Návrhy na změnu dopravního značení

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
Dr.Fe1

Re: Návrhy na změnu dopravního značení

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Já se připojuji k obhájcům zelené. Dálnice je značena zeleně a zeleně by tudíž mělo být všechno co se dálnice týká. Tak je na první pohled rozlišitelné, kde se jedná o dálnici (zelené) a kde o ostatní silnice (modré). Pro laiky a pro všechny je to tak jednoznačné a nezaměnitelné.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Jestli myslíš tím bordelem jen nesoulad zelená, zelená, tak je to málo.

Ještě by se měla zavést minimální kategorie pro dálnice, např. D 24,5, aby se nestavělo v R 21,5 a rozšířili se úseky v kategoriích S 22, resp. R 22,5.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
hh
Autor

Příspěvek od hh »

V barvě jsme byli jediní, s rozdílem "lepších a horších" dálnicích bojuje skoro každý stát.
(E) Autovia Autopista
(PL) A vs. S
(A) A vs. S
(SK) D vs. R
(I) zelená vs. modrá stejná značka dálnice

Když se ptám kamarádů a příbuzných, když se odněkud vrátí, tak to většinou nepochopili, s výjimkou případů, kdy jedno bylo placené a druhé ne. Vlastně ani nevím, jestli v (I) nebo (E) mají značku "autíčka" a tuto značku používají.

Suma sumárum, my to dle mého názoru teď budeme mít nejlepší :)
Nosorožec

Příspěvek od Nosorožec »

hh píše:Čtverec mají teď snad pouze Němci ne? Když beru tu na vjezdu na dálnici.
... z velkých zemí má čtverec ještě např. Francie. Ve Velké Británii mají obdélník, ale naležato, neb vedle symbolu mají číslo dálnice...
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Francie má hodně maličký čtverec :)

https://www.google.cz/maps/@49.0334426, ... 56!5m1!1e1
dvs

Příspěvek od dvs »

Italie ma "auticko". Pouzivaji ji na silnice s omezenym pristupem. Klidne je ale nedelena. Treba casem u nas modrou dalnici zaradime do repertoaru.
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

MÚK 12 - IS 6g
Neměla by tato značka být po novu celá modrá (včetně nástavce)? A neměl by na té následující být modrý nástavec?
A ještě jeden dotaz z trochu jiného soudku: Zavádí se varianta IS 16b s přerušovaným rámečkem (super), předpokládám, že jej půjde aplikovat i na VLKP. Bude existovat i nějaký způsob, jak přerušovaný rámeček použít na IS 3a-c, nebo to bude jako dosud bez čísla silnice?
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Vyhláška sice zahrnuje nějaké barevné varianty, ale zatím nebyla dohodnuta změna v barevnosti IS6g a nástavce, takže se vše zatím realizuje postaru a možná i trvale bude.

Co se týče čárkovaného rámečku ve vztahu k IS 3, viděl jsem výkres s variantou čárkovaného rámečku subplochy kolem čísla silnice na IS 3, takže reálné to je, otázkou je nakolik to bude při zpracování příslušného technického předpisu odsouhlaseno.
Standa

Příspěvek od Standa »

Z estetického hlediska se mi o něco víc líbí "zelená dálnice", ovšem skousl bych i modro-zelenou kombinaci. Hlavně, aby bylo co značit ;) !
monin

Příspěvek od monin »

hh píše: Suma sumárum, my to dle mého názoru teď budeme mít nejlepší :)
Tak hlavně neusnout nyní na vavřínech a dále vylepšovat, vylepšovat, vylepšovat!! :D
Ať jsme ještě lepší. Jsou tu např. i ty turistické značky (km), jakkoliv Prahu nemusím, zasloužila by si lepší značky (začátek/konec obce), někde je jen název Praha, dále odpočívky (km), vylepšení bych viděl i v tom značení krajů na dálnicích, reklamy vůbec nemusím, ale třeba toto ve spojení s uvítáním mi přijde jako super věc (viz. níže) atd., atd., atd. https://www.google.cz/maps/@43.7899487, ... 56!6m1!1e1
https://www.google.cz/maps/@43.78947,7. ... 56!6m1!1e1
No a kromě té nekonečné chvály si dovolím trochu i trochu té konstruktivní pozitivní kritiky :D - psal jsem to tu včera, ale v tom návalu té radosti z té první zelené značky dálnice, to tu trochu zapadlo. Trochu mě zarazil ten chladnější přístup (Lenny?) co se týče provedení změn zde na tomto webu. Já být spoluautor těchto stránek, tak to radostí vše předělám do dvou dnů od podpisu prezidenta. A rozhodně bych nečekal až na Štěpána, či na Tři krále. Nehledě na to, že za ty dva měsíce, co by tu ty změny byly zveřejněny, by to vzhledem k určitě dobré návštěvnosti těchto stránek i nějakou osvětu udělalo. A k té připomínce Lennyho - že 0 není přirozené číslo. Taky jsem si v duchu nejdřív říkal - Dé 0, trochu divné, ta výslovnost, atd., ale teď když jsem to viděl už i v reálu, tak o tom vůbec nepochybuji a vidím to více jak kladně, určitě lepší a hlavně logičtější, než třeba 99 nebo 101. Nejsme přece v Německu. A např. Zelená vlna hlásí všechny dálnice nejen podle čísla, ale i podle místopisných názvů (což mi přijde i pro rychlou orientaci, také super) - takže pak takové "na Pražském okruhu D0, došlo.." nezní vůbec blbě.
A ještě jedna věc, jakkoliv to samozřejmě není nějaká politická změna, pro mě je v tom přesto i hodně velká symbolika - zase v něčem odstřiháváme od toho, co jsme tu měli do roku 1989. Což je také super. :kladivo:
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
adi88

Příspěvek od adi88 »

Fotky z D46 jsou jedním slovem parádní, hlavně odbočka z kruhového objezdu k dálnici v celozelené formě bez bílé přepážky je super, už jen pro toto měla změna podkladu z modré smysl. Jak to ale bude se značkou IS2C? Modrá značka s pouhým číslem naprosto nehovoří o omezeném přístupu na tuto komunikaci. Wikipedie uvádí tuto značku. Skutečně se bude používat? Přece jen k wikipedii mám vztah popsatelný slovy "důvěřuj, ale prověřuj" ;) Zvlášť když třeba zde uvedená IS1A pouze se symbolem dálnice na wikipedii vůbec uvedená není
Přílohy
CZ-IS02f_Směrová_tabule_před_nájezdem_na_silnici_pro_motorová_vozidla_(vpravo)_(2016).jpg
CZ-IS02f_Směrová_tabule_před_nájezdem_na_silnici_pro_motorová_vozidla_(vpravo)_(2016).jpg (11.64 KiB) Zobrazeno 6628 x
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Musíte koukat do vyhlášky zveřejněné včera ve Sbírce na stránkách Ministerstva vnitra.

Nadto ještě existuje metodika k novému značení, počítá se s tím, že bude u cílů pro silnice pro motorová vozidla uveden ve společné modré subploše symbol autíčka stejně jako u dálnic symbol dálnice.
-xdas-

Příspěvek od -xdas- »

Je nějaké změna v umísťování a používání IS 7a Směrová návěst pro odbočení? Současný systém mi přijde nevhodný a neintuitivní.

A co změna barvy podkladu, např. u Snížení počtu jízdních pruhů, u krátkodobých omezení? Něco podobného mají na Slovensku jestli se nepletu.

Ve vyhlášce jsem na to nenarazil :(
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Ještě se v souvislosti s modrým/zeleným logem dálnice zeptám - myslíte si, že auta ŘSD by měla být s novými polepy zelená nebo nechat modrou? Dálnice má prostě zelenou barvu teď už se vším všudy, tak ať je to třeba i pro cizince intuitivní a jasné; korporátní barva ŘSD a logo je třeba zas modrá ...
Přílohy
logo.jpg
logo.jpg (70.78 KiB) Zobrazeno 6556 x
adamos

Příspěvek od adamos »

Ano, na autech by bylo dobré se časem sjednotit na zelenou.

Korporátní barvy ŘSD můžou klidně zůstat modré, vždyť se přece starají i o všechny jedničky :)
Vždy aktuální mapy na http://www.openstreetmap.org
Našli jste v mapě chybu? Napište mi o ní.
Jan Petzold

Příspěvek od Jan Petzold »

Asi sjednotit. Kdyby zelená neprošla kvůli firemní identitě tak to dát do nějaké neutrální černo-bílé, či pouze černý polep symbolu dálnice a rámečku pouze na oranžovém podkladu plechové skříně auta.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Já osobně bych nechal modrou i z praktických důvodů :) Pokud mám na autě symbol značky dálnice, zejména na jeho zadní části a připouštím ve vyhlášce, že značka může být umístěná i na vozidle, tak podle mě by se někdo mohl začít hádat, že na nedálniční komunikaci minul značku dálnice a jel 130 :) Je to sice hodně zmatená konstrukce, ale víme co všechno české hlavičky nevymyslí - na autech by prostě polepy v podobě dopravní značky být neměly ;)

Ale teď už míň úseměvně - ŘSD má korporátní barvu modrou a podle mě je ta úvaha o změně barvy špatná už jen z tohohle důvodu. Navíc graficky je ta modrá na oranžové mnohem výraznější než zelená, optika nepustí ;)
-xdas- píše:Je nějaké změna v umísťování a používání IS 7a Směrová návěst pro odbočení? Současný systém mi přijde nevhodný a neintuitivní.

A co změna barvy podkladu, např. u Snížení počtu jízdních pruhů, u krátkodobých omezení? Něco podobného mají na Slovensku jestli se nepletu.

Ve vyhlášce jsem na to nenarazil :(
Změny u IS7a se nechystají a nechystá se ani úprava podkladu značek pro uzavírky, byť mě osobně by se žlutá líbila...
monin

Příspěvek od monin »

:D :D No to snad nemůžeš myslet vážně s tou zelenou a s tou 130km/h, to už je paranoia ne?? :D
Takhle s tou modrou, co tam nyní je, to bude vypadat, že ty vozidla údržby má ŘSD pronajato někde z Holandska, či z Francie.
Té žluté je škoda, je to vážně o dost akčnější a hlavně výraznější.
https://www.google.cz/maps/@43.8758266, ... 312!8i6656
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Jo, ozvalo se právní vzdělání ... Tady to vidíte, že třeba ani my tři se na všem neshodneme :)
hh
Autor

Příspěvek od hh »

monin píše:No a kromě té nekonečné chvály si dovolím trochu i trochu té konstruktivní pozitivní kritiky :D - psal jsem to tu včera, ale v tom návalu té radosti z té první zelené značky dálnice, to tu trochu zapadlo. Trochu mě zarazil ten chladnější přístup (Lenny?) co se týče provedení změn zde na tomto webu. Já být spoluautor těchto stránek, tak to radostí vše předělám do dvou dnů od podpisu prezidenta. A rozhodně bych nečekal až na Štěpána, či na Tři krále.
Souhlas, kolegům jsem psal někdy v říjnu, tři z nás přislíbili, ale problém je jeden. Už dávno nejsme studentíci, co si tvořili web a po večer ze zábavy něco psali. Makáme, máme dálnic plné zuby přes den a večer jiné starosti. Je to odvislé na čase, aby to někdo udělal. A přes veškeré snahy na webu se k nám už asi 5 let nová krev nepřipojila, aby pomohla :(
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Nebojte úpravy budou, to přece nejde, aby web vizionářů, sám byl pozadu :D
Jinak s tou novou krví je to vskutku problém, přitom jde o tak zajímavé téma. :geek:
R48 -> D48 se podařilo!
adi88

Příspěvek od adi88 »

mapman píše:Musíte koukat do vyhlášky zveřejněné včera ve Sbírce na stránkách Ministerstva vnitra.

Nadto ještě existuje metodika k novému značení, počítá se s tím, že bude u cílů pro silnice pro motorová vozidla uveden ve společné modré subploše symbol autíčka stejně jako u dálnic symbol dálnice.
No jo, to je tak když je někdo líný pořádně hledat :kladivo: , díky ;)

Vyhlášku jsem si prošel a zaujala mě další věc, že značka dálnice na SPMV znamená konec SPMV a naopak značka SPMV na dálnici znamená konec dálnice. Takže koukám, že čtveraté značky nad sebou, jak se tu kdysi uvažovalo, nakonec neprošly.
zesp

Příspěvek od zesp »

Abychom to měli opravdu komplet, přidal jsem tam ještě fotky z dnešního průjezdu kolem exitu 12 na D46. Jde hlavně o lépe nafocenou novou "Návěst před křižovatkou 500m" (furt nevím ty čísla značek) a pak "návěst s cíly za křižovatkou" - ty jsou tam zatím obě -původní za starým sjezdem a nová ještě před ním... A opět se tam mihne i konec dálnice...Nemůžete mi zde někdo dát odkaz na tu vyhlášku s novým značením, nechce se mi to hledat, někde to tu asi už bylo.... Dík...

http://seta00121.rajce.idnes.cz/D46_-_E ... Prostejova
kik

Příspěvek od kik »

Teď už jen záleží na tom, jak rychle zareagují výrobci map a servery jako mapy.cz a "strejda" google... Přiznám se, že když jsem si poprvé všiml té "nuly" za ČM směrem na Štěrboholskou dost mě to potěšilo. Musím se zítra odpoledne podívat, jak to vypadá v opačném směru. A ta Breslau tam v pátek odpoledne ještě stále byla....
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“