Já jsem záměrně nepsal o Dánsku, Švédsku, Francii, Belgii, Německu, Rakousku atd. Nepsal. Záměrně jsem vybral jiné země, ale stále v prostoru Evropy. Srovnejte si to populačně, srovnejte si to hospodářsky, srovnejte si to klidně počtem velkých měst, terénem, mýtem, zadlužením, počtem km D/R/I/žel. VRT. Polohou, protože někdo je ve středu mezi západem a Balkánem a někdo kdesi na ostrově nebo na okraji nějakého celku. Vybral jsem státy chudobnější, zaostalejší, s nižší životní úrovní a i státy které se řeší pro důvod tedy "krize" tak jsem opsal koho jak krize zasáhla a kdo jak postoupil. Nemohu vynechat Bělorusko, když je velkostně srovnatelné, ale klidně ho vynechejme, ale není to o Lukašenkovi. Ten člověk se může dnes probudit a říct já chti zítra 100 km dálnic. Nebude je mít ani za 5 let. Ale bude na tom pracovat celý aparát, to nepochybuji, ale to ani není cíl. To plánování všude trvá tak dekádu. To je zcela normální. Liniová stavba je veledílo na 100 let dopředu, to se musí posoudit. Jestli tudy, tamtudy a co vše se může stát atd. atd. atd. a jaký to bude mít přínos. Dnes se umí přesně říct, po kterém mostě mezi státy kolik tovaru (v mld. USD) se ho tam převeze. Každý velký most mezi státy když se staví, tak na údržbu a základní výdaje se vybírá mýto ale to ostatní je o nastavení priorit dle světa, více pak v interkon. sekcii, téma jak to všechno vzniká, tedy ten vývoj. Někdo rád srovnává realizaci dálnic k výstavbě komínů, není tomu tak.
Já osobně jako osoba já jednám za svůj život jak s diktátorem tak s demokratem. Jako stavitel a poradce to často jinak nejde. P.M. v Pákistánu byl diktátor, ale nastolil své 100 mil. zemi demokracii. Byla to demokracie držená voj. sílou, dnes je tam demokracie ve vyšší fázi. On chtěl budovat dálnice, velmi rychle porozuměl tomu, že to nebude tak jak si myslí. Že to není jenom o penězích, které alokoval a pochopil a to já opisuji v tématu Pák. že tento čas dojde jindy. A vidíte dnes se tam staví ve velkém, konečně ale třeba se plánuje dálnice PAK-AFG. To jsem hodně odběhl, ale vy hodně cestujete, postřehl jsem to až po Írán. Té dálnice do AFG nedožiju, ale mluví se o ní, to je 1. krok. Já mohu rozumět a vnímat jeho (Lukašenka) politiku a způsoby, ale ve výsledku stojí silnice/dálnice a tomu něco předchází a to je všude stejné. Dnes ani v Africe nevyvlastňují bez náhrad. Dnes to nejde. Každý má nějaká práva. A ten Lukašenko si ani ty peníze na výstavbu nevyčaruje. Ani šejkové nemají na růžích ustláno. Dnes můžete mít stovky mld. USD, ale když si neseženete kámen, tak jste namydlení. To se zas týká 75% států Perzského zálivu. Naopak můžete mít enormně velkou ekonomiku, která ale nedokáže nasměrovat 1% federálního HDP do obnovy dálniční sítě ročně (USA). Možná to brzo půjde. (jste majitel lomu v UAE, SA, Kataru, KWT? jste víc než místní milionář, máte denní zisk v řádu mil. USD)
Neporovnávám, opisuji jak je to jinde. A vy si vyberte. Ale ten výsledek je takový jaký je: ČR nemá dokončenou ani páteřní síť dálnic. A bohužel jet vlakem Brno - Praha nebo dálnicí to je ostuda. A ještě se za to vybírá mýto. Kritizuji to, stejně jako kritizuji, že Mugabe v Zimbabwe vybírá peníze za 1+1, ale dělají to i v dalších 2-desítkách zemích v Africe, ale jsou tam vidět investice do výstavby a údržby silnic, ale od členského státu EU očekávám trochu víc. Vy ne? A návaznost je jaká? Na ostatní země velmi skromná, respektivě dálnice na Rakousko je 0, ... ano miliarda problémů, ale i tak 0 za kolik let? Druhá komunikace západ - východ, stojí? Když se první rozpadá? A když EU kritizuje, že ČR má málo dálnic (protože je to tlak lob. skupin nákladní dopravy atd.), tak ČR odpoví tak, že legislativně změní R-ky na dálnice. Po stavební stránce ok, ale tohle je řešení? Pražský okruh nestojí. Ani se nestaví další úseky. Brno, je to vyřešené? Není, ale rekonstrukce město doslova paralyzují. Pokračovat nemá smysl, pokračoval bych totiž opisem státních silnic a průjezdností mnoha měst. Nemluvě, doslova nemluvě o železniční síti. (a ne, nejsem zástance Slovenska, ale je to pouze tak jak to je Německo nějaká úroveň a ano ledacos je tam špatné, ale na východ je ČR to je o iks stupňů níže, pak je Slovensko to je o další stupeň níže a pak je Ukrajina ...) Na to by ale nestačil prostor v řádu týdnů.
I to Polsko, nasměrovalo EU fondy na dopr. infr., ty EU fondy jsou téměř na dně, to snad ale nikdo nečekal že se tam teď bude 100 let budovat tímto tempem. Vy možná ano. Výhoda je, že nemají tohle všechno na dluh, na rozdíl od Chorvatska. Ale Chorvatsko to nemělo všechno na dluh, já to tady opakovaně analyzoval. Jednak HR neskrtlo tzv. 0000, inflaci po válce a jednak HR znásobilo dluh za dálnice v letech 2009-2015, kdy si půjčovalo na krátkou dobu za vysoký úrok, aby i nadále budovalo pár desítek km, ale stovky km vznikli jinak a v jiném časoprostoru. Ta krize která došla v 2007-2009 poznačila desítky států. Na tu z hlediska rozumu ani nepostačují dnešní lidé, to se bude zhodnotit tak za 50 let kdo jak postupoval.
Lukašenkův režim totiž závisí i od zahr. zdrojů a ty on musí poslouchat. To ostatní (jakože nemusí) to je jen PR. Jo nepochybně v takovém režimu když stát něco řekne, tak občan je 0, to možná ano. Občan dostane na co má nárok a nebude si dělat problémy, aby ho popotahovali v práci a rodinu kolem všeho. Ale to je jen majetková příprava staveb. Ta není obtížná ani v Kanadě, USA, na Slovensku a to jsou demokratičtější režimy. To je o legislativním procesu. I když asi jen na Slovensku se z těchto 3 jměnovaných stane to, že se staví ještě na nedořešeném pozemku a i tak to soudy nechali být.
Výsledek je, že ČR skrtne peníze aby tzv. ušetřila a spoléhá na to, že třeba za 5 let bude mít 2x tolik peněz na tu infr., ale nemá. A to co se budovalo se zdraží a s tím nikdo další nepočítá. Navzdory tomu, že mnoho z těch politiků jsou právnici a ekonomové a takovou elementární věc nejsou schopni pochopit.
Takhle do detailů můžu jít v rámci 70 zemí světa. Ale kdo by chtěl, vždy by našel proč to v ČR musí jít jinak a bude to tak lepší. Já jen říkám, že ve výsledku je ČR jedna z nejhorších zemí co se týče (nejen) rozvoje dálniční sítě. A když k tomu přidám potenciál hospodářský, tak to platí 2x. Klidně pište že tomu tak není, vidíte sami jak se vám jezdí po mnoha silnicích a kde je jaký provoz a kde stojíte v kolonách. Pokud jste s tím spokojen, těžko se dá pokračovat dál v takových debatách.
Putin také neřekne aby kdokoliv kdo se postaví proti dálnici M-P, aby ho nechal nevím jak zlikvidovat. A Bělorusko zdaleka není Rusko. Je to takový prostřed toho západu a toho východu. Se svým statusem. Ten udržuje Lukašenko. Poslední roky dokonce protežuje ze sankcií, protože luxusní tovar se do Běloruska doveze, přebalí a dál pokračuje z Běloruska. I se to mělo spřísnit, ale jsou to stovky mil. USD navíc jen pro stát, že to samotný režim nechal tak. Nechci tady ale rozebrítat stavebí trhy, ani francouzský, ani český, ani slovenský, ruský atd. to by bylo opravdu hodně silné OT od morálky placení od státu až po další (pro mnohé) neuvěřitelné pravidla fungování.
Nesrovnávám, protože každá země na planetě má svoje důvody, proč něco jde jinak než jinde. Překáží mi ale, když vyspělá země nedokáže zvládnout a uhlídat korupci, klientelismus, toleruje rozkrádaní majetků, nastaví nedostatečně leg. rámec a vše korunuje jakýmsi nedostatkem zdrojů. Ne, nevztahuji na žádnou zemi, musíte si domyslet sami. Ale je to opravdu hodně silné OT.