Mlhovky

Odpovědět

Používáte zadní mlhovky

Ne, nikdy je nepoužívám
2
2%
Vyjímečně
24
28%
Občas
13
15%
Ano, nařizuje mi to zákon
11
13%
Ano, chci být vidět
34
40%
Ano, chci oslňovat řidiče
1
1%

Celkem hlasů: 85

Mike

Re: Mlhovky

Příspěvek od Mike »

já to trochu zjednoduším.
většina lidí na tomto foru považuje používání mlhovek za správné.
podle mého - skoro ojedinělého - názoru, je naopak používání mlhovek v 90% případů nebezpečným nebo minimálně zbytečným.
zákon nezákon

už jen dle výsledku ankety
"ano chci být vidět" - dodávám "a je mi upr*ele, že to někoho oslňuje"
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Standa

Příspěvek od Standa »

Mike píše:já to trochu zjednoduším.
většina lidí na tomto foru považuje používání mlhovek za správné.
podle mého - skoro ojedinělého - názoru, je naopak používání mlhovek v 90% případů nebezpečným nebo minimálně zbytečným.
zákon nezákon

už jen dle výsledku ankety
"ano chci být vidět" - dodávám "a je mi upr*ele, že to někoho oslňuje"
Myslím, že většina lidí zde píšících považuje toho řidiče na fotce za extrém, který by se samozřejmě neměl stávat - za takového pěkného počasí je samozřejmě vidět i bez mlhovek. Ve velké mlze ale mlhovky svoji funkci mají a měly by se používat. Asi před pěti lety jsem v noci v husté mlze na téměř prázdné D5 málem narazil do auta, které nemělo zadní mlhovky, naštěstí jsem jel celkem pomalu (jak to řešilo několik málo aut, která mě chvíli před tím předjížděla, vážně netuším :? ).
bhs

Příspěvek od bhs »

2 Mike.
Zeptal jsem se a udělal jsem dobře. Plně totiž souhlasím s tím, co píše Standa, a to považuji já za většinový názor tohoto fóra, který je navíc racionální. I já jsem odpověděl "protože chci být vidět" - ale pozor, v situaci kdy je hustá mlha (obecně výrazně snížená viditelnost)... škoda, že takto nebyl položen anketní dotaz, předešlo by se řadě nedorozumění.
A nemějte mi to za zlé, ale názor, že cca 90 procent použití mlhovek je nebezpečné musí být ojedinělé, protože je zcela mimo realitu (pokud jste to nenamíchal s kategorií zbytečné v poměru 1 ku 89 :-))
Octavia 1.6 >>> Octavia 1.4 TSI
MPMP

Příspěvek od MPMP »

bhs píše:2 Mike.
Zeptal jsem se a udělal jsem dobře. Plně totiž souhlasím s tím, co píše Standa, a to považuji já za většinový názor tohoto fóra, který je navíc racionální. I já jsem odpověděl "protože chci být vidět" - ale pozor, v situaci kdy je hustá mlha (obecně výrazně snížená viditelnost)... škoda, že takto nebyl položen anketní dotaz, předešlo by se řadě nedorozumění.
A nemějte mi to za zlé, ale názor, že cca 90 procent použití mlhovek je nebezpečné musí být ojedinělé, protože je zcela mimo realitu (pokud jste to nenamíchal s kategorií zbytečné v poměru 1 ku 89 :-))
Souhlas na 100%!
Ke své odpovědí (abych byl vidět) dodávám, že "samozřejmě, ale jen, když to je potřeba".
V této souvislosti se mi líbí německý model, kde je s mlhovkami povolena max. rychlost tuším 50 km/h (jestli se pletu, tak mě nekamenujte, tato informace je již staršího data a mohlo se to změnit). Kdo je přesvědčen, že je taková mlha, že je třeba svítit mlhovkami, musí jet pomalu (V mlze to rychle přece nejde, ne?). Myslím, že to je nejúčinnější metoda proti ZBYTEČNÉMU svícení mlhovkami, nikoli proti jejich používání jako takovému.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Jestli to teda neni nějakej hoax, s tou padesátkou. Řada států má to svícení definovaný jasněji, třeba Zadní červené mlhovky mohou být použity pouze pokud je viditelnost pod 50 m (Lucembursko) ale to bysme se zase dostali do sporu, co je to viditelnost. Viditelnost auta před sebou na dálnici osobně požaduju alespoň na 200m (protože brzdná dráha přes 100m i na suchý vozovce).
Ale hezký je, že někteří šoféři jsou tak ohleduplný, že nehodlaj ty za sebou oslňovat ani blinkrama, to by se mělo ocenit pozitivně (dva body by stačily) 8-)
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Teda možná že se to dá pro Německo odvodit z Za viditelnosti do 50m je povolena max. rychlost do 50 km/h http://www.aba.cz/turisticke-informace/ ... pisy-mytne jenže pak by logicky museli jet 50 i místní neoslňující střelci a šetřiči žárovek ;)
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Napa
MPMP píše:Myslím, že to je nejúčinnější metoda proti ZBYTEČNÉMU svícení mlhovkami, nikoli proti jejich používání jako takovému.
Na čtyřpruhových komunikacích ano, ale na dvoupruhu ne, tam by mě brzdili:P

Nejvíc mě dostává, když nejrychlejší na D a R si svítí zadní mlhovkou, jak kdyby je mohl někdo zezadu dojet.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
pp21
Autor

Příspěvek od pp21 »

jonáš píše:Řada států má to svícení definovaný jasněji...
Pokud se nepletu, tak ve Švédsku jsou zadní mlhová světla rovnou zakázaná úplně. Jen se mi o tom na webu nic nedaří najít, takže jsem nějak ztrtil jistotu...
martin
Autor

Příspěvek od martin »

Povoleny, http://publikationswebbutik.vv.se/uploa ... ghting.pdf strana 8

I celkem bych se divil, protože kdo viděl správné švédské auto, těžko by ho překvapilo oslnění zadními mlhovkami.
Web
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Web »

Lenny píše:Nejvíc mě dostává, když nejrychlejší na D a R si svítí zadní mlhovkou, jak kdyby je mohl někdo zezadu dojet.
Tak kdo na R a D rozhodne jestli jsem zrovna já nejrychlejší? :-) Navíc takovej asi stěží bude někoho obtěžovat, obtěžuje ten co se mnou jede pořád o 100 metrů a stejně mě má nutnost informovat, že z té dálnice neodlétl :-) Ale v mlze se dá odpustit i to (přestože to pak má trochu blbší efekt jakože nevidim nic jinýho).

Mnohem horší jsou ty, které to vubec napadne zapnout za mírného deště, jak to teď v zimě s oblibou dělá tak každé desáté auto na D1. To bych se fakt po, na sklo mi neustále stříkaj sr.... ze silnice a do toho praží zadní mlhovky, to aby se člověk opravdu orientoval podle bočních oken...
Fox Mulder

Příspěvek od Fox Mulder »

Lenny píše:Nejvíc mě dostává, když nejrychlejší na D a R si svítí zadní mlhovkou, jak kdyby je mohl někdo zezadu dojet.
To mluvíš o mě..? :oops: :P
D0, D6, D7, D8, I/13, I/15, I/16, I/27, I/28, I/30, I/63
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Web píše:Tak kdo na R a D rozhodne jestli jsem zrovna já nejrychlejší? :-)
Tak to pozná sám, že všechny předjíždí a jeho nikdo. Myšleno pro názornost tak, dav jede 80 a on jede 110.

Foxi, nezkoumal jsem jak ty jezdíš, bylo to myšleno obecně.
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Těžký offtopic :-)

Zajímalo by mě jestli když mě předjedou na trase 3 auta tak jestli jsem ještě větší pirát...

http://www.youtube.com/watch?v=EnxKMzG4I4A
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Warcz píše:Těžký offtopic :-)

Zajímalo by mě jestli když mě předjedou na trase 3 auta tak jestli jsem ještě větší pirát...

Jedeš pěkně, líbilo se mi to. Nenazval bych tě pirátem silnic. Na dálnici a rychl. silnicích bych tipnul, žes jel tak 150-160 a v lanových svodidlech 120.

V lanových svodidlech si to vyloženě užíváš, tam jsi přejdel všechny, co tě předjeli předtím.
Web
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Web »

Lenny píše:
Web píše:Tak kdo na R a D rozhodne jestli jsem zrovna já nejrychlejší? :-)
Tak to pozná sám, že všechny předjíždí a jeho nikdo. Myšleno pro názornost tak, dav jede 80 a on jede 110.
Ale notak :-) Já obvykle dav předjíždím, ale rozhodně to neznamená že se nenajde cestou x střelcu co předjedou mě. A řekl bych že třeba v prázdném levém pruhu mám výrazně větší šanci být zezadu sestřelen než mezi káčaty vpravo ;-)
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Lenny píše: Jedeš pěkně, líbilo se mi to. Nenazval bych tě pirátem silnic. Na dálnici a rychl. silnicích bych tipnul, žes jel tak 150-160 a v lanových svodidlech 120.

V lanových svodidlech si to vyloženě užíváš, tam jsi přejdel všechny, co tě předjeli předtím.
Taky myslím že pohoda, kdybych natočil jak jedu, tak bylo by to asi obdobné.
Navíc kdo jel po provizorní D1, tomu přijde I/48 s lany jako úplně luxusní.
R48 -> D48 se podařilo!
Fox Mulder

Warcz píše:Těžký offtopic :-)

Mě se to taky líbilo, myslím, že mám podobný styl jízdy – svižné tempo, časté, ale bezpečné a klidné předjíždění, velké rozestupy.. :) Myslim ale, že takového stylu jízdy budeme plné fórum. ;)
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Tak diky. Když jsem se na to znovu díval tak jsem si vzpoměl že v čase 4:50 mi tam hodil myšku stříbrné auto. Pamatuju si že jsem šel až na podlahu a fakt myslel že ho vyfackam...

Chtěl bych se ale vrátit k mlhovkám. Mě se třeba libí u Berlinga že když vypnu světla tak se automaticky vypne i zadní mlhovka... Funguje to i u jiných vyrobcu ?
martini
VIP

Příspěvek od martini »

Warcz píše:Chtěl bych se ale vrátit k mlhovkám. Mě se třeba libí u Berlinga že když vypnu světla tak se automaticky vypne i zadní mlhovka... Funguje to i u jiných vyrobcu?
Toyota Corolla 2004 ano.
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
Fox Mulder

Warcz píše:Chtěl bych se ale vrátit k mlhovkám. Mě se třeba libí u Berlinga že když vypnu světla tak se automaticky vypne i zadní mlhovka... Funguje to i u jiných vyrobcu ?
Jestli myslíš úplně vypnout světla, tak samozřejmě ano, vypnou se i mlhový. Stejně jako když vypnu obrysový světla, tak se mi vypnou všechny ostatní (potkávací, mlhový, dálkový,..). Mluvím o Felicii. ;)
Warcz

Příspěvek od Warcz »

aby jsme si rozuměli tak že při dalším zapnutí už se nezapnou mlhovky...
Fox Mulder

Warcz píše:aby jsme si rozuměli tak že při dalším zapnutí už se nezapnou mlhovky...
Jo takhle, už chápu.. Tak to ne, u Felicie to neni, tam je to zaplý tlačítkem "na tvrdo", takže se to pak znovu rozsvítí. ;)
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

U fabky a ani jiných koncernových aut (otočný vypínač je stejný) nejde při vypínání nevypnout mlhovky.
R48 -> D48 se podařilo!
Warcz

Příspěvek od Warcz »

a platí to i pro přední ? Já to mám na Berlingu taky na leve pace a vypíná se to ale třeba u Xantie to mam extra a musím na to myslet...
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Je to všechno v jednom
Přílohy
fabkasvětla.JPG
fabkasvětla.JPG (73.62 KiB) Zobrazeno 7330 x
R48 -> D48 se podařilo!
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“