ostravě, když ne v Praze na nábřeží, si toho musí také všimnout, ne? Pokud tam nepracují už jen roboti, tedy.
Petanecek

Příspěvek od Petanecek »

Můžu mít jednu připomínku?? Mě osobně chybí na ZPI ten km, kde se zrovna nacházím resp. kde je umístěno toto zařízení. (jestliže je např. na 84 km zúžení, tak vědět, na jakém km se mi hodí na přizpůsobení rychlosti, popř. dopočítání potřebné vzdálenosti). Vím, že označení km se nachází na straně v žluté tabulce, ale v husté dopravě je to někdy zážitek hledat a odvádí to také pozornost od řízení, tak jako čekat na další sjezd a tam čekat na číslo exitu. Proto, bylo by možné umístit třebas nějakou pevnou tabulku pod ceduli, kde bude také oznámeno, na jakém km se nacházím?? Takové malé vylepšení??
Zdržuji se hlavně jižně od Dunaje, ale rád se podívám i na severní břeh a sem tam i na západ od Rýna.
andrewkrap

Netřeba nic vymýšlet. PDZ (proměnná značka) - součást ZPI umí zobrazit vzdálenost k události, případně délku události. Bohužel se to z neznámého důvodu nepoužívám, takže musíme hledat stále ty žluté cedulky...
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Asi obsluha neumí odčítat .. dostanou z evidence problém na km xyz, tak to tam prdnou jako problém na km xyz a nemusej namáhat mozek, ať si to dopočítaj kaštani za volantem ;-)
A nejlepší je to na okruhu v okolí km 0 .. jeden by si myslel že nehoda na km 82 ho nemusí zajímat ;-)
Petanecek

Příspěvek od Petanecek »

Takže nejsem jediný, kdo to tak vnímá?? To mě těší, bohužel, jak je českým zvykemk, tak se nic nezmění.. ;) Ale je to škoda, neb vzdálenost do události (třebas tam i nechat km, kde to je) by byla určitě vhodná, než pak stejně chaoticky brzdit.
Zdržuji se hlavně jižně od Dunaje, ale rád se podívám i na severní břeh a sem tam i na západ od Rýna.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Určitě nejste, já to tady cyklicky postuju už hafo let .. většinou je mi odpovězeno, že na svodidle jsou takový žlutý skoro nečitelný čísílka ;-)
Naposledy upravil(a) jonáš dne 2.11.2015 22:21:42, celkem upraveno 1 x.
Mike

Příspěvek od Mike »

žlutý čísílka dobrý
ale ten průser na R1, kdy - jak uvedeno - není nultý kilometr u D1, asi nemá řešení
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Řešení to má, posunout staničení.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Petanecek

Příspěvek od Petanecek »

Nu ju, žlutá čísilka super, ale tak u silnic I. třídy. U dálnice si na to člověk musí vzít lupu při dané rychlosti (ca 38 m/s). To se vážně nedá, ještě když jsou zastrčená a nedej bože, musím i předjíždět kamion či jiné auto. To je to samé, jako se značením schovaným na pravé straně za kamiony, nebo na levé straně ve zroslých keřích (viz případ D5). Ale to je jiná story.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“