Návrhy na změnu dopravního značení

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
pavel.hrdina
Autor
Kontaktovat uživatele:

Re: Dopis na MD: Návrh na změnu dopravního značení

Příspěvek od pavel.hrdina »

Jaroslav píše:Ohlášení 2000 m před sjezdem je přece používáno i pro normální sjezdy, tak v čem je rozdíl? (dnes jsem se na to na D1 soustředil - a první 4 sjezdy od prahy určitě...)
Ano, mate pravdu - toto je vyjimka o ktere vim, ale vedome jsem ji zanedbal. Tak abych to vysvetlil:

Ohlaseni normalnich vyjezdu 2000m namisto standardnich 1000m je pouzito u prvnich 21 kilometru D1, protoze zde ma tri pruhu v kazdem smeru. Duvod me napada jediny, a to aby meli i ridici jedouci v levem pruhu dostatek casu dostat se pres prostredni pruh do praveho. Rovnez z toho sameho duvodu (tedy kvuli ridicum v levem pruhu) jsou navesti pred krizovatkou ne po strane dalnice, ale na portalech a poloportalech nad vozovkou.
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

pavel.hrdina píše:
Jaroslav píše:Ohlášení 2000 m před sjezdem je přece používáno i pro normální sjezdy, tak v čem je rozdíl? (dnes jsem se na to na D1 soustředil - a první 4 sjezdy od prahy určitě...)
Ano, mate pravdu - toto je vyjimka o ktere vim, ale vedome jsem ji zanedbal. Tak abych to vysvetlil:

Ohlaseni normalnich vyjezdu 2000m namisto standardnich 1000m je pouzito u prvnich 21 kilometru D1, protoze zde ma tri pruhu v kazdem smeru. Duvod me napada jediny, a to aby meli i ridici jedouci v levem pruhu dostatek casu dostat se pres prostredni pruh do praveho. Rovnez z toho sameho duvodu (tedy kvuli ridicum v levem pruhu) jsou navesti pred krizovatkou ne po strane dalnice, ale na portalech a poloportalech nad vozovkou.
pak je to ještě kromě dálničních křížení také systematicky u těch "důležitějších", tedy na D1 - sjezd na Jihlavu a sjezd na Vídeň u Brna.
Naproti tomu jsem také někde zahlédl první ceduli na 700 metrů - což už je docela fičák...
pavel.hrdina
Autor
Kontaktovat uživatele:

Jaroslav píše:pak je to ještě kromě dálničních křížení také systematicky u těch "důležitějších", tedy na D1 - sjezd na Jihlavu a sjezd na Vídeň u Brna.
To je totiz tim, ze tam jsou kolektory. MUK s I/38 u Jihlavy je z pohledu od Prahy regulerni pulka ctyrlistku s plnohodnotnym kolektorem na D1. MUK s I/52 je uplny ctyrlistek s "kolektory" na D1 (oddelenymi jen plnou carou, coz uz jsem videl ridice zneuzivat). Takze jsou to stavebne vlastne takove skoro "dalnicni uzly" - v tomto svetle uz to dava smysl, ne?
Jaroslav píše:Naproti tomu jsem také někde zahlédl první ceduli na 700 metrů - což už je docela fičák...
Tak to by me celkem zajimalo kde, protoze to je fakt celkem ficak - jak rikate. ;-)
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

pavel.hrdina píše: Tak to by me celkem zajimalo kde, protoze to je fakt celkem ficak - jak rikate. ;-)
myslim, že to bylo někde mezi JIhlavou a Brnem ve směru na Brno. příští týden tam jedu, tak se podívám...

jinak "logiku" 2000 m u Jihlavy chápu, akorát mi nepřijde příliš systematická :(
pavel.hrdina
Autor
Kontaktovat uživatele:

Jaroslav píše:jinak "logiku" 2000 m u Jihlavy chápu, akorát mi nepřijde příliš systematická :(
Jeste mi dosla jedna vec - 2000 m se oznamuji typicky vyjezdy majici casti A-B, coz ve smeru z Prahy presne prave ten u Jihlavy splnuje (viz Google Street View). Systematicnost v tom osobne vidim - vcetne uvadeni navesti na portalech nad dalnici.
pavel.hrdina
Autor
Kontaktovat uživatele:

pavel.hrdina píše:
Jaroslav píše:Naproti tomu jsem také někde zahlédl první ceduli na 700 metrů - což už je docela fičák...
Tak to by me celkem zajimalo kde, protoze to je fakt celkem ficak - jak rikate. ;-)
A ja ted vidim, ze jsem ... (doplnte si podle vlastniho uvazeni), protoze mam zachyceno na vlastni fotce (aniz bych si toho pri foceni vsiml - nasledne jsem se tim jeste neprobiral) neco opravdu luxusne raritniho!

Dalnicni uzel R48 x D1 je na R48 ohlasovan pohych 600 m predem! Absolutne husty jev na krizeni dvou dalnic! Budu se muset podivat jak je to na R46 x D1, tam je snad jeste kratsi usek mezi MUK nez tady.

Obrázek
Obrázek
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

pavel.hrdina píše: Dalnicni uzel R48 x D1 je na R48 ohlasovan pohych 600 m predem! Absolutne husty jev na krizeni dvou dalnic! Budu se muset podivat jak je to na R46 x D1, tam je snad jeste kratsi usek mezi MUK nez tady.
drsný... jestli počítám správně, tak při legální rychlost 130 mám na reakci a odbočení 16 vteřin. to je na dálkové silnici, po které jedu několik hodin bez hnutí fakt síla...

myslím že standard 2000m všude by nebyl na škodu, s minimem zohledňujícím místní podmínky 1500 metrů
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

V tom úseku je legálních 100km/h.
A pokud by někdo nebyl schopný zaregistrovat sjezd, respektive by ho zaregistroval, ale 16s je pro něj na zpracování takto závažné informace málo, a přejel by ho, tak je potom s prominutím blb. :D
A nechci slyšet námitky na tu spoustu čárek :)
EDIT:V noci za deště, to skutečně může být malá vzdálenost, ale i tak si myslím, že pokud někam jedu, tak málo kdy jedu dálku jen tak na zdař bůh a taky většinou zbystřím v místě, kde bych už měl podle např.itineráře odbočovat. ;)
Naposledy upravil(a) Martin z Ostravy dne 9.12.2009 21:31:19, celkem upraveno 1 x.
R48 -> D48 se podařilo!
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Zase na druhou stranu řidičů jedoucích od NJ po R48 na D1 směr OV mnoho nebude.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

V tomhle byly dobré staré tabule, které ukazovaly vzdálenost k dalšímu výjezdu. Řidič tak věděl, že na příštím výjezdu odbočuje a jak je to daleko. Když to místo neznal, věděl, že se má držet v pravém pruhu.
jannnn

Příspěvek od jannnn »

Martin z Ostravy píše:V tom úseku je legálních 100km/h.
A pokud by někdo nebyl schopný zaregistrovat sjezd, respektive by ho zaregistroval, ale 16s je pro něj na zpracování takt
no ono stačí jet v levém pruhu a pak se za tu chvilku nacpat do pravého je občas docela prekérka :)
martini
VIP

Příspěvek od martini »

Obdobná situace vznikne na R6 před Prahou poté, co se dostaví MÚK Hostivice. Dnes je cedule označující sjezd na R1 za 1000 metrů umístěna přesně v místě, kde budou připojovací pruhy z MÚK Hostivice směr Praha. Další cedule pak je již za budoucí křižovatkou a ukazuje vzdálenost 600 metrů. Povolená rychlost je v místě postupně snižována ze 130 na 100 a následně 80 km/h.
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
Fox Mulder

Příspěvek od Fox Mulder »

martini píše:Obdobná situace vznikne na R6 před Prahou poté, co se dostaví MÚK Hostivice. Dnes je cedule označující sjezd na R1 za 1000 metrů umístěna přesně v místě, kde budou připojovací pruhy z MÚK Hostivice směr Praha. Další cedule pak je již za budoucí křižovatkou a ukazuje vzdálenost 600 metrů. Povolená rychlost je v místě postupně snižována ze 130 na 100 a následně 80 km/h.
Na začátku R7 to bude taky, mezi letištěm a R1. :) Tam je to taky asi 1 km.
D0, D6, D7, D8, I/13, I/15, I/16, I/27, I/28, I/30, I/63
martin
Autor

Příspěvek od martin »

Já spíš vidím problém v tom, jak je to značeno než kde. Kdyby tam byl ten symbol dálničního kříže, přeci jenom by to řidiče spíš vytrhlo z letargie než letmé konstatování aha zase nějaký další sjezd.
Fox Mulder

Příspěvek od Fox Mulder »

martin píše:Já spíš vidím problém v tom, jak je to značeno než kde. Kdyby tam byl ten symbol dálničního kříže, přeci jenom by to řidiče spíš vytrhlo z letargie než letmé konstatování aha zase nějaký další sjezd.
+1 Jednoznačný souhlas.
D0, D6, D7, D8, I/13, I/15, I/16, I/27, I/28, I/30, I/63
:o)

Příspěvek od :o) »

Zdravím, adresuju svůj dotaz sem, nevíte zda vlastníkem a majetkovým správcem těchto komunikací je:

silnice I. tříd - Ředitelství silnic a dálnic ČR / Krajský úřad

silnice II., III. tříd - Krajský úřad / Městský úřad

místní komunikace - Městský úřad

? Dík
pp21
Autor

Příspěvek od pp21 »

Vlastníkem a správcem těchto komunikací je:

- dálnice, rychlostní silnice a silnice I. třídy: ŘSD
- silnice II., III. třídy: Krajský úřad
- místní komunikace: Městský (místní?) úřad
Galmar

Příspěvek od Galmar »

pavel.hrdina píše: Dalnicni uzel R48 x D1 je na R48 ohlasovan pohych 600 m predem! Absolutne husty jev na krizeni dvou dalnic! Budu se muset podivat jak je to na R46 x D1, tam je snad jeste kratsi usek mezi MUK nez tady.
myslim si ze pokud je bezne oznamovat exit 2000m predem a jeste na nej tak 2x upozornit - nevidim duvod proc toto neni ani na R48/D1. Nemluve na to ze tech 600m je v zatacce a hned za zatackou clovek uz musi odbocovat na Ostravu.

Nekteri tu rikaji ze sam ridic si toto musi uvedomit a tech 600m musi stacit. Muj nazor je ten, ze upozornovani ridice na konec R a napojeni na D 600m predem je ubohost.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Duvod je ten, ze ta znacka se standardne smi osazovat az za koncem predchazejiciho vyjezdu, ne drive, cili neni jak ho dat blize podle dnesnich pravidel... je vsak celkem mozne, ze dojde na zmenu v tom smyslu, ze v takovychto pripadech bude ten dalnicni uzel oznaceny uz spolu s predchazejicim vyjezdem treba timto stylem:
-----------
vyjezd 1
2200 m
-----------
vyjezd 3
1000 m
-----------
tj v praxi jako jedna sdruzena znacka spojujici dve samostatne oddelene uprostred carou... Nekde se to dokonce i pouziva, u Boleslavi jsem to videl a pro dve odpocivky treba u Pruhonic smer Praha...
Galmar

Příspěvek od Galmar »

tak to zni rozumne
ondra

Příspěvek od ondra »

Co se tyce dopravnich znacek, dost mi chybi nejaka tabulka pro pripojny pruh (a jeji dusledne pouzivani). Preci jen, kdyz je nekde pripojny pruh, ma se ridic chovat uplne jinak, nez kdyz tam neni a oboji se to znaci jen "dej prednost v jizde". Parkrat se mi stalo, ze to prede mnou nekdo u tyhle cedule zadup, protoze nevedel, ze tam ten pruh je.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Ve vyhlasce je znacka, ktera by tohle mela castecne resit:
Obrázek
Kdyz si odmyslite tu sipku uplne vpravo, tak se pouziva v pripadech kdy dochazi k napojeni bez pripojovaciho pruhu, mely by dusledne pribyvat, na D1 uz jsou na dost mistech, hlavne tam kde se vyjizdi z parkoviste primo do stoupaciho pruhu pro pomala vozidla, doufejme ze jich uvidime cim dal vic...

Samotny pripojovaci pruh nema smysl znacit, nikde se to nedela, znaci se prave vesmes jen pripady, kde pripojovak neni...
martin
Autor

Příspěvek od martin »

Dělá, třeba v Dánsku.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

No počkej, ale to přece není značka která ti říká jestli je tam připojovák nebo ne ;) Alespoň teda pokud máš na mysli toto:
Obrázek

Třeba tady je krásně vidět že tam připojovák v podstatě není, jen prostor na rozhled (Dánové vůbec dost často třeba připojovací/odpojovací pruh nepoužívají, resp. ne tak jak ho známe, vypadá to nějak takto):
Obrázek
Nosorožec

Příspěvek od Nosorožec »

podle mě připojovák naopak má smysl značit, protože význam připojováku je v umožnění plynulého napojení, a pokud řidiči zbytečně před napojením brzdí/zastavují, protože o připojováku nevědí, tak připojovák ztrácí smysl.
Myslím, že by to šlo jednoduše označit v rámci platné legislativy - takto:
Přílohy
IP17.jpg
IP17.jpg (14.33 KiB) Zobrazeno 9149 x
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“