0805 Lovosice – Řehlovice
Re: 0805 Lovosice – Řehlovice
Kuba: Lavis, Juno a Musklin (a možná i další, i když takhle specifický styl komunikace už tu nikdo další nemá) je profesionální bojovník proti infrastruktuře pro IAD. Dokonce už tu kdysi padlo i jeho občanské jméno (přiznám se, že jsem ho už úspěšně zapomněl, pro mě je to prostě Lavis-Juno-Musklin, něco jako býval Tachau-Winterberg-Dobrenz). Po neúspěšné mnohaleté snaze zastavit tunel Blanka se už před nějakou dobou zaměřil na D0, zejména na aktuální úsek 511, který se snaží shodit na klasickém "nedostatečném vyhodnocení alternativ" - proto tady neustále propaguje ty dopravně nesmyslné a v praxi nerealizovatelné "alternativy".
(omlouvám se za OT, pokud by se někdo z adminů domníval, že jsem se nechal příliš unést, nechť samozřejmě tento příspěvek smázne)
(omlouvám se za OT, pokud by se někdo z adminů domníval, že jsem se nechal příliš unést, nechť samozřejmě tento příspěvek smázne)
Jen upozorňuji na fakt, že autobus jedoucí na terminál metra nebo auto jedoucí na P+R, se nemůže proplétat s tranzitem na balkán nebo se dostávat na kapacitní komunikaci přes x semforů a úrovňových křižovatek jako plánovali géniové např. odstřižením Chlumecké.
Naposledy upravil(a) Diaľničiar dne 13.10.2016 16:47:13, celkem upraveno 1 x.
Důvod: neosočujte ostatní uživatele!
Důvod: neosočujte ostatní uživatele!
A teď zpátky k tématu
Zde další článek ohledně dotčené části D8:
http://usti.idnes.cz/dalnice-d8-neni-od ... pravy_vac2
http://usti.idnes.cz/dalnice-d8-neni-od ... pravy_vac2
Pokud to není nějak příliš "přifouknuté" tak je to tedy pěkný masakr... 
Doporučuji k přečtení tuto bakalářskou práci ze začátku roku 2013. Z ní vyplývá, že:
- o pohybech estakády Prackovice ví ŘSD minimálně od roku 2011
- geotechnický průzkum proběhl v roce 1997 a byl pro estakádu Prackovice doplněn v roce 2005
- v květnu 2011 byl podle pokynu ŘSD proveden inženýrsko-geologický doprůzkum na základě aktivace svahových defomace v okolí mostu. Zde již byly prováděny také vrty.
- již v říjnu 2010 došlo k jednomu menšímu sesuvu o délce 1580 m2 nad estakádou (viz. obr. 28 v dokumentu) a většímu 7680 m2 pod estakádou. O těch jsem dosud neslyšel.
- pohyby se dlouhodobě měří
- v práci je popisována metodika měření posunů pomocí vrtů v okolí mostu o hloubce 4-6 m s ocelovou pažnicí
- za roky 2010-2012 jedna opěra poklesla o cca 5 cm, druhá o 1,3 cm. Mostní podpěry klesly o max. 1,3 cm, spíš méně v jedlotlivých mm.
- jsou zde uvedena tehdejší sanační opatření zhotovitele stavby
- další kontrolní měření probíhají každých 4-5 měsíců
https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace ... e_id=73373
- o pohybech estakády Prackovice ví ŘSD minimálně od roku 2011
- geotechnický průzkum proběhl v roce 1997 a byl pro estakádu Prackovice doplněn v roce 2005
- v květnu 2011 byl podle pokynu ŘSD proveden inženýrsko-geologický doprůzkum na základě aktivace svahových defomace v okolí mostu. Zde již byly prováděny také vrty.
- již v říjnu 2010 došlo k jednomu menšímu sesuvu o délce 1580 m2 nad estakádou (viz. obr. 28 v dokumentu) a většímu 7680 m2 pod estakádou. O těch jsem dosud neslyšel.
- pohyby se dlouhodobě měří
- v práci je popisována metodika měření posunů pomocí vrtů v okolí mostu o hloubce 4-6 m s ocelovou pažnicí
- za roky 2010-2012 jedna opěra poklesla o cca 5 cm, druhá o 1,3 cm. Mostní podpěry klesly o max. 1,3 cm, spíš méně v jedlotlivých mm.
- jsou zde uvedena tehdejší sanační opatření zhotovitele stavby
- další kontrolní měření probíhají každých 4-5 měsíců
Voda z dálnice D8 zaplavuje Prackovice. Obec hrozí žalobou na stát
Zdroj: http://usti.idnes.cz/dalnice-d8-neni-od ... pravy_vac2
Zdroj: http://usti.idnes.cz/dalnice-d8-neni-od ... pravy_vac2
Jakkoliv je jasný, že pohyb kopce okolo dálnice je problém, začínám mít pocit, že buď má pravdu kolega Meh - a tedy že se čekalo, až bude po volbách a pak se šlo s pravdou ven, a nebo se kolem problematiky začíná maličko hysterčit... a nyní chce každý novinář přinést co-možná-nejhrůznější zprávu, obecní zastupitelé si chtějí užít svých pět minut slávy a čert ví, kam si paní starostka Svobodová-Krešová z Prackovic chodí pro rozumy. Více než pětiletá dopisovací kampaň paní starostky (ŘSD, MD, MŽP, Kraj) má punc dr. Patrika.....
Fakt bych docela ocenil, kdyby někdo skutečně povolaný k celé problematice dal více info. Bo už mě nabaví tendenční články na iHeute.
Fakt bych docela ocenil, kdyby někdo skutečně povolaný k celé problematice dal více info. Bo už mě nabaví tendenční články na iHeute.
-
evilcleaner
snad jenom k mostům a estakádám na síti ČR, je běžné že se v určitém časovém intervalu sleduje pohyb mostu a podle toho se provádí opatření. je taky běžné, že se mosty resp. jejich skladebné prvky hýbou. takže by to zde chtělo někoho znalého, kdo by interpretoval ty výsledky - jestli to je ještě v normě nebo už příliš
Svoboda neznamená nutit ostatní do něčeho, co považujete za správné.
Ono je zcela logické, že když se nahoře nad obcí kvůli dálnici drenážuje svah, aby voda rychleji odtékala, že při deštích tečou dole v Prackovicích větší proudy vody, které mohou působit problémy. Na to, kudy a kolik vody poteče, ale nebyl hydrogeologický průzkum dostatečný, tak nebylo možné zahrnout všechna potřebná opatření pro ochranu Prackovic už do projektu dálnice. Starostce se nelze divit, že chce, aby situace byla uznána za havarijní a ŘSD proto mohlo doplnění ochranných opatření zadat jako vícepráce na výstavbě dálnice, protože jinak to bude muset proběhnout celým procesem k zadání VZ, tedy několik let "papírování", než se začne s fyzickou realizací.
-
papadeloco
mě by zajímalo jak byste trasoval 511 vy? navrhněte něcomusklin píše:Kuba: hluboce se pletete, já jen přijíždím na černý most z východu a vidím jak nesmyslné řešení je do stále rostoucí dopravy středočeského kraje a Prahy navést tranzit jako údajné řešení na dalších 50 let
-
Diaľničiar
- VIP
Ostuda. Veškeré instituce neznají geologii, hydrologii a další fakta. Neustálé šetření na studiích, které ale jinak levné nejsou mají za následek neúměrné prodražování staveb, které se i tak musejí budovat a tak prodražovat, protože se tím snižuje hodnota již postaveného. Neskutečná podobnost se Slovenskem v tomto ohledu. Tvrdohlavě i po sesuvu za každou cenu odstranění spadnutého a za každou cenu zase nějaký variant. Do pohoří se složitými podmínky tohle nepatří.
Otázka je, jestli na tu estakádu stačí odvodnění, nebo jestli je to vzhledem k místní geologii založený moc mělce.
Dost informací je zde. Nedělá to na mě dojem, že by se to odfláklo.
http://www.silnice-zeleznice.cz/clanek/ ... investora/
Novostavba mostu je situována částečně do lokality bývalého lomu Prackovice nad Labem, na příkrých svazích stoupajících od břehů Labe k vrcholům Českého středohoří, vzhledem k délce mostu přesahující 500 metrů s proměnlivou geologií podloží.
Založení je tvořeno železobetonovými pilotami průměr 1,2 m v délkách 8 až 30 m (dle zastižené geologie) v celkovém počtu cca 340 ks. Při kontrole prováděných prací bylo zásadní stanovení skutečné délky pilot ve vztahu k zastiženému geologickému profilu, IGP, respektive návrhu projektanta. Nejmarkantněji se tento jev projevil u opěry číslo 13 pravého mostu, kde musely být původně projektované délky pilot prodlouženy z cca 7 metrů až na délky blížící se 30 metrům. Z těchto důvodů byla činnost TDI a zejména pracovníka pověřeného výkonem geologa TDI velmi náročná na koordinaci s autorským dozorem a zhotovitelem. U jednoho pilíře musel být dokonce proveden dodatečný průzkumný vrt v průběhu vrtání pilot. Na dvou provedených pilotách bylo na základě výsledků kontrolních zkoušek (PIT A CHA) stavební dozorem nařízeno provedení odvrtů hotového betonu pilot na celou délku, které nepotvrdily vady provedení.
Po dokončení násypu N3 před opěrou 1 na podzim 2010 byl zjištěny sesuvy v prostoru na jih mezi opěrou 0P1 a pravého mostu A 210 a pilířem P1 pod estakádou a nad estakádou severně od pilíře L2, následně i sedání opěry 1 mostu.
Průzkumnými vrty byla v rámci průzkumu upřesněna geologická a hydrogeologická skladba území v prostoru sesuvů. Byly určeny potenciální smykové plochy a byla provedena zpětná analýza stability svahů. Z archivních podkladů z laboratorních zkoušek a ze zpětné analýzy byly určeny smykové parametry zastižených zemin a hornin. Z podloží násypu i ze současných dílčích sesuvů je nutné kvalitně odvést podzemní vody. Odvodnění je nutné provést stabilním drenážním systémem (sběrné drenáže, štěrková žebra, svodné drény, případně horizontální odvodňovací vrty). V současnosti probíhá zpravování dokumentace provedení opatření. Souvislost mezi zjištěnými sesuvy a poklesy opěry 1 nebyla prokázána. Doposud probíhá sledování sedání OP1 s tendencí stabilizace stavu.
http://www.silnice-zeleznice.cz/clanek/ ... investora/
Novostavba mostu je situována částečně do lokality bývalého lomu Prackovice nad Labem, na příkrých svazích stoupajících od břehů Labe k vrcholům Českého středohoří, vzhledem k délce mostu přesahující 500 metrů s proměnlivou geologií podloží.
Založení je tvořeno železobetonovými pilotami průměr 1,2 m v délkách 8 až 30 m (dle zastižené geologie) v celkovém počtu cca 340 ks. Při kontrole prováděných prací bylo zásadní stanovení skutečné délky pilot ve vztahu k zastiženému geologickému profilu, IGP, respektive návrhu projektanta. Nejmarkantněji se tento jev projevil u opěry číslo 13 pravého mostu, kde musely být původně projektované délky pilot prodlouženy z cca 7 metrů až na délky blížící se 30 metrům. Z těchto důvodů byla činnost TDI a zejména pracovníka pověřeného výkonem geologa TDI velmi náročná na koordinaci s autorským dozorem a zhotovitelem. U jednoho pilíře musel být dokonce proveden dodatečný průzkumný vrt v průběhu vrtání pilot. Na dvou provedených pilotách bylo na základě výsledků kontrolních zkoušek (PIT A CHA) stavební dozorem nařízeno provedení odvrtů hotového betonu pilot na celou délku, které nepotvrdily vady provedení.
Po dokončení násypu N3 před opěrou 1 na podzim 2010 byl zjištěny sesuvy v prostoru na jih mezi opěrou 0P1 a pravého mostu A 210 a pilířem P1 pod estakádou a nad estakádou severně od pilíře L2, následně i sedání opěry 1 mostu.
Průzkumnými vrty byla v rámci průzkumu upřesněna geologická a hydrogeologická skladba území v prostoru sesuvů. Byly určeny potenciální smykové plochy a byla provedena zpětná analýza stability svahů. Z archivních podkladů z laboratorních zkoušek a ze zpětné analýzy byly určeny smykové parametry zastižených zemin a hornin. Z podloží násypu i ze současných dílčích sesuvů je nutné kvalitně odvést podzemní vody. Odvodnění je nutné provést stabilním drenážním systémem (sběrné drenáže, štěrková žebra, svodné drény, případně horizontální odvodňovací vrty). V současnosti probíhá zpravování dokumentace provedení opatření. Souvislost mezi zjištěnými sesuvy a poklesy opěry 1 nebyla prokázána. Doposud probíhá sledování sedání OP1 s tendencí stabilizace stavu.
Jestli se taky ty hydrologicke studie od doby vymereni dalnice nezmenily. Prave hydrologicke podminky se mohou zmenit treba po povodnich, kdy prameny zanikaji a jinde se objevi novy. Tyto studie mohou byt z D8 stare uz 15 let a jsou v dnesni dobe prekonane a neodpovidajici dnesnim hydrologickymi pomery. Ono za ty leta tu uz treba povodne a pak dlouhodobe sucho mohlo udelat sve a proste voda vyvera v miste nove stavby.Diaľničiar píše:Ostuda. Veškeré instituce neznají geologii, hydrologii a další fakta. Neustálé šetření na studiích, které ale jinak levné nejsou mají za následek neúměrné prodražování staveb, které se i tak musejí budovat a tak prodražovat, protože se tím snižuje hodnota již postaveného. Neskutečná podobnost se Slovenskem v tomto ohledu. Tvrdohlavě i po sesuvu za každou cenu odstranění spadnutého a za každou cenu zase nějaký variant. Do pohoří se složitými podmínky tohle nepatří.
Dalsi vec, zda vubec CHKO zablokovala, aby se provedly vyzkumne vrty a vubec nejak zainvestovalo do odvodneni. Stejne si nemyslim, ze by tunel by neco zmenil, ono by se take mohlo stat, ze by se zavalil, nebo byly jeste horsi problemy s odvodnenim.
Myslím si, že pokud je to úsek, sledovaný od roku 2012, tak pohyb pilotů v řádem mm je běžný projev "sedání" si stavby a netřeba z toho dělat katastrofu.
tu Kuba: Díky za info!
http://ustecky.denik.cz/zpravy_region/z ... 61014.html
další článek o ničem, ale Patrik může zas bejt chytrej...
další článek o ničem, ale Patrik může zas bejt chytrej...
mám štěstí, že žiju v kraji, kde se jedna dálnice staví skoro 30 let...
http://ustecky.denik.cz/zpravy_region/d ... 61015.html
Připojování tunelů na SSÚD v plném proudu. Tunely Libouchec a Panenská jsou díky tomu mimo provoz.
Připojování tunelů na SSÚD v plném proudu. Tunely Libouchec a Panenská jsou díky tomu mimo provoz.
-
Speedy Gonzales
Myslím, že chlapec svojí bakalářskou prací neudělal radost dotyčným zhotovitelům (SMP), neboť je tam na talíři předkládána veškerá trpká pravda o stavbě 0805, kterou se evidentně dařilo po celé roky před veřejností tajit - např. aktivace dvou sesuvů v prostoru prackovické estakády v již roce 2011 ...Kuba píše:Doporučuji k přečtení tuto bakalářskou práci ze začátku roku 2013. Z ní vyplývá, že ...
Hezké je i malé "odkopání" SMP - měli na svém webu evidentně v minulosti umístěný dokument k stavbě prackovické estakády, který se ale nějak "vypařil". Viz literatura [8] v bakalářské práci.
http://video.aktualne.cz/dvtv/d8-je-dir ... 5900fea04/
A tady povídání s geologem Cajzem na DVTV. Ještě jsem neviděl, ale jsem zvědav...
A tady povídání s geologem Cajzem na DVTV. Ještě jsem neviděl, ale jsem zvědav...
Až tak odborný rozhovor mi to tedy nepřipadal. Očekával jsem detailní rozbor, jasné informace a ne pouze strašáky typu: "Celé se to hýbe", "...prý až 1,5 mm za den". Mnohem více informací je k mání na tomto foru, ani neni třeba hysterického idnesu.
Zkrátka myslím, že ještě ukáže čas, jak velké problémy skutečně nastaly a nastávají, míra rizik a nákladnost opatření. Tvrdit, že dálnice měla vést jinudy a že je to teď přece jasné, mi přijde předčasné.
Zkrátka myslím, že ještě ukáže čas, jak velké problémy skutečně nastaly a nastávají, míra rizik a nákladnost opatření. Tvrdit, že dálnice měla vést jinudy a že je to teď přece jasné, mi přijde předčasné.
Prof. Barták je asi největší bedna přes geotechniku, s jakou jsem se setkal. Rozhovor mi přijde takový, jaký má být. Prostě fakta bez hysterických urychlených závěrů. Nevím, jak se potvrdilo, že měl onen odborník pravdu. Viz jeden odstavec článku
Lidovky.cz: A opěry se začaly o milimetry posouvat.
Ano, klesla totiž hladina podzemní vody a opěra začala mírně sedat. Také násyp začal vykazovat deformace. Nejsou to veliké deformace, jde skutečně o milimetry. Ale v případě dálnice jsou i takto malé deformace znepokojující. Byla přijata vhodná technická opatření a mám ústní informaci, že se trend deformačního pohybu ustaluje.
Zdroj: http://byznys.lidovky.cz/pokud-se-situa ... oprava_bri
Lidovky.cz: A opěry se začaly o milimetry posouvat.
Ano, klesla totiž hladina podzemní vody a opěra začala mírně sedat. Také násyp začal vykazovat deformace. Nejsou to veliké deformace, jde skutečně o milimetry. Ale v případě dálnice jsou i takto malé deformace znepokojující. Byla přijata vhodná technická opatření a mám ústní informaci, že se trend deformačního pohybu ustaluje.
Zdroj: http://byznys.lidovky.cz/pokud-se-situa ... oprava_bri
ad Odborné potvrzení toho, že dálnice měla vést tunelem. Dávno se mohlo jezdit.
To vi kazdej, prece v podzemi zadna slozita geologie neni, tam by se nemohlo nic stat...
To vi kazdej, prece v podzemi zadna slozita geologie neni, tam by se nemohlo nic stat...
Jozko, nejsi-li odborníkem, nedělej radši odborné závěry.jozka píše:... To vi kazdej, prece v podzemi zadna slozita geologie neni, tam by se nemohlo nic stat...
I pan profesor byl ve zkratkách (jakými rozhovor vždycky je) opatrný: "Já osobně, vzhledem k mé profesi, bych tehdy přivítal tunel pod Kubačkou, přestože byl přes 3 kilometry dlouhý, s možnými komplikacemi při vlastní ražbě a oproti povrchové variantě řešení citelně dražší."
Zdroj: dtto viz. výše Vilouch nebo Quercus.
A jak nyní tušíme, asi by tam těch komplikací mohlo být i více ...
Odbornikem se zvat rozhodne nechci, protoze v oboru nedelam, nicmene jsem jakesi vzdelani po strance geologicke dostal a prave cosi o geologicke stavbe stredohori si ze skoly i po tom ctvrtstoleti pamatuji. Razba Blanky by proti tomu byla prochazka ruzovym sadem. Nerikam, ze by to neslo, jen tvrdim, ze davat to jako alternativu k problemum vzniklych vinou slozite stavby uzemi mi prijde celkem legracni.