Blanka v provozu a její vliv na dopravu v Praze
Re: Blanka v provozu a její vliv na dopravu v Praze
u dlouhých linek je možným (v Praze však již neaplikovatelným řešením) předjíždění vlak. Jede courák mezi stanicema v centru a "kolem" prosviští rychlík z konečné na konečnou co v některých stanicích nestaví.
Nechte si ty hloupé a zbytečné invektivy. Metro je v našich podmínkách určeno především pro rychlou a přímou dopravu do centra a na přestupech i přes centrum do jiné vzdálené části města. A to lze dobře realizuovat jen pokud vede relativně přímo. Samozřejmě, že má zároveň obsloužit velké celky a tím i trochu vybočovat z přímky, ale má to nějáké meze. A ty meze na trase C by byly zajížďkou přes Bohnice jednoznačně přesaženy. I trasování od Ládví do polí k Letňanům je podle mě už za hranou (podobně jako trasa A do Motola). Já bych se přikláněl k jedné stanici na Střížkově a druhé u sídliště Letňany (U OC Letňany). Bylo by to kratší, levnější a efektivnější. Na Prosek se dalo zatáhnout prodloužení tramvaje, coby přivaděče k metru.mts píše:To Dr.Fe1: Svata prostoto! Metro se nestavi proto aby na mape tvořilo primku ale proto aby obsloužilo huste zalidnena uzemi. A to Bohnice bezesporu jsou. Kdyby metro zajizdelo do Bohnic, nebylo by o nic méně atraktivni pro lidi z Proseka nebo Letnan. Nebo si myslite, ze by někdo nejel z Proseka do centra metrem protože zajizdi do Bohnic a tim se jeho cesta prodlouzi o cca 1,5 minuty? Asi ne, zejo? Takhle jsou Bohnice odsouzeny k coudicim autobusovym kolonam, které kolabuji kdykoliv napadne 2 mm snehu.
Když bude trasa extrémně hadovitá, tak jak navrhujete, tak se snižuje její využitelnost. Řada lidí zvolí radši jiný druh dopravy, než by absolovovali vyhlídkovou jízdu podzemím a ti co přesto pojedou, zase zbytečně ztrácí čas.
O rozštěpení trasy by se naproti tomu dalo uvažovat.
Prosím adminy, zda by nešlo tuto diskusi o metru na sever přesunout. Díky.
to Dr.Fe1: odlisny názor není invektiva! Neznam termin "hadovitost" nebo "klikatost" dopravni trasy. Skutecne si myslite, ze by někdo z Proseka nejel do centra metrem jen proto, ze zajizdi do Bohnic? A ze by radeji jel dvakrát delší dobu s prestupy autobusem a tramvajemi se vsemi nachylnostmi povrchove dopravy k neregularitam? Nebo ze by cestujici mezi stanicemi Kobylisy-Bohnice-N.Holesovice hromadne omdlivali kvůli "zaklikacene", místy az "hadovite" jizde (umyslne prehanim)?Takovou fantazii ja nemám... Tak ci onak je to akademicka diskuze, uz bylo davno rozhodnuto...
Jsme mimo téma, ale co si pamatuju, tak zrovna z Proseka to je jen jedna zastávka na žlutou Vysočanskou a asi 3 zastávky na Palmovku a zrovn 274 jezdila docela rychle. Jak bylo řečeno Střížkov a pak Letňany, jenže pozdě Bychovi vyhonit.
Pro pobavení zažil jsem jednou, kdy mě předjíždělo naši soupravu další metro. Když jezdily 2 soupravy po povodních Hloubětín - Černý Most.
Pro pobavení zažil jsem jednou, kdy mě předjíždělo naši soupravu další metro. Když jezdily 2 soupravy po povodních Hloubětín - Černý Most.
Tak nějak se to zamýšlelo v 90. létech, než do toho vstoupily spekulace s pozemky kolem aeroklubového letiště, maskované za vznešené cíle významného výstaviště nebo olympijského areálu.Dr.Fe1 píše: Já bych se přikláněl k jedné stanici na Střížkově a druhé u sídliště Letňany (U OC Letňany). Bylo by to kratší, levnější a efektivnější.
Ještě dřív mělo na Prosek vést metro D z Vysočan, zatímco céčko by obsloužilo jen ty Bohnice a Kobylisy.
Matematické vysvětlení zde.mts píše: Neznam termin "hadovitost" nebo "klikatost" dopravni trasy.
Já to také tak neberu. ovšem tohle již invektiva je:mts píše:to Dr.Fe1: odlisny názor není invektiva!
To je odvozeno z biblického "Blahoslavení chudí duchem", takže když tohle někomu napíšete, tak se vlastně podivujete nad tím, jaký je to idiot.mts píše:To Dr.Fe1: Svata prostoto!
Dobře to vysvětlil P-V svým odkazemmts píše: Neznam termin "hadovitost" nebo "klikatost" dopravni trasy.
To jsou pekelny blaboly v te necyklopedii. Ja jsem naopak rad, cecko na P6 vede jak vede a doufam, ze jednou ho protahnou az na letiste. Tu drazni „vlecku“ naopak povazuju za druhořadou.
Asi myslíte "áčko". Na letiště asi obojí postaveno nebude, osobně tipuji, že tam spíš jednou povede rychlodráha než metro. A metro, když už je takhle postavené, bych já nejradši protáhnul do Řep. S tím, že by se to dalo postavit za levno a dávalo jakžtakž smysl. Částečně by to mohlo vést povrchově a na konci by mohlo být velké P+R a bus terminál.mts píše:To jsou pekelny blaboly v te necyklopedii. Ja jsem naopak rad, cecko na P6 vede jak vede a doufam, ze jednou ho protahnou az na letiste. Tu drazni „vlecku“ naopak povazuju za druhořadou.
https://mapy.cz/s/Ajqh
Případně by se to dalo řešit zároveň s Břevnovskou radiálou jako jedna stavba
no samozrejme, acko...
Současné prodloužení metra považuji za neuvěřitelný paskvil, nesplňující hned několik věcí které splnit mělo (částečné nahrazení tramvají a autobusů, dobré obsloužení hlavních sídlišť, návaznost konečné na mimoměstskou dopravu, P+R systém...). A velmi doufám, že z Motola se už zpátky k Ruzyni zahýbat nebude.mts píše:Ja jsem naopak rad, cecko na P6 vede jak vede a doufam, ze jednou ho protahnou az na letiste.
No, pokud by byl ten P+R řádně nadimenzován, jednoznačně by to byl velký přínos (zároveň s tím metrem ), neboť teď mi řada lidí ze 6 (Vokovice, Červeňák až k Velvarské) brečí na rameni, že od zprovoznění poslední části A metra nemají kde zaparkovat, neboť "jejich" obvyklá parkovací místa před domy zavalila OA z Kladna a Středočeského kraje. Rozhodně prodloužení metra k okruhu by byla podstatně smysluplnější stavba než Syslov....
Jenže není kde, protože Motol. Veleslavín je u železnice a v sídlišti, Petřiny sídliště, Motol přírodní památka. A na Vypichu je to kvůli Motolu moc hlubokokot píše:...pokud by byl ten P+R řádně nadimenzován...
Ba prave naopak. Samozrejme teprve po prodlouzeni metra k okruhu a na letiste to zacne davat 100% smysl. Obslouzi to velka sidliste (C.Vrch, Petriny, Repy, Dedinu), dulezita mista (N.Motol), dulezity dopravni uzel (Letiste) a P+R místo u okruhu kam muzou soucasne zajizdet i busy z Kladna. Skuhrani mistnich, ze nemaji kde zaparkovat je usmevne. Ulice není jejich soukromy majetek. Pokud chteji mit zajistene parkovani, at si vytvori druzstvo a financuji stavbu patrových ci podzemnich garazi.
Kot, Kubajsu, mts: Samozřejmě, že to chce pořádný P+R. Původně byl plánován u D0 u stanice Dlouhá Míle, tam už ale asi metro nepovede. Možná byla chyba, že se nezačalo stavět celé prodloužení A až na letiště najednou (ukončení v Motole na jednotku dočasnosti 1 furt opravdu není nejšťastnější), každopádně se bude muset situace řešit alternativním P+R asi na Veleslavíně - nějaké řešení tam přece bylo, ale nerealizovalo se kvůli úsporám. Na Dejvické by se to řešilo poněkud hůř...
Dr. Fe 1: Vaše varianta prodloužení by asi dokázala napojit trasu A na D0 a D6 nějakým pěkným terminálem P+R, ale sídliště Řepy docela míjí. Dovedu si představit nějakou stanici s P+R někde u MÚK Břevnovské radiály se Slánskou (nicméně to nevidím moc průchodné, už kvůli té MÚK a samotné radiále) s dalším pokračováním metra směrem do sídliště Řepy, případně na Zličín, kde by se snad mohly rozšířit stávající P+R (ale to už neřeší dojíždějící z D6 a D7).
Dr. Fe 1: Vaše varianta prodloužení by asi dokázala napojit trasu A na D0 a D6 nějakým pěkným terminálem P+R, ale sídliště Řepy docela míjí. Dovedu si představit nějakou stanici s P+R někde u MÚK Břevnovské radiály se Slánskou (nicméně to nevidím moc průchodné, už kvůli té MÚK a samotné radiále) s dalším pokračováním metra směrem do sídliště Řepy, případně na Zličín, kde by se snad mohly rozšířit stávající P+R (ale to už neřeší dojíždějící z D6 a D7).
Nejjednodušší bylo postavit podzemní parkoviště v rámci stavby metra na Veleslavíně. Jenže to už je samozřejmě pasé. V průběhu výstavby tam dlouho s nějákým dodatečným řešením lavírovali, ale nakonec od toho cukli. Škoda. Ušetřilo se sice pár stovek milonů, ale jeden z hlavních problémů co to metro mělo řešit zůstal z části nevyřešen 
Ještě by se na tom Veleslavíně mělo trochu vrtat kvůli "rychlodráze", snad by se to dalo nějak dořešit... Další možnost je na Vypichu, tam se přeci mají dostavovat nějaké kanceláře, třeba by se daly rozšířit parkovací prostory...
To je tak trochu nesmysl. Ta sídliště byla navrhována s tím, že se parkovat bude v ulicích. Změna režimu jejich prostorové uspořádání nezměnila. Dodatečně pod paneláky nikdo garáže nepostaví. Město se samozřejmě prodeji/pronájmu pozemků družstvům pro parkování brání, vždyť ty větší lze "výhodně" pronajmout spřáteleným provozovatelům placeného parkoviště nebo lépe jako stavební pozemek pro další dům/kancl, u kterého se ještě udělí výjimka z počtu parkovacích míst.mts píše:Skuhrani mistnich, ze nemaji kde zaparkovat je usmevne. Ulice není jejich soukromy majetek. Pokud chteji mit zajistene parkovani, at si vytvori druzstvo a financuji stavbu patrových ci podzemnich garazi.
Na Veleslavíně by místo bylo, od nového autobusáku až po tento hnus: https://mapy.cz/zakladni?x=14.3431929&y ... id=2604901. Zato na Vypichu to nevidím reálné, stanice Motol je pod kopcem. Z budoucí BR tam ani nebude místo na odbočku. Jinak ta další zástavba na Vypichu je pěkná prasárna a taky ukázka nekoncepčnosti P6 (nebo naopak "koncepčního" utrácení peněz) - viz: https://mapy.cz/s/AxYa.Standa píše:Ještě by se na tom Veleslavíně mělo trochu vrtat kvůli "rychlodráze", snad by se to dalo nějak dořešit... Další možnost je na Vypichu, tam se přeci mají dostavovat nějaké kanceláře, třeba by se daly rozšířit parkovací prostory...
Po potokem a ještě přírodní památkou? Bez zrušení autobusáku se tam nic postaví. Škoda, že nerealizovali původní záměr pěti podzemních pater s možností výstavby administrativní budovy nad tím. Třeba by se to prodejem plochy i zaplatilo. Bohužel už nebyl Bém, ale nové vedení.JirkaS píše:Na Veleslavíně by místo bylo, od nového autobusáku až po tento hnus: https://mapy.cz/zakladni?x=14.3431929&y ... id=2604901.
Já bych měl jinou otázku: jak moc se ne/využívají garáže vybudované spolu s Blankou? Je k tomu někde něco?
Království a půl princezny za 511.
JirkaS: Omlouvám se, psal jsem to už nějak roztržitě
. Měl jsem na mysli Červený vrch, nikoli Vypich - ten už probrali (a v podstatě vyloučili) kolegové přede mnou. Pokud by něco bylo i na Veleslavíně, mohly by to být dva menší (a tím pádem umístitelnější) objekty.
Pokud vím, tak ještě nejsou zprovozněné. Plán z loňského podzimu byl březen 2016.Bobek píše:Já bych měl jinou otázku: jak moc se ne/využívají garáže vybudované spolu s Blankou? Je k tomu někde něco?
Na Prašném mostě se parkoviště údajně dokončuje, psali 19. března:
http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/k ... 60319.html
http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/k ... 60319.html
Další menší P+R, které je bohužel také pasé, mohlo poměrně snadno vyrůst přímo na střeše stanice Motol resp. jejich obratových kolejí. Je škoda, že na to nikdo nemyslel a všechno směřovali jen k té Dlouhé Míli, která ovšem zřejmě nikdy nebude
https://mapy.cz/s/AD23
Když už jsem u této stanice, tak mě zaráží proč nebylo vybudováno propojení pro pěší se čtvrtí nad stanicí. Je to kousek a přímo se to nabízí. Připadá mi, jakoby při projektování vůbec nepřemýšleli v souvislostech.
https://mapy.cz/s/AD7C
https://mapy.cz/s/AD23
Když už jsem u této stanice, tak mě zaráží proč nebylo vybudováno propojení pro pěší se čtvrtí nad stanicí. Je to kousek a přímo se to nabízí. Připadá mi, jakoby při projektování vůbec nepřemýšleli v souvislostech.
https://mapy.cz/s/AD7C