Přejmenování rychlostních silnic na dálnice

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět

Jak značit nové silnice pro motorová vozidla?

R
45
39%
S
49
42%
M
13
11%
A
0
Žádná hlasování
I
9
8%
SPMV
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů: 116

monin

Re: Přejmenování rychlostních silnic na dálnice

Příspěvek od monin »

Redispero: a nejsou si spíš sami sobě nebezpeční řidiči, než nějaká nadmořská výška a nějaké estakády? :)
Ale zpět k tématu. Tak to máme první nové značení na D0 (kasme), D46 (zesp), teď i D11 (MPMP - i když ten to trochu zaspal - podle něj to tam v pátek nebylo a dnes ráno už jo.. :lol: ), ale co např. taková D52? Tam už se také něco nového objevilo? Aby konečně i ti nafoukaní Rakušáci, po 26 letech od revoluce, také zjistili, že i u nás máme dálnice? Když už to ještě dlouhá léta nebudou moci zjistit před Kaplicí, a před Velešínem? :)
Naposledy upravil(a) monin dne 1.12.2015 8:46:29, celkem upraveno 1 x.
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
kasme
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme »

Některé otázky i nápady se vrací stále dokola... :kladivo:
sirkeci 9.11.2009 18:54 píše:Nevíte někdo, proč se kilometráž R1 počítá od budoucího křížení s D3 (exit 1) a ne od D1, což by mi připadalo logičtější?

...

Já bych vnější okruh označil jako R0, nula by zároveň symbolizovala kružnici okruhu (Budapešť má M0) a zároveň vytvořila paralelu s MO (městským okruhem) 8-)
http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 544#p11544

tu kilometráž tam přesunu
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Tak jen pro potvrzení přidám snímek z D11:
IZ1a na exitu 8 D11 vlevo
IZ1a na exitu 8 D11 vlevo
IMG_20151201_172709m.jpg (62.41 KiB) Zobrazeno 7287 x
monin

Příspěvek od monin »

Desiať bodou :ok: :ok:
Rio13zm

Příspěvek od Rio13zm »

To je napisane v polstine? :)
monin

Příspěvek od monin »

vychodniarsky :D tak je pravda, že už to je 30let, co jsme tam u vás nějaký rok pobýval, blbě jsme to napsal? Já si říkal, že to je nějaký divný. :D Ale značku dálnice máme hezkou , že?? :P
zesp

Příspěvek od zesp »

V Brodku u PV otevřeli ten nový nájezd na D46, ale tu novou značku dálnice nám zakryli a prdli před to současné autíčko... Toho si všimli, že to jaksi ještě neplatí, ale ten paskvil v podobě jiného značení cílů na kružáku a v Brodku tam nechali. To jim nevadilo. Takže z Brodku jedete směr Prostějov a Dobrochov a na kružáku si můžete vybrat mezi Brnem a Vyškovem na D46 (cíl Vyškov pak na dálnici ale značen není) nebo Vranovicemi či Kelčicemi a navíc po silnici II/462!!?? Prostě zmatek.... A k tomu to značení dálnice - to jako u všeho přeznačení R na dálnice bude až do silvestrovské půlnoci před každou novou značkou i ta s dnešním autíčkem jako v Brodku??? Trochu na palici, ne???
Přílohy
PB300003a.jpg
PB300003a.jpg (77.65 KiB) Zobrazeno 7160 x
PB300002a.jpg
PB300002a.jpg (68.25 KiB) Zobrazeno 7164 x
PB300001a.jpg
PB300001a.jpg (32.84 KiB) Zobrazeno 7164 x
Naposledy upravil(a) zesp dne 1.12.2015 23:12:38, celkem upraveno 1 x.
kasme
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme »

Nejni ňák nakřivo? :jidlo:

Ta na té dé11...
Rio13zm

Příspěvek od Rio13zm »

monin:

vase zmeny sledujem, len ma mrzi, ze sa tych zmien neurobilo viac. chceli ste mat viac zelenej farby na znackach, tak preco nie zelene odpocivky? alebo zelena znacka jazdnych pruhov, pri exitoch/navestiach pred krizovatkou sa meni zelena farba na modru a tak dalej. jednoducho uplne zmenit modru za zelenu, tak ako Svajciari.

casto chodim do DE a porovnavam, vsimol som si, ze tu su takmer vsetky znacky na dialniciach stvorcoveho tvaru a preto je skoda, ze u vas bude stvorcova iba dialnica/spmv a nie aj tie ostatne.

chvalim zjednotenie cisel D a R na D a vsetky v cervenej farbe. mne osobne vadili tie modre cisla na R.

niekolko dalsich veci je fajn, ako pomenovanie odpocivok a KM k dalsej CSPHM, ale je velka skoda, ze nemate pomenovane exity.

tak ako som pisal, vase zmeny sledujem a pisali ste v diskusiach, ze toto vsetko trvalo zmenit niekolko rokov, tak sa pytam, ako dlho bude trvat, pokial sa budu moct spravit nejake dalsie zmeny? dalsich desat rokov? ked to porovnam s nasim znacenim, u nas zatial nic nikto neschvalil a veselo pouzivame Rakusky dizajn, ich pismo, zacali sa pouzivat Nemecke sipky, spravilo sa cislovanie exitov (pomenovane boli este z cias CS), zmenil sa dizajn odpocivok a zacalo sa pouzivat logo dialnice pred krizovatkou s dialnicou a to sme teda zatial nic neschvalili.

co ty na to? nedalo by sa toho spravit este viac? a to si pisal v diskusii "Návrhy na změnu dopravního značení" ako vam susedne krajiny nesiahaju po kotnik :). toto tvrdenie ma pobavilo a odvtedy ta povazujem za vtipneho chlapika (hlave ta krajina s tym stoziarom na fotke z R2) :) alebo kolega HH napisal, ze tato zmena je jedna z najvacsich ake sa urobili v Europe, mohol mat pravdu, keby sa zacalo pouzivat aj male pismo, pri velkych tabulach sa zacal pouzivat vacsi font, aby napis PRAHA nevyzeral tak maly nad trojpruhovou dialnicou alebo zacali pouzivat symboly statov aspon na krizeni dvoch D.

samozrejme nikto nemusi so mnou suhlasit, je to moj nazor. a na tvoju otazku, ano vasa znacka zelenej stvorcovej dialnice sa mi paci :) a vela zdaru pri dalsich zmenach, z ktorych sa budem uprimne tesit.
jendelin.i

Příspěvek od jendelin.i »

mapman: Krása, SSÚD se činí. Ale zrovna tohle není úplně nezbytný - dle vyhlášky 294 tam mohla být modrá dálnice až do r. 2025... ;-) Ještě nějaká další fotečka z (ex)R by bodla, tam je to důležitý...

kasme: Takovou krasavici fotí, a ty chceš, aby se mu nechvěla ruka :-D

zesp - poslední fotka: Třeba je to zrovna tam příprava na 31. - poletí špunty, menší ohňostroj, modrá jemně do příkopu... Ale spíš je to opravdu na palici, uvidíme, jestli všude...
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

Rio13zm píše:vase zmeny sledujem, len ma mrzi, ze sa tych zmien neurobilo viac. chceli ste mat viac zelenej farby na znackach, tak preco nie zelene odpocivky? alebo zelena znacka jazdnych pruhov, pri exitoch/navestiach pred krizovatkou sa meni zelena farba na modru a tak dalej. jednoducho uplne zmenit modru za zelenu, tak ako Svajciari.
Podle mě mají značky typu benzínka zůstat modré. Jsou to informativní značky, ty mají danou podobu nezávislou na typu komunikace. Hospoda nebo benzínka na dálnici se neliší od téhož kdekoliv jinde a kdybych to bral do důsledků, tak by pak někdo mohl přijít s tím, že na místní komunikaci to bude jen černá na bílé.
Na výjezdech se dává modrá značka, protože dál za výjezdem už pokračuji po komunikaci nižší třídy. Pokud je pokračování po dálnici, bude zelená.
Nosorožec

Příspěvek od Nosorožec »

zesp píše:...Trochu na palici, ne???
na první pohled ano, ale tímto se podle mě správce komunikace kryje před tím, že na dálnici vjede někdo bez známky, na kole, kozím dechu, na koni nebo pěšky, případně s ručním vozíkem. Do 1/01/2016 totiž zelená čtvercová značka dálnice nemá oporu v zákoně.
monin

Příspěvek od monin »

Zesp:
„Zelená značka zmizela? To se dějí věci… Naše Káťa například říkala, že máte ve třídě nějakou Saxofonu, která prý shání lidské ucho…?“ Nesmíš brát vše tak vážně a zvláště ne u nás, jinak se z toho zblázníš. Aby se vše dalo u nás do pořádku, podle toho, jak vše vypadá, k tomu je potřeba ještě tak 300 let. A to kupříkladu u lidí obnáší takovejch 9 generací. :D
Ale jinak tě samozřejmě chápu. Je to deprimující něco takového vidět, např. tu preciznost v zakrytí dálniční zelené značky, a naopak směry k ní jsou už nově zelené, či ten bordel v těch směrových cílech. Pokud máš náladu, zkus alespoň napsat na příslušný okresní národní výbor - odbor dopravy, fotky máš, víš o co jde, místní plátek by po takové věci určitě rád skočil a napsal o tom článek, zveřejnil fota.. prostě pořád po nich bušit, hlava nehlava, nic jiného nám nezbývá, jinak to bude opravdu na těch 9 generací.

Rio13zm:
Tak to jsem moc rád, že tě ten stožár neurazil. Ale jinak samozřejmě také moc dobře chápu kam míříš. Já z těchto změn mám obrovskou radost, ale člověk si musí prostě v koutku duše říkat, jak to, že tak pomalu a jak to, že ne mnohem a mnohem více (staničení D0, zahraniční cíle na D0, malé písmo, komický miniaturní font na některých D a SPMV, turistické cíle, Praha, atd., atd.). To je fakt deprimující, zvláště když píšeš, že u vás na "vychodze" si to tam pěkně měníte i bez nějakého zákona. Na naší obranu musím říct, že jsme u nás měli to extempore s tím pádem vlády (což vy vlastně také) a třeba jak píšeš o té celé totál zelené dálnici(odpočívky) tak to ani v CH nemají a to by mě asi ani tak nepálilo.

Na druhou stranu, když si zde přečtu reakci MD, k podnětům autorů tohoto webu, uveřejněný zde někdy v létě 2009, a přečtu si jen jeden odstavec, abych po ránu neomdlel, tak mi je pak naprosto je jasné, že toto co se prosadilo, je maximum možného (i když pevně doufám, že jen zatím). Držme si proto vzájemně palce, aby se ty ledy prolomily už konečně úplně.
Citace dopisu z roku 2009:Změnu barvy dopravní značky č. IP 14a "Dálnice" a č, IP 14b "Konec dálnice" nepovažujeme za důležitou, ale zásadní výhrady by mohly být proti nákladnosti této změny, protože by nebylo přijatelné, vzhledem k její důležitosti, aby byly po dobu životnosti "starých" značek užívány dvě barvy. Dopravní značky č. IP 15a "Silnice pro motorová vozidla" a č. IP 15b "Konec silnice pro motorová vozidla" nemohou být nahrazeny dopravními značkami č. IP 14a "Dálnice" a č, IP 14b "Konec dálnice", protože touto značkou je mj. určen druh pozemní komunikace ve všech souvislostech. Zavedení nové dodatkové tabulky "Vzdálenost k příští ČS" není potřebné vzhledem k tomu, že toto řešeni umožňuje současná právní úprava (viz § 15 odst. 1 písm. 1) vyhlášky č. 30/2001 Sb.). Při hustotě čerpacích stanic na našich dálnicích není ani tato možnost využívána. Vážím si Vaší práce a děkuji Vám za snahu .. s pozdravem..

Dosadit do toho dopisu jen tykání a oslovení soudruhu, tak je to jak vystřižené někdy z roku 1985. Asi v tomto duchu: "Vážený soudruhu vážíme si tvé připomínky, ale naše strana a naše vláda ví sama dobře, jak to správně dělat a tak se klidně můžeš vrátit opět ke své práci.
S pozdravem, světu mír!"

omlouvám se, nevím jak se mi to opět podařilo to proklikat 2x, :oops:
Naposledy upravil(a) monin dne 2.12.2015 9:46:05, celkem upraveno 3 x.
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

monin píše:Je to deprimující něco takového vidět, např. tu preciznost v zakrytí dálniční zelené značky, a naopak směry k ní jsou už nově zelené
Co je na tom deprimujícího? Značka dálnice neposkytuje jen informace, ale vyžaduje od účastníka provozu nějaké povinnosti a zároveň určuje i nějaké zákazy. A jak správně podotkl Nosorožec, tak ta značka je v tuto chvíli neplatná a tudíž se povinnostmi a zákazy z ní vyplývajícími účastník provozu nemusí řídit. Zdravě a rozumně uvažující člověk to sice chápe, ale někdo vychovávaný d-fensovským pojetím práva by se toho mohl chytit. Naproti tomu cedule s uvedením směru je ryze informativní a jestli se někdo rozhodne, že bude ignorovat dálniční směr na Olomouc kvůli tomu, že značka je v doposud neplatném provedení a bude až do Nového roku bloudit po okolí, tak je to čistě jeho boj, který nemusí nikoho jiného trápit.
monin píše:To je fakt deprimující, zvláště když píšeš, že u vás na "vychodze" si to tam pěkně měníte i bez nějakého zákona.
No nevím, ale pro mě by bylo obzvláště deprimující, kdyby si nějaká státní organizace dělala co chtěla bez ohledu na to, co je v zákoně nebo vyhlášce a vzhledem k vašim neustálým steskům, jak tu spousta lidí stále myslí podle schémat z doby před rokem 1990 tuto vaši poznámku vůbec nechápu. Zkuste si uvědomit, že když se někdo nechová podle zákona zrovna teď tak, že vám to vyhovuje, tak tomu příště už tak být nemusí.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

K tomu zakrytí značky dálnice na R46 - je to zakryto proto, aby se značky dálnice objevily na celé R46 pokud možno v jeden stejný den někdy v prosinci, stav kdy měsíc najíždím na dálnici ale vlastně na hlavní jsem na SMV, není úplně v pořádku. Takže značky se sice objeví před 1.1.2016, ale komplexně v jednu dobu, na to je tlak.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

mapmane a to v jeden den všechny dálnice? protože zatím jsem žádnou aktivitu ve smyslu přeznačení na R48 nezaznamenal a včera ani na R56, takže v MS kraji se s tím nejspíš otálí ...
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Všechny dálnice nikoliv, primárně je potřeba v jeden den provést výměnu na jednom uceleném úseku rychlostní silnice - u dálnic problém není, tam můžou stávající značky zůstat i po 1.1.

Otálí se proto, že aby mohlo dojít k přeznačení, musí ministerstva dopravy a vnitra projednat dokumentaci a stanovit novou místní úpravu dopravního značení. Zatím ještě stále nejsou vydaná všechna stanovení.
monin

Příspěvek od monin »

Martin_L:
To já naprosto chápu. Pořádek má být, o tom žádná. Ale když už, tak celkově, ne jen sem tam, a to ještě hodně sporadicky. Prostě jako daňovému poplatníku mi vadí, na jedné straně ta naše neuvěřitelná preciznost v některých věcech, viz. i ta zakrytá dálniční značka na D46 (a já chápu, že to tak má do 30.12. 2015 správně být) a na druhé straně to, že se pár strejdů na okrese, kteří jsou za to zodpovědní, nedokáže domluvit na tom, jaké cíle budou na nových značkách v jejich okrese vyobrazeny. A to člověk už vůbec nemůže po nich chtít, aby se domluvili ještě i se sousedním okresem a s jejími pantáty. (Jiný příklad, než tento z D46 a jejího okolí, mě teď v rychlosti nenapadá). Nehledě na to, že podle této logiky, by ta nová zelená dálniční značka na té D11, by měla být také zakrytá a měla by stát před ní ještě modrá.

A k tomu Slovensku, já samozřejmě nemám potuchy, na jakém principu jsou tam ty změny realizovány, ale snad to není tak, že si jedna parta nadšenců od Detvy řekne, tak, a teď změníme naší R2 na D22, protože tu chceme dálnici a ne nějaké eRko, a druhá parta na Šariši chce zase zelené značení odpočívek a tak si je tam přemaluje na zeleno. Prostě podle toho co zde psal Rio13zm, jsem pochopil, že se na tom Slovensku podařilo realizovat xx dobrých věcí, aniž by se pod tím musel podepsat jejich prezident. A u nás je to občas krok dopředu a pro jistotu, kdyby náhodou, dva kroky zase nazpět. Viz. i ty registrační značky. Ale už mlčím raději.
Mike

Příspěvek od Mike »

no hlavně to stojí prachy, který se mohly investovat do jinejch věcí na silnicích
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
jendelin.i

Kdybych se na to díval čistě z pohledu §, tak největší problém vidím v zelené dálnici IZ 1a, protože ta, de iure, letos ještě neexistuje.
Kdybych chtěl stávající Rka přeznačovat korektně, dal bych tam letos vysoké modré dálnice IP 14a, protože ty platí už letos, a že letos neodpovídají zatřídění komunikace prakticky nevadí, protože letos je na D a SMV úprava pravidel pro řidiče úplně totožná.
No a na výměnu modrých IP 14a, ať už na stávajících D nebo na přeznačených R, nabízí vyhláška 294/2015 10 let (do 31.12.2025). :-D
Prakticky se mi ale samozřejmě víc líbí, že už se letos v prosinci instaluje definitivní značení ;-)

Mimochodem, přeznačování se rozbíhá, ale ještě jsem nezaznamenal sebemenší osvětu ze strany MD ve směru k prostému řidičskému lidu, aby se všichni dozvěděli, co že to máme za upravené / nové značky a jaká nová pravidla platí od nového roku...
jendelin.i

Na webu SFDI se v sekci Dálniční kupóny 2016 objevila mapa platná od 1.1.2016. Seznam stále rozlišuje D a R, ale už jsou všechna čísla černá bez barevných rámečků. A značky IP 14a,b a IP 15a,b zatím dle letošní platnosti. Tj. taková pozvolná chameleonská proměna :-)

Edit 5.12.: Nyní na webu SFDI dva seznamy, od 1.12.2015 D,R a od 1.1.2016 už všechno D a dvě mapy.

Avantime: "Co se týče volby barev, tak volba oranžové pro zpoplatněné úseky a zelené pro úseky bez poplatku vychází z (nejspíš kulturně podmíněného) vnímání barev. Zelená je klidná, může symbolizovat něco, co je "bez obav", jako zelená na semaforu, která vás informuje o volném průjezdu. Naopak oranžová je neklidná, řidiči ji mohou mít zafixovanou jako barvu "Pozor!", takže i z toho důvodu byla zvolena pro úseky, které vyžadují "speciální vybavení" ve formě dálniční známky."
No a pro SFDI a MF je bleděmodrá taková klidná, kde všichni pěkně platí, a oranžová: "Pozor!, tady může proklouznout nějaký nepolepený šetřílek!!!" :-D ;-)
Naposledy upravil(a) jendelin.i dne 5.12.2015 15:44:38, celkem upraveno 1 x.
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Nosorožec píše:
na první pohled ano, ale tímto se podle mě správce komunikace kryje před tím, že na dálnici vjede někdo bez známky, na kole, kozím dechu, na koni nebo pěšky, případně s ručním vozíkem. Do 1/01/2016 totiž zelená čtvercová značka dálnice nemá oporu v zákoně.
Ma, toto neni dane zakonem, ale jiz platnou vyhlaskou, kterou mame vsichni znat. Pri vasem vykladu, aby se na dnesnich R dalo jezdit hned 130 by se znacky museli osadit 1.1. v 00:00:01 = nerealne.
hh
Autor

Příspěvek od hh »

JirkaS píše:
Rio13zm píše:vase zmeny sledujem, len ma mrzi, ze sa tych zmien neurobilo viac. chceli ste mat viac zelenej farby na znackach, tak preco nie zelene odpocivky? alebo zelena znacka jazdnych pruhov, pri exitoch/navestiach pred krizovatkou sa meni zelena farba na modru a tak dalej. jednoducho uplne zmenit modru za zelenu, tak ako Svajciari.
Podle mě mají značky typu benzínka zůstat modré. Jsou to informativní značky, ty mají danou podobu nezávislou na typu komunikace. Hospoda nebo benzínka na dálnici se neliší od téhož kdekoliv jinde a kdybych to bral do důsledků, tak by pak někdo mohl přijít s tím, že na místní komunikaci to bude jen černá na bílé.
Na výjezdech se dává modrá značka, protože dál za výjezdem už pokračuji po komunikaci nižší třídy. Pokud je pokračování po dálnici, bude zelená.
Ja to presne takto komplet zelene chtel. Hlasu a la Jirka bylo vic, takze to tak bohuzel nebude.

Jinak diky za Vas pohled "ze zahranici". Nejake zmeny jeste prijdou, napr. nazvy odpocivek. Ale to podstatne probiha ted. Napr. Praha vs. PRAHA to by se musely vymenit vsechny znacky a hlasu, ze je to zbytecne drahe by bylo 100x vic nez je ted...
Nosorožec

Příspěvek od Nosorožec »

hh píše:
Nosorožec píše:
Ma, toto neni dane zakonem, ale jiz platnou vyhlaskou, kterou mame vsichni znat. Pri vasem vykladu, aby se na dnesnich R dalo jezdit hned 130 by se znacky museli osadit 1.1. v 00:00:01 = nerealne.
platnou ano. ale účinnou zatím ne.
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Nosorožec píše:
hh píše:
Nosorožec píše:
platnou ano. ale účinnou zatím ne.
Ježiš neřešte to jinak vznikne řešení a la D46 a budeme si tu psát o přeúředníkované EU a budeme naštvaní. Měsíc sem, měsíc tam, co se komu může stát, za 4 týdny to bude ok, hurá.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“