Přejmenování rychlostních silnic na dálnice
Re: Přejmenování rychlostních silnic na dálnice
U toho Křelova je tam evidentně chyba, stav který zesp popisuje ani neodpovídá projektu. Snad to brzy spraví. Co se týče toho jestli to má být SMV nebo dálnice. No - argument zpoplatnění a uspořádání sítě ve výhledu prostě roli hraje. Úsek Globus - Křelov nebude nikdy součástí dálniční sítě a nemá smysl jej tak značit, navíc ze směru od Mohlenice se doprovodka napojuje v MÚK Křelov na 35ku, takže tohle značení má svou logiku.
U Českého Těšína je to trošku jiný případ, ale v zásadě to vyplývá z toho, že převedení do dálnic vadí dva faktory - zaprvé parametr 22,5/80 s vysokou hustotou křižovatek a také to, že by zpoplatnění úseku (když by byl dálnicí) vyhnalo poláky na tranzitní trase Polsko - Slovensko do centra Českého Těšína (myslím tím osobáky a dopravu do 12 t - těžkou nákladní lze na obchvat vyhnat).
U Českého Těšína je to trošku jiný případ, ale v zásadě to vyplývá z toho, že převedení do dálnic vadí dva faktory - zaprvé parametr 22,5/80 s vysokou hustotou křižovatek a také to, že by zpoplatnění úseku (když by byl dálnicí) vyhnalo poláky na tranzitní trase Polsko - Slovensko do centra Českého Těšína (myslím tím osobáky a dopravu do 12 t - těžkou nákladní lze na obchvat vyhnat).
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Řešením je po dokončení staveb v úseku Třanovice - Hrádek, označit vše jako dálnici až po hranici s SK. Sice nevím jestli bude polská S9 zpoplatněna, ale slovenská D3 bude určitě. Takže volba pak bude jen podle času jízdy nebo vzdálenosti, přes města to bude objíždět pár zoufalců.
R48 -> D48 se podařilo!
Jen aby, ve Slovinsku objíždí zpoplatněný úsek velmi velká část tranzitu.
mapman: Snažím se to nové pojetí nějak ve výše uvedených souvislostech pochopit, i když se přiznám, že se mi to ne až tak úplně daří... Takže pokud to dobře chápu, jediné rozdíly mezi dálnicí a SMV nyní je pouze to, že SMV je bez poplatku a je tam (v tomto případě zbytečně) nižší rychlost? Vždyť nově vyjmuté úseky ze zpoplatnění některých úseků dálniční sítě kolem některých měst dokazují, že i dálnice umí být bez poplatku... Takže, proč třeba ten úsek kolem Těšína není dálnicí bez poplatku? Blízkost křižovatek není moc argument, technické požadavky na dálnice se novým pojetím přeci razantně snížily... Dobře, současný úsek kolem Křelova bude někdy v hodně vzdálené budoucnosti veden jako II. třída a dálnice povede bez napojení mimo, ale kdo z řidičů o tom ví? Taky by zde teď klidně mohla D bez poplatku být... Prostě tomuto uvažování moc dobře nerozumím... Zase jsme čímsi svázáni a neřešíme věci dle "selského rozumu"... Alespoň můj názor...
zeps: úsek SMV I/35 bude nahrazen klasickou dálnicí (stavba Křelov II. etapa). Proto by opravdu bylo zbytečné značit tu část od MUK Křelov k OK Globus jako D. Navíc beru ten přechod z D na SMV jako určitou prevenci pro snížení rychlosti jízdy (i když jak znám naše řidiče to tak 70% bude dál hnát 130 i víc), protože úsek končí na OK. (Vlítnout tam 130, tak jsem na druhé straně kruháče, ale beru to přes středový ostrůvek
) Beru to tak, že i na ministerstvu měli dost rozumu, aby dálnici neukončili tímto způsobem, ale varovali cca 1km před problémovým místem.
Vše má svoje důvody a mnoho z nich je takových, které běžný řidič nevnímá. Není to jen o parametrech, ale třeba i o tom, kdo je ke k kterému úseku příslušným silničním správním a speciálním stavebním úřadem a kdo stanovuje dopravní značení a kdo se k němu vyjadřuje. Z pohledu běžného řidiče je jedno, jestli se jedná o nezpoplatněnou dálnici nebo o SMV s rychlostí 130 km/h, z pohledu vnitřní administrativy je lepší některé věci zkrátka neměnit. Něco stojí i vlastní změna barvy značek z modré na zelenou. Můžu se samozřejmě rozepsat podrobně i k jednotlivým úsekům, ale snad to bude stačit takto obecně.
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
Obchvat Č.Těšína nebyl nikdy ani rychlostní silnicí a najednou by měl být bez úprav rovnou dálnicí ? Budeme nyní rádi, pokud z obchvatu bude alespoň SMV. I kdyby z toho byla jednou dálnice, odstranil se ten kruhový objezd, rozšířil hraniční most a prodloužily nájezdy a sjezdy, stejně by tam byla rychlost asi zůstala snížena na 100, kvůli napojení hned tří silnic první třídy blízko za sebou, navíc v obloucích a kvůli přejezdu hranic.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Východní přivaděč v Brně nedotčený, stejně tak začátek Svitavské radiály.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
No mapman mě jako vždy svou dobrou argumentací uzemnil. V byrokratostánu, kam se naše země bohužel řadí, je nakonec vlastně úspěch, že třeba mnou zmiňovaný obchvat Chebu je i přes své nezpoplatnění dálnicí a nikoli jen I/6 označenou jako SMV. Zvlášť když výjezdy 162 a 164 jsou taky dost blízko sebe. To by se nám ta D6 v K kraji pěkně zmrskla.
Že je ale II/635 zaústěna do I/35 i v součanosti jsem nevěděl, mapy.cz značí II/635 přes olomouckou část Řepčín. Přitom pokud tam bude SMV, tak třeba pověstný Velorex bude muset hledat objízdnou trasu jinudy. Ale budiž, doprovodka v kategorii druhé třídy by byla pro každou SMV asi luxus. V té souvislosti mě ale napadá, neuvažuje se, aby měla doprovodku v kategorii druhé třídy alespoň každá dálnice? Někde by to samozřejmě byl dost oříšek (třeba na D7 Praha-Slaný), ale třeba silnice Rajhrad-Pohořelice by se dle mého II/652 mohla stát klidně hned. Na trojku, kterou je dnes, má luxusní parametry.
Že je ale II/635 zaústěna do I/35 i v součanosti jsem nevěděl, mapy.cz značí II/635 přes olomouckou část Řepčín. Přitom pokud tam bude SMV, tak třeba pověstný Velorex bude muset hledat objízdnou trasu jinudy. Ale budiž, doprovodka v kategorii druhé třídy by byla pro každou SMV asi luxus. V té souvislosti mě ale napadá, neuvažuje se, aby měla doprovodku v kategorii druhé třídy alespoň každá dálnice? Někde by to samozřejmě byl dost oříšek (třeba na D7 Praha-Slaný), ale třeba silnice Rajhrad-Pohořelice by se dle mého II/652 mohla stát klidně hned. Na trojku, kterou je dnes, má luxusní parametry.
tak ještě si to sám sobě doplním fotkou, tu první, kde jsou čísla, jsem nestihlDavid80 píše:D55 na jižním konci (Otrokovice/Zlín) komplet přeznačena (i dříve chybějící červená cedulka od Zlína), kromě přjezdového směru z Napajedel do Otrokovic na hlavní křižovatku v Kvítkovicích. Tam je zatím vše při starém, autíčka, směrovky na dálnici s modrými 55, apod.
- Přílohy
-
- cedule.jpg (99.93 KiB) Zobrazeno 8574 x
Ano, na mapmanovo vyjádření se opravdu nedá nic říct. Prostě Absurdistán je proti tomuto slabý odvar... To je to samé jako s tím přivaděčem 1/50 do Brna a další příklady... Ale s těma dvojkama podél dálnic to třeba dopadne. Viz ty značky u kruháče na D46 exitu Brodek, kde už je doprovodka značena jako II/462, i když zatím je to III/0462... Neví mapman či Lenny o nějakém plánovaném přeznačení této komunikace??
- Přílohy
-
- 13a Odboč. sil. směr Dobrochov a PV.jpg (39.54 KiB) Zobrazeno 8591 x
-
- 15 Směrová tabule před odboč. sil. do Brodku.jpg (40.66 KiB) Zobrazeno 8591 x
-
Honey72
Kde se tam najednou vzala ta II/462 ? Vždyť ta vedla na Severní Moravě z Vítkova k silnici I/57 ? Pravdou je, že jsem jí v seznamu silnic najednou nenašel.
https://www.google.cz/maps/@49.7756906, ... 6656?hl=cs
Pokud budou muset být dvojky podél každé dálnice, tak to jich tedy pár přibude. Hlavně u D4, D6 a D7.
https://www.google.cz/maps/@49.7756906, ... 6656?hl=cs
Pokud budou muset být dvojky podél každé dálnice, tak to jich tedy pár přibude. Hlavně u D4, D6 a D7.
To číslo 462 u Brodku je prostě chyba, nic takového se nechystá, jen projektant měl v hlavě zatmění a schvalující orgány přílohy snad ani neviděly.
Jo, je to chyba jako hrom, i ta "slepá ulička" v podobě Dobromilic, které po "velkolepém" značení na sjezdu z dálnice už nikam nepokračují a motorista si musí holt najít jiný záchytný cíl... Ale zjevně to nikoho netankuje, je to tam osazeno téměř tři měsíce a je stále ticho po pěšině... A jak jsem psal, je to silnice III/0462 a ten, kdo to tam projektoval, si asi myslel, že ta nula je tam asi jen jako doplněk před číslem silnice... Naprostá neznalost situace... To samé i ty Vranovice a Kelčice. Je to jedna obec a tady se značí, jako by to byly obce dvě (na návěsti před kružákem ja to ale paradoxně správně). A chybí tam cíl Prostějov, který je zase tímto směrem značen z Brodku... A v Brodku zase chybí ty Vranovice s Kelčicemi. Ale o tom jsem tady už psal, žádná změna v tom od té doby není... Ale to by nám taky asi vysvětlil mapman, já tu logiku plánování prostě nechápu... Troufám si tvrdit, že bych to měl za pět minut navržené mnohem logičtěji... A ta II/462 fakt vede z Vítkova do Lesních Albrechtic. Takže je to chyba o to větší...
-
Honey72
Fakt pěkné. A docela jsem také chvíli přemýšlel, co to je ten BRODEK U PR. Jelikož nejsem místní, napadlo mě zprvu to jediné, u čeho má svou práci i ten projektant. Pak mě napadl Přerov, ale nehrálo mi tam to R a až potom přišel na řadu Prostějov 
Honey72: Ono dosud všude kolem bývalo zvykem značit Brodek u Prost. Toto je opravdu nóvum... S tím Brodkem u Přerova se to skutečně lehce dá zaměnit, chybí jen ten háček nad R... Prostě hnus... Jsem zvědav, jak to tam dlouho vydrží, než si toho někdo kompetentní všimne a tuto slátaninu napraví...
Pamatuju si, jak při tuším loňské rekonstrukci byl exit Brodek zavřený a cestou k němu byly tři cedule na pár kilometrech, kde na jedné bylo BRODEK U PROST., na další BRODEK U PR, na další BRODEK U PV. Takže mi přijde, že v tomto prostoru je zmatečné značení spíše pravidlem než výjimkou...Honey72 píše:Fakt pěkné. A docela jsem také chvíli přemýšlel, co to je ten BRODEK U PR. Jelikož nejsem místní, napadlo mě zprvu to jediné, u čeho má svou práci i ten projektant. Pak mě napadl Přerov, ale nehrálo mi tam to R a až potom přišel na řadu Prostějov
V tomhle máme nevýhodu oproti Němcům a Slovákům. V Německu se běžně na dálničních ukazatelích používá zkratka daného města podle SPZ, tedy třeba Hamburg má HH - nějaká místní část, Mnichov má M - nějaká místní část atd. Slováci svého času měli v Bratislavě na dálničních ukazatelích taky BA a celkově tam dost lidí zkratky okresů používá. A to nejen na dálničních fórech, ale třeba i v inzerátech. Podle tohoto klíče by tedy Brodek u Prostějova měl být Brodek u PV a Brodek u Přerova Brodek u PR. A zároveň by to vyřešilo i nápisy přímo na povrchu vozovky. U Olomouce by tak zmizelo dvojznačné OST a nahradilo by ho jasnější OV. Bohužel u nás již zkratky okresů zažité tolik nejsou. Ostatně "okresní" SPZ už se taky řadu let neužívají. Což je taky škoda, ale to už bych byl opravdu hodně OT.
-
Honey72
Ano, v Německu to je běžné a zpřehledňuje a šetří to místo na tabulích. Pochopí to za chvíli i cizinec. Akorát jsem trochu znejistěl při projíždění hornické oblasti v Porýní, kde to je vedle sebe samý Duisburg, Düsseldorf, Dortmund ...adi88 píše:V Německu se běžně na dálničních ukazatelích používá zkratka daného města podle SPZ, tedy třeba Hamburg má HH - nějaká místní část, Mnichov má M - nějaká místní část atd.
Okresy sa na Ceskom uzemi zacali pouzivat od rokov 1850. Je celkom skoda, ze ste sa ich tak rychlo zbavili, minimalne oznacovania na SPZ.
Ano v Bratislave bolo BA na tabuliach, casom to zrusili, dovod, ze ked ste v Bratislave, tak to netreba specialne oznacovat a zacala sa vydavat nova rada BL.
na cestach sa casto maluje skratka krajskeho alebo okresneho mesta pri vytazenych exitoch, alebo na dialnicnych krizovatkach.
Ano v Bratislave bolo BA na tabuliach, casom to zrusili, dovod, ze ked ste v Bratislave, tak to netreba specialne oznacovat a zacala sa vydavat nova rada BL.
na cestach sa casto maluje skratka krajskeho alebo okresneho mesta pri vytazenych exitoch, alebo na dialnicnych krizovatkach.
Tak google to vzal velice opatrně. Zčervenala D7 a to pouze u Prahy. Jinak jsem se ničeho dalšího nevšiml
Odesláno z mého A1-810 pomocí Tapatalk
Odesláno z mého A1-810 pomocí Tapatalk
Tak pořád lepší alespoň jedná, i když na půl červená D7, než tito exoti, kteří to nepobrali ještě vůbec. A to se nebavím už ani o tom, že jsou i na ZPI schopni ještě teď, máznout text s R, místo D. http://beta.dopravniinfo.cz/
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
Tak mapy.cz pro jistotu zčervenaly i dálnice v Německu, Španělsku..... a tak dál.
dnes se konečně objevily červené 48 u Příbora - avšak pouze 2x a to na novém kruháči na I/58 na výjezdech,
na impulsu hlásili nehodu a kolonu na D48 ČT - FM takže je fajn, že Impuls nové pojetí zaregistroval a správně hlásí dopravní informace
na impulsu hlásili nehodu a kolonu na D48 ČT - FM takže je fajn, že Impuls nové pojetí zaregistroval a správně hlásí dopravní informace
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
Na to úzké a široké písmo si asi budeme muset fakt zvyknout... Viz. příklad z Otrokovic na nájezdu na D55. Tom je rozdíl písem přímo propastný... (obr. 1). Na obr. č. 2 (omlouvám se za sníženou kvalitu) mě pak zarazila ta modrá i červená 55 směřující na D55 v "obchvatu" Otrokovic. Další 55 pak vede přes Otrokovice. Není to nějak moc??? Jinak dobrou zprávou bezesporu je, že se probrala z novoroční kocoviny ta mnou tušená třetí parta a na křížení D1 a D55 u Hulína dolepila ty červené 55 i směr Přerov. Takže exit Hulín a přilehlé úseky D1 a D55 se zdají konečně komplet. Zato na D46xD35 Olomouc se stále ani nechytlo a úsek SMV OC - Křelov je stále označen/neoznačen...
- Přílohy
-
- 01 Exit Otrokovice.jpg (42.17 KiB) Zobrazeno 7257 x
-
- 02 Exit Zlín.jpg (36.43 KiB) Zobrazeno 7257 x