[D3] Příprava úseků ve Středočeském kraji
Re: D3 ve Středočeském kraji
Pane Jardo, máte pravdu, tohle je hlavní argument odpůrců tunelů. Já si myslím, že by v některých případech stálo za to, zachovat krajinu i za tuto cenu. Ale nemá cenu to znovu rozviřovat, několikrát už jsme to tady probrali horem i dolem. Je to otázka rozdílných priorit. Pro většinu lidí zde na diskuzi je hodnotou nízká cena a snadná doprava a naopak krajina a příroda obecně žádná hodnota není. S tak rozdílnými prioritami se pak nikdy nesejdeme ohledně názoru na trasování.
-
MickeyMouse
Ono to s tou krajinou neni tak jednoduche a zrovna D3 je toho vynioajicim prikladem: Zatimco ve ScK porad nekdo vymysli, aby vedla zhruba v ose I/3, aby nenarusila krajinu, u CB se najdou chytraci, kterym zase vadi, ze deli mesto. Pokud by ale vedla v ose I/3 a u CB po Lisovskem prahu, budou ve ScK vykrikovat, ze deli huste obyvany prostor, a u CB, ze hyzdi krajinu. (Mimochodem i na Lisovskem prahu je zrovna taky hodne chat).
Je to tedy spis vec projektu, aby dalnice nenarusovala ani ostatni dopravni vazby a ani raz krajiny. Toho se snaze dosahne mimo zastavene uzemi, kde nad/podjezdu neni treba tolik jako na kraji mesta. Dalnici tam jde taky pomoci naspu a zareru sikovne schovat, viz treba A4 od Vidne k odbocce na Bratislavu (A6). Pro ridice je to peklo, monotonni hradba zelene vlevo i vpravo, ale krajina to prezije.
Pzn.: Nejsem zastancem vedeni D3 po Lisovskem prahu. Obchvat CB ve planovane podobe je podle me nejpotrebnejsi cast D3.
Je to tedy spis vec projektu, aby dalnice nenarusovala ani ostatni dopravni vazby a ani raz krajiny. Toho se snaze dosahne mimo zastavene uzemi, kde nad/podjezdu neni treba tolik jako na kraji mesta. Dalnici tam jde taky pomoci naspu a zareru sikovne schovat, viz treba A4 od Vidne k odbocce na Bratislavu (A6). Pro ridice je to peklo, monotonni hradba zelene vlevo i vpravo, ale krajina to prezije.
Pzn.: Nejsem zastancem vedeni D3 po Lisovskem prahu. Obchvat CB ve planovane podobe je podle me nejpotrebnejsi cast D3.
Budu rád, až z toho něco smažu:
0136
0301-0305/I a 3011-3012/II
0511
D35 Ostrov-Mohelnice
5501-5502
D49
0136
0301-0305/I a 3011-3012/II
0511
D35 Ostrov-Mohelnice
5501-5502
D49
Tak monotonní hradba zeleně je pastva pro oči na rozdíl od např. tříkilometrového tunelu a jízdy v něm, kdy auto jedoucí přede mnou nepoužívá tempomat a hypnotizuje tachometr na 70 - pro jistotu, protože co kdyby náhodou jel 83...
Ad Kot: Rozdíl mezi 70 a 80 je na 1 km 6 sekund, na třech 18 sekund. To není taková tragédie. A každý nemá tempomat.
Ad MickeyMouse: Na kochání se krajinou při jízdě 130 km/h po dálnici většinou není čas. Když jedu po D8, tak max. zahlédnu Hazmburk a při cestě do Ústí masiv Středohoří. Moderní "záhrab" dálnic není taková tragédie.
Ad MickeyMouse: Na kochání se krajinou při jízdě 130 km/h po dálnici většinou není čas. Když jedu po D8, tak max. zahlédnu Hazmburk a při cestě do Ústí masiv Středohoří. Moderní "záhrab" dálnic není taková tragédie.
souhlas, v nekterych pripadech ano. D3 od prahy po benesov ale neni tim pripadem podle mne.Dr.Fe1 píše: Já si myslím, že by v některých případech stálo za to, zachovat krajinu i za tuto cenu.
Ani podle mě ne. A to jsem z Posázaví.
Neberte to tak osobně, na těch 55 stránkách najdete odpůrců spoustuDr.Fe1 píše:...Protože v tomto tématu mám výhrady k trasování D3 především já a je to tedy zjevně mířeno na mě - tak se ohrazuji k zařazení do těchto skupin. Nejsem ani odpůrce dálnic, ani jsem nikomu neskočil na špek. Jen se zamýšlím nad tím, proč nebyly posouzeny i jiné varianty než je ta stávající. Proč jsou apriori odmítány delší tunely bez posouzení. To je vše.
Jinak ty skupiny byly trochu nadsázka, je jich samozřejmě víc - další je třeba NIMBY (předem upozorňuji, že Vás z toho určitě nikdo nepodezřívá
Já zas doplním, že nejsem vyhraněným příznivcem ani odpůrcem žádné varianty. Ono je to v tomto případě o tom pověstném "menším zlu", což je ovšem pro každého něco jiného a z toho pramení i spory. Žádné opravdu dobré řešení nevidím, každé řešení má v nějákém směru dost zásadní nevýhody.
tak to je asi v kazdem pripade nove pozemni komunikace nebo nove zeleznice?Dr.Fe1 píše: Ono je to v tomto případě o tom pověstném "menším zlu", což je ovšem pro každého něco jiného a z toho pramení i spory. Žádné opravdu dobré řešení nevidím, každé řešení má v nějákém směru dost zásadní nevýhody.
je zajimave, ze pred 100 lety se (asi bez protestu) postavila trat praha - cercany, prestoze v podstate znicila udoli sazavy (dnesnim meritkem mereno) a jeste ke vsemu kazdy leto zapalovala lesy v okoli trate jiskrama. a dneska je problem postavit setrnou dalnici kolmo na udoli s jednim mostem.
Je az temer podezrele, jak kazda vetsi dopravni stavba narazi na problem, ze prochazi nejakou "cenou" krajinou. Jako kdyby si projektanti vybirali a trefovali se schvalne jen do techto uzemi
Takhle to samozrejme neni. Pokud by byla jakakoliv takova stavba od pocatku trasovana jinudy, stejne by se objevovali ty same namitky a navrhovali by se jine trasy. Proste to sluvko "cenne" je dost subjektivni.
Proste problem nasi zeme je, ze vsude jsou vetsi ci mensi kopecky plne lesu, nejakych tech hradu, zamku a zricenin nebo vyhlidek a mezi nimi pak pekna udoli s nejakou tou rickou ci potokem ... diky tomu se vzdycky najde nekdo komu prijde takova oblast "cenna". Pak je ale problem cokoliv natrasovat, protoze pokazde budete prochazet nejakym takovym "cennym" uzemim. Proste je na case si priznat, ze aby jsme neco postavili, pak neco z toho je hold treba obetovat a rict si co je opravdu cenne a co jen bezny "standard", ktery nalezneme skoro vsude.
Proste problem nasi zeme je, ze vsude jsou vetsi ci mensi kopecky plne lesu, nejakych tech hradu, zamku a zricenin nebo vyhlidek a mezi nimi pak pekna udoli s nejakou tou rickou ci potokem ... diky tomu se vzdycky najde nekdo komu prijde takova oblast "cenna". Pak je ale problem cokoliv natrasovat, protoze pokazde budete prochazet nejakym takovym "cennym" uzemim. Proste je na case si priznat, ze aby jsme neco postavili, pak neco z toho je hold treba obetovat a rict si co je opravdu cenne a co jen bezny "standard", ktery nalezneme skoro vsude.
Dálnice je vždycky významným zásahem do území, a to vždycky bude někomu vadit. Ohledně D3 ve stabilizované variantě mi přijde, že z hlediska omezení vlivu na přírodu je vyprojektovaná velmi dobře, Zejména pokud jde o omezení tzv. fragmentace krajiny. Že bude v některých místech dost vidět, z hlediska ochrany přírody nepovažuji za až tak podstatné. Na to si lidé i příroda zvyknou.
Mám na mysli, že tady je to více než jinde. Např. na celém zbytku D3 nevidím z hlediska průchodu krajinou žádné podobně konfliktní území jako je Posázaví.vaclav píše:Dr.Fe1 píše: tak to je asi v kazdem pripade nove pozemni komunikace nebo nove zeleznice?
Diskutuje se akorát ještě o obchvatu ČB , ale tam se jedná spíš o NIMBY problém.
Z hlediska průchodu krajinou je celá trasa konfliktní zhruba stejně, ale v Posázaví jsou největší křiklouni.
chapu, v pohode. me proste prijde usek praha-benesov z hlediska prirody nejmin zajimavy, zniceny chatarskym morem a tim padem spise nimby problem. viz napr toto foto z posazavi http://i.imgur.com/CKwMZIf.jpg
Tak na tom se neshodneme a nemá cenu se o tom dohadovat, podle mě to není jen těmi křiklouny. Jedná se o dost výrazné říční údolí a navazující polesí. Chaty tomu sice ublížily, ale že bych na základě toho to území odepsal jako pan václav, tak to ne. I přes tyhle nepříjemnosti je to pěkné údolí a mimo chatařské oblasti i poměrně dost zachovalé přírody. Viz třeba Medník nebo Panská skála (Grybla) nad Krhanicemi.
I přes tyhle nepříjemnosti je to pěkné údolí a mimo chatařské oblasti i poměrně dost zachovalé přírody
Tato věta pasuje celé území ČR s výjimkou lokalit povrchových dolů. Kudy tedy vést liniové stavby bezkonfliktně?
Tato věta pasuje celé území ČR s výjimkou lokalit povrchových dolů. Kudy tedy vést liniové stavby bezkonfliktně?
2x denně, 250 dnů v roce... 2,5 hodiny ročně úplně pro nic. A co teprve 80 (70) vs. 130...HK44 píše:Rozdíl mezi 70 a 80 je na 1 km 6 sekund, na třech 18 sekund. To není taková tragédie.
To by bylo času na civění do "fejsbúku", co?Kubajsu píše:2x denně, 250 dnů v roce... 2,5 hodiny ročně úplně pro nic. A co teprve 80 (70) vs. 130...HK44 píše:Rozdíl mezi 70 a 80 je na 1 km 6 sekund, na třech 18 sekund. To není taková tragédie.
Co ksichtokniha. Za to by se bez stresu dalo stihnout 5 piv 
Ony se stavěj jednopruhový tunely? Ještě jsem tady u Točný nikdy nepotkal nikoho, kdo by jel 70 v levym a nechal se podjíždět kamionama osmdesátkou 
Nesouhlasím. Opravdu vidím rozdíl mezi Posázavím a další trasou D3. Žádné srovnatelné říční údolí a takto členitou krajinu D3 nekřižuje. Což je vidět i na počtu tunelů a mostů navržených v tomto úseku v porovnání se zbytkem trasy. Leč vaše subjektivní názory vám neberu.Dusanh píše: I přes tyhle nepříjemnosti je to pěkné údolí a mimo chatařské oblasti i poměrně dost zachovalé přírody
A proto to údolí přetneme jedním mostem, nic víc.
Navic se ta Sazava proste nekde pretnout musi! Uz jsem tady kdysi psal, ze si rad koupim chajdu s vyhledem na most, pro me osobne most krajinu nikterak nenarusuje.
Z hlediska krajiny mi přijde daleko horším zásahem než most přes Sázavu estakáda Doloplazy, přitom proti ní zdaleka takové protesty nejsou.
Dotaz věcný: proč se nepokračuje s výstavbou úseků směrem na Voračice a Václavice? Díky.