Návrhy na změnu dopravního značení

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
ElWapp

Re: Návrhy na změnu dopravního značení

Příspěvek od ElWapp »

Trocha tvořivé práce v CADu... co říkáte na přehlednost proti současné variantě?
Přílohy
DSC00407.jpg
DSC00407.jpg (208.01 KiB) Zobrazeno 9861 x
znacka.png
znacka.png (7.35 KiB) Zobrazeno 9861 x
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Za mě dobrý. Osobně nesnáším značení cyklopruhů stejně silnými čárami jako pruhy pro IAD. Taková značka je mi jako řidiči úplně na nic. Pruhy jsou sice vidět z dálky, ale info, že je pro cyklisty, aby člověk luštil lupou.
Kde to neznám, mám problém se zařazením do "toho správného". Jak má člověk poznat, zda je ten pruh standardní nebo "půlmetrový"?
Tahle křižovatka mě poprvé pěkně vypekla. Takhle je to jasné, ale já tam jel za hustého provozu. Vím, že musím doleva, na zem pro auta nevidím, jsem v pravém jízdním pruhu, v levém stojí kolona. Já tam viděl, že doleva odbočují 2 pruhy a ještě jsem kousek popojel tím "mým" a ejhle: on je jenom rovně, ten "druhý doleva" je pro cyklisty.
Já teda nevím, ale zrovna tady jsem ještě cyklistu odbočovat vlevo neviděl.
Geo

Příspěvek od Geo »

Mam s tim uplne stejny problem. Tam, kde to neznam, se nemuzu dopocitat pruhu.
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Hlavně, zatímco vodorovné šipky byly v 90. letech změněny, na svislých značkách zůstaly šipky beze změn. Původně totiž byly naprosto stejné. Nyní tedy máme odlišný tvar šipek na tabuli a na vozovce. Vypadá to sice jako prkotina, ale ty na tabulích jsou fakt nepřehledné a každá správa silnic si různá omezení a vyhrazené pruhy ke všemu dělá jak chce.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
makr

Příspěvek od makr »

Úprava značky pěkný, volil bych však místo šedivé červenou šipku, takovou jaká je na silnici.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Přidávám dvě fotošopizace. Která situace vám přijde nejpřehlednější?

Mně se zamlouvá varianta se značkami na převěsech. Podle mého názoru jsou velkoplošné cedule 1,5 x 1,5 m do centra města nevhodné a umístění směrovek nad jízdními pruhy jednak uvolní prostor u chodníku a pak taky tu velkou plochu značky rozdrobí na dílčí malé plochy.

Připravil jsem taky vizionářskou variantu s bílým pozadím a jinak uspořádanými šipkami. Značku bych zmenšil na 0,7 x 1,0 m, nemyslím si, že do centra patří cedule dálničních rozměrů. Uspořádání šipek umožňuje lépe vystihovat situace, kdy se v křižovatce ještě vyskytnou cyklopruhy (viz předchozí vizualizace). Navíc bych sjednotil vzhled IP 16 až IP 24, neboť v Praze se používají často blízko po sobě a přitom je jedna modrá, další bílá, jedna s čarami mezi pruhy a další ne. Zvolil bych jednotný styl a jen měnil směry a počty šipek.
Přílohy
Untitled-3.jpg
Untitled-3.jpg (137.55 KiB) Zobrazeno 9204 x
Untitled-2.jpg
Untitled-2.jpg (133.92 KiB) Zobrazeno 9204 x
Untitled-1.jpg
Untitled-1.jpg (134.84 KiB) Zobrazeno 9204 x
ku8a

Příspěvek od ku8a »

Klasický návrh číslo 1 je nejlepší. Mě osobně po Praze jako řidiči a chodci vadí zbytečně panely hlavně jako reklamy, pak značky na pravém kraji splývají s tímto značením z pohledu řidiče, kdežto přímý směr už z dálky je lépe vidět :)
D3 nad zlato
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Tyto dvě značky lze v této podobě použít vedle sebe? Neměla by pravá šipka být menší a "kruhákovitá"?
http://gallery.ceskedalnice.cz/index.ph ... 7/DSC09905
Martin96
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin96 »

Podobná situace je i na budoucím vjezdu do HK od D11: http://gallery.ceskedalnice.cz/index.ph ... 3/DSC09833
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Všiml jsem si, že běží aktualizace TP 65. Věděl by někdo, na co se můžeme těšit?

Za mě by bylo v rámci možností platné vyhlášky fajn toto:
- ve městě na obslužných komunikacích zmenšené značení
- povolit ve městech zmenšení obdélníkových značek (zóny, jízdní pruhy, řazení před křižovatkou) z 1x1,5 m na nějakou menší velikost, v současných TP to nelze ale v praxi se tak často děje
- nějak řešit přebujelost značení v Praze, tedy např. zmenšenou variantu označení parkovacích zón, otočení značek podélně místo kolmo (aspoň pokud označují jen jedno vyhrazené místo) apod.
- při umisťování modrých čtvercových značek nad sebe mezi ně povinně nějakou mezeru (např. značky slepá, jednosměrka, parkoviště, přechod - když jsou nad sebou tak splývají)
- umožnit mít značku a dodatkovou tabulku fyzicky z jednoho kusu plechu - bylo by jasnější, že to patří k sobě
- značky na nemotoristických komunikacích (třeba cyklostezky) vždy zmenšené a umístěné níž - v úrovni očí či ještě níž

a možná nad rámec možností této aktualizace by bylo fajn nějak vymyslet, jak značit vyhrazený jízdní pruh na cedulích nad vozovkou - to nyní nelze

bude tam aspoň něco nebo jsem úplně vedle? :D
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

ElWapp píše:Tyto dvě značky lze v této podobě použít vedle sebe? Neměla by pravá šipka být menší a "kruhákovitá"?
http://gallery.ceskedalnice.cz/index.ph ... 7/DSC09905
Myslím, že to je správně. Jedná se odbočení ještě před kruhovým objezdem, takže odbočka není součástí kruhového objezdu. A provozovatel komunikace zjevně chce, aby řidiči využívali tento sjezd a ten z kruháče nechali pro vozidla z jiných směrů. Mě by naopak v obou případech taková ta zalomená kruhákovitá šipka přišla nesprávná, když pravý pruh vede v kolektoru. Dvě kruhákovité šipky podle mě mohou být pouze v případě, že oba pruhy vedou vedle sebe, oddělené jen čárou.
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Martin96 píše:Podobná situace je i na budoucím vjezdu do HK od D11: http://gallery.ceskedalnice.cz/index.ph ... 3/DSC09833
Tady jsem si všiml, že jaksi úplně chybí číslo silnice 33. Přitom právě tato silnice zatím nahrazuje dálnici a vede do Náchoda. Zřejmě návrh tabule vznikl ještě v době, kdy nebyla v platnosti značka s číslem silnice v přerušovaném rámečku. Nebylo by na škodu tam tu 33 "přilepit". Už kvůli tomu, že jedenáctka po pár tisících metrech odbočuje a hlavní směr pokračuje po 33 a E67.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

ElWapp:
Třeba zrovna tyhle dvě Honzou citované značky by se měly dělat trochu jinak podle nově připravovaných VL 6.1 - stejná tloušťka dříků šipky, rozměry šipek přizpůsobené výšce písma atp.
TP65 jsou obecnější a většina změn v orientační značení se projeví v dokončovaných TP100 a rozměry v také dokončovaných VL 6.1. K těm jednotlivým bodům:
ElWapp píše: - ve městě na obslužných komunikacích zmenšené značení
To je možné na místních komunikacích už dnes, jen se to málo používá, bude to podpořeno drobnou změnou u velkoplošných návěstí (oficiální připuštění užití menších symbolů, šipek a písma, děje se někde už i dnes) - ale jen v obci.
- povolit ve městech zmenšení obdélníkových značek (zóny, jízdní pruhy, řazení před křižovatkou) z 1x1,5 m na nějakou menší velikost, v současných TP to nelze ale v praxi se tak často děje
Vyhláška připouští nově u některých značek čtvercový formát a vzorové listy také počítají s úpravou/zmenšením u některých značek pro místní komunikace.
- nějak řešit přebujelost značení v Praze, tedy např. zmenšenou variantu označení parkovacích zón, otočení značek podélně místo kolmo (aspoň pokud označují jen jedno vyhrazené místo) apod.
Nové parkovací zóny jsou avizované už čtvercovými značkami, ostatní věci se nějak dají řešit už dnes, třeba podélné umístění značek u parkovacích zálivů..
- při umisťování modrých čtvercových značek nad sebe mezi ně povinně nějakou mezeru (např. značky slepá, jednosměrka, parkoviště, přechod - když jsou nad sebou tak splývají)
Tohle se vůbec neřeší, slyším poprvé, že je s tím problém - ty dva bílé lemy tohle podle mě řeší dostatečně, a to blbě vidim :)
- umožnit mít značku a dodatkovou tabulku fyzicky z jednoho kusu plechu - bylo by jasnější, že to patří k sobě
Tohle je taky přípustné už dnes, ale nedělá se to proto, že značky se kupují často už hotové v určitých modelových velikostech plechů a vyrábět další zvláštní plechy se nevyplatí. Ale předpisy umístění více značek na společný plech připouštějí.
- značky na nemotoristických komunikacích (třeba cyklostezky) vždy zmenšené a umístěné níž - v úrovni očí či ještě níž
Tohle je problém, na který by bylo dobré se zaměřit.
a možná nad rámec možností této aktualizace by bylo fajn nějak vymyslet, jak značit vyhrazený jízdní pruh na cedulích nad vozovkou - to nyní nelze
Podle mě to lze už i dnes a dokonce jsem někde viděl použité. Prostě se značka vyhrazený jízdní pruh s jednou šipkou umístí nad vozovku. Třeba tohle místo si o to vyloženě říká.
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

mapman píše:
Podle mě to lze už i dnes a dokonce jsem někde viděl použité. Prostě se značka vyhrazený jízdní pruh s jednou šipkou umístí nad vozovku. Třeba tohle místo si o to vyloženě říká.
Bože, jako nepražák bych se lekl, že je uzavřený tunel nebo není dokončená silnice. Ale že to je pruh pro autobusy by mě nikdy nenapadlo.

Nešlo by řešit i takové ty zálivy pro autobusy, oddělené od silnice? Tam je také vždycky podobná značka zákaz vjezdu a dodatková tabulka a přitom by možná stačila jen kulatá modrá značka s autobusem?
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Kulatá modrá značka se použít nedá, to je příkaz a autobus tenhle pruh užít musí, vyhrazený pruh užít může ...
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Díky za reakci.

Ad velikost značek - procházel jsem teď znova TP 65 a vlastně z toho nejsem moudrý. Tabulka 1 nějak úplně vynechává velké obdélníkové značky (např. IP 16 až IP 32), o obdélníkových mluví jako o velikosti 500 x 700 (tedy IJ 1 až IJ 16), ale co tedy ty dříve zmíněné? Standardně se umisťují ve velikosti 1000 x 1500, ale často by stačilo třeba 700 x 1000 - na IP20 nebo IZ8a jsou tyhle zmenšené velikosti docela běžné, aspoň po Praze, ale na málo frekventovaných obslužkách by klidně i takové IP 16 až IP 21 nemusely být tak velké. Vzorové listy ale pro zmenšenou variantu těchto značek nejsou. Tak jak to vlastně s těmi velikostmi je teď a co se bude měnit?

K vyhrazeným jízdním pruhům. Náš způsob značení je dost nesystémový. Jedno a to samé modré kolečko je jednou přikázaný pruh a jindy zas vyhrazený nepovinný pruh, a přitom záleží jen na tom, jestli je ta značka sama, je na modrém pozadí velkoplošné značky nebo je na bílém pozadí velkoplošné značky. To přece nedává moc smysl... Správně by třeba přikázaný pruh měl zůstat kruhový a vyhrazený nepovinný třeba čtvercový. A pak by bylo jedno, jestli ten symbol je sám, nebo na IP 20, nebo na IP 21.

Co je třeba tohle za značku?

https://mapy.cz/zakladni?x=14.4069351&y ... tch=-0.488

Je to zvláštní forma IP 20a, a tedy nepovinný pruh? Nebo je to městská, tedy bílá, verze IS 6f se symbolem C 12a, a tedy je povinné pro autobusy ten pruh užít?

U parkovacích zón jsem měl na mysli spíš značky IP 12, kterých je teď město plné... kdyby se je povedlo jakkoliv zmenšit, snížit, odsunout, aby nepřekážely v zorném poli řidičům co jen projíždí a nehodlají parkovat, bylo by to fajn.

A na závěr opět jeden nápad z jiného soudku - vyznačování vyhrazeného jízdního pruhu pro autobusy na kolejích. V současnosti se značí před každou křižovatkou v rámci IP19 a za každou křižovatkou pomocí IP 20a. Přitom kdyby se mírně upravily předpisy, stačilo by tyto úseky vyznačit třeba jen malou značkou na převěsu trolejí, aby řidiči autobusů MHD věděli, na který úsek smějí vjet a na který ne. Pro ostatní účastníky provozu ta značka nemá význam - tramvajová trať se přece taky nevyznačuje nějakou speciální značkou, a když už tam koleje jsou, tak by na nich autobus měl užívat stejných práv jako tramvaj - prostě je to velké, dej tomu přednost.
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

ElWapp píše:
Co je třeba tohle za značku?

https://mapy.cz/zakladni?x=14.4069351&y ... tch=-0.488

Je to zvláštní forma IP 20a, a tedy nepovinný pruh? Nebo je to městská, tedy bílá, verze IS 6f se symbolem C 12a, a tedy je povinné pro autobusy ten pruh užít?
To je přesně ten průšvih, na který upozorňujete. Tato značka ukazuje vyhrazený jízdní pruh. Jelikož je však oddělená, člověk má důvod si myslet, že i pruh pro autobusy je jaksi oddělený (vyvýšený nebo obrubníkem). Pokud by byl na vozovce sníh, tak jako nepražák vůbec nepochopím, co tím je myšleno. Mě osobně by se spíše líbilo, kdyby byly obě šipky na jedné modré tabuli, abych věděl že komunikace má dva jízdní pruhy a přes jednu šipku by byl v modrém kolečku autobus. Jenže, to by zase byl onen povinný pruh pro autobusy, jak upozorňuje mapman. Přitom třeba tady to na modrém podkladu je: http://www.praha.eu/jnp/cz/doprava/mhd/ ... pravu.html
Fakt by to chtělo značku zvlášť a úplně vyházet ty bílé cedule s černými šipkami a hlavně ty černo-bílé půlené kombinace. To je otřesné. Jak navrhujete, zavedl bych hranatou značku se symbolem, což by znamenalo vyhrazený jízdní pruh. A normálně by hranatá značka byl na sloupku samostatně (třeba u těch zastávek autobusů nebo u vyvýšeného jízdního pásu) anebo na běžných tabulích o jízdních pruzích. Možná jediný problém, že modrá značka na modrém pozadí trošku splývá.

Třeba v Německu nějaké šílené značení miliony šipkami neřeší. To samé, když vede po okraji silnice cyklopruh. https://cs.wikipedia.org/wiki/Vyhrazen% ... 0_9128.jpg
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Praha, Modřanská před Branickou. Tuhle IP 19 tipuju na 1 x 1 m a je to podle mě ideální městská velikost, být to dva pruhy tak bych to viděl na 0,7 x 1 m. Značka je poměrně nová, pokud je to předzvěst změn, bylo by to jenom dobře, snad to není jen pražská tvořivost. Pro rychlost 50 km/h je to podle mě velikost zcela odpovídající. Ty 1,5 x 1,5 m příšery (https://mapy.cz/zakladni?x=14.3938647&y ... itch=0.006) jsou do ulic zbytečně velké...
Přílohy
20170115_141804.jpg
20170115_141804.jpg (132.82 KiB) Zobrazeno 7952 x
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Posílám ukázky z projektů, které už vznikají podle nových pravidel :)
Přílohy
Untitled-5.jpg
Untitled-5.jpg (47.34 KiB) Zobrazeno 7355 x
Untitled-3.jpg
Untitled-3.jpg (33.42 KiB) Zobrazeno 7355 x
Untitled-1.jpg
Untitled-1.jpg (36.42 KiB) Zobrazeno 7355 x
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Obzvlášť se mi líbí, že na ceduli je jak symbol dálnice, tak i její číslo hezky pohromadě. Příjezd k dálnici mi je totiž často k ničemu, když nevím ke které dálnici vlastně přijedu. U toho Chebu trošku nechápu proč je tam centrum i slovně, když tam je i symbol. Každý zcestovalý motorista ví, co ten symbol znamená. Přitom nahoře u toho Přerova pouhý symbol stačí.
monin

Příspěvek od monin »

hh: tak super a pak, že u nás nic nejde. Tedy až na ten Cheb centrum/centrum. A ten náš symbol centra, to už je tak dané jak má vypadat? Že íčka mají na jejich symbolu centra hnedle tři kroužky a je to hned o dost výraznější a zřetelnější a to zvláště na velkých značkách. Bych ten symbol kopíroval podle nich..
https://www.google.cz/maps/@45.4044786, ... 312!8i6656
https://www.google.cz/maps/@45.3907345, ... 312!8i6656
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Ano, projektuje se teď tisíce takových značek. Ještě pak něco pošlu.

Němci mají jeden, Italové tři a my máme dva:) Taky jsme něco mezi tím že:) Důležitější je, že je ten symbol v mnoha státech, zbytek už se pochopí.

Dohodlo se, že se použije spolu s názvem pokud je místo a bez pokud není. Že to vy dva znáte ze zahraničí se nedivím, ale tamhle pro Frantu zrovna toto si myslím může být dost novinka!
monin

Příspěvek od monin »

Franta ať si zvyká. Podle této logiky by tam pak musel být ještě místo Zlína Gottwaldov.
A co si má člověk přestavit pod tím "dohodlo se"? To ej nějaká rada starších, či co si pod tím má člověk představit? :)
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
Nosorožec

Příspěvek od Nosorožec »

pěkné... snad jen: nemá být "Jižní čtvrť" a "D. Dvory" malým?
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Nemá, místní cíle (časti obce) se značí verzálkami, jiné cíle (nemocnice, nádraží atp.) minuskami. Tomu odpovídá i rozdělení značek IS4 a IS5 :)
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“