Jak jezdíme
Re: Jak jezdíme
A když se rozbije, stane se křižovatka neřešitelným problémem...
Tady jde o poměr ceny a kapacity - stačí "jeden" most a dvě signální fáze.
Do jisté míry podobný pokus s prohozením směrů u mimoúrovňového křížení (zřejmě motivovaný minimalizací záboru) se obliby nedočkal.
Do jisté míry podobný pokus s prohozením směrů u mimoúrovňového křížení (zřejmě motivovaný minimalizací záboru) se obliby nedočkal.
Království a půl princezny za 511.
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
Mě by to tedy dost zmátlo. Hlavně v noci nebo v mlze bych se zděsil, že jedu v protisměru.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Chodci na dalnici a nehodovost
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1097 ... 000101230/
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1097 ... 000101230/
Necetl jsem to tu cele, tak nevim, jestli se to uz resilo, ale mel bych takovy dotaz... uz drive jsem na ni narazil verbalne, ale nedavnoo jsem ji potkal v realu. Situace je jednoducha, jedu po I/16 pred Slanym, dojedu auto, co jelo 80. Nepredjizdim, kdo zna tuhle silnici, tak vi, ze to neni uplne jednpduche, navic nemam sportacek, spis busicek. Dojedeme takhle za sebou do vesnice, tam jedeme 50, behem prujezdu nas dojede auto. Na konci vsi zacneme zrychlovat. Hlidam si odstup od auta pred sebou, takze jsem najednou prekvapen klaksonem a autem, co nas dojelo, kterak ma svuj predni naraznik na urovni meho zadniho naraznilu, levy blinkr a ridic penu u huby. Zvolnim, necham predjet a jenom sleduju gestikulaci a odstup, protoze podle cetnosti a promenlivosti gestikulace je na pokraji infarktu. Casem nejak predjel i to auto a prede mnou a zmizel.
Predpokladam, ze dotycny se citil dotcen mym zrychlenim za vesnici a podle nej jsem porusil ustanoveni o tom, ze nesmim branit zrychlovanim. Jenze podle mne jsem zacal zrychlovat jeste driv nez on zacal predjizdet, takze jsem nic neporusil. Jak na podobnou situaci pohlizite?
Predpokladam, ze dotycny se citil dotcen mym zrychlenim za vesnici a podle nej jsem porusil ustanoveni o tom, ze nesmim branit zrychlovanim. Jenze podle mne jsem zacal zrychlovat jeste driv nez on zacal predjizdet, takze jsem nic neporusil. Jak na podobnou situaci pohlizite?
-
kyk
- Kontaktovat uživatele:
Já bych se jím vůbec nestresoval.
Život si zkracuje dotyčný předjížděč.
Omezením by bylo, kdyby byl na vaší úrovni, tedy předjížděl a vy zrychloval a tak blokoval jeho zařazení do jízdního pruhu.
Život si zkracuje dotyčný předjížděč.
Omezením by bylo, kdyby byl na vaší úrovni, tedy předjížděl a vy zrychloval a tak blokoval jeho zařazení do jízdního pruhu.
No z hlediska zdravého rozumu by asi tou správnou reakcí měla být noha z plynu v momentě, kdy zjistím, že mě někdo předjíždí. Z hlediska zákona je ta povinnost v ust. § 17 odst. 4 ZPPK také jasná (Řidič předjížděného vozidla nesmí zvyšovat rychlost jízdy ani jinak bránit předjíždění) a není ničím podmíněna (tedy ani tím, kdy začal předjížděný zrychlovat). Čili se dá říct, že od okamžiku, kdy předjížděný řidič zjistí, že je předjížděn, resp. od okamžiku, kdy to řidič řádně věnující se řízení měl a mohl zjistit, nesmí zvyšovat rychlost svého vozidla (na druhou stranu nemá ale ani povinnost uhýbat či zpomalovat, byť může být rozumné tak dle okolností učinit). Snad jen v případě, kdy by se celá situace odehrála skutečně na samé hranici obce a předjíždějící řidič by se přihnal do tohoto místa rychlostí značně převyšující povolenou rychlost v obci, by šlo uvažovat o tom, že jde o natolik extrémní porušení pravidel silničního provozu, že ostatní nemají povinnost jej předvídat, natož se mu přizpůsobovat.
K předejití obdobné situaci pak zdravý rozum velí rovněž se při výjezdu z obce zbytečně neloudat a z hlediska předjíždícího pak také, aby se do podobných manévrů pouštěl pouze s vozidlem disponujícím takovými výkonovými parametry, že bude úplně jedno, že mu řidiči jedoucí ve vláčku za sebou po konci obce případně zrychlí.
K předejití obdobné situaci pak zdravý rozum velí rovněž se při výjezdu z obce zbytečně neloudat a z hlediska předjíždícího pak také, aby se do podobných manévrů pouštěl pouze s vozidlem disponujícím takovými výkonovými parametry, že bude úplně jedno, že mu řidiči jedoucí ve vláčku za sebou po konci obce případně zrychlí.
Napsané vypadá logicky, ale dotažené "ad absurdum" to znamená, že na konci obce mi stačí (jako druhému) "vyhodit blinkr" a ten přede mnou už musí jet až do konce manévru max. 50 km/h (protože nesmí zrychlováním bránit předjíždění). To přece nemůžete myslet vážně, že ne?
-
NoOne
- Bydliště: In the Czech Republic, yet right in the middle of Germany
Neni nic jednoduzsiho, nez uhnout ke krajnici a dat nohu z plynu, at si jede. Magor nebo spechal opravnene? To je predsi jedno, pokud ho mam pred sebou, jsem v klidu.jozka píše:Necetl jsem to tu cele, tak nevim, jestli se to uz resilo, ale mel bych takovy dotaz... uz drive jsem na ni narazil verbalne, ale nedavnoo jsem ji potkal v realu. Situace je jednoducha, jedu po I/16 pred Slanym, dojedu auto, co jelo 80. Nepredjizdim, kdo zna tuhle silnici, tak vi, ze to neni uplne jednpduche, navic nemam sportacek, spis busicek. Dojedeme takhle za sebou do vesnice, tam jedeme 50, behem prujezdu nas dojede auto. Na konci vsi zacneme zrychlovat. Hlidam si odstup od auta pred sebou, takze jsem najednou prekvapen klaksonem a autem, co nas dojelo, kterak ma svuj predni naraznik na urovni meho zadniho naraznilu, levy blinkr a ridic penu u huby. Zvolnim, necham predjet a jenom sleduju gestikulaci a odstup, protoze podle cetnosti a promenlivosti gestikulace je na pokraji infarktu. Casem nejak predjel i to auto a prede mnou a zmizel.
Zatroubit při předjíždění rovněž dle zákona může.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Ale jo, ja ve chvili, kdy jsem to zjistil, dal nohu z plynu, jen mi ta logika prijde stejna jak naznacil MPMP. Proste dam blinkr, vyjedu do protismeru a zbytek uz musi obstarat ten prede mnou. Jen by mne zajimalo jak by to dopadlo, kdyby to teoreticky sledovala nejaka ruka zakona.
Kdy vlastně zahájí předjíždění? Přeci jen zahájení blikání nemůže být bráno za zahájení předjížděcího manévru, co když auto za mnou jen odbočuje.
-
Honey72
Blinkr nic neznamená, je to jen spíš informace, že dotyčný hodlá nebo už mění směr. Stejně jako když na křižovatce dáváte přednost autům na hlavní, jedno přijíždí zleva a bliká. Můžete myslet, že odbočuje a Vy mu tam vjedete a ouha, prý chtěl zastavit hned za křižovatkou, aby někoho vyložil nebo prostě zapomněl vypnout blinkr apod.
Takže jak psal Sosa, nemůžete podle blikajícího auta za Vámi poznat zda-li chce odbočovat nebo předjíždět. Zapnutím blinkrů řidič dává najevo, že zahajuje akci a Vy nemůžete vědět jakou. A hlavně, pokud nemáte zpětné zrcátko i v kabině, jeho blinkry zřejmě ani nevidíte. Takže výklad bych bral tak, že se musíte přesvědčit, zda-li už nejste předjížděni. Tj. vozidlo za Vámi změnilo směr.
Takže jak psal Sosa, nemůžete podle blikajícího auta za Vámi poznat zda-li chce odbočovat nebo předjíždět. Zapnutím blinkrů řidič dává najevo, že zahajuje akci a Vy nemůžete vědět jakou. A hlavně, pokud nemáte zpětné zrcátko i v kabině, jeho blinkry zřejmě ani nevidíte. Takže výklad bych bral tak, že se musíte přesvědčit, zda-li už nejste předjížděni. Tj. vozidlo za Vámi změnilo směr.
Právně je tenhle "zákaz bránění předjíždění" velmi obtížně vymahatelný (něco jako zákaz bezdůvodně pomalé jízdy). Rozhodně to není tak, že ridič předjížděného vozidla musí pořád sledovat, zda někdo za ním nedal blinkr. Podle mě je tu ve prospěch předjížděného řidiče velký "benefit of the doubt" a postižitelné budou pouze extrémní případy (někdo viditelně razantně zrychlí, i když už vozidlo je vedle něj, pokračuje v tom delší dobu, atd. atd.).
Při nehodě tří aut na dálnici D10 záchranáři oživovali batole
http://praha.idnes.cz/nehoda-dalnice-d1 ... zpravy_rsr
http://www.pozary.cz/clanek/153292-tezk ... ne-ditete/
Dítě druhý den zemřelo.
Toto dopadne pro viníka špatně.
http://praha.idnes.cz/nehoda-dalnice-d1 ... zpravy_rsr
http://www.pozary.cz/clanek/153292-tezk ... ne-ditete/
Dítě druhý den zemřelo.
Toto dopadne pro viníka špatně.
To mi přijde nějaký divný...
Tak nějak normálně na předek zbořená audina, bmw s promáčklým kufrem a nárazníkem a mezi tím octavia srolovaná jak harmonika? To auto muselo buď muselo být zevnitř úplně shnilé, nebo už jednou bourané a spravené na koleni vesnického garážisty...
Tak nějak normálně na předek zbořená audina, bmw s promáčklým kufrem a nárazníkem a mezi tím octavia srolovaná jak harmonika? To auto muselo buď muselo být zevnitř úplně shnilé, nebo už jednou bourané a spravené na koleni vesnického garážisty...
-
Honey72
Auta jsou tedy dělaná hlavně na náraz na předek a ten je sešrotovaný správně. Do toho zadku však musela být dost velká rána. Připadá mi to, jak kdyby octávka dopadla na zadek z letadla. Nebo, že by to takto "upravili" hasiči při vyprošťování posádky?
-
NoOne
- Bydliště: In the Czech Republic, yet right in the middle of Germany
Hauptnu odtrhli hasici, kdyz odpojovali baterku. Pred 15ti lety mne trefil jako posledniho v kolone polak uplne stejne. Narazova rychlost 100km/h a zadni svetla jsem mel pod podlahou kousek od B-sloupku. Auta nejsou konstruovana na naraz ze zadu, ale energie narazu je smerovana do podlahy a pod ni. Proc je octavia tak sesrotovana zdalky nikdo nezjisti, mohla byt snizena - nepotkaly se narazniky, mohla byt shnila, prelozena ...
Mne udivuje proc boural do auta pred sebou, mohl to poslat mezi Octavii a svodidlo ... nebo v pravo do pangejtu, stromy jsou daleko ... ovsem pokud se venoval rizeni.
Mne udivuje proc boural do auta pred sebou, mohl to poslat mezi Octavii a svodidlo ... nebo v pravo do pangejtu, stromy jsou daleko ... ovsem pokud se venoval rizeni.
Nestihl to poslat mezi OI a svodidla, někteří před ním manévr stihl, on už ne.
Všeobecně pokud by se dodržovala větší rozestupy, bylo by nehod méně.
Všeobecně pokud by se dodržovala větší rozestupy, bylo by nehod méně.
Do sbírky mírně řečeno podivných rozsudků NS z oblasti dopravy nepochybně patří i tento kousek:
http://profipravo.cz/index.php?page=art ... m=56226907
23 Cdo 3363/2013
Plyne z něj, že je-li technická závada na vozidle příčinou nehody, může se pojišťovna poskytující povinné ručení regresně hojit na provozovateli, a to bez ohledu na zavinění a bez možnosti provozovatele se odpovědnosti zprostit.
http://profipravo.cz/index.php?page=art ... m=56226907
23 Cdo 3363/2013
Plyne z něj, že je-li technická závada na vozidle příčinou nehody, může se pojišťovna poskytující povinné ručení regresně hojit na provozovateli, a to bez ohledu na zavinění a bez možnosti provozovatele se odpovědnosti zprostit.
No někdy mám taky 100 chutí na dálnici podjíždět, protože řada řidičů si myslí, že v pravém se nedá/nesmí jet... Ale takhle bych to teda fakt neřešil...
https://www.novinky.cz/krimi/426553-agr ... ouval.html
https://www.novinky.cz/krimi/426553-agr ... ouval.html
V tom článku se nepíše celý příběh. Video mi přijde podivné, rozhodně neukazuje začátek celého konfliktu. Už z toho důvodu, že málokdo drží mobil v ruce a natáčí si na video si předjížděné auto včetně řidiče v pravém pruhu. Tady musel být nějaký konflikt před tím.
A ten co do něj nacouval měl štěstí, že to nedopadlo jak v prosinci na D10, kde byl mrtvý a zranění, viz výše.
Nechápu to, když mi hrozí s někým konflikt, tak buď ho nechám jet a zpomalím, anebo mu ujedu anebo sjedu z dálnice. Prostě vyhnu se mu.
A ten co do něj nacouval měl štěstí, že to nedopadlo jak v prosinci na D10, kde byl mrtvý a zranění, viz výše.
Nechápu to, když mi hrozí s někým konflikt, tak buď ho nechám jet a zpomalím, anebo mu ujedu anebo sjedu z dálnice. Prostě vyhnu se mu.
Lenny: jj. vtipný je, když zpomalíš a necháš někoho prudce, dravě a vítězně odjet a o pár kilometrů dál ho běžnou rychlostí zase doženeš .....
No ty kokot, bomba.
A ještě ten podtext s tou muzikou..
Úplně mě to vrátilo do mládí..
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)