Blanka v provozu a její vliv na dopravu v Praze
Re: Blanka v provozu a její vliv na dopravu v Praze
to MPMP: ja vim, jsem asocial
...
Postřeh z běžného motoristického života: lid (i inteligentní) by byl asi raději, kdyby na ZPI a i všude jinde byl používán název tunelu "Blanka" a ne Bubenečský/atd., protože nevědí, který je který.
Naopak oceňují názvy exitů např. "Exit - Letná", protože ví, kde vyjedou. Podle středně-dálkových a dálkových cedulí to není vždy triviální odhadnout, když nejste na tunel už zvyklí, a má-li Blanka sloužit v rámci dopravy po Praze, v situaci "chci vyjet u Sparty" bych rád věděl, který je to sjezd, a ne přemýšlet, jestli se tamtudy jezdí na Bubeneč, Dejvice nebo kam..
(my two cents)
Naopak oceňují názvy exitů např. "Exit - Letná", protože ví, kde vyjedou. Podle středně-dálkových a dálkových cedulí to není vždy triviální odhadnout, když nejste na tunel už zvyklí, a má-li Blanka sloužit v rámci dopravy po Praze, v situaci "chci vyjet u Sparty" bych rád věděl, který je to sjezd, a ne přemýšlet, jestli se tamtudy jezdí na Bubeneč, Dejvice nebo kam..
(my two cents)
Asi nemá Blanku ještě v mapě. Jednou jsem jel s navigací asi 5 km dlouhým tunelem v Rakousku a udivovalo mně, že i uvnitře tunelu, kde nebyl signál, ukazovala postup. Nejspíš to jelo podle rychlosti před vjezdem do tunelu.kyk píše:K otáčení v tunelu aktuální poznatek:
V Mrázovce navigace HERE jede ok, při vjezdu do Blanky po chvíli naskočilo: po 15m otočte se!
-
Mosquit
Mě navigace funguje vcelku slušně i bez signálu (a ukazuje polohu dokonce i v tunelech, které nejsou v mapě). Využívá pro to data o rychlosti auta z tachometru (nebo sensorů na kolech) a natočení volantu, z čehož odhaduje aktuální polohu.
Jedná o integrovanou navi (Škoda Columbus), ale myslím že už existují i přenosné, které se dokáží připojit na CAN-BUS.
Jedná o integrovanou navi (Škoda Columbus), ale myslím že už existují i přenosné, které se dokáží připojit na CAN-BUS.
-
kyk
- Kontaktovat uživatele:
Pavel Q: v mapě je ale z nějakého důvodu se neukazuje postup právě jen v Blance.
mě teda Liška už ve Zlíchovském oznámí
" nemám signál "
pak se sice na světle chytne, ale
" já se neměl signál, ale už dobrý "
si nechá až na Povltavskou
" nemám signál "
pak se sice na světle chytne, ale
" já se neměl signál, ale už dobrý "
si nechá až na Povltavskou
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Mně Here na mobilu běžně ukazuje ve Strahovskym i ulice na povrchu, kdy projíždim pod Stadionem a tak .. prostě to počítá se stálou rychlostí a nastavuje polohu na silnici podle trasy v mapě (často skoro do stovky metrů odchylky, když člověk někde odbočí na polňačku ..).
Měl jsem na mysli ty vesměs jen plánované "dálniční" okruhy ZÁKOSu, ne značení okruhů značkou IP1 (zelený pruh) na běžných komunikacích - to samozřejmě bylo jak píšete, minimálně do otevření částí dnešního PO 515 a 516. Jak byly značené tyhle si už nepamatuju. Možná tam přeložili okruh II z Plzeňské, III to asi nebyla (jedině, že by ji v tomto segmentu stáhli z II/101 - tam si ji odjinud pamatuju). Magistrála byla tuším už tehdy I/8, nerozlišovalo se, kde hraje roli radiály a kde "vnitřního okruhu" a nebyla na ní ani IP1. Každopádně by mi i dnes číslo silnice vyhovovalo mnohem víc, než MO, alespoň, že PO je R1 a bude D0 (i když D99 by se mi líbilo vícJirkaS píše:Vnitřní - I, střední - II a vnější - III okruh v 80. letech vyznačen byl, klasicky značkami okruh s číslem dole. Vnitřní vedl od Jana Želivského Vršovickou a Plzeňskou na Podbělohorskou a přes Milady Horákové, Libeňák a Švábky zase zpět. Střední byl v podstatě MO - PPO - Jižní Spojka (kde byla ta I/29 plánovaná nejspíš pro celý MO) - Strakonická, pak Plzeňskou až na Řepy a po Bělohorské, Milady Horákové do Holešoviček a přes Vysočanskou zase zpátky na PPO (trasa se podle otevírání staveb různě měnila). Z Pražského okruhu nestálo prakticky nic, takže jako III byla značena trasa v podstatě po I/101.Standa píše:...Značené to ale v terénu nikde nebylo, střední měl být I/29 a byl tak i značen na Jižní spojce.
Mnozí Pražané se Blanky bojí, jezdí raději po povrchu
Pražský tunel Blanka zkrátil řidičům čas v kolonách asi o desetinu. Ukazují to data ze satelitů a ze systému RODOS v prvních týdnech jeho fungování. Zároveň ale naznačují, že část aut se tunelu záměrně vyhýbá a městem raději jezdí jinudy.
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/160313 ... po-povrchu
Dotaz pro zkušenější. V pondělí jedeme z Ústí n.L. do Brna. Prahou se budeme prokousávat cca v 10 ráno. Jaká je pravděpodobnost, že někde vytuhneme v zápcě?
1) Google i Seznam nás svorně posílají po Průmyslové na Jižní spojku (byť další varianty jsou dle vyhledávače jen o minuty pomalejší), bojím se ale sjezdu v Letňanech.
2) Já bych jel spíše Blankou a tunely na Barandovský most a pak teprve po Jižní spojce, ale bojím se ucpaného Barandovského mostu.
3) Alternativně jet MO a po Strakonické až na Pražský okruh a pak po R1 na D1. Už trochu oklika, ale zase více po dálnici.
4) Sjet z D8 u Mělníka a jet po 16 do SLaného a dále po R7-R1-D1. Oklika větší, ale snad bez kritických bodů.
Předem děkuji za rady.
1) Google i Seznam nás svorně posílají po Průmyslové na Jižní spojku (byť další varianty jsou dle vyhledávače jen o minuty pomalejší), bojím se ale sjezdu v Letňanech.
2) Já bych jel spíše Blankou a tunely na Barandovský most a pak teprve po Jižní spojce, ale bojím se ucpaného Barandovského mostu.
3) Alternativně jet MO a po Strakonické až na Pražský okruh a pak po R1 na D1. Už trochu oklika, ale zase více po dálnici.
4) Sjet z D8 u Mělníka a jet po 16 do SLaného a dále po R7-R1-D1. Oklika větší, ale snad bez kritických bodů.
Předem děkuji za rady.
-
Sporilovak
Slušné je vždy jet co nejvíce mimo město a netrávit jeho obyvatele. 
Je potřebné aktuálně sledovat dopravní situaci - špatná může být v 10 h stále ještě Kbelská, Štěrboholská nebo Holešovičky. Osobně bych asi volil 2ku, ale doporučuju spíš 3ku. Je to taková vyhlídková jízda přes tunely. Barrandovský most v tom nehraje žádný rozdíl, protože pokud stojí, tak Vás to chytne ve dvojce i ve trojce...
Jo tu 4ku si škrtněte rovnou. Na R7 probiha rekonstrukce a je to ted 1+1 s častými kolonami.
Taky to můžete střihnout středem po magistrále. Budete sice trochu trávit nás obyvatele, ale kolona bude max. na čtvrthodinku před Muzeem.
-
Mosquit
Holesovicky od otevreni Blanky nestoji ani dopoledne. Volil bych 2,3 a nebo magistralu, dle aktualni situace
když už Průmyslovou, tak opravdu po Kbelské do Hloubětína, Průmyslovou až do Hostivaře a Pražskou na D1
černý most stojí každé ráno ( pražské ráno je 8-10hod
) Šterboholská se posouvá dle nálady, JS za lanovým mostem už jede
černý most stojí každé ráno ( pražské ráno je 8-10hod
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Obchvat Kulaťáku podle starostky Kolínské:GiuseppeS píše:K situaci na Kulaťáku - toto se tu diskutovalo?
http://archiv.ihned.cz/c1-64640180-prob ... na-obchvat
http://www.metro.cz/obchvat-kulataku-po ... -deje_lupo
Tunelem Blanka jezdí 70 tisíc aut denně. Je to víc, než se čekalo
19. října 2015 11:05
Tunel Blanka řidiči využívají víc, než se předpokládalo. Měsíc po jejím otevření to ukazují statistiky. Na některých místech došlo ke zhoršení dopravy. Město doufá, že se situace změní po skončení uzavírek.
Zdroj: http://praha.idnes.cz/provoz-v-tunelu-b ... zpravy_nub
-
Tomáš Němec
Možná trochu OT, ale nedá mi to se nezeptat:
Určitě jste v médiích také zaznamenali větu
"...tunelový komplex Blanka stál 37 miliard, včetně napojení na Strahovský tunel vyšel na 43 miliard korun..." Je to například použito tady http://zpravy.aktualne.cz/regiony/praha ... 5900fea04/
Média to neustále opakují a přebírají jeden od druhého. Ale co přesně tato informace znamená? Co to je to "napojení na Strahovský tunel", které vyšlo na 6 miliard? To má být MÚK Malovanka? Je to křižovatka sice hodně velká, ale za 6 mld, to je trochu moc, ne? A proč se cena Blanky vlastně uvadí/uváděla bez tohoto napojení, když bez něj evidentně nemůže fungovat...?!
Díky předem za případné odpovědi, které mi tohle podivné hraní s čísly trochu objasní.
Určitě jste v médiích také zaznamenali větu
"...tunelový komplex Blanka stál 37 miliard, včetně napojení na Strahovský tunel vyšel na 43 miliard korun..." Je to například použito tady http://zpravy.aktualne.cz/regiony/praha ... 5900fea04/
Média to neustále opakují a přebírají jeden od druhého. Ale co přesně tato informace znamená? Co to je to "napojení na Strahovský tunel", které vyšlo na 6 miliard? To má být MÚK Malovanka? Je to křižovatka sice hodně velká, ale za 6 mld, to je trochu moc, ne? A proč se cena Blanky vlastně uvadí/uváděla bez tohoto napojení, když bez něj evidentně nemůže fungovat...?!
Díky předem za případné odpovědi, které mi tohle podivné hraní s čísly trochu objasní.
Strahovský tunel je ještě toto.
Řeč je o tom, co je vlastně všechno Blanka. Z hlediska rozdělení na stavby jsou to - alespoň v době, kdy se projektovalo, tendrovalo a povolovalo, byly - stavby 9515 (Myslbekova - Prašný most), 0080 (Prašný most - Špejchar) a 0079 (Špejchar - Pelc-Tyrolka). Od té doby se veškeré náklady uváděly pro tyhle tři stavby.
Křižovatka Malovanka (stavba 0065A) a úsek pod Patočkovou až do jámy Myslbekova kus před portál Brusnického tunelu (stavba 0065B) není součástí Blanky, ale patří ještě pod Strahovský tunel jako jeho 2. stavba. Tohle dohromady by asi mělo tedy stát cca 6 mld.
Až v poslední době se pod označení "Blanka" začalo zahrnovat všechno od Malovanky po Pelc-Tyrolku včetně a naskákalo tam těch 6 mld navíc.
Mimochodem, kdybychom trvali na označení "Strahovský tunel, 2. stavba", můžeme dojít k závěru, že Strahovský tunel se stavěl v letech 1985-2015, čili třicet let ;--)
Křižovatka Malovanka (stavba 0065A) a úsek pod Patočkovou až do jámy Myslbekova kus před portál Brusnického tunelu (stavba 0065B) není součástí Blanky, ale patří ještě pod Strahovský tunel jako jeho 2. stavba. Tohle dohromady by asi mělo tedy stát cca 6 mld.
Až v poslední době se pod označení "Blanka" začalo zahrnovat všechno od Malovanky po Pelc-Tyrolku včetně a naskákalo tam těch 6 mld navíc.
Mimochodem, kdybychom trvali na označení "Strahovský tunel, 2. stavba", můžeme dojít k závěru, že Strahovský tunel se stavěl v letech 1985-2015, čili třicet let ;--)
U strahovského tunelu se navíc v minulých letech stavěla taky odvodňovací štola, aby se zmírnil přítok vod do tunelu, což podporuje tuto tezi. Navíc se má nad portálem na Malovance stavět stanoviště záchranky (již několikrát schváleno a zase zrušeno). To už ale netuším, zda se bere jako součást výstavby tunelu či nikoliv.S_M_Lomoz píše:Mimochodem, kdybychom trvali na označení "Strahovský tunel, 2. stavba", můžeme dojít k závěru, že Strahovský tunel se stavěl v letech 1985-2015, čili třicet let ;--)
-
1975
Tak za tohle by se snad ani Goebbels nemusel stydět...
http://www.novinky.cz/domaci/384298-tun ... praze.html
Co na tom, že za experta je tam jen pan Filler.
Co na tom, že ta videa srovnávají dnešek ne se stavem před Blankou, ale z 25.9., tedy PO otevření Blanky...
Co na tom, že Argentinskou dnes (23.10.) "asi trochu" ovlivní, když se kutá na Hlávkově mostě, v Těšnovském tunelu atd.
Co na tom, že magistrálu "asi trochu" ovlivní, že se kutá na Wilsonově.
Co na tom, že problémová místa jsou jen tam, kde už došlo ke škrcení (Svatovítská, Vypich) - tedy přesně ta řešení, kterými pan Expert navrhuje zmrvit ty, které dnes začaly fungovat.
Co na tom, že jediná čísla, která jsou, ukázala, že V Holešovičkách žádný Armageddon nenastal.
Je prostě potřeba neustále masírovat a masírovat.
Já dnes jel Prosek-Anděl přes Holešovičky/Blanku ráno 11 minut (v 8.15) a odpoledne zpět 10 minut (15:15). Škoda, že pan Filler nejel takovou trasu metrem, na kole, nebo pěšky, mohli jsme si dát ten oblíbený srovnávací mediální závod.
http://www.novinky.cz/domaci/384298-tun ... praze.html
Co na tom, že za experta je tam jen pan Filler.
Co na tom, že ta videa srovnávají dnešek ne se stavem před Blankou, ale z 25.9., tedy PO otevření Blanky...
Co na tom, že Argentinskou dnes (23.10.) "asi trochu" ovlivní, když se kutá na Hlávkově mostě, v Těšnovském tunelu atd.
Co na tom, že magistrálu "asi trochu" ovlivní, že se kutá na Wilsonově.
Co na tom, že problémová místa jsou jen tam, kde už došlo ke škrcení (Svatovítská, Vypich) - tedy přesně ta řešení, kterými pan Expert navrhuje zmrvit ty, které dnes začaly fungovat.
Co na tom, že jediná čísla, která jsou, ukázala, že V Holešovičkách žádný Armageddon nenastal.
Je prostě potřeba neustále masírovat a masírovat.
Já dnes jel Prosek-Anděl přes Holešovičky/Blanku ráno 11 minut (v 8.15) a odpoledne zpět 10 minut (15:15). Škoda, že pan Filler nejel takovou trasu metrem, na kole, nebo pěšky, mohli jsme si dát ten oblíbený srovnávací mediální závod.
Sice mi to připadá jako chlubení, jak jste porazil "socku", na které jsem nechtěl reagovat, ale nedá mi to: jezdíte až ted Blankou a mají pravdu Filler a spol. s řečmi o dopravní indukci, anebo jste jezdil tuto relaci i před Blankou (ale v tom případě doufám netrváte na 10 minutách)?1975 píše: Já dnes jel Prosek-Anděl přes Holešovičky/Blanku ráno 11 minut (v 8.15) a odpoledne zpět 10 minut (15:15). Škoda, že pan Filler nejel takovou trasu metrem, na kole, nebo pěšky, mohli jsme si dát ten oblíbený srovnávací mediální závod.
-
1975
quote]
Sice mi to připadá jako chlubení, jak jste porazil "socku", na které jsem nechtěl reagovat, ale nedá mi to: jezdíte až ted Blankou a mají pravdu Filler a spol. s řečmi o dopravní indukci, anebo jste jezdil tuto relaci i před Blankou (ale v tom případě doufám netrváte na 10 minutách)?[/quote]
Šlo mi jen o narážku na podobně nezaujaté srovnávačky, které se čas od času objeví (jako že po Praze je nejrychlejší kolo - jen to vyzkoušíme na úseku Braník-Podolí-Výtoň, nebo na letiště metro+119, jen to jedeme ze stanice v centru, které je náhodou přímo na áčku, apod.).
Ano, jsem Pražák, takže věřte, že párkrát už jsem relaci Prosek-Smíchov absolvoval.
Takže to byl příklad, že PŘED 20.9.2015 byste Holešovičkami v ranní špičce do města a odpolední ven rozhodně takového času nedosáhnul.
Sice mi to připadá jako chlubení, jak jste porazil "socku", na které jsem nechtěl reagovat, ale nedá mi to: jezdíte až ted Blankou a mají pravdu Filler a spol. s řečmi o dopravní indukci, anebo jste jezdil tuto relaci i před Blankou (ale v tom případě doufám netrváte na 10 minutách)?[/quote]
Šlo mi jen o narážku na podobně nezaujaté srovnávačky, které se čas od času objeví (jako že po Praze je nejrychlejší kolo - jen to vyzkoušíme na úseku Braník-Podolí-Výtoň, nebo na letiště metro+119, jen to jedeme ze stanice v centru, které je náhodou přímo na áčku, apod.).
Ano, jsem Pražák, takže věřte, že párkrát už jsem relaci Prosek-Smíchov absolvoval.
Takže to byl příklad, že PŘED 20.9.2015 byste Holešovičkami v ranní špičce do města a odpolední ven rozhodně takového času nedosáhnul.