Úsekové měření rychlosti na dálnicích

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
kot

Re: Úsekové měření rychlosti na dálnicích

Příspěvek od kot »

Lenny a už dost, nezkoušej to přivolávat! Pak se spousta lidí raději bude na kratší cestě dálnicím vyhýbat...
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Lenny píše:... pak je postupně nainstalujeme na všech úsecích, provozovatel mýtného z toho bude mít dobrý kšeft a mi s ním taky...
Až to bude kompletně všude, kšeft z toho mít žádný nebude, protože stejně jako ve Francii nebo Itálii se naučíme jezdit maximálkou. Zatímco u nás mě míjí v levém auto každou chvíli, i když jedu 135, v těchto zemích jsem se pořád bál, že jsem přehlédl nějakou značku, protože jsem byl s nastaveným tempomatem pořád nejrychlejší :-)
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Mike

Příspěvek od Mike »

poslouchal jsem jako obvykle BEAT
zachytil jsem to v pátek cestou tam a zpátky už jsem tolik štěstí neměl
ceduli Kolaps jsem viděl, až když jsem v tom stál...

přístě holt Olomouc, Mohelnice, Vysoké Mýto....
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Bacha, ve Vysokém Mýtě se opravuje most, kolony přes celé město a probíhala oprava OK u Dalibora v Litomyšli.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Mike

Příspěvek od Mike »

tak proto mi to vízum do Kyjova nechtěli dát ;)
jsem si říkal, že co je za problém, když v březnu do Blanska bylo úplně bez problémů 8-)
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

Lenny píše:... (Sice nechápu, jak je mohu ohrozit, když dělají za svodidlami na druhé straně a ani jsem neslyšel o ani jednom mrtvém dělníkovi)...
A přesně proto tam je to omezení rychlosti; málokdo to zná na vlastní kůži, tak nechápe.

Z aut a za nimi odletuje bordel, kterému jsou svodidla šumák. A dostat i malým kamínkem není nic příjemného.
A nejde jen o ohrožení stavby ze strany aut, ale i obráceně - může se stát něco, ne úplně plánovaného a třeba nečekaný oblak prachu/porucha nářadí/pád čehokoli/přerušení stavebního vodovodu atd. se určitě bude líp řešit autům jedoucím 80 než 130...
evilcleaner

Příspěvek od evilcleaner »

prostě nulová rychlost, maximální bezpečnost. jako snesitelný kompromis bych viděl praporek před každé auto :crazy: zajímavé, že odletující kamení nevadí na jiných úsecích mimo modernizaci, kde se jezdí legálně 100.
Svoboda neznamená nutit ostatní do něčeho, co považujete za správné.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

evilcleaner píše: kde se jezdí legálně 100
Konkrétní případ? Co vím, je to schválené pouze v případech vedení dopravy 2+1+1 v těch 3 od stavby vzdálených pruzích (takže vzdálenost střeďáku + 1 pruh) a to už je přeci jen celkem dost daleko...
evilcleaner

před prahou se loni jezdilo 100, když byla uzavírka poloviny šestipruhu.
pivko

Příspěvek od pivko »

Honey72 píše:
Lenny píše:... pak je postupně nainstalujeme na všech úsecích, provozovatel mýtného z toho bude mít dobrý kšeft a mi s ním taky...
Až to bude kompletně všude, kšeft z toho mít žádný nebude, protože stejně jako ve Francii nebo Itálii se naučíme jezdit maximálkou. Zatímco u nás mě míjí v levém auto každou chvíli, i když jedu 135, v těchto zemích jsem se pořád bál, že jsem přehlédl nějakou značku, protože jsem byl s nastaveným tempomatem pořád nejrychlejší :-)
Spíš tak 120 tachometrových, pro sichr, a oči na tachometru místo na cestě před sebou. Úplně stejně, jako se dneska jezdí v místech, kde už úsekovky jsou.
vaclav

Příspěvek od vaclav »

"jako snesitelný kompromis bych viděl praporek před každé auto" + "oči na tachometru místo na cestě před sebou"

... jj, tyhle dve hlasky se neochodi. verim, ze pokud by byla usekovka na opravovanem useku u nahace, tak tam neni dneska na km29 ta bouracka, zmrzaceny clovek a nasledny dopravni kolaps. totiz v (jakekoliv) usekovce registuji mizive promile ridicu nedodrzujici rozestupy.
Jan Petzold

Příspěvek od Jan Petzold »

vaclav píše: ... jj, tyhle dve hlasky se neochodi. verim, ze pokud by byla usekovka na opravovanem useku u nahace, tak tam neni dneska na km29 ta bouracka, zmrzaceny clovek a nasledny dopravni kolaps. totiz v (jakekoliv) usekovce registuji mizive promile ridicu nedodrzujici rozestupy.
no, ve většině těch kolapsů figurují kamiony a ty většinou 80 dodržují, takže to mi jako argument na podporu úsekovky nepřipadá
Diaľničiar
VIP

Příspěvek od Diaľničiar »

Úsekové měření má být dávno v provozu. A třeba 20% nad limit řešit.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Já jsem zastánce úsekového měření (nekamenujte mě), protože vím, jak dobře pomohla k plynulosti provozu na dálnicích v cizině. Je znát rozdíl mezi dálnicí bez a s úsekovým měřením. Zatímco na měřeném úseku jedou všichni stejně, rozestupy velké, nikdo na nikoho nenajíždí, protože si stejně nepomůže. Většinou se přizpůsobíte rychlosti auta před Vámi a jedete za ním v pravém pruhu i desítky kilometrů včetně plynulého předjíždění. Protože víte, že v levém pojedou 130 jako Vy a nevlítnete před předek magorovi se 150 a více. Vlevo se tam jede 130, vpravo většinou 100 i kamiony.

Na úseku bez kontroly to je brzda plyn. Vpravo 80-90, protože rychlíci jedoucí 150 vlevo nechtějí pustit nikoho zprava. Ti se za nějakým kamionem zaseknou a když pak začnou předjíždět, zpomalí i ty se 130. Takže pořád v levém pruhu měníte rychlost, tempomat je k ničemu, pořád někoho dojíždíte a bojíte se jet v pravém pruhu. To je i případ našich dálnic.
evilcleaner

a já mám zase zkušenost z švýcarských dálnic kdy všichni jednou 120 +-3km, ne však všichni na tempomat, takže se pořád dokola předjíždí jedny a ta samá auta, celé to je velmi nervozní i při nízké intenzitě jezdí auta ve velkých shlucích. osobně se mi tam jelo naprosto mizerně, oproti tomu autobahn mnohem příjemnější i s mnohem rychlejšími ostatními řidiči. pro pořádek v obou případech srovnávám pocit při jízdě 120 km/h (často tak jezdím kvůli spotřebě). v česku je sice formálně 130, ale naštěstí to mnozí neberou jako dogma, takže se mi tu jezdí obdobně dobře jako v německu.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

vaclav píše:"jako snesitelný kompromis bych viděl praporek před každé auto" + "oči na tachometru místo na cestě před sebou"

... jj, tyhle dve hlasky se neochodi. verim, ze pokud by byla usekovka na opravovanem useku u nahace, tak tam neni dneska na km29 ta bouracka, zmrzaceny clovek a nasledny dopravni kolaps. totiz v (jakekoliv) usekovce registuji mizive promile ridicu nedodrzujici rozestupy.
Nemyslím si, že by úsekovka této nehodě zabránila. Vypadá to, že někdo odbočoval před kamionem ven z dálnice, ten to stačil ubrzdit, auto za ním taky, ale následně kamion už ne a narval to do osobáku. Viděl bych to na nedostatečný rozestup mezi vozidly. Pokud šoféři nebudou dodržovat rozestupy, a obzvlášť v omezení, kde není pořádně vidět na situaci před nimi, bude docházet k těmto nehodám, bez ohledu na měření rychlosti.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
vaclav

Příspěvek od vaclav »

existuji nejake statistiky nehod z opravovanych useku? byla uz nehoda na tom useku 25, kde je usekove mereni nejdele? me osobne se proste na merenem useku v cesku jede nejpohodlneji, vnimam to jako honey72. nutno rici, ze se mi jede pohodlne i na autobahnu, protoze borec s 200km/h si necha rozestup a necha mi cas na zarazeni se a nemam ho 3m za kufrem, ale treba 100m. pokud to tedy neni vychodoevropan (polak, litevec...) s D spz.
dvs

Příspěvek od dvs »

Není dáno dodržování rozestupů v Německu také tím, že tam za jejich nedodržení vybírají pokuty.
U nas se o to ani nepokouší.
vaclav

Příspěvek od vaclav »

dvs píše:Není dáno dodržování rozestupů v Německu také tím, že tam za jejich nedodržení vybírají pokuty. U nas se o to ani nepokouší.
ano, represe pomaha. ano, u nas je ji z nejakeho duvodu (neprudit lidi a tim zlepsit image policie?) nedostatek. rozestupy bych resil levne onboard kamerou vpredu/vzadu + nahlaseni pachatele prestupku.
Diaľničiar
VIP

Tady je nutno podotknout, že tuto kontrolu často řeší soukromá společnost, nikoliv policie. I když je to stále samozřejmě represivní činnost.
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Mike

Příspěvek od Mike »

vaclav píše:ano, represe pomaha. ano, u nas je ji z nejakeho duvodu (neprudit lidi a tim zlepsit image policie?) nedostatek. ...
u nás je nadbytek té snadné
čili telefonování a rychlost
ostatní dá moc práce, tak holt nic... ( rozestupy, jízda v pruzích atp.)
kot

Příspěvek od kot »

Pánové, chcete mi říci, že by vás potěšilo úsekové měření na mýtných branách mimo špičky např. na D11 od sjezdu na Poříčany ke Hradci? To snad radši né...
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Klidně všude :-) Vidět je rozdíl i v takovém Polsku, kde se jezdí po silnicích šíleně, ale při jízdě po dálnici jsem si připadal jak na západě. Mají tam 140, tou však většina aut vůbec nejezdí, spíš méně a za celou trasu A4 z Vratislavi do Katovic jsem nemusel brzdit nebo se bát, že mě v levém někdo sestřelí jako u nás. Nevím, jak to tam mají s úsekovým měřením, ale každou chvíli Vám na portále nad hlavou zabliká značka, že jedete rychleji než smíte. Samozřejmě záleží, kdy jedete. Pokud je provoz hustý, stoupá počet spěchajících :-)
Diaľničiar
VIP

Ano, klidně ať je úsekové měření všude. Já bych ho klidně všude instaloval, ale třeba řešil rychlostní prohrešky až od nějakého %, třeba 20% navíc kde není žádné omezení. Ostatně proč by policie měla měřit rychlost ještě i na dálnicích. Ať se věnují tamním problémům a řeší snad jen silniční piráty. Ale ostatní ať řeší elektronika a zpracují úředníci respektivě dnes již vyspělý SW v kancelářích.
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
vaclav

Příspěvek od vaclav »

Honey72 píše: při jízdě po dálnici jsem si připadal jak na západě. Mají tam 140, tou však většina aut vůbec nejezdí, spíš méně a za celou trasu A4 z Vratislavi do Katovic jsem nemusel brzdit nebo se bát, že mě v levém někdo sestřelí jako u nás.
nemam stejne zkusenosti. oproti ceske D1 mam pocit, ze strelcu se 160km/h+ maji v polsku na A2 vice. asi setrvacnosti z berlina...
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“