Nevíte někdo, podle jakých klíčů se současná síť navrhovala.
Nechystá se nějaká "aktualizace" která by odpovídala na nové požadavky dopravy?
Zatím stále není postaveno ani to, co bylo navrženo již v základní koncepci z roku 1963. Kromě přetrasování D1 na Moravě a přidání D3 (ještě za komančů) se moc nezměnilo.Martin z Ostravy píše:Když jsem se teď díval na novou mapu naší sítě, tak jsem se nemohl ubránit dojmu, že v plánované síti cosi chybí![]()
Nevíte někdo, podle jakých klíčů se současná síť navrhovala.
Nechystá se nějaká "aktualizace" která by odpovídala na nové požadavky dopravy?
Taky jsem myslel, že jsi to téma diskuze myslel tímto směrem.Martin z Ostravy píše:Foxi vystihl jsi přesně to, co jsem tím dotazem myslel, a hezky jsi to rozepsal.
Tady jsem nepochopil jak jsi to myslel? R7, R55, R4 a R46 teda ponechat R, nebo přetransformovat jako D?Martin z Ostravy píše:Protože ta D19 už se mohla klidně připravovat, R35 mohla být zpátky D35, D3 a D11 až na hranice, R6 jako D6, myslím, že ta síť co je teď by měla být jen dálnic (až na R7, R55, R4 a R46),
+1 Souhlas!Martin z Ostravy píše:pak by bylo třeba doplnit tu základní síť o R-ka třeba R57, R13, R20, R37 prostě aby to mělo hlavu a patu.
+1 Souhlasim. Všechno je to tak napůl, jo, ne, uvidí se, provizorium, atd.. To je přesně případ I/13.Martin z Ostravy píše:Třeba na Moravě mi to přijde docela dobře pořešené, tedy až na to esíčko D1, ale taky třena I/57, staví se po kouscích s tím, že to pak možná bude R57, jaké pak možná, je třeba jasně říct toto bude R.
Souhlasim, že je to nedořešené, nedostatečné, nedodělané. R20, R57, R13, atd..Martin z Ostravy píše:Prostě tak jak je to plánované, je ta síť nedostatečná a nevyvážená, někde předimenzována (severní Čechy, Morava) jinde poddimenzovaná (jižní Čechy).Chtělo by to aktualizovat.
Myslel jsem to tak, že současná síť by byla převedena na dálnice až na R7, R55, R4 a R46, tyto tahy by zůstaly R-kyFox Mulder píše:Tady jsem nepochopil jak jsi to myslel? R7, R55, R4 a R46 teda ponechat R, nebo přetransformovat jako D?Martin z Ostravy píše:Protože ta D19 už se mohla klidně připravovat, R35 mohla být zpátky D35, D3 a D11 až na hranice, R6 jako D6, myslím, že ta síť co je teď by měla být jen dálnic (až na R7, R55, R4 a R46),
Pravda, na to nahuštění obyvatel jsem nepomyslel, jsem to bral z hlediska toho "jak to vypadá na mapě"Fox Mulder píše:Souhlasim, že je to nedořešené, nedostatečné, nedodělané. R20, R57, R13, atd..Martin z Ostravy píše:Prostě tak jak je to plánované, je ta síť nedostatečná a nevyvážená, někde předimenzována (severní Čechy, Morava) jinde poddimenzovaná (jižní Čechy).Chtělo by to aktualizovat.
Nesouhlasim ale s tim, že by severní Čechy nebo Morava byly předimenzované. Jsou to velké aglomerace, hodně dopravních směrů a proto více dálnic. Dokonce bych i řekl, že něco je i poddimenzované. Myslím třeba, že Opava-Ostrava (a dále na východ) by mělo vést Rko, stejně jako třeba Karlovy Vary-Chomutov-Most-Teplice-Ústí n.L.-Děčín-Liberec. Jsem rád, že se aspoň podařilo prosadit R55 jako R a ne jako nějaké polovičatý nejistý I/55.
To je právě ten problém.... představy o potřebách byly v roce 1963 (možná bychom měli říct 1938) diametrálně odlišné od potřeb které jsou aktuální dnes.Fox Mulder píše:
Co na tom, že nemáme dostavěny "staré" dálnice z 1963 (R35). Hlavní je mít KONCEPCI, tedy dlouhodobý cíl kam to všechno chceme směřovat....
Přijde mi ale hloupý trvrdit, že "nemá smysl uvažovat o nových dálnicích, protože jsme ještě nepostavili staré".
Myslím, že právě uživatelé tohoto fóra mají docela dost dobrých nápadů (např. debaty nad trasováním D19) a z většiny příspěvků je rozhodně koncepční myšlení cítit.Jaroslav píše: Ruku na srdce - kolik uživatelů tohoto fóra má doma svůj plánek (vizi) toho jak by měla vypadat dálniční síť v naší zemi... moc jich nebude co? Pak ani nepřekvapí, že první sekcí tohoto diskusního fóra není sekce "koncepce dálniční sítě v ČR"...
No já jsem něco takového stvořil poprvé někdy na základní škole. Neměl jsem tam sice R43, R52 a R55, ale za to jsem tam měl "velké kolečko" R13 (Liberec - KV), R27 (KV - Plzeň), R20 (Plzeň - ČB), R34 (ČB - Jihlava - Havl.Brod), R37 (Havl.Brod - HK) a potom něco na Liberec (mám ale dojem, že severně od plánované R35). A obligátní D38 Jihlava - Znojmo - Rakousko.Jaroslav píše:Ruku na srdce - kolik uživatelů tohoto fóra má doma svůj plánek (vizi) toho jak by měla vypadat dálniční síť v naší zemi... moc jich nebude co? Pak ani nepřekvapí, že první sekcí tohoto diskusního fóra není sekce "koncepce dálniční sítě v ČR"...
Naprostý souhlas s celým příspěvkemFox Mulder píše:No já osobně si myslím, že ta celá plánovaná síť by měla být víc koncepčnější (např. chybějící potřebná R13 z Karlových Varů do Liberce jako R) a více zahustěná (třeba D19 Humpolec-Tábor-Písek-Plzeň)...
Prodloužení trasy je jen o málo, za to ale po nové kvalitní silnici bez průjezdu skrz obce, takže celkově rychlejší. Kdyby měla být přeložena I/11 do samostatné trasy, tak to budou zábory půdy ještě větší, takže v tomhle směru by ti co nadávají na zábory měli naopak hýkat nadšením.theodor less píše:Nevím, jestli by byli v budoucnu spokojeni lidé jedoucí z Bruntálu do Hradce nad Moravicí, kterým jsi předepsal objížďku. Ale určitě vím, že by nebyli spokojeni všichni ti, co nadávají na zábory zemědělské půdy.
Souhlasím, podle mě je to tak i spravedlivější.kot píše:Obávám se, že by to bylo spíše NIC, než TŘI NARÁZ...Moc dobře to shrnul Honey pár příspěvků výše. Je to politikum !
Tak ono to není jenom o řidičích co projíždějí a jejich pohodlné jízdě, ale také o místních obyvatelích. Tedy těch co v místě bydlí. I kvůli nim se dělají obchvaty, aby byla kvalita jejich života lepší. Takže by obchvat hodně vylepšil život nejen v okolí této části I/57, ale i napojením I/11 by se vyřešilo i několik obchvatů na této silnici. Jednak na té části co by "odpadla" a pak návazně směr Horní Benešov. Vy to berete jen z hlediska řidiče, já to vnímám i z hlediska místních. (místní nejsem, ale obecně to takhle beru - aby to bylo co nejlepší pro všechny strany).evilcleaner píše:chápu, že malovat fixou v mapě je lákavé, ale kdo z vás někdy po té I/11 v úseku opava - velké heraltice někdy jel? současnost je taková, že vyjma velmi krátkého průjezdu "obcí" vlaštovičky, která by šla řešit úpravou komunikace v současné stopě, tak dále vede pouze okrajem zástavby obce neplachovice - zadky, zde by bylo vhodné také provést drobné úpravy, zejména zrušit množství napojení místních komunikací na I/11. jinak je trasa rychlá, povětšinou se předjíždět dá s dalekým rozhledem, vzhledem k dopravnímu zatížení do 6000 voz/24hod docela pohoda. nevidím jediný důvod, když už ta komunikace existuje, spojovat ji s I/57 (10000 voz/24 hod) tzn. dohromady 16000 voz/24hod- to byste tam chtěli dělat čtyřpruh v peáži aby to bylo zlepšení?
že by bylo vhodné na I/11 postavit obchvaty heraltic, to je samozřejmě pravda, ale řsd má na toto jiný názor, trasu nechce ani chránit v rámci zur. od přelomu tisíciletí, kdy dopravoprojekt ostrava zpracovával tahovou studii na homogenizaci kategorie na S11,5/80 v úseku opava - bruntál se hodně změnilo.
Bohužel musím souhlasit. Nevím kolik km, ale hodně. Nicméně bych to v nějakém větším výhledu i viděl.evilcleaner píše:s tímto přístupem by ale bylo třeba přebudovat, od pasu střelím, třeba 2000 km silnic I. třídy.
Podívejte se někdy na západ od nás. Tam tyhle silnice postupně přebudovávají do lidsky příznivých standardů. Například v SRN už dávno předělali spoustu silnic této úrovně do lepších standardů. A to včetně těch málo významných tahů. Zatímco u nás to i dnešní projektantni jako jste vy, mnohdy konzervují v trase , která je tam od středověku a vede od kostela jedné vesnice na kostel té druhé a kopíruje každý výmol v terénu a obkružuje pole, které vlastník před 300 lety neprodal.....Takže doufám , že nebudete mít pravdu a že se tímto směrem vydáme i my. A aniž bych vám přál cokoliv špatného, tak bych si přál aby jste vy zastánci starých pořádků šli co nejdříve od válu a místo vás nastoupila generace projektantů, kteří že nebudou uvažovat jen v intencích "hlavně pohodlně pro řidiče a co nejlevněji + co nejvíc zachovat ze staleté středověké trasy" ale že se bude brát ohled i na lidi, co tam žijí a myslet s výhledem dopředu.evilcleaner píše:s tímto přístupem by ale bylo třeba přebudovat, od pasu střelím, třeba 2000 km silnic I. třídy. to se nikdy nestane a pokud, tak nikdo z nás už tady nebude.
Tady bych si dovolil nesouhlasit. Jestli nechceme aby se z této části republiky stal skanzen bez lidí a budoucnosti, je třeba mu zajistit slušnou dopravní dostupnost. Jak v V-Z tak S-J směru. Nebude to levné, ale potenciál to má.Aram96 píše:...Tohle je každopádně silnice (myslím tu "jesenickou" část I/11), na kterou by měla přijít řada mezi posledními...