D47 - aktuální stav
Re: D47 - aktuální stav
minutu na ty fotky koukám a přemýšlim kde to sakra je. Ve směru na Brno ne protože by tam nebyla Ostrava a zase na Ostravu taky ne protože tam je Brno... aaaa to je v Bělotíně u naší oblibené šikany
)
Před MUK Lipník jsou směrem na Olomouc na 4704 na cestě konečně napsány směry.. v pravých dvou pruzích je na cestě napsáno Brno, co je v levém pruhu nevím, protože v neděli pršelo, když jsem tamtudy jel. Jak to vypadá na MUK Bělotín směrem na Ostravu nevím.....nebylo by špatné, kdyby to tam bylo také (Ostrava v dvou levých pruzích a např Č. Těšín v pravém pruhu). Okouknu to v pátek, kdy zase pojedu domů.
Také by to mohlo někoho napadnout u Vyškova, kde neznalí pořád zbržďují provoz, nebo se řadí až na poslední chvíli směrem na R46
Také by to mohlo někoho napadnout u Vyškova, kde neznalí pořád zbržďují provoz, nebo se řadí až na poslední chvíli směrem na R46
s Vyškovem až tak problém není. je to do kopce navíc dlouho před tím nic... Horší to je v Olomouci (Ostrava->Brno)kde těch výjezdů je několik a ten správný je za zatáčkou...
Pak jsem viděl ještě lidi zmatkovat na D1 (D47) na MKU 298Km jak se odpojuje jeden pruh do Hranic... Tam zase lidi spí a jedou v pravém pruhu a najednou koukají že blbě...
Pak jsem viděl ještě lidi zmatkovat na D1 (D47) na MKU 298Km jak se odpojuje jeden pruh do Hranic... Tam zase lidi spí a jedou v pravém pruhu a najednou koukají že blbě...
U MUK Lipník je v levých dvou pruzích je napsáno BRNO, v pravých dvou je napsáno LIP.Al-Es píše:Před MUK Lipník jsou směrem na Olomouc na 4704 na cestě konečně napsány směry.. v pravých dvou pruzích je na cestě napsáno Brno, co je v levém pruhu nevím, protože v neděli pršelo, když jsem tamtudy jel. Jak to vypadá na MUK Bělotín směrem na Ostravu nevím.....nebylo by špatné, kdyby to tam bylo také (Ostrava v dvou levých pruzích a např Č. Těšín v pravém pruhu).
U MUK Bělotín není nic.
tak vidim ze s tim znacenim maji problem na vice mistech. tak to dopada kdyz udelaji nove useky dalnice ale znaceni pak napravy az v dalsich letech
mimo to usek ve smeru na brno jak se prava cast dalnice teprve stavi a clovek musi prejet na druhou stranu, tam taky je znaceni na hovno. kdyz jsem se k tomu useku blizil (jel jsem tama poprve) tak jsem zacal cumet kolem sebe na nejaky to oznaceni. logicky jsem byl v pravem pruhu, kde nic tu nic a uz jsem sjizdel z dalnice nekam do poli. takze nasledovalo otoceni nekde ve vesnici a spatky na dalnici
mimo to usek ve smeru na brno jak se prava cast dalnice teprve stavi a clovek musi prejet na druhou stranu, tam taky je znaceni na hovno. kdyz jsem se k tomu useku blizil (jel jsem tama poprve) tak jsem zacal cumet kolem sebe na nejaky to oznaceni. logicky jsem byl v pravem pruhu, kde nic tu nic a uz jsem sjizdel z dalnice nekam do poli. takze nasledovalo otoceni nekde ve vesnici a spatky na dalnici
K tomu značení - psal jsem o tom i zde http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 23&start=0
Je tam i vyjádření ŘSD...
Je tam i vyjádření ŘSD...
Co se týče povalených/posunutých terčíků na 4705, prý to je kontrolované 2x denně, takže by to snad mohlo být ok.
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
No dnes jsem jel z Ovy do Olomouce, a jeden byl hodně nepříjemně vsunut do mého pruhu, tak tak jsem uhnul před kamión abych ho nepřejel.
R48 -> D48 se podařilo!
Takhle vypada v praxi predjizdeni na 4705:

no tak to je masakr takto jsem to i cekal. moje zkusenost :
pokud na danem useku nejsou zadni autobusy a nakladni auta a lide jedou plynule, rychlost 110km/h je odpovidajici (touto rychlosti jeli vsichni pokazdy kdyz jsem tim usekem jel)
jakmile je tam kamion ci neco co jde tezko predjet, ja osobne na to kaslu a tou 80km/h v pohode pojedu.
navic v tomto pocasi by mne ani nenapadlo jet rychleji nez 80-90km/h a uz vubec ne predjizdet, byt osobaka
pokud na danem useku nejsou zadni autobusy a nakladni auta a lide jedou plynule, rychlost 110km/h je odpovidajici (touto rychlosti jeli vsichni pokazdy kdyz jsem tim usekem jel)
jakmile je tam kamion ci neco co jde tezko predjet, ja osobne na to kaslu a tou 80km/h v pohode pojedu.
navic v tomto pocasi by mne ani nenapadlo jet rychleji nez 80-90km/h a uz vubec ne predjizdet, byt osobaka
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Tak pokud ten kamion jede při pravém okraji vozovky, což ten na fotce rozhodně nedělá, a nefouká silný vítr tak předjížděné není problém. Když je před i za mnou volno tak 140 je na pohodu, avšak za povětrnostní situace co je na fotkách je 90 až až.
R48 -> D48 se podařilo!
Dle mého názoru je pro ten kamión velice nepohodlné jet těsně u kraje, čili takto jak jede to sice není správně, ale tohle neeliminujeme. Problém je, že za těchto povětrnostních podmínek je to zkrátka skoro nemožné (vzhledem k úrovni bezpečnosti) předjet. Kdyby si však řidič s Mazdou najel do levého pruhu dříve, alespoň 3/4 auta, aby ho kamioňák lépe viděl, s vysokou pravděpodbností by si k tomu kraji sjel a předjetí umožnil.
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Tak v tu středu jsem tam nejel, jel jsem z Ovy po D1, ale jel jsem tam dnes a na návěstích Ostrava ještě pořád není.Martin z Ostravy píše:Ve středu tam pojedu tak se na to zaměřím, to co bylo přeškrtnuté už je normálně, to bylo už minulý týden.
A na té návěstí chybí Ostrava? Ta tam ještě myslím nebyla.
R48 -> D48 se podařilo!
Posunutý dělící terčík na 4705 mi připravil horký večer. Ve čtvrtek 11.12. jsme se večer za tmy vracel z jihu Moravy. Zhruba 3 - 4 km za Bělotínem jsem dojel náklaďák s návěsem, který se doslova šinul méně než 70 km/hodinu. Protože jel celkem solidně blíže ke krajnici, rozhodl jsme jej v cca 80 km/hod předjet.
Bohužel, ač se to nezdá, dálnice se přece jen trochu stáčí a není přímkou, takže až v okamžiku, kdy jsem byl na jeho úrovni jsme osvítil dělící terčík vysunutý do 1/3 mého pruhu. V poslední chvíli jsme tedy najel co nejvíce vpravo, takřka až pod kola náklaďáku, nicméně jsem terčík krajem čelní masky "trefil".
Následky byly neuvěřitelné... Vrchní část terčíku byla katapultována směrem někam za mne, kde trefila čelní masku vozidla jedoucího za mnou a proměnila její větrací mřížku v haldu plastu. Bohužel na patce zřejmě zůstal nějaký zbytek, který doslova roztrhl zadní levou pneumatiku.
Pominu ovladatelnost auta, problém byl jinde. Není kde zastavit.... Za Vámi se tmou řítí kolona kamionů a osobních aut, proti Vám také a po pravé ruce svodidla. Nechtěl jsem dopadnout jako hoši prvního dne provozu, a tak jsem pokračoval na postupně se slyšitelně trhající pneumatice dál v jízdě s výstražnými světly.
Opravdu nikomu ten zážitek nepřeji. Slyšíte, jak se guma trhá, auto se i v 60 km/hod zoufale ovládá, blokujete provoz, protože Vás kamiony nepředjedou a nikde kousek místa. V podstatě jsem tu ubohou gumu neustále prosil, ať vydrží, opadnout úplně, byl konec.
Zachránil mne až budovaný sjezd na SÚSD v Mankovicích, kde jsem "hupnul" z hrbu dolu a šel si dát cigaretu .... V pneuservisu pak jen konstatovali, že takový salát gumy a drátků ještě v životě neviděli (mé masce ani blatníku se nestalo nic).
Doufám, že se nikomu do příštího roku nestane mnohem horší závada, která jej donutí zastavit na místě, protože pravděpodobnost přežití je velmi nízká. Ovšem zájmu otevření dálnice a bodů pro ŘSD ......
Bohužel, ač se to nezdá, dálnice se přece jen trochu stáčí a není přímkou, takže až v okamžiku, kdy jsem byl na jeho úrovni jsme osvítil dělící terčík vysunutý do 1/3 mého pruhu. V poslední chvíli jsme tedy najel co nejvíce vpravo, takřka až pod kola náklaďáku, nicméně jsem terčík krajem čelní masky "trefil".
Následky byly neuvěřitelné... Vrchní část terčíku byla katapultována směrem někam za mne, kde trefila čelní masku vozidla jedoucího za mnou a proměnila její větrací mřížku v haldu plastu. Bohužel na patce zřejmě zůstal nějaký zbytek, který doslova roztrhl zadní levou pneumatiku.
Pominu ovladatelnost auta, problém byl jinde. Není kde zastavit.... Za Vámi se tmou řítí kolona kamionů a osobních aut, proti Vám také a po pravé ruce svodidla. Nechtěl jsem dopadnout jako hoši prvního dne provozu, a tak jsem pokračoval na postupně se slyšitelně trhající pneumatice dál v jízdě s výstražnými světly.
Opravdu nikomu ten zážitek nepřeji. Slyšíte, jak se guma trhá, auto se i v 60 km/hod zoufale ovládá, blokujete provoz, protože Vás kamiony nepředjedou a nikde kousek místa. V podstatě jsem tu ubohou gumu neustále prosil, ať vydrží, opadnout úplně, byl konec.
Zachránil mne až budovaný sjezd na SÚSD v Mankovicích, kde jsem "hupnul" z hrbu dolu a šel si dát cigaretu .... V pneuservisu pak jen konstatovali, že takový salát gumy a drátků ještě v životě neviděli (mé masce ani blatníku se nestalo nic).
Doufám, že se nikomu do příštího roku nestane mnohem horší závada, která jej donutí zastavit na místě, protože pravděpodobnost přežití je velmi nízká. Ovšem zájmu otevření dálnice a bodů pro ŘSD ......
to je docela otřesná story ... PČR byla přivolána? komentovala nebo řešila to nějak?
Fakt otřesná historka. Doufám, že si to nevyzkouším na živo. Nechci se sice nijak zastávat ŘSD, ale velká část viny za tento neuěšený stav je na bedrech Inženïerských stavieb. Tohle je jejich vůbec první betonová silnice a spoustu času promrhali tím, že se to učili. Ono je to na té silnici i vidět. Okolní úseky stavěla Skanska a jsou hotové. Za stejných podmínek. Jestli to ovšem ŘSD mělo otvírat, je jiná otázka.
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Hlavně proč tam ty terčíky vůbec jsou?
Opticky zužují už tak úzký pruh, navíc mohou být jak je výše psáno odmrštěny na auto vzadu.
To, že by mi to auto předemnou mohl mrsknou na sklo mně napadlo hned první jízdu.
Navíc taky už jsem zažil terčík v levém pruhu, a vedle kamionu člověk neudělá nic.
Opticky zužují už tak úzký pruh, navíc mohou být jak je výše psáno odmrštěny na auto vzadu.
To, že by mi to auto předemnou mohl mrsknou na sklo mně napadlo hned první jízdu.
Navíc taky už jsem zažil terčík v levém pruhu, a vedle kamionu člověk neudělá nic.
R48 -> D48 se podařilo!
Tohle je ale dost zásadní chyba správce komunikace tj. ŘSD, že značky jsou umístěny nebezpečně. Toto by mělo být denně (snad i několikrát) kontrolováno, aby k takovýmto případům nemohlo dojít. Mám takový pocit, že se v Německu místo těchto terčíků používá souvislý pás ocelových svodidel.
Jak jsem psal, podobnou situaci jsem zažil na I/30 mezi Ústím a Lovosicemi, kde byly tyto značky naprosto nebezpečně bez předchozího upozornění umístěny přímo uprostřed vozovky. K čemu toto může vést lze ilustrovat na tomto příkladu...
Jak jsem psal, podobnou situaci jsem zažil na I/30 mezi Ústím a Lovosicemi, kde byly tyto značky naprosto nebezpečně bez předchozího upozornění umístěny přímo uprostřed vozovky. K čemu toto může vést lze ilustrovat na tomto příkladu...
Tak někde níž jsem četl, že to tam 3x denně kontrolujou. Ale na to posunutí stačí vteřina. Chtělo by to tam ty ocelové bazmeky, co se používají v Německu (nebo co byly při rozšiřování D1). Nebo tam nastrkat takové ty přejetelné kužely.
Království a půl princezny za 511.
Ano, souhlasím, tohle řešení nejen že není šťastné, ale je vyloženě nebezpečné, a padá to na bedra ŘSD, protože oni jsou správcem.martin píše:Tohle je ale dost zásadní chyba správce komunikace tj. ŘSD, že značky jsou umístěny nebezpečně. Toto by mělo být denně (snad i několikrát) kontrolováno, aby k takovýmto případům nemohlo dojít.
Neznám teda tamní situaci, ale neudělat na 18 km dlouhém zúžení žádné (byť provizorní) SOS zálivy (tj místa kde se dá nouzově zastavit) je taky hodně hodně napováženou.
add plechové zábrany doprostřed: před 10ti lety byly použity při rozšiřování D1 u Prahy a údajně je jich 14 km složeno na dvoře SSÚD Mirošovice. Taky nechápu proč nejsou na té D47. Mimochodem, němci (nebo rakušané?) používají k oddělení směrů také nalepovací "pangejty", který se při přejení neposunou.
Ty dělící terčíky jsou na vozovce jen položené? Byl by takový problém je do vozovky přišroubovat?
Ještě tedy na doplnění. PČR jsem to nehlásil, v podstatě jsem neměl náladu a čas. Auto co jelo za mnou, za mnou i zastavilo a sepsali jsme to pro pojišťovnu, ať může řešit masku. Perličkou bylo, že jsem si ani rezervu nemohl vyměnit, protože mi v pneuservisu nějak opomněli vrátit nástavec na pojistné šrouby. Tož jsem ještě navíc musel volat žluté anděly....
Jen tak na okraj. Rád s dětmi cestuji, v roce 2008 jsme o prázdninách autem projeli velkou část atlantického pobřeží Evropy od Normandie až do Lisabonu a pak podél Středozemního moře zpět (cca 11,5 tisíce km), předtím Francii a Španělsko. Myslím, že těch budovaných cest, rozestavěných úseků, dálnic, nadjezdů a kruhových objezdů jsem už projel dost.
Například španělské řešení stejné situace je jednoduché. Pruhy jsou značeny jednou řadou žlutých odrazkových terčíků, oddělení směrů dvojitou řadou odrazkových terčíků (samozřejmě se žlutými čarami pod nimi). Kde to prostor dovoluje pak pružnými úzkými gumovými kužely (mimo jiné s reflexním nátěrem). Rychlost omezena na 70 km/hod, v táhlých zatáčkách v horách pak na 60 km/hod.
Zvolené řešení na D47/D1 stejně střetu nezabrání, pouze zužuje už dost úzký průjezd a hodně řidičů raději nepředjíždí, ovšem "nakukují" a situace se ještě zhoršuje.
Jen tak na okraj. Rád s dětmi cestuji, v roce 2008 jsme o prázdninách autem projeli velkou část atlantického pobřeží Evropy od Normandie až do Lisabonu a pak podél Středozemního moře zpět (cca 11,5 tisíce km), předtím Francii a Španělsko. Myslím, že těch budovaných cest, rozestavěných úseků, dálnic, nadjezdů a kruhových objezdů jsem už projel dost.
Například španělské řešení stejné situace je jednoduché. Pruhy jsou značeny jednou řadou žlutých odrazkových terčíků, oddělení směrů dvojitou řadou odrazkových terčíků (samozřejmě se žlutými čarami pod nimi). Kde to prostor dovoluje pak pružnými úzkými gumovými kužely (mimo jiné s reflexním nátěrem). Rychlost omezena na 70 km/hod, v táhlých zatáčkách v horách pak na 60 km/hod.
Zvolené řešení na D47/D1 stejně střetu nezabrání, pouze zužuje už dost úzký průjezd a hodně řidičů raději nepředjíždí, ovšem "nakukují" a situace se ještě zhoršuje.
Ve středu 16. jsem se vracel (v tom sněžení) zpět z Německa a krom toho, že jsem totálně zatuhnul u Jihlavy mě překvapilo, že sníh vyřešil provizorní čtyřpruhové uspořádání našeho oblíbeného úseku - jednoduše se jezdilo pouze ve dvou pruzích - v každém směru jeden, protože to nijak jinak nešlo. Jen mě dost zděsila občasná přítomnost stop pneumatik mezi sloupky. Jestli toho je někdo schopen, měl by jít sedět hned za veřejné ohrožení...
Čím jezdím: VW Passat 2,0 BiTDI, Honda CBF 1000F
Těch ocelových dělích stěn je v Mirošovicích údajně už poměrně málo cca 800 metrů, byly rozvezeny různě po republice. Problém je údajně s tím, že když se posunou, vytvoří nepřekonatelnou překážku a vyboulí se v mnohem větším kusu, díky tomu, že jsou spojené. Já bych však byl pro to dát tam takové ty žluté pásy co jsou nahoru vyboulené, tj. dělají pevnou souvislou zábranu a normálně je nafest přišroubovat. Jejich přejetí je evidentně cítit, ale neprorazí Vám gumu. Na tom by mohly být namontovány jen nějaké ohybné terčíky. Každopádně tohle se bude muset vyřešit, jak uzavírky v tomto módu udělat bezpečnější. Při sněhu je to evidentně nepoužitelné, to je jasné.
Zrovna to šroubování do asfaltu a betonu zvlášť mi nepřijde jako dvakrát šťastné. Jednak je to na tak dlouhém úseku poměrně dost pracné, což dejme tomu kvůli bezpečnosti ano, ale spíš jak poté zase díry v betonu zaplnit, aby časem nezapracovala voda a mráz.