Jak jezdíme
-
Diaľničiar
- VIP
Re: Jak jezdíme
http://en.sites.vinci-autoroutes.com/en ... phics1.pdf
http://en.sites.vinci-autoroutes.com/en ... glish1.pdf
http://en.sites.vinci-autoroutes.com/en ... glish1.pdf
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
Ještě, že jsme se nezúčastnili toho průzkumu
U nás by vyhrála agresivita a neohleduplnost.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
-
Speedy Gonzales
MÚK Opatovice
Nedá mi to a musím se podělit o neskutečnou scénu, které jsem byl včera bezprostředním svědkem (a málem i "účastníkem") na rondelu MÚK Opatovice:
Křižovatkou jsem projížděl ve směru od Pardubic na Prahu, když tu náhle: zhruba na přemostění rondelu přes I/37 jsem dojel pomalu jedoucí modrou Fabii, která v následujících okamžicích přede mnou vystřihla nadjetí do připojení nájezdové rampy z I/37 na rondel od HK, následnou hbitou otočkou zpět do rondelu, kde po mém mocném troubení a gumování na okamžik napříč pruhy rondelu zastavila, aby dokončila manévr odjezdem do protisměru rondelu (tj. po směru hodinových ručiček). Borec se jednoduše na rondelu otočil a začal jej objížděl obráceně vnitřním pruhem. Co se dělo dál nevím, slyšel jsem pouze zezadu mocné troubení když jsem křižovatku po vzpamatování se opouštěl rampou k D11, takže to museli vidět i další řidiči. Fábka byla plná dospělých lidí a moje vysvětlení je, že tata s mamou a mladými se vydali obhlédnout do Sika novou koupelku, přejeli a toto bylo řešení, kterým se to tata za volantem jal pohotově řešit ...
Nevěřil bych v životě, že je něco takového vůbec možné - dokud jsem to neviděl na vlastní oči.
Křižovatkou jsem projížděl ve směru od Pardubic na Prahu, když tu náhle: zhruba na přemostění rondelu přes I/37 jsem dojel pomalu jedoucí modrou Fabii, která v následujících okamžicích přede mnou vystřihla nadjetí do připojení nájezdové rampy z I/37 na rondel od HK, následnou hbitou otočkou zpět do rondelu, kde po mém mocném troubení a gumování na okamžik napříč pruhy rondelu zastavila, aby dokončila manévr odjezdem do protisměru rondelu (tj. po směru hodinových ručiček). Borec se jednoduše na rondelu otočil a začal jej objížděl obráceně vnitřním pruhem. Co se dělo dál nevím, slyšel jsem pouze zezadu mocné troubení když jsem křižovatku po vzpamatování se opouštěl rampou k D11, takže to museli vidět i další řidiči. Fábka byla plná dospělých lidí a moje vysvětlení je, že tata s mamou a mladými se vydali obhlédnout do Sika novou koupelku, přejeli a toto bylo řešení, kterým se to tata za volantem jal pohotově řešit ...
Nevěřil bych v životě, že je něco takového vůbec možné - dokud jsem to neviděl na vlastní oči.
Re: MÚK Opatovice
Tak ale kvůli tomuhle přeci nemusíš zakládat nové téma...
Naposledy upravil(a) mapman dne 31.7.2016 13:53:16, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Ano. Přesunuto do tématu "Jak jezdíme"
Důvod: Ano. Přesunuto do tématu "Jak jezdíme"
-
MickeyMouse
Gonzales: Ja uz videl na OK auto i couvat... A mam kamarada, ktery kdyz rekl sve zene, ze ma na kruhaci odbocit vlevo, tak ho taky nenapadlo, ze ona bude povazovat za zbytecne objizdet cele 3/4 OK.
Budu rád, až z toho něco smažu:
0136
0301-0305/I a 3011-3012/II
0511
D35 Ostrov-Mohelnice
5501-5502
D49
0136
0511
D35 Ostrov-Mohelnice
5501-5502
D49
Manželka tvého kámoše je blondýna ?
-
MickeyMouse
No to prave neni. Ale ta co jsem ji videl couvat myslim blondyna byla. Ja jsem si ji moc neprohlizel, radsi jsem poradne slapl na plyn, abych byl od ni co nejdriv hodne daleko.
Budu rád, až z toho něco smažu:
0136
0511
D35 Ostrov-Mohelnice
5501-5502
D49
0136
0511
D35 Ostrov-Mohelnice
5501-5502
D49
Na modernizovanych usecich D1, kde jsou u stoupacich pruhu odstavne zalivy, se nejak rozmaha parkovani kamionu. Ted v jednom useku obsazene vsechny zalivy.
Odesláno z mého HUAWEI VNS-L21 pomocí Tapatalk
Odesláno z mého HUAWEI VNS-L21 pomocí Tapatalk
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
8 až 16 litrů na 100 km. Slušný rozptyl.
Jestli za 8 nejezdí při normální jízdě, a za 16 při prasečím stylu plyn - brzda - plyn - brzda.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Vybavuje se mi matně (viděl jsem to jen jednou) scéna z filmu Divoké včely, kde se hlavní hrdina vrátí z Prahy kamsi do Jeseníků v pěkně vypadající Tatře 603:
"A kolik to žere ?"
"Osm až šestnáct."
"Ty si byl vždycky blbej..."
"A kolik to žere ?"
"Osm až šestnáct."
"Ty si byl vždycky blbej..."
Standa: neurážej Matěje. To není žádná sranda. Přeskakovat pořád z kola na vlak, z vlaku na kolo, z kola do auta..
http://auto.idnes.cz/agresivity-na-cesk ... tomoto_taj
http://auto.idnes.cz/agresivity-na-cesk ... tomoto_taj
A nemůže to bejt daný způsobem vykazování? Jakože jeden měsíc natankuju řekněme 1., 10., 20. a 30. a druhej jen 10. a 20., přičemž kilometry jsou zhruba stejný?
(Nebo si tam pochopitelně vykazující osoba může psát kdovíco.)
Království a půl princezny za 511.
nesouhlasim, ze u nas roste agresivita za volantem. to, ze nekdo nedodrzuje vzdalenost je pouha hloupost ridice. velice casto tu vzdalenost nedodrzuji zeny. a hlavne, na silnicich je vetsi provoz.
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
Agresivně určitě jezdíme, ale hlavně neohleduplně, což mi došlo i v takové Itálii. Sice se tam jezdí tak nějak mimo pravidla, ale nikdy se mi nikdo nelepil na prdel a nikdo nepředjížděl kolonu přískoky, tj. od mezírky k mezírce. Možná proto, že se u nás pořád někdo chce nacpat do kdejaké mezery jsme se naučili jezdit jak vláček, natěsnáni těsně za sebou a nikoho nikam nechceme pustit, hlavně v zipu. A to je nadávek, když si někdo dovolí naznačit, že potřebuje vjet do našeho pruhu. Ještě dojedeme k autu před námi, aby se tam nenatlačil ani mravenec. Italové tohle neřeší. Prostě někam potřebují vjet, tak tam prostě vjedou. A nikdo na ně netroubí. Zpočátku jsem z toho byl mimo, ale za chvíli jsem se i já naučil vjíždět z vedlejší silnice tak, abych netrávil minuty jako v Česku a čekal, že mě někdo pustí.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
-
evilcleaner
s výše napsaným můžu souhlasit. vesměs se na jihu počítá s tím, že od ostatních můžu čekat cokoli a počítám s tím (a funguje to i naopak samozřejmě). není to od ostatních ani tak arogantní jako spíše extrémně asertivní.
Svoboda neznamená nutit ostatní do něčeho, co považujete za správné.
Záleží, kdo to zpracovává. Profík (řidič nebo garážmistr) samozřejmě tankuje na konci měsíce tak, aby měl srovnatelné údaje (třeba plnou nádrž). Ale jestli jsem to dobře pochopil, inkriminované individuum toho najezdí poměrně dost (asi víc, než dvě nádrže měsíčně), takže by vliv maximálně jedné nádrže neměl udělat dvojnásobekBobek píše:A nemůže to bejt daný způsobem vykazování? Jakože jeden měsíc natankuju řekněme 1., 10., 20. a 30. a druhej jen 10. a 20., přičemž kilometry jsou zhruba stejný?
Také souhlasím s tím, co zde napsal Honey72 a snad k tomu Vašemu jen dodám, že to jsou vše samozřejmě jen subjektivní pocity, ale vzhledem k tomu, že jsem opravdu v životě najezdil hodně kilometrů, tak si to troufám také trochu hodnotit a to co se děje v poslední době na silnicích, to začíná být už opravdu někdy peklo. Nejen, že hodně lidí vidí za volantem jen samo sebe, v lepším případě ještě max. svůj tel., tablet atd. Agresivita, sobeckost, podrážděnost, sebestřednost, číší minimálně z pěti, sedmi aut a to někdy jen na 20km krátké trase. Co je na tom ještě horší, že toto vše zažívám i při jízdě na kole, na kterém díky tomu všemu co se už na silnicích děje, se snažím jezdit čím dál tím více. Bohužel, ne vždy se dá jezdit jen tam, kde nejezdí i tito exoti. Takže např. včera mě jeden exot musel za každou cenu předjíždět tam, kde to skoro už nešlo, a to i když jsem jel vcelku dost rychle a kdy stejně byla na semaforu před námi červená. Naštěstí mě lehce štrejchnul jen zrcátkem. Jeho omluva při čekání na zelenou byla ta, že jsem idiot, a že bych měl vědět, že cyklisti mají jezdit vpravo. Na to, že chci jet rovně, a proto jsem jel tam kde jsem jel, mi řekl a´t jedu radši do prdele.https://mapy.cz/zakladni?x=14.4153626&y ... &fov=1.257vaclav píše: nesouhlasim, ze u nas roste agresivita za volantem. to, ze nekdo nedodrzuje vzdalenost je pouha hloupost ridice. velice casto tu vzdalenost nedodrzuji zeny. a hlavne, na silnicich je vetsi provoz.
A zde, když jsem čekal v pátek na zelenou v pravém pruhu u chodníku, těsně před semaforem, s tím, že pojedu také rovně, tak se těsně vedle mě nacpal další takový exot tak, že mě málem povalil na zem. Jeho vysvětlení bylo, že tam nemám nic dělat když jedu rovně, a že to je pruh pouze pro odbočení vpravo.
https://mapy.cz/zakladni?x=14.4138872&y ... &fov=1.257
Takže na agresivitu a tupost za volantem mám zcela opačný názor než Vy.
-
Diaľničiar
- VIP
Víte to máte tak, porovnávat se to dá ale vzájemně moc uplatnit ani ne. Je fakt, že když se máte připojit v omezení na dálnici v Česku, tak pokud se tam všoupnete, tak riskujete opravdu karambol. Jako kdyby ten hlavní dálniční proud nevěděl, že tam někdo vjede. A v té Itálii tam vjedete ihned ani nezastavíte a ... nestane se nic.
Další příklad jedete po Korsice (Korzice) anebo i Korfu to jsou ideální příklady. Hlavní silnice ale v zákrutách uzounké, takže se před nima třeba troubí, aby druhá strana slyšela, že někdo jede a nevjížděla tam. A nesrazí se za celý rok nikde nikdo. Jo je tam hodně kolizních situací, i se couvá když jede třeba bus/náklaďák protože ten nemá kam uhnout, ale nic se neděje. Oproti temu zas máme Česko (a další kolem), kde taková zákruta bude označená z obou směrů minimálně 2x3 řady po obou stranách výstrahy na snížení MPR, na úzké místo a já nevím co a i tak se tam ročně kde kdo srazí.
Ale to jen ze zkušeností. Já třeba ten odstup nechávám, teď už jezdím v pozici řidiče málo, ale nechávám a klidně ať si tam za tu trasu vjede i 50 vozidel, já si zase odstup nechám.
A stále se ohlížím dozadu jak se někdo lepí, ale to se dá řešit třeba hmlovkou a i lehkým sešlápnutím brzdy a poté zrychlením aby mu to tak tak vyšlo. Jo ale někdy nepochopí nikdo, tak zpomalím a nechám se předjet.
O rychlostech atd. se rozepisovat nebudu to by bylo na dlouho. Tohle výše jen tak pro srovnání a nepoužitelnost co je jinde doma neuplatníte. Vše jiné: jiné cestovní návyky, jiné životní priority, jiné zákony, jiná motivace jet jinak atd. Tak já najezdil běžně nad 100.000 km a v mnoha zemích a to přímo i nepřímo jako spolujezdec tudíž velmi často jako kdybych řídil vzhledem k podmínkách a vidíte kolik mi je let a jsem zde. Ale havárie jsem zkusil a všechny pouze v nyní již EU. Německá dálnice mě uspala, naštěstí jenom plechy. Slovenská silniční křižovatka II/III mi došlo nevolno a namísto brzdy byl plyn a štěstí bylo že já jako z vedlejší na T křižovatce a nikdo po té hlavní nejel a já skončil v poli, tehdy ale bylo menší ošetření. Od toho času mám řidiče když potřebuju. Jak se nám ten provoz vyvíjí za ta desetiletí je neskutečné. I v Americe i v EU a třeba i jinde v rozvojových zemích.
Dokud budou lidé řídit, nehody tady budou. S tím se nic nadělat nedá. Nejhorší co ale je a jak to vnímám třeba já je, že vy můžete být vynikající řidič aneb i ne ale neuděláte nic špatné ale někdo jiný ano a vy jste tam kde být nemáte a je konec se životem. Snad i proto je tohle téma, které se vyhýbám vzhledem k její podstatě jak ve výsledku končí jízda. V EU je to často o šikaně na nesprávných místech a pak řidiči neuposlechnou na opravdu důležité výstrahy.
Další příklad jedete po Korsice (Korzice) anebo i Korfu to jsou ideální příklady. Hlavní silnice ale v zákrutách uzounké, takže se před nima třeba troubí, aby druhá strana slyšela, že někdo jede a nevjížděla tam. A nesrazí se za celý rok nikde nikdo. Jo je tam hodně kolizních situací, i se couvá když jede třeba bus/náklaďák protože ten nemá kam uhnout, ale nic se neděje. Oproti temu zas máme Česko (a další kolem), kde taková zákruta bude označená z obou směrů minimálně 2x3 řady po obou stranách výstrahy na snížení MPR, na úzké místo a já nevím co a i tak se tam ročně kde kdo srazí.
Ale to jen ze zkušeností. Já třeba ten odstup nechávám, teď už jezdím v pozici řidiče málo, ale nechávám a klidně ať si tam za tu trasu vjede i 50 vozidel, já si zase odstup nechám.
O rychlostech atd. se rozepisovat nebudu to by bylo na dlouho. Tohle výše jen tak pro srovnání a nepoužitelnost co je jinde doma neuplatníte. Vše jiné: jiné cestovní návyky, jiné životní priority, jiné zákony, jiná motivace jet jinak atd. Tak já najezdil běžně nad 100.000 km a v mnoha zemích a to přímo i nepřímo jako spolujezdec tudíž velmi často jako kdybych řídil vzhledem k podmínkách a vidíte kolik mi je let a jsem zde. Ale havárie jsem zkusil a všechny pouze v nyní již EU. Německá dálnice mě uspala, naštěstí jenom plechy. Slovenská silniční křižovatka II/III mi došlo nevolno a namísto brzdy byl plyn a štěstí bylo že já jako z vedlejší na T křižovatce a nikdo po té hlavní nejel a já skončil v poli, tehdy ale bylo menší ošetření. Od toho času mám řidiče když potřebuju. Jak se nám ten provoz vyvíjí za ta desetiletí je neskutečné. I v Americe i v EU a třeba i jinde v rozvojových zemích.
Dokud budou lidé řídit, nehody tady budou. S tím se nic nadělat nedá. Nejhorší co ale je a jak to vnímám třeba já je, že vy můžete být vynikající řidič aneb i ne ale neuděláte nic špatné ale někdo jiný ano a vy jste tam kde být nemáte a je konec se životem. Snad i proto je tohle téma, které se vyhýbám vzhledem k její podstatě jak ve výsledku končí jízda. V EU je to často o šikaně na nesprávných místech a pak řidiči neuposlechnou na opravdu důležité výstrahy.
no, ja prvotne reagoval na ten clanek na idnes o rozestupech. ale mozna mate pravdu. velice casto si rikam, jak driv (cca 30 let zpet co jsem tak zacal ridit) byla vb za kazdym bukem, casto merili rychlost na zel prejezdech, u ceduli zacatek/konec obce (souhlas, je to na hrane fairplay, ale ciste technicky OK), kontrolovali, jestli lide stavi na stopce (zel prejezd, krizovatka) atd. je pravda, ze postihy byly minimalni, symbolicke. a aut bylo zlomek dnesnich intenzit. dneska na tehle "vyhlasenych" mistech nikdy nikdo nevidim. dneska v cechach za rok vidim jednu/dve kontrolu na silnicich, coz povazuji za nestastne malo (a to jezdim mnohonasobne vice km)... a pak mate lidi, co vam budou porad tvrdit, ze jde o represi a ze je to spatne.monin píše: Takže na agresivitu a tupost za volantem mám zcela opačný názor než Vy.
ja tvrdim, ze rozumny clovek prevenci nepotrebuje, agresivni hlupak a sobec "s vlastnim rozumem" ji bude pohrdat a ignorovat. represe rozumnemu cloveku neskodi, ale ma tvrdy a okamzity efekt na agresivniho hlupaka a sobce "s vlastnim rozumem" a zachranuje tak lidske zivoty.
je tedy taky nutno pripomenout, ze "tehdy" auta mela 35kW a zrychleni na 100 za 50 vterin, takze se agresivne ani jezdit nedalo (predstavte si, jak treba trabant vybrzduje mb100 - mozna tim modrym dymem...). jizda autem byla casto porad spise svatecni zalezitosti. vzdyt i ve vyhlasce jsem se jeste ucil, ze - volne dle pameti - "jizda bez duvodu, pro zabavu (tj. joyride), je zakazana".
Represe musí být, právě proto, že jak správně tvrdíte, jsou mezi námi někteří, na které prostě nic jiného neplatí (ponechme nyní stranou to, že bohužel existuje i skupina, na kterou neplatí ani ta represe, zpravidla proto, že mají správné kontakty na těch správných místech, takže represe se proti nim uplatní, leda až někoho zrakví, nebo udělají takový bordel, že se to už nedá přikrýt, viz pan Janoušek nebo Kadlec, že).
Jinak mám ale názor spíše opačný, podle mě se třeba v 90. letech jezdilo hůře než dnes a statistiky nehod tomu ostatně odpovídají. Dneska je podle mě největší problém přetíženost některých komunikací a to zejména těch, kde je dálnice plánována už 30 let a celou tu dobu se o ní jen mluví (viz třeba D35). Na takových úsecích dochází často k riskantním manévrům se značným nehodovým potenciálem a myslím, že se dá vysledovat jejich měřitelný příspěvek do nehodových statistik. A ostatně projeví se to i v západních zemích, pokud někde takový úsek existuje, protože lidé jsou v tomhle všude stejní, akorát že tam mají tu infrastukturu v lepším stavu, takže k tomu není příležitost tak často. Nicméně třeba než byla dostavěna A6 na takovém tom posledním kousku u Ambergu, tak jsem tam na objízdné trase od Schwandorfu nahoru pár ukázkových příkladů prasojízdy typu předjíždění na poslední chvíli, protože pak už to x km nepůjde také potkal a zdaleka to nebyli jen Češi na návštěvě.
Jinak to s tím, že "jízda bez důvodu je zakázána" mě velmi zaujalo
nicméně pro konzultaci ASPI mám za to, že jde spíše o řidičský folkór, protože se mi nepodařilo nalézt právní předpis, který by něco takového obsahoval. Jak vyhláška 80/1966 Sb., tak vyhláška 100/1975 Sb. však obsahovaly ustanovení o zákazu her a sportovních podniklů na silnici bez zvláštního povolení.
Jinak mám ale názor spíše opačný, podle mě se třeba v 90. letech jezdilo hůře než dnes a statistiky nehod tomu ostatně odpovídají. Dneska je podle mě největší problém přetíženost některých komunikací a to zejména těch, kde je dálnice plánována už 30 let a celou tu dobu se o ní jen mluví (viz třeba D35). Na takových úsecích dochází často k riskantním manévrům se značným nehodovým potenciálem a myslím, že se dá vysledovat jejich měřitelný příspěvek do nehodových statistik. A ostatně projeví se to i v západních zemích, pokud někde takový úsek existuje, protože lidé jsou v tomhle všude stejní, akorát že tam mají tu infrastukturu v lepším stavu, takže k tomu není příležitost tak často. Nicméně třeba než byla dostavěna A6 na takovém tom posledním kousku u Ambergu, tak jsem tam na objízdné trase od Schwandorfu nahoru pár ukázkových příkladů prasojízdy typu předjíždění na poslední chvíli, protože pak už to x km nepůjde také potkal a zdaleka to nebyli jen Češi na návštěvě.
Jinak to s tím, že "jízda bez důvodu je zakázána" mě velmi zaujalo
dodnes si to pamatuji, protoze jsem byl samozrejme ve veku, kdy jsem chtel jezdit hlavne pro zabavu. bylo to pismeno 1. nejakeho paragrafu... vpravo dole na strance.pivko píše: Jinak to s tím, že "jízda bez důvodu je zakázána" mě velmi zaujalonicméně pro konzultaci ASPI mám za to, že jde spíše o řidičský folkór, protože se mi nepodařilo nalézt právní předpis, který by něco takového obsahoval. Jak vyhláška 80/1966 Sb., tak vyhláška 100/1975 Sb. však obsahovaly ustanovení o zákazu her a sportovních podniklů na silnici bez zvláštního povolení.
A číslo té vyhlášky (rok)? Tohle zní z dnešního pohledu tak absurdně, že bych tomu v dobách naštěstí minulých snad i věřil...
Jinak; také jsem přesvědčen, že se dnes jezdí řádově ohleduplněji než v 90-tých. Jak z pohledu řidiče, tak cyklisty. Bezmozci byli vždycky, ale už dlouho jsem nepotkal v běžné provozu (všední den přes den)střelce jedoucí 30 a více přes limit ať na dálnici, nebo na jedničkách. To dřív bývalo celkem běžné - vzpomínám si na video kohosi, kdo se chlubil cestou Praha-Budějovice pod hodinu, nebo kolik s rychlostmi na I/3 dost přes 200... Takový případ tady už dlouho nebyl.
Jinak; také jsem přesvědčen, že se dnes jezdí řádově ohleduplněji než v 90-tých. Jak z pohledu řidiče, tak cyklisty. Bezmozci byli vždycky, ale už dlouho jsem nepotkal v běžné provozu (všední den přes den)střelce jedoucí 30 a více přes limit ať na dálnici, nebo na jedničkách. To dřív bývalo celkem běžné - vzpomínám si na video kohosi, kdo se chlubil cestou Praha-Budějovice pod hodinu, nebo kolik s rychlostmi na I/3 dost přes 200... Takový případ tady už dlouho nebyl.
Ten jel zajímavě, používal vždycky směrovky při předjíždění, což se o spoustě řidičů říci nedá.
D47 už máme, teď ještě D48