Přejmenování rychlostních silnic na dálnice

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět

Jak značit nové silnice pro motorová vozidla?

R
45
39%
S
49
42%
M
13
11%
A
0
Žádná hlasování
I
9
8%
SPMV
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů: 116

bumbik

Re: Přejmenování rychlostních silnic na dálnice

Příspěvek od bumbik »

Avantime píše:Děkuji za názory! :-) K diskuzi ještě přihodím mapu dálniční sítě od 1. 1. 2016: http://www.ceskedalnice.cz/image/mapa-velka.png. Ta zatím na webu nikde není.
Jestli mohu 2 dotazy:
1) D35 Dostavba estakády Opatovice včetně asi 500 m náspu ve výstavbě v oranžové tam není, je to chyba nebo záměr?
2) úsek R35 Liberec - Turnov tam není vyznačen, není v plánu tu mapu ještě doplnit o nová Rka (I/37 Hradubická, ...) Modře ? vypadalo by to možná lépe :ok: děkuji za odpovědi ;)
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
monin

Příspěvek od monin »

MiKu píše:Pro monína: Rozumíte tomu, že ty barvy nemají nic společného s tím, jak barevnými značkami jsou značeny dálnice, ale mají rozlišit způsob zpoplatnění? Že to není nějaká koláž, aby to hezky vypadalo, ale má to praktický účel? Podle mě je mapka od Avantime přehlednější, ale i na pohled hezčí, navíc odpovídá vzhledu těchto stránek. Mapku se zelenou čárou najdete na tomto webu hned na úvodní stránce http://www.ceskedalnice.cz/dalnicni-sit.
Díky za vysvětlení. A za tu starost, zda tomu rozumím. Pro mě za mě, mějte si tu co chcete, klidně i takovouto mapu: :D https://youtu.be/pvpFZBAKLfY?t=1m16s
Já jsem chtěl jen lehce upozornit na ten nesoulad mezi tím letákem a mapou sdfi, kde jsou zpoplatněné dálnice značeny logicky dvěma zelenými čárami a naopak zde na tomto webu, kde jsou zase naopak placené úseky značeny jen jednou čarou a žlutě a naopak zelené jsou úseky bez poplatku. Což může být i dost matoucí (už jen vzhledem k těm doprovodným textů v češtině, němčině a angličtině). A dále i na to, že na mapě zdejšího webu, jsou dálnice značeny (číslovány) ještě v duchu doby, kdy se otevíral první úsek dálnice Praha - Mirošovice a málokdo tehdy ještě pořádně věděl co to dálnice vůbec je, natož, jak se má řádně značit. Což mě k vysoké odbornosti tohoto webu, docela překvapuje. Ale jak říkám, proti gustu.. toť vše milý MiKu :)
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
dvs

Příspěvek od dvs »

Nechci mluvit za autora.
bumbik píše:není v plánu tu mapu ještě doplnit o nová Rka (I/37 Hradubická, ...)
Co máte furt všichni s novými R?
Já bych další označení zatím nezaváděl.

Na mapce jsou dálnice a nedával bych tam nic dalšího.

R35 Liberec - Turnov tam není, protože to bude jednička I/35, tak jako třeba I/37 Hradubická, I/38 Jihlavský přivaděč atd.
MiKu

Příspěvek od MiKu »

OT Monín: Při takovém uvažování by tedy ty čáry měly být šedivé, protože to je přeci barva betonu. A proč ne vlastně rovnou ortofoto, to bude nejvěrnější, akorát tam zase zaniknou ty vaše dva jízdní pásy, takže taky blbě. :-\
Avantime
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Avantime »

bumbik píše:1) D35 Dostavba estakády Opatovice včetně asi 500 m náspu ve výstavbě v oranžové tam není, je to chyba nebo záměr?
Mapa je k 1. 1. 2016, dostavba estakády má být dokončena 31. 12. 2015, takže v mapě je vedená již jako zprovozněná.
bumbik píše:2) úsek R35 Liberec - Turnov tam není vyznačen, není v plánu tu mapu ještě doplnit o nová Rka (I/37 Hradubická, ...) Modře ? vypadalo by to možná lépe :ok: děkuji za odpovědi ;)
SPMV do mapy neplánuji. Nechal bych to nějakou dobu "sednout", než se s Novým pojetím a možností označit silnici jako SPMV naučí pracovat v krajích.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

Avantime děkuji za vysvětlení ;-) s tím datem 1.1.2016 jsem si to neuvědomil ... :-)
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
adi88

Příspěvek od adi88 »

Mně se tedy mapa od Avantime líbí. Hlavně v ní jde o zpoplatnění, tak bych tam zbytečně nemotal, že musí být všude zelená. Zelené je i značení na nezpoplatněných dálnicích. A ta psychologie se zelenou jako klidnou barvou asociující nezpoplatněnost, má opravdu něco do sebe. Stejně tak ta oranžová, byť místo té bych se osobně nebál ani červené. Ale to je detail. Jediné co se mi nelíbí je to číslování. Místo D1, D2, D3 atd, by lépe vypadala čísla v červeném obdélníčku. To je asi jediná věc, v které bych se po ŘSD "opičil". Jejich mapa sice taky vypadá dobře, ale nevidím důvod, proč by tento web nemohl mít vlastní styl. Zvlášť když je povedený. Pamatuju dobu před 10-11 lety, kdy na webu ŘSD bylo velký kulový a objevení právě tohohle webu ve mně vyvolalo silnější zájem o dálnice, než předtím. Takže si dál jeďte po svém, děláte to dobře ;-) Jinak co se týče SPMV, tak jakmile budou vybrané jedničky takto označeny, rád bych je v mapě dálniční sítě viděl. Ideálně modrou barvou.
kik

Příspěvek od kik »

mapman píše:351? Kdes to vzal? Podle oficiálního pasportu ŘSD je to I/35I (třicetpět velké i):
http://geoportal.jsdi.cz/flexviewers/Si ... ni_sit_CR/ - je potřeba kliknou na trasu a zobrazit podrobnosti.
Asi jsem si blbě přečetl cedulky u mostů a podjezdu pod II/333. To I se dá lehce zaměnit za 1-čku :kladivo: Asi budu potřebovat silnější brejle - i když ty mám zatím jen na čtení :P
Standa

Příspěvek od Standa »

Kik, Mapman: A nemohlo se někde objevit to značení "35I" ? I když - to, co by jednou mělo být II/606 je taky ještě pořád I/6J, ale "6J" na značení si nějak nevybavuju...
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Jo, je to možné, kik taky píše že to viděl na mostní tabulce - tam se to uvádí zpravidla i s tím písmenkem.

Mimochodem, na mezinárodním fóru jsem našel tento snímek od uživatele Jaromír - přeznačení pomalu začíná i na navazující síti:
Přílohy
Přivaděč k D35 od Velké Bystřice
Přivaděč k D35 od Velké Bystřice
R35.jpg (145.95 KiB) Zobrazeno 7380 x
monin

Příspěvek od monin »

Super, jediné co snad, že na takovéto komunikaci by mohl být už velký portál s dopravním značením, taková ta šibenice (jak se tomu správně říká? :) ) či rovnou přes celou komunikaci a z druhé strany může být zase značení na Olomouc. A ten znak dálnice trochu větší, ale stejně perfektní. Koho by něco takového před lety napadlo.
Jo jinak jak tady proběhla ta debata o značení vozidel údržby (modrý/zelený znak dálnice), včetně mapmanovi paranoii :D, tak některé busy MHD v Praze, mají už dávno a dávno toto značení na boku, tak, aby mohly jezdit asi i po D. A je v zelené barvě, takže DPMP už tehdy vlastně tušil, jak to dopadne s dálničním značením u nás. Fotku samozřejmě nemám, ale třeba takový kasme se toho určitě ujme. Jsou to busy jezdící hlavně na lince 100, atd.
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
kasme
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme »

monin píše:Jo jinak jak tady proběhla ta debata o značení vozidel údržby (modrý/zelený znak dálnice), včetně mapmanovi paranoii :D, tak některé busy MHD v Praze, mají už dávno a dávno toto značení na boku, tak, aby mohly jezdit asi i po D. A je v zelené barvě, takže DPMP už tehdy vlastně tušil, jak to dopadne s dálničním značením u nás. Fotku samozřejmě nemám, ale třeba takový kasme se toho určitě ujme. Jsou to busy jezdící hlavně na lince 100, atd.
je to interní označení autobusů vybavených pro provoz na zpoplatněných komunikacích :)
nejen linka 100, ale i linky co jezdí po D0 z Čerňáku do Běchovic

fotku hledám
Standa

Příspěvek od Standa »

jonáš v diskusi o Blance ohledně R4 píše:Městská silnice. Autíčko snad vždycky bylo až za Jílovištěm.
Je to tak, ale BUS zálivy (přes které se diskuse dostala k I/4) byly i za Jílovištěm, takže už na SPMV I/4. Což mě přivádí k otázce: může být dnes jako SMPV označen směrově dělený čtyřpruh s MÚK a BUS zálivy? Dovoluje to vůbec nějaká norma pro jedničky takhle postavit?
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Označen tak být může - norma řeší jen novostavby případně rekonstrukce vyžadující stavební povolení. Pokud je někde stávající stav, tak zákon pouze vyžaduje, aby komunikace byla bez úrovňových křížení a bez přímých připojení sousedních nemovitostí.
Standa

Příspěvek od Standa »

Díky!
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Změny značení, zdá se, probíhají.
Na nájezdu na D11 Exit 8 směr Praha nám značka dálnice zezelenala a "zčtvercovatěla". Kdy konkrétně nevím - v pátek tam nebyla, dnes ráno už ano. ;)
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

Škoda, že se při těch změnách R1 na D0 neudělá zároveň změna staničení, tak aby 0km byl na MÚK s D1.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

To mě taky osobně velmi mrzí, ta nula někde v polích u Jesenice mě drásá nervy už od začátku :(
vodouch2000

Příspěvek od vodouch2000 »

Myslel jsem, že nula je na budoucím křížení D0 s D3? Ale info na stránkách SOKP 511 říká něco jiného: http://www.sokp511.cz/kde-najdete-kilom ... staniceni/ Jak to vlastně je ve skutečnosti, opravdu někdo jen "zapíchnul kružítko"?
hh
Autor

Příspěvek od hh »

JirkaS píše:Škoda, že se při těch změnách R1 na D0 neudělá zároveň změna staničení, tak aby 0km byl na MÚK s D1.
Ideální příležitost byla v roce 2010, ne teď ...
mapman píše:To mě taky osobně velmi mrzí, ta nula někde v polích u Jesenice mě drásá nervy už od začátku :(
To mi povídej, pokud bychom na to tehdy měli vliv, tak by to tak krásně bylo :(
S_M_Lomoz

Příspěvek od S_M_Lomoz »

Není to nakonec tak, že 0 by byla na křížení s D1 v případě JVK?
P_V

Příspěvek od P_V »

S_M_Lomoz píše:Není to nakonec tak, že 0 by byla na křížení s D1 v případě JVK?
Ne, to nesedí. K D1 je to asi o 1,8 km víc.
jendelin.i

Příspěvek od jendelin.i »

Tak asi 0 byla na křížení s D1 u té prapůvodní varianty přes Písnici, kolem Modřanské rokle a přes Komořany (bez tunelu). Odsud se to přeneslo na stavbu 515 (vybudována v 80.letech minulého století) a z 515 na celý PO ;-)

Edit: http://mapy.cz/s/n4Rg
Jó, to vychází ;-)
Dannyboy

Příspěvek od Dannyboy »

Já jsem samozřejmě rád, že dálnic bude víc na mapách, ale může mi někdo vysvětlit proč úsek I/7 Chomutov - Křimov https://goo.gl/maps/bjT4qD7vKtF2 povýší "pouze" na 110kmh a úseky jako R35 Mohelnice - Olomouc https://goo.gl/maps/rdaGbxZ5UkP2 nebo R46 https://goo.gl/maps/WY7wydj1Cf82 povýšily na dálnice 130kmh. Je v tom nějaká logika např: kategorie silnice nebo se postupovalo spíš podle zvyku?
Redispero

Příspěvek od Redispero »

Mezi těmi úseky opravdu je rozdíl, zejména co se týče směrového a výškového vedení. Nadto se úsek Chomutov – Křimov nachází ve značné nadmořské výšce, což z něj – i díky dlouhým estakádám a mostům – činí v zimě poměrně nebezpečný úsek.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“