..znáte tuhle stránku?
Víte doufám koho volit, aby to rychleji naskakovalo?
Sorry Banjo, ale mám pocit že nás novináři jen masírují... 10 miliard je sice hodně, šlo by za to postavit třeba 4901 i s přivaděčem do Zlína, ale hlavní problém rozpočtu je jinde...banjo píše:omlouvam se za politicke okenko, ale je mi ze schvaleneho rozpoctu fakt blbe...
ja s tou masazi souhlasim, protoze jak jinak uz si muzou lidi uvedomit, co nam vladne za lidi? podivej se na ty zfanatizovany demonstrujici policajty a hasice, misto aby byli radi, ze maji jako jedni z mala temer 100%ni jistotu prace (kdo z nas to muze rict?), tak je tam bolsevici s megafonem jeste utvrzuji v tom, ze jsou to nejvetsi chduaci na svete. tohle me proste strasne s**e, ta arogance, nenavist a neschopnost kompromisu "novodobych proletaru"...Marty píše:Sorry Banjo, ale mám pocit že nás novináři jen masírují... 10 miliard je sice hodně, šlo by za to postavit třeba 4901 i s přivaděčem do Zlína, ale hlavní problém rozpočtu je jinde...banjo píše:omlouvam se za politicke okenko, ale je mi ze schvaleneho rozpoctu fakt blbe...
tohle zatim neni zasadni problem, soucasni duchodci nemeli sanci se na duchod pripravit. ale zasadni problem se z toho brzy vyvine, pokud se bude dal duchodova reforma odkladat.Marty píše:Ten nikdo neřekne naplno - problém je, že dnešní důchodci se mají relativně velmi dobře. Moje generace bude mít sotva zlomky toho co mají dnešní důchodci ! Sám budu rád za důchod v mých 75 letech v dnešních cenách okolo 4000 kč... Jenže která strana si toto dovolí říct naplno a poštvat proti sobě mocnou skupinu, která potažmo velice poctivě chodí k volbám ?
nemuzu souhlasit. invetsice do turan a mosnova nema jit z verejnych prostredku, protoze neprinese vyznamne socialne-ekonomicke efekty (muj nazor), tudiz ani nebude generovat prijmy do statniho rozpoctu.Marty píše: Místo toho, aby se dnešním důchodcům část důchodů vzala a investovala do dopravní Infrastruktury (má vize je funkční letiště v Ruzyni, Tuřanech a Mošnově s přípojem na vlaky a dálniční síť -> tato infrastruktura by nepřímo generovala dodatečné příjmy rozpočtu), jsou vypláceny důchody víceméně z 30% na dluh, který zaplatí generace u které není jisté zda vůbec bude důchod ve stáří pobírat ! A z toho je mi nanic !!!
Nespolehál bych se na toto.andy píše:Výhodou dluhopisů SFDI prý bude, že se nepočítají do maastrichtských kritérií pro zadlužení státu.
No, minimálně je to celkem smysluplná alternativa k PPP, což je taky forma zadlužení. Realita je bohužel taková, že v tuto chvíli páteřní síť jinak než na dluh není šance dokončit.JirkaS píše:Tohle není nový způsob financování, ale jen účelová finanční operace. Pokud někdo nechce půjčovat státu, tak nebude půjčovat ani jeho dceřinné společnosti. Financování dálnic to nijak neulehčí, navíc na dluh se opravdu nedá žít pořád.
To ale nejsou chyby koncepce, všechny jmenované stavby v průběhu realizace narazily na problémy v legislativě.dvs píše:Jenom trošičku poznámka na okraj: Trošku nešvar financování dálnic je v tom, že některé úseky se vlečou a jsou to vlastně utopené investiční peníze, které nepřináší patřičný užitek do doby než se zcela nezprovozní
příklad:
věčná stavba Vysočanské radiály
D11 končící v polích
MUK Kbelská, Veselská - rozšířené mosty
Takže to má vlastně i pozitivní sociální dopad, neb se vytvořilo 2x tolik pracovních míst ;o)dvs píše:někde jsem četl, že distributoři si už musleli nakoupit 2xtolik aut, aby mohli stát ve frontách....
Promiňte, ale je vidět, že jste opravdu zatím správně nepochopil, o čem PPP je, nezlobte se na mne. PPP je o zodpovědnosti zhotovitele za to co postaví a následně má povinnost to i provozovat a udržovat. PPP není o STAVBĚ na dluh, ale o ZAJIŠTĚNÍ SLUŽBY - provozování dálnice na dluh. To je obrovský rozdíl, protože já u nás zásadní problém vidím v nekvalitně prováděných dílech.andy píše:No, minimálně je to celkem smysluplná alternativa k PPP, což je taky forma zadlužení. Realita je bohužel taková, že v tuto chvíli páteřní síť jinak než na dluh není šance dokončit.
Nekritizuji koncepci, ale rozložení peněz v čase a na jednotlivé stavby, tak aby přineslo co největší užitek. To není problém legislativy, ale spíš neschopnost v ní chodit. Vždyť ta legislativa je známá. Když vím, že efekt bude po výstavbě z bodu A do bodu B, tak si nejdříve seženu všechny razítka, vykoupím pozemky a pak začnu stavět.Petr Pokorný píše:To ale nejsou chyby koncepce, všechny jmenované stavby v průběhu realizace narazily na problémy v legislativě.dvs píše:Jenom trošičku poznámka na okraj: Trošku nešvar financování dálnic je v tom, že některé úseky se vlečou a jsou to vlastně utopené investiční peníze, které nepřináší patřičný užitek do doby než se zcela nezprovozní
.....
Nojo, humorPetr Pokorný píše:Takže to má vlastně i pozitivní sociální dopad, neb se vytvořilo 2x tolik pracovních míst ;o)dvs píše:někde jsem četl, že distributoři si už musleli nakoupit 2xtolik aut, aby mohli stát ve frontách....
Jen není na 95 % pravda, že lze najít cestu, jak je nezapočítávat do dluhu.Dnešní E15 píše:Kromě států letos nastartovaly masivní vydávání dluhopisů i soukromé firmy. V Británii se například objem vydaných korporátních dluhopisů zvýšil oproti loňsku o 60 %
To je pravda a samozřejmě nemá význam dluhopisy prodávat za každou cenu. Ohledně (ne)možnosti započtení do státního dluhu nemám jiné info než to z novin, akorát si říkám, že jelikož G. Slamečka nemusí shánět žádné voliče, tak teoreticky nemá důvod říkat do novin nesmysly. Kdyby se fakt povedlo dluhopisy prodat za podobně výhodných podmínek jako vláda, ale bez započítání do státního rozpočtu, bylo by to z pohledu SFDI ideální. Uvidíme, jestli se tomuto ideálu dokážeme reálně aspoň přiblížit.martini píše:Dluhopisy jsou cesta a budou fungovat, otázka opět za jakou cenu. U korporátních dluhopisů, byť státem vlastněné společnosti (fondu, to je jedno), je investory vždy očekáván vyšší výnos.
Německé normy nejsou příliš přísné, zvlášť co se týče šířky a poloměrů zatáček.egelebege píše:Nechápu jak může někdo tvrdit, že český normy jsou přísné a že stavíme megalomansky. Normy nejsou o nic přísnější než je běžné v evropě. Oproti západním zemím stavíme spíš miniaturně a to BESIPu moc nepomůže
Vážně? Předpopklám že probíráme normy které platí teď a ne podle kterých se stavělo v 40. nebo 70. letech minulého století, ano? Tak v tomhle případě jsou naše a německé normy skoro jako psané přes kopírák...R-13 píše:Německé normy nejsou příliš přísné, zvlášť co se týče šířky a poloměrů zatáček.