Blanka v provozu a její vliv na dopravu v Praze

Odpovědět
Sopko

Re: Blanka v provozu a její vliv na dopravu v Praze

Příspěvek od Sopko »

Blanku od neděle každý den využívám, několik postřehů za mě.

Nájezd od D8 a samotný průjezd na Malovanku bez problémů, oproti povrchové verzi a špičce 20-30 minut úspora (super:-)). Problémy nastávají před Vypichem, kde jsem čekal i 15 minut, tam by pomohla větší preference odbočení k Motolu a rovně na Bílou Horu, myslím, že by to ostatní směry nemuselo moc poškodit.
Opačný směr výjezd na Povltavskou a nahoru na Prosek odpoledne v naprosté pohodě.

V pondělí výjezd z Mrázovky zoufalost, vůbec to nepobíralo - což bych laicky nečekal, výjezdy na JS, Strakonickou a Barrandov se jeví jako dostatečně kapacitní.

Tak uvidíme, jak si to sedne. Ale celkově v mém směru (sever-západ) velké vylepšení a spokojenost.
kot

Příspěvek od kot »

sirkeci píše:
HK44 píše:Ad Sirkeci: Čím větší, tím lepší. Na dálku mírně hůř vidím (brýle to 100% nezlepší) a pokud mám stihnout ceduli přečíst, musím si u těch "malých" skoro zastavit.
No, logika mi radí, že při rychlosti 50 km/h by k přečtení stejné informace měla stačit o něco menší tabule, než při 130 km/h. Myslím, že by bohatě stačily nápisy o velikosti běžných směrovek ;)
Omluvám se, a nerad bych, aby to vypadalo, že tě lustruji, ALE kolik ti je let a kolik máš dioptrií v brýlích ? ( ptám se proto, že můj synek má 4 dioptrie a já, starý otec jen půl ) Takže věc je hodně individuální... Navíc jsi-li z Prahy, tak tě nezaskočí cedule jako Karlovy Vary a podobné "nesmyslné" směry, když hodláš Blanku opustit v Praze. Ale co bez urážky "venkovan" s brýlemi mého synka...?
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

sirkeci píše:No, logika mi radí, že při rychlosti 50 km/h by k přečtení stejné informace měla stačit o něco menší tabule, než při 130 km/h. Myslím, že by bohatě stačily nápisy o velikosti běžných směrovek ;)
Jenže rychlost je tam 70km/h a ty velkoplošné tabule se osazovaly už dávno za komančů na běžné silnice 1. třídy s maximální rychlostí 90km/h a jen jedním pruhem.
Mike

Příspěvek od Mike »

tak jsem tím zázrakem stále ještě nejel, ale musím potvrdit značný nárůst na Povltavské
dnes jsem jel z Ferony na Střížkov a protože mne nebaví plížit se pod kamerami, léta jezdím právě okolo Bulovky
a zatím nikdy proti mě nejela souvislá kolona vozidel
troufám si ovšem tvrdit, že tahle komunikace ( potažmo stahuje celý směr od hloubětína, jarova ) přestane brzy kapacitně dostačovat
a kam tam dají 4pruh 8-)

jinak pro toho nadšence, co by chtěl jezdit R4-R10 přes magistrálu, je to nesmysl už dnes
být na D8, tak možná, ale na R10 to po 511 bude určitě rychlejší ( pakliže tedy u Běchovic nepostaví tunel s 80kmh )
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Standa

Příspěvek od Standa »

Mike píše:...a kam tam dají 4pruh 8-) ...
No hodí na to ještě jedno patro :) !

EDIT: Ještě doplním postřeh z dnešního rána, kdy mě trochu překvapilo, že křižovatka Sokolovská x Českomoravská x Čuprova byla stejně ucpaná, jako obvykle (tedy blokovaná ucpanou Sokolovskou ve směru do centra). Nečekal jsem zázraky, ale myslel jsem, že alespoň někdo to vezme Blankou...
jonáš

Příspěvek od jonáš »

A co by dělali s Blankou, když potřebujou do Karlína.
Standa

Příspěvek od Standa »

Spíš do Karlína a dál, a to dál může být klidně i Letná nebo Břevnov. Ale vypadá to, že na Letnou to už dřív brali jinudy (asi přes most Barikádníků). Naopak fronta z Čuprovy byla taky v podstatě obvyklá, takže Blankou toho moc nového nejelo ani v opačném směru.
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Bydlím na severu Prahy a nikdy by mě nenapadlo jet do centra nebo na Letnou přes Karlín. To by bylo z bláta do dvojnásobné louže.
Standa

Příspěvek od Standa »

Přes Balabenku taky nejezdí do Karlína (natož někam dál) ze severu Prahy, ale z východu (Lehovec, Černý most,...). Bláto a louže ovšem platí (minimálně platilo do otevření Blanky).
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Moc spekulujete. Blanka je v trase Troja-Letná-Břevnov takže těžko může výrazně ovlivnit něco na druhý straně města. Díky navazujícim tunelům se sice stane částečně alternetivou k průjezdu po magistrále nebo Průmyslový-JS, ale jsou známý průzkumy, podle kterých z aut u Muzea jede cca polovina nejdál na Pankrác a druhym směrem na kraj Holešovic. Pověry o nějakym vnitroměstskym dálkovym tranzitu se týkaji tak 5-10% a ještě jen hluboce mimo dopravní špičky (to tam občas projedu i já z Brandejsa do Mníšku).
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Dr.Fe1 píše:Bydlím na severu Prahy a nikdy by mě nenapadlo jet do centra nebo na Letnou přes Karlín. To by bylo z bláta do dvojnásobné louže.
Trasu Kobylisy - spodní Vinohradská jsem jezdíval Zenklova - Vocelova - Krejcárek - Olšanka - Jiřího z Poděbrad několikrát, ve špičce rozhodně rychlejší, než vyčekat frontu v Holešovičkách až k Argentinský, a další pak na SJM k Muzeu.
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Mosquit: To je ovšem jinam než na Letnou. Jižním směrem je tohle opravdu alternativa, i když já bych jel spíš Zenklova - Čuprova - Spojovací - Krejcárek ....... Motatat se někde v Libni kolem Palmovky, to bych se bál, že tam někde zůstanu trčet. Ale nemám s tím moc zkušeností.
Tou mojí trasou to v Čuprově a části Spojovaáí většinou jede, stojí se až v Novovysočanský směrem ke Krejcárku.
Hanes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hanes »

Na konci světa: I/60 a kousek od civilizace: A 94, jinak na cestě mezi nimi.
Sopko

Příspěvek od Sopko »

ty novináři jsou normální tupci obecný, to snad není možný. Srovnávat stav po Blance a tvrdit, že tunel má malý význam (4 minuty) může snad jenom d.ment. Objektivní srovnání by bylo před Blankou a po ní. To je jasný, že když se odvede 50000 aut denně z magistrály, že ta je pak výrazně průjezdnější.
Mike

Příspěvek od Mike »

musím sebekriticky uznat, že to odbočení do Blanky ze Sokolovské mne nenapadlo a netuším, jestli by mne napadlo, když bych tam stál v koloně.
Protože z toho východu se Letná léta jezdí přes Karlín, resp. při nevhodném provozu Palmovka, Libeňák, Holešovice
sirkeci

Příspěvek od sirkeci »

JirkaS píše:
sirkeci píše:Jenže rychlost je tam 70km/h a ty velkoplošné tabule se osazovaly už dávno za komančů na běžné silnice 1. třídy s maximální rychlostí 90km/h a jen jedním pruhem.
Bavíme se o směrových tabulích na připojovacích komunikacích jako je např. Svatovítská nebo Milady Horákové. Tam samozřejmě platí 50ka.
sirkeci

Příspěvek od sirkeci »

kot píše:
sirkeci píše:
HK44 píše:Ad Sirkeci: Čím větší, tím lepší. Na dálku mírně hůř vidím (brýle to 100% nezlepší) a pokud mám stihnout ceduli přečíst, musím si u těch "malých" skoro zastavit.
No, logika mi radí, že při rychlosti 50 km/h by k přečtení stejné informace měla stačit o něco menší tabule, než při 130 km/h. Myslím, že by bohatě stačily nápisy o velikosti běžných směrovek ;)
Omluvám se, a nerad bych, aby to vypadalo, že tě lustruji, ALE kolik ti je let a kolik máš dioptrií v brýlích ? ( ptám se proto, že můj synek má 4 dioptrie a já, starý otec jen půl ) Takže věc je hodně individuální... Navíc jsi-li z Prahy, tak tě nezaskočí cedule jako Karlovy Vary a podobné "nesmyslné" směry, když hodláš Blanku opustit v Praze. Ale co bez urážky "venkovan" s brýlemi mého synka...?
Chápu, ale přesto nevidím rozdíl mezi běžnými městskými komunikacemi (kde se užívají standardní směrové tabule a ukazatele) jinde ve městě a připojovacími komunikacemi Blanky, kde instalovali nezvykle rozměrné tabule, které opravdu známe spíš z dálnic. Pokud byste nepřečetl klasické tabule na příjezdech k Blance, zřejmě nepřečtete směrové tabule ani kdekoliv jinde.
Standa

Příspěvek od Standa »

Mike přesně popsal, co jsem měl na mysli ;) ! Rohanské nábřeží částečně převzalo roli východo-západní "magistrály" ve středo-severní části města (abych to odlišil od Severního města), takže jsem očekával podobnou úlevu, jako na severo-jižní magistrále (samozřejmě při vědomí toho, že většina dopravy na obou tam zůstane, protože má cíl v centru, jak píše Jonáš). Nicméně dneska jsem šel přes Balabenku pěšky a vypadalo to o něco líp, než včera z tramvaje. Doufám, že zítra to bude ještě lepší, potřebuju jet autem :) .
kasme
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme »

praha.idnes.cz píše: Miliardami za stavbu to nekončí, do Blanky teď potečou miliony na úklid
24. září 2015 0:01

Praha bude muset ročně vynaložit stovky milionů korun na údržbu, úklid i samotný provoz tunelu Blanka. Jednou z největších položek budou náklady na spotřebu elektřiny - ty se podle informací MF DNES budou pohybovat kolem 70 milionů korun.

Zhruba 200 až 300 milionů ročně bude stát provoz a údržba Blanky

Zdroj: http://praha.idnes.cz/dalsi-miliony-na- ... zpravy_bur
jonáš

Příspěvek od jonáš »

sirkeci píše: Bavíme se o směrových tabulích na připojovacích komunikacích jako je např. Svatovítská nebo Milady Horákové. Tam samozřejmě platí 50ka.
A v Korunovační, tam je zpravidla napsáno, že v Korunovační je kolona, kdyby to někdo přehlídl. :lol:
kasme
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme »

a to je překvapení... že by chyběla břevnovská radiála? :)
Kvůli Blance se auta nahrnula na Vypich, policie chce upravit semafory

„Provoz v Blance narůstá, řidiči si zvykají,“ říká ředitel pražské dopravní policie Pavel Švrčula. Zvyknout si ale zatím nemůže Praha 6. Nárůst aut mířících do tunelu přetížil Vypich, který na ně nemá kapacitu. Vedení policie nyní čeká, jak si provoz sedne, a přemýšlí nad změnami semaforů.

http://praha.idnes.cz/tunel-blanka-komp ... zpravy_nub
Mike

Příspěvek od Mike »

Stando, zítra to bude určitě OK, všichni moraváci odjeli z prahy už dnes, aby poslední pracovní den mohli v sídle vyprávět, jak je ta praha se*e

apropo, díky zdejší masáži jsem dnes z Komařan do Ládví zkusil ten tunelový zázrak
je to hezké, SAT je fakt černá díra, tam by mohli trošku zainvestovat do osvětlení

blanka pěkná, jediný problém tvořilo auto MP, které se nevím proč plížilo 60kmh a spolu s ním i pár pomatenců
tachometr ukázal skoro 10km pod zemí a jak je to zkopce, tak se na chvilku snížila i spotřeba
krtek

Příspěvek od krtek »

Když to vezmu postupně od Vypichu k tunelum.
Křižovatka Vypich je kapitola sama o sobě. Kdyby byla v nějaké husté zástavbě tak by se tam s tím nic nedalo dělat, ale tady je místa dost. Největší špunt tam vzniknul při rekonstrukci TT a úpravách k otevření V.A, kdy ve směru do centra došlo ke zúžení z dvoupruhu na jeden. V opačném směru je už ale roky problém odbočovací pruh do Motola, který je krátký a tak odbočující auta blokují levý pruh a tak tam uměle vzniká pro přímý směr po Bělohorské zase jen jeden pruh. Nastavení SSZ také naplánoval nějaký "inteligent", protože pokud jedete od Motola nebo od Petřin a chcete odbočit ve směru jízdy do leva tak v 95% jste nuceni porušit zákon tím, že najedete do křižovatky aniž by jste mohli dále pokračovat jízdou za křižovatku a v podstatě odbočovací manévr dokončíte až v okamžik kdy z vašeho směru již dávno svítí červená a začínají se rozjíždět vozidla z jiného směru, ale hlavně že pro to to odbočování tam jsou pruhy, ale někdo tam asi zapoměl namontovat i světelnou signalizaci pro dané samotné odbočení při zastaveném přímém směru.
Další zúžení ve směru do centra na Bělohorské je u zastávky Říčanova, ale po špuntu na Vypichu to nyní dopravu již moc neovlivňuje.
V ulici Patočkova v úseku od bus zastávky Břevnoská v podstatě až k Pyramidě bývají dost často v pravém pruhu zaparkovaná auta a tak je tam zase zúžení jen na jeden pruh, tam by pomohlo jednoduché řešení - Zákaz zastavení.
Zdá se, že někdo při plánování napájení Blanky nevzal v potaz kde budou asi vznikat problémy a budou se řešit až nyní, přitom tam ty problémy byly i před otevřením Blanky. :kladivo:
Sosa

Příspěvek od Sosa »

krtek píše:Zdá se, že někdo při plánování napájení Blanky nevzal v potaz kde budou asi vznikat problémy a budou se řešit až nyní, přitom tam ty problémy byly i před otevřením Blanky. :kladivo:
Jestli to není spíš tím, že při plánování tam spousta těchto problémů ještě nebyla. Okolí Vypich byla katastrofa již před tím, ale kvůli otevření se o tom začíná mluvit.
P_V

Příspěvek od P_V »

Mike píše:je to hezké, SAT je fakt černá díra, tam by mohli trošku zainvestovat do osvětlení
Možná by stačilo vymalovat na bílo.
Odpovědět

Zpět na „Městský okruh“