50 v Praze - omezení a úpravy kvůli hluku

Pražský a Městský okruh, radiály a ostatní pražské komunikace
Odpovědět
hh
Autor

Re: 50 v Praze

Příspěvek od hh »

Jel jsem dnes v rámci Prahy trasu Dejvice-Chodov a rozhodoval jsem se, zda-li pojedu po Magistrále nebo "tunelama". Jel jsem po MO, protože

a) nechci rušit chudáky obyvatelé zón, kde je nyní nově rychlostní ochrana
b) nerad jezdím 50 a méně
c) je třeba využívat nové dopravní investice
d) po MO je plynulý provoz, sice více km, ale teď s tou hroznou 50 to asi vyjde časově rychleji, asi nižší spotřeba, nejsou tam semafory atd.

a po cestě jsem ještě přemýšlel o těch rychlostech a napadlo mě, proč je vlastně ve Strah. a v Mráz. sedmdesátka. Možná se to tu řešilo, možná se ptám blbě a něco mi uniklo, ale

a) hluk je zde pasé
b) v dálničních tunelech je 80 kmh
c) pokud se někde zavádí nižší rychlost, mohlo by to být někde jinde za něco
d) nejsou tam dlouhodobě žádné větší problémy, 80 by jistě fungovala, jsou tam kamery a rychlost se tu ctí
e) MO by měla celistvou rychlost 80 a nepletlo by se to.
martin
Autor

Příspěvek od martin »

Buďme rádi, že nemáme na dálnicích ještě tohle, protože to už je opravdu na odstřel.
Přílohy
IG-L.jpg
IG-L.jpg (92.29 KiB) Zobrazeno 9630 x
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Co to pod tou stovkou je za znaky?
Jinak tohle bych opravdu nechtěl, právě proto, že by tam pořád svítilo 100km/h, tak jako na ZPI svítí radiožurnál :D
R48 -> D48 se podařilo!
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Immissionsschutzgesetz Luft
těžko přeložitelné aby to přesně dávalo smysl :)))
Plné znění je Bundesgesetz zum Schutz vor Immissionen durch Luftschadstoffe, čili Spolkový zákon na ochranu proti imisím látek znečisťuících ovzduší
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Tak tam bych tomu schválně šlápl na krk a zapl všechny spotřebiče :twisted:
R48 -> D48 se podařilo!
andy

Příspěvek od andy »

martin píše:Buďme rádi, že nemáme na dálnicích ještě tohle, protože to už je opravdu na odstřel.
Nevím, co přesně Bundesgesetz přikazuje, nicméně bych podotknul, že jízda stovkou po dálnici je přece pořád velmi luxusní způsob přesunu. V Německu se sice může jet 100 km/h i po obyčejných silnicích, nepředpokládám ale, že tam odkud pochází fotka by vedla i nějaká použitelná silnice vyhýbající se sídlům. Taky bych připomněl, že např. ve Švýcarsku se po dálnicích jezdí tuším 110 km/h, v USA většinou 65 MPH, tamtéž lze navíc běžně potkat tzv. safety coridor neboli cca desetikilometrový úsek s omezenou rychlostí za účelem pěstování návyku bezpečné jízdy atd. Takže moc nechápu, co je tady "na odstřel" ani jak to souvisí s "padesátkou v Praze"..
Martin z Ostravy píše:Tak tam bych tomu schválně šlápl na krk a zapl všechny spotřebiče :twisted:
No když na to máš.. :lol:
Tachau

IGS je pouze na A2 Wien-Klagenfurt a mozna jeste na A10

Příspěvek od Tachau »

i toto je diskutabilni, ale Rakousko ma pres 2000km cistych dalnic narozdil od nasich 700km. Ale co si budeme povidat od roku 1995-2009 investovali rakusani ohromne penize do protihluku at to je A22, A2,A4, A10. Narozdil od magistratu Praha, ktery stavi vnitrni okruh jenz bude navazovat v Troji na silnici, kde je kvuli hluku 50km/hod... Proste stejne jak pomalu stavime dalnice, stejne pomalu statni sprava reaguje na zmeny, ktere prichazi...
Standa

Příspěvek od Standa »

Ve Švýcarech je na dálnici běžně 120, v tunelech a na některých estakádách 100, na městských průtazích (včetně tunelů) 80. Na normálních komunikacích 80, někde i 100 (třeba na A4, ta ale nemá úrovňová křížení a musíte na ní mít známku). V obcích bývá na obyčejných silnicích u značky obce omezení platné na dané kounikaci pro celou obec od 30 do 70 (jinak je standardní 50). Celkem se to dodržuje, mají dost vysoké pokuty za překročení. Omezení kvůli hluku jsem tam zaregistroval, ale šlo většinou jen o 80 na dálnici.

K magistrále v Praze: na Silvestra jsem jí projel s tempomatem těsně nad 50, opravdu hrůza :( ...
andy

Příspěvek od andy »

Tak těch 110 bylo možná v Litvě, nevím, každopádně už jsem to někde zažil :) V Norsku je prý 100 km/h max., v UK 70 MPH. Jinak pokud se Vám podařilo projet Prahu se zapnutým tempomatem, tak je to jednoznačně výrazné zlepšení oproti dosavadnímu stavu :D
martin
Autor

Příspěvek od martin »

V Norsku je na dálnicích standardně 90, bývá zvýšeno místním značením na 100 nebo 120 km/h.

K tomu hluku, Rakušáci zastavěli, co se dá. A 10 před Salcburkem a A 1 okolo jsou komplet zabarikádovaný, pak člověk přejede do Bavorska na A 8 a nikde nic, okolo statečků a vesniček se zvesela trajdá 180 :)
Tachau

Ct24 utery 2200

Příspěvek od Tachau »

byla diskuse na toto tema. byl tam jeliman z Magistratu a pak jeste profesor z dopravni fakulty. Diskuse byla velice interesantni, 20 minut o nicem.. Zadny navrh zmeny, zadne urychleni vystavby okruhu, zadne protihlukove steny.. Proste jen blablabla... Smutny stav verejne spravy. Jinak Magistrala ven z Prag smer Brno je fakt legrace.. Vetsina ridicu pokracuje 50-70km rychlosti i okolo chodova kde je 100!
Standa

Příspěvek od Standa »

andy píše:.... Jinak pokud se Vám podařilo projet Prahu se zapnutým tempomatem, tak je to jednoznačně výrazné zlepšení oproti dosavadnímu stavu :D
Tak na Silvestra někdy kolem sedmé večer bych to snad ani jinak neočekával :) (myslím jen nově 50 km/h úsek Spořilov - Nuselský most, na semaforu s Rumunskou jsem si samozřejmě zastavil a za Muzeem jel kousek 70 - tam zůstala ;) ).
Tachau píše:.... Jinak Magistrala ven z Prag smer Brno je fakt legrace.. Vetsina ridicu pokracuje 50-70km rychlosti i okolo chodova kde je 100!
Chce to více důslednosti, po Prag by se mělo psát Brünn. Moje zkušenost (na jiném úseku magistrály) je opačná, při mém silvestrovském experimentu s tempomatem mě začali ostatní předjíždět okamžitě po vyjetí z měřeného úseku a tou 50, kde je 50, jsem už jel jen já!
Tachau

jaja Bruenn z latinskeho Bruno

Příspěvek od Tachau »

:)
hh
Autor

Příspěvek od hh »

hh píše:... a po cestě jsem ještě přemýšlel o těch rychlostech a napadlo mě, proč je vlastně ve Strah. a v Mráz. sedmdesátka. Možná se to tu řešilo, možná se ptám blbě a něco mi uniklo, ale

a) hluk je zde pasé
b) v dálničních tunelech je 80 kmh
c) pokud se někde zavádí nižší rychlost, mohlo by to být někde jinde za něco
d) nejsou tam dlouhodobě žádné větší problémy, 80 by jistě fungovala, jsou tam kamery a rychlost se tu ctí
e) MO by měla celistvou rychlost 80 a nepletlo by se to.

Takže proč je v tunelech 70 a ne 80 zde nikdo nevíme?
MPMP

Příspěvek od MPMP »

hh píše:Takže proč je v tunelech 70 a ne 80 zde nikdo nevíme?
Napadá mě jediné "vysvětlení": mínění odpovědných, že v tunelu má být nižší rychlost než mimo něj. Jinak pro to skutečně asi žádný důvod není. :?
Mike

Příspěvek od Mike »

dnes jsem také vyzkoušel ;)
řidiči = stádo tupců
od lanového mostu všichni dál pokračují 60kmh, občas někdo 70
na magistrále 50, bohužel opět i kolem Muzea, kde 70 zůstalo
takže zběsilé přejíždění z pruhu do pruhu, aby se člověk vyhnul těm co jedou lehce 40+
jo a na Pankráci jsem u značky nezapoměl zatroubit 8-)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
kasme
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme »

hh píše:Takže proč je v tunelech 70 a ne 80 zde nikdo nevíme?
víme...
mapman píše:Ono to závisí i na návrhové rychlosti stavby, třeba Mrázovka má návrhovou 60... Obyčejně je možné povolit rychlost o 10 kmh vyšší než je návrhová.

Jak tak sleduju SJM, většina 50 (zatím) dodržuje... a ani moc netroubí :)
ke snížení hluku také napomáhá sníh...

Problém ve sledování dopravního značení je všude... nerespektuje se snížení rychlosti, ani zvýšení... změny v řazení na křižovatkách... řazení se vlevo při odbočování vlevo z jednosměrky... no nic... :)
martin
Autor

Příspěvek od martin »

Já se přiznám bez mučení, že jsem na 5. května Kačerov - Pankrác včera netroubil, ale 4x pořádně vytočil motor, protože tohle mě opravdu vytáčí.

Vpravo BB centrum, tam ticho rozhodně nikdo nepotřebuje a vlevo domy, které jsou aspoň částečně za zdí. Dál zase nic, Bauhaus, vodárenská věž... Ať mi nikdo neříká, že na stavbu vysokých PHS v tomto úseku Praha nemá peníze. Kdyby se nevyhodilo 800 milionů za zcela deb*lní projekt Opencard, tak by zbylo i na jiná místa :x
Tachau

Barrandovsky most- Jizni Spojka smer Brno - 70km/hod

Příspěvek od Tachau »

v levem pruhu se jede 40, prostredni 50km a pravy 70 (aspon kaminony jezdi normalne). Za Branikem nasleduje povolena 80km/hod a stado ceskych tupcu pokracuje nikoliv svizne, ale jede nadale vlevo 50, uprostred 60-65 a vpravo kamiony jedou cca 70-80 km hod... Takze ceska klasika - vlevo jezdi hlavne pomali, neopatrni zmatkujici soferi co sviti mlhovkama i kdyz neni mlha. A normalni sofer jezdi s kamiony.
kasme
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme »

No to je naprosto v pořádku... :)
Já taky jezdím v pravém a občas v prostředním... :)

To jsme jednou takhle "závodili" na JS v úseku LM - SJM... a pravej byl rychlejší... :)

a to už jsme zas trošku mimo téma...
MPMP

Příspěvek od MPMP »

kasme píše:To jsme jednou takhle "závodili" na JS v úseku LM - SJM... a pravej byl rychlejší... :)
To je naprosto "přirozené". Již několikrát tu bylo zmíněno, že největší propustnost komunikace je při cca 60 km/h. V levém pruhu jedou ti, co jedou maximální povolenou rychlostí, případně ještě rychleji, a to není optimum propustnosti. Kamiony vpravo jedou sice pomaleji, ale plynule (neradi brzdí) a v hustém provozu to vyjde optimálněji.
Doplním ještě OT z vlastní zkušenosti z dálnice z Insbrucku do Mnichova. V Rakousku je omezena maximální rychlost na dálnici na 130 km/h. Provoz byl hustý, ale cca 130-140 km/h se jet dalo a jelo to naprosto plynule v obou jízdních pruzích. Po minutí cedule "Bundesrepublik Deutschland" se cca 50% řidičů z pravého pruhu okamžitě (během 1km) přesunulo do levého a hodlali přidat. Nebylo ale kam, dálnice byla stejně plná. A výsledek? cestovní rychlost se snížila na cca 110-120 km/h. ;)
Standa

Příspěvek od Standa »

MPMP píše:... Doplním ještě OT z vlastní zkušenosti z dálnice z Insbrucku do Mnichova. V Rakousku je omezena maximální rychlost na dálnici na 130 km/h. Provoz byl hustý, ale cca 130-140 km/h se jet dalo a jelo to naprosto plynule v obou jízdních pruzích. Po minutí cedule "Bundesrepublik Deutschland" se cca 50% řidičů z pravého pruhu okamžitě (během 1km) přesunulo do levého a hodlali přidat. Nebylo ale kam, dálnice byla stejně plná. A výsledek? cestovní rychlost se snížila na cca 110-120 km/h. ;)
Už jsme o tom tady diskutovali, zní to logicky, ale zdá se mi to trochu divné, protože na A93 si pamatuju omezení rychlosti na 120 km/h (jel jsem tam naposledy v lednu 2006), určitě to bylo ve směru do Rakouska a jsem si téměř jistý u směru z Rakouska. Nesouhlasí to ale ani s mapou rychlostí z Autobahnatlasu na http://www.autobahnatlas-online.de/Limitkarte.pdf , kde je do Rakouska bez omezení (což mi připadá podezřelé, protože Němci zpravidla dávají nějaké limity před hranicemi) a z Rakouska 130... Nevíte někdo, jak to tam teď opravdu je?
Tachau píše:v levem pruhu se jede 40, prostredni 50km a pravy 70 (aspon kaminony jezdi normalne). Za Branikem nasleduje povolena 80km/hod a stado ceskych tupcu pokracuje nikoliv svizne, ale jede nadale vlevo 50, uprostred 60-65 a vpravo kamiony jedou cca 70-80 km hod... Takze ceska klasika - vlevo jezdi hlavne pomali, neopatrni zmatkujici soferi co sviti mlhovkama i kdyz neni mlha. A normalni sofer jezdi s kamiony.
Ta Jižní spojka, to je síla, odpoledne se na to podívám osobně ;) ... Ale není se ani moc čemu divit, když např. dost sledovaný pořad "Otázky Václava Moravce" prezentoval v neděli mapku s CELOU Jižní spojkou s velikou 50 a po Internetu kolovalo několik dalších vesměs nesprávných variant omezení, zatímco Magistrát nebyl schopen vydat jednoznačnou správnou mapu :? !!!
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Standa píše:
MPMP píše:... Doplním ještě OT z vlastní zkušenosti z dálnice z Insbrucku do Mnichova. V Rakousku je omezena maximální rychlost na dálnici na 130 km/h. Provoz byl hustý, ale cca 130-140 km/h se jet dalo a jelo to naprosto plynule v obou jízdních pruzích. Po minutí cedule "Bundesrepublik Deutschland" se cca 50% řidičů z pravého pruhu okamžitě (během 1km) přesunulo do levého a hodlali přidat. Nebylo ale kam, dálnice byla stejně plná. A výsledek? cestovní rychlost se snížila na cca 110-120 km/h. ;)
Už jsme o tom tady diskutovali, zní to logicky, ale zdá se mi to trochu divné, protože na A93 si pamatuju omezení rychlosti na 120 km/h (jel jsem tam naposledy v lednu 2006), určitě to bylo ve směru do Rakouska a jsem si téměř jistý u směru z Rakouska. Nesouhlasí to ale ani s mapou rychlostí z Autobahnatlasu na http://www.autobahnatlas-online.de/Limitkarte.pdf , kde je do Rakouska bez omezení (což mi připadá podezřelé, protože Němci zpravidla dávají nějaké limity před hranicemi) a z Rakouska 130... Nevíte někdo, jak to tam teď opravdu je?
tahle zkušenost je už staršího data (asi 8 let), jak je to teď, nemám tušení.
martin
Autor

Příspěvek od martin »

Standa píše: Ta Jižní spojka, to je síla, odpoledne se na to podívám osobně ;) ... Ale není se ani moc čemu divit, když např. dost sledovaný pořad "Otázky Václava Moravce" prezentoval v neděli mapku s CELOU Jižní spojkou s velikou 50 a po Internetu kolovalo několik dalších vesměs nesprávných variant omezení, zatímco Magistrát nebyl schopen vydat jednoznačnou správnou mapu :? !!!
Vždyť tu byly správné informace ve fóru, když jsme je zjistili my z MHMP, tak to snad nebylo tak těžké se k nim dostat ne? Spíš je novináři blbě interpretovali.
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Magistrát měl sám udělat mapu a poslat jí novinám.

Jako bylo třeba toto http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot ... cid=618122
Odpovědět

Zpět na „Praha“